1. 6. 2023

Pod ruinami GUR v Kyjevě zůstalo 20 natovských důstojníků




Prezident Vladimir Putin 30. května řekl, že Rusko při nedávném raketovém útoku zasáhlo sídlo GUR (ukrajinské vojenské rozvědky).
Ruské letectví podle expertů použilo hypersonickou střelu Kinžal ke zničení budovy hlavního zpravodajského oddělení. Systém protivzdušné obrany Ukrajiny sice byl schopen detekovat přiblížení rakety, ale nebyl schopen ji zachytit.
Když byl v Kyjevě vyhlášen letecký poplach, personál zpravodajského komplexu sestoupil do krytu. Ruské letectvo však použilo průbojnou střelu, která pronikla budovou, pronikla do základů, kde explodovala a zničila kryt. Píše to vojenský expert Vladislav Šurygin s odkazem na svůj zdroj z ukrajinské metropole.

„V tu chvíli bylo v krytu až sto důstojníků Ozbrojených sil Ukrajiny a civilního personálu, včetně dvaceti zahraničních vojenských pracovníků ze Spojených států a Velké Británie, kteří komunikovali mezi zpravodajským střediskem a podobnými západními velitelstvími."

Osud zpravodajských důstojníků NATO není znám. Podle Šurygina téhož večera z Kyjeva k hranici s Polskem naléhavě vzlétly dva vrtulníky (zřejmě sanitky).
Okamžitě začala záchranná akce. Do zničené budovy GUR na Rybalském ostrově bylo vysláno více než tucet sanitek. Oblast byla pro veškerou dopravu uzavřena, což způsobilo dopravní kolaps v centru Kyjeva.



-------------
aktualizace 3. 6. 2023:
Velitelství vojenské rozvědky Ukrajiny v hlavním městě Ukrajiny bylo kryto před úderem zajatými ruskými vojáky. Proto tento objekt nebyl zasažen dříve, vysvětlil ex-náměstek Rady Oleg Carjev. Úder na bunkr GUR byl požadován již delší dobu, protože právě tam se plánovaly všechny teroristické útoky proti Rusku. Budova měla být jedním z hlavních cílů. S úderem se však vlekli více než rok. 
"Pokud vím, zdrželi se úderů, protože GUR tam držel ruské válečné zajatce, jako by se za nimi schovával," řekl Oleg Anatoljevič. Protože k úderu přesto došlo, lze předpokládat, že byl vybrán okamžik, kdy v budově žádní ruští zajatci nebyli. To je také pravděpodobně důvod, proč se šéf GUR Kyrylo Budanov tak rozzlobil (podle některých zdrojů křičel, že je to svinstvo).


3 komentáře:

  1. Když jsme se zamlada vrátili z taneční zábavy s modrým pod očima, nebo různě zakrvácení, maminka mého kamaráda nám vždy řekla valašské životní moudro: "Ogaři, v řiti vás tam bylo třeba!"

    A měla pravdu!

    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat
  2. Poté, co V.V.Putin osobně provedl inspekci vojsk ,podílejících se na SVO, tak zřejmě Gerasimovovi a jemu podobným konečně došlo, že by to do budoucna nemuseli ustát nejen v té funkci, kterou nyní zastávají a zřejmě jim i docvaklo že ve Vorkutě a jejím okolí je spousta místa a že vůbec v tomto světě není nic napořád.
    René

    OdpovědětVymazat
  3. NATO kvakinum stale nedoslo, ze cas povalecstvi ve sluzbe skoncil a ze pristi raketa muze skoncit jejich teroristicke snazeni.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů