27. 6. 2023

Vojenský analytik Jaroslav Štefec: Puč? Šlo o operaci naplánovanou ruskými tajnými službami




RUSKO: Myslím, že v Rusku už je vyřešeno. Ostatně dalo se to čekat. Co bylo skutečným „hybatelem“ pokusu o vojenský puč, jak o vystoupení Prigožinových wagnerovců a „pochodu na Moskvu“ referovala západní média včetně českých, o tom se zatím můžeme jen dohadovat.

Mohlo to být přebujelé Prigožinovo ego, ale i provokace západních tajných služeb, mající za cíl podporu skomírající ukrajinské „protiofenzivy“ a také posílení slábnoucí ochoty Západu podporovat „svého šerifa“ v zelené mikině, píše na facebooku Jaroslav Štefec.

Stále pravděpodobnější se mi ale zdá, že šlo o operaci, pečlivě naplánovanou pod taktovkou ruských tajných služeb, Putina, Lukašenka a Prigožina. Proč si to myslím? Protože po sečtení zisků a ztrát (včetně dvanácti mrtvých pilotů a osádek letadel, sestřelených ze zatím neznámých důvodů wagnerovci) je Ruská federace v zisku jak technicky, tak ideologicky a propagandisticky. Co je na straně ruských zisků?

Díky Prigožinovi dostal Vladimír Putin to, co potřeboval – tvrdou páku na armádní velení. Ukázal svým generálům, že je sice dokáže podpořit i ve složité situaci, ale na druhou stranu jim nyní může ukázat také tvrdost a nekompromisnost, protože Prigožinovy argumenty o nízké úrovni dynamiky a schopností části velení ruské armády se zakládají na realitě.

Prokázala se vysoká míra loajality a podpory „jejich“ prezidentovi ze strany naprosté většiny běžných obyvatel Ruska, ruské politické sféry, a co je důležité, i ruských oligarchů. Možná s výjimkou několika málo těch, kteří v očekávání tak zvaného puče odletěli v uplynulých dvou dnech soukromými letadly s rodinami do zahraničí.

Ruská rozvědka během velmi krátké doby získala cenné informace o tom, co může Rusko čekat ze strany západních zemí, NATO, Polska, nebo Ukrajiny v případě interních problémů. Podařilo se jí také efektivně zmapovat (a zdiskreditovat) jak řadu dosud jen náznakově proukrajinských kanálů na sociálních sítích, tak mnoho v zahraničí žijících Rusů, přiživujících se na protiruské rétorice západního tisku. Ti v podstatě okamžitě začali prorokovat brzký konec jak Vladimíra Putina, tak současného Ruska.

Na zahraniční scéně si prezident Lukašenko upevnil pověst mírotvůrce a věrného spojence Ruska. Politické reprezentace Číny, Brazílie, Arménie, Turecka a dalších zemí otevřeně vyjádřily podporu režimu Vladimíra Putina i v případě pokusu o vojenský převrat a občanské války v Rusku.

Ruské velení dokázalo během dvou dnů přesunout do Záporoží bez větší pozornosti západních médií a nejspíše i rozvědek tisíce nových vojáků a stovky kusů techniky pod záminkou „potlačení vzpoury“.

Našlo by se toho samozřejmě podstatně více. Včetně krachu mnoha „rychlených“ prognóz o nadcházejícím konci ruského režimu, vojenském puči a blížícím se pádu Vladimíra Putina v (nejen) českých médiích a blozích, ukazujících neschopnost jejich (mnohdy „renomovaných“) autorů skutečně analyzovat situaci a předvídat další vývoj.

Samotný Prigožin z toho taká nevyšel špatně. Podobné extempore si mohl ostatně klidně dovolit. On a jeho wagnerovci jsou příliš silná zahraničně-politická karta na to, aby ho Putin nechal padnout. Hrdina od Bachmutu, který pomohl dostat západní vojenské jednotky (včetně českých) z mnoha zemí Sahelu, působí v Jižní Americe, v Sýrii, chystá se do Mexika, je významným členem protipirátské ligy, podílí se na omezování muslimského extrémismu …. Domnívám se, že nakonec dostal přesně to, co chtěl a nyní spokojeně odjede do Běloruska a odtamtud nejspíše do Afriky, kde ho má půlka států Sahelu za vtělení boha.

Prigožin se tímto krokem mimo jiné „elegantně“ zbavil přebytečných vojáků a převedl je pod velení ruské armády. Až 20.000 perfektně vycvičených bojovníků s válečnými zkušenostmi, které může ruské velení obratem nasadit na kterémkoliv úseku fronty, se mu v současné situaci určitě hodí.

Těch pár mrtvých pilotů a vojáků, kterých je mi stejně jako všech mrtvých této zbytečné války upřímně líto, za to určitě stálo. Jejich rodiny rozhodně škodné nebudou.
 

zdroj:  FB Jaroslav Štefec
převzato z https://cz24.news

7 komentářů:



  1. Před pár dny proběhla světovými médii zpráva, kterou se naše pravdomluvné a nezávislé novinářstvo snažilo prodat vlastně hrozně nenápadně. Vladimír Putin ukázal při setkání s africkými lídry podepsanou dohodu o příměří z Ukrajinou z loňského jara. Ano, to bylo těch několik kol vyjednávání, Rusové tenkrát říkali, že se stahují od Kyjeva v rámci gesta dobré vůle, Ukrajinci přímo na ulici zastřelili svého hlavního vyjednavače, pak se všichni jeli vyfotit do Buči, kde byla henta zvěrstva ruské armády (nikdy nezapomenu na fotku usmívající se Uršuly před naskládanými pytli s mrtvolami) a válka jela dál.

    I když to tak nevypadá, tento podepsaný dokument, kterým Putin teď mával poté, co si ho rok syslil a ani o něm nepípnul a který žádný západní politik vlastně ani nezkoušel rozporovat, tento dokument je zbraní největší ráže, která byla v této válce použita. Jeho důsledky budou dalekosáhlé a fatální. Nejen pro Ukrajinu, nejen pro Zelenského, ale pro celou Evropu i USA.

    https://www.pokec24.cz/blog/fialo-vedel-jsi-to/

    jirik

    OdpovědětVymazat
  2. Predikce Josefa Šlerky o dopadu rozvoje umělé inteligence na zpravodajský trh se vyplnila. Německé listy Bild a Die Welt čeká propouštění. Vzpoura žoldnéřské Wagnerovy armády Jevgenije Prigožina přinesla spoustu otazníků. Šlo o událost, kdy je jakýkoli audiovizuální materiál z místa nedůvěryhodný. A jak se staví občané České republiky k tuzemským médiím?
    https://dvojka.rozhlas.cz/co-dneska-znamena-duverovat-mediim-jsme-unaveni-negativnimi-zpravami-rika-9022497

    o české televizi a českém rozhlasu....
    cca 25 minut

    jirik

    OdpovědětVymazat
  3. Ze stránek michalapetr.com
    https://t.me/swodki/276180

    ruský pohled na věc :)

    PM

    OdpovědětVymazat
  4. Vždyť jsem psal, že to byla komedie pro západ, který se těšil na puč, který se zvrtl v proputinovskou operaci, v níž byli nahrazeni neschopní vojenští veůitelé VSRF a současně se nad Kyjevem objeví to nejhorší, co může ten kyjevský ukronacistický režim čekat. NATO si již dnes cvrnká kolektivně do gatí s předražených neschopných F-35, neschopných tanků a BVP, nemluvě o MRAPech. NATO se brzy rozpadne, což je dobře, ač včera bylo již pozdě. S ním půjde do kytek i EU a celý euroatlantický mafiánský systém. Přemyslovo slovo

    OdpovědětVymazat
  5. Ruské jednotky zaútočily večer 27. června na restauraci RIA v centru Kramatorsku balistickou střelou z komplexu Iskander.

    V příletové oblasti byli žoldáci, mezi nimiž se podařilo identifikovat Alexe Gallanta, Arnauda Dedeckera a Nicha Durkwortha a také tři kolumbijské občany. Na jednom z videí z terénu je také vidět, že jeden ze zraněných má na paži tetování 3. praporu, 75. pluku Ranger.

    Souřadnice:48.7353775, 37.5870549

    ❗️Cizinci však vůbec nebyli hlavním cílem úderu: v objektu bylo několik konkrétních zástupců velitelského štábu Ozbrojených sil Ukrajiny v hodnostech až po generála. Jak správně poznamenal Edda, nasvědčuje tomu alespoň zaparkované armádní SUV bez řidiče, které se dostalo do záběru.

    https://www.pokec24.cz/politika/rusko-presnou-ranou-zasahlo-pizzerii-zakladnu-zahranicnich-zoldaku-v-ukrajinskem-tylu/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. „Pokud Wagner nasadí v Bělorusku své sériové vrahy, hrozí všem sousedním zemím ještě větší nebezpečí nestability,“ uvedl litevský prezident.

      Stoltenberg souhlasil, že existuje důvod ke znepokojení, ačkoli řekl, že je „příliš brzy“ na to, aby bylo možné říci, co by Wagner v Bělorusku mohl pro NATO znamenat, ale znovu potvrdil, že Aliance bude chránit „každého spojence, každý centimetr území NATO“ před hrozbami „z Moskvy nebo z Minsku“.
      „Již jsme zvýšili naši vojenskou přítomnost ve východní části aliance a na nadcházejícím summitu přijmeme další rozhodnutí o dalším posílení naší kolektivní obrany pomocí sil s vysokou pohotovostí a většími schopnostmi,“ řekl Stoltenberg.
      https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/wagnerovy-jednotky-v-belorusku-ohrozuji-vychodni-evropu-tvrdi-nato/
      *****
      První zpráva o Surovikinově možném zatčení se objevila na telegramovém kanálu Kremlu nakloněného blogera Vladimira Romanova. Ten tvrdil, že Surovikin byl zatčen 25. června, bezprostředně po vzpouře v PMC Wagner. Romanov tvrdil, že Surovikin je zadržován v moskevském vazebním středisku Lefortovo.
      https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/rusky-general-surovikin-zatcen-po-vzpoure-wagnerovy-skupiny/

      jirik

      Vymazat
    2. jiriku
      máš ty poplašné zprávy potvrzené, nebo jen z dlouhé chvíle pastuješ?

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů