26. 6. 2023

MUDrland Wenca: Otázky a odpovědi 11 - cévy (doplnění)



Předešlý díl jsem napsal stručně, abych dal čtenářům prostor pro zamyšlení. Nyní doplním další aspekty, které vyplývají z uvedeného příkladu čerpání vody ze stavebního výkopu, o kterém jsem psal v minulém článku. Čtenáři v diskuzi přinesli další užitečné informace, které se týkají stravy, pohybu a bylin. Definitiva zmínil(a) masáže a právě o nich v tomto díle doplním ještě několik informací. 
V diskuzi položila otázku anonymní čtenářka ohledně dávkování Aspirinu, který užívá asi deset let, v množství 100 mg denně. Dávku je potřeba jednorázově zvýšit pouze v případě, kdy se rozbolí hlava, jiný orgán, nebo tělesná partie v důsledku cévní blokace a zahuštění krve sedimentem. 

Z uvedeného příkladu čerpání vody ze stavebního výkopu vyplývají další aspekty. Představte si, že se hadice ucpe v prvním místě jejího zúžení. Dejme tomu, že dělník čerpající vodu si všimne trámku položeného na hadici. Odstraní ho, ale protože špunt z kamínků a zeminy je stále zaklíněný na svém místě, voda nechce téct. Pokud hadici poláme nebo pošlape, materiál špuntu se uvolní, proud vody materiál odnese a voda začne téct. 
Cévy se chovají stejně. Na rozdíl od Detralexu, Aspirinu, různých mastí, bandáží ze strečové fólie, termoreflexních nálepek, akupunkturních jehel, bylin a jiných potřeb k masáži nepotřebujeme vůbec nic. Masáž se dá provádět úplně všude, třeba i v zaměstnání a některé i za volantem. Největší předností masáží je, že léčebný proces můžeme zahájit hned, jak zachytíte první signál těla. Proto se napřed musíme naučit tyto signály vnímat. Pokud budeme ignorovat svědění a sebemenší tlaky, o něco později se změní v bolest a náprava zabere víc času a úsilí. 

Vrátím se opět k ucpané hadici. Co se stane poté, co dělník lámáním uvolnil hadici? Voda se rozproudila a dělník mohl nabýt dojmu, že závadu odstranil. Ano, ale jenom do času, než se materiál nahromadil v druhém a dalších zúženích. Nezbylo mu než zkontrolovat celou hadici, odstranit z ní pohozený stavební materiál a hadici polámat v místech dalších špuntů. 
I cévy se chovají stejně. Promasírujeme a odstraníme cévní blokace a ony se ucpou o kousek dál, po proudu toku krve. Pokud promasírujeme i další blokace, jsou možné dva výsledky: problém úplně zmizí a my nebudeme muset za pár dnů jít k lékaři s nesnesitelnou bolestí. Zhruba polovina problémů se dá vyřešit včasnou masáží. Druhou možností je, že jsme dostali infekci a na ni budeme muset použít delší páky, třeba v podobě Aspirinu a termoreflexních nálepek. Připomínám, že i obávaný covid se dá tímto způsobem vyléčit během čtyř dnů. Ale ta hlavní výhoda spočívá ve velmi rychlém ústupu bolestí, řádově v desítkách minut. Kdo se naučí naslouchat řeči těla opravdu dobře, to znamená že si všimne i vyboulení kůže a pochopí základní principy těla, ten se dokáže bez horeček a bolestí z infekce vysekat  během pár hodin. Člověk, který se naučí znát své tělo, se časem naučí, v kterých místech dochází k blokaci, a tak se vlastně naučí, kde ty AB (akupunkturní body) jsou, protože místa blokací jsou shodná s AB.

A teď se oklikou přes covid dostanu ke covidu jménem chřipka. Jedním z jejích příznaků je bolest končetin, zejména nohou. A bolest je způsobena tlakem krve v zúžených cévách. Pokud trpíme bolestí v rytmu srdečního pulzu, jsou blokace na tepnách, pokud je bolest trvalá, je v žílách. Protože bolest je při chřipce většinou trvalého rázu, blokace jsou v žílách. Udržováním cév nohou v provozuschopném stavu se preventivně chráníme proti chřipkám. Proti covidu ne, protože ten postihuje zejména dýchací cesty, chuťové a čichové nervy a cévy vedoucí k žaludku. 
Býval jsem notorický chřipkař a prodělal jsem minimálně dvě chřipky ročně. Termoreflexní nálepky jsem původně vyvinul kvůli bolestem nohou před sedmi lety. Protože si průběžně udržuju nohy v bezbolestném stavu, po dobu těchto sedmi let jsem neměl chřipku ani jednou. To není náhoda, to je matematicky přesná souvislost. 

Vraťme se k modelu staveniště. Představme si, že se staví nové domy hned vedle stávajícího sídliště a kanalizace staveniště je napojena ke kanalizaci tohoto sídliště. Pokud se ucpe kanalizace, správce domů objedná firmu k vyčištění. Pokud správce domů dobře hospodaří s bytovým fondem, zajde se podívat, čím byla kanalizace ucpaná. Pokud byla ucpaná tukovými zátkami, vyvěsí v domech upozornění, aby nájemníci nelili vyfritovaný olej do odpadů. Pokud byla zátka ze zeminy a štěrku, zajde za stavbyvedoucím, aby dal zřídit odkaliště za vyústěním čerpadel kalové vody.

Stejně tak je tomu u těla. Asijská medicína má meridiány dobře zmapované a podle toho, které cévy se často ucpávají, zjistí, který orgán produkuje nadměrné množství odpadu a je zdrojem ucpávání cév. A tím se dostáváme k opravdové celostní medicíně, protože v těle vše souvisí se vším. Pokud si osvojíme tuto logiku těla, časem zapomeneme na tisíce zbytečných a nic neřešících diagnóz západní medicíny. Ty byly podvodně zkonstruovány pouze proto, aby se dobře prodávala nová, patentovaná farmaceutika. Tyto myšlenkové konstrukce vedou pouze k destrukci.

Naposledy se vrátím k modelu staveniště. Pokud se správce domů na opatření vedoucí ke snížení ucpávání kanalizace vykašle, může se stát že se kanalizace ucpe do té míry, že zátky nepůjdou prorazit a kanalizaci vyčistit. V tomto případě se bude muset část kanalizace vyměnit. A stejně tak tomu bude v těle. Pokud nejdou cévy mechanicky vyčistit, musí se chirurgicky vyměnit. Zatímco na sídlišti vyměněná trubka nevadí, v těle je tomu opačně. Chirurgická náhrada neumí to, co umí cévy - stahovat se a roztahovat v závislosti na venkovní teplotě a tím se podílet na regulaci krevního tlaku. Znal jsem muže, kterému po havárii Černobylu začaly černat cévy. V té době totiž pracoval na Ukrajině, velmi blízko elektrárny. Tým šikovných chirurgů mu je vyměnil a tím mu zachránil život. Bohužel, muž od té doby trpěl skákavým krevním tlakem. Podle toho, jak byly cévy momentálně uvolněny anebo stlačeny oblečením, anebo jinou tělesnou polohou, měnil se mu krevní tlak. Vysoký tlak kolem 190/110 se dokázal během sekundy změnit na extrémně nízký pod 80/40. Muž dokázal během chůze omdlít a spadnout. Pak byl samá modřina a odřenina a ti, co ho neznali, si mysleli že se porval v hospodě. 

Cévní systém jako celek sestávající z žil a tepen, se dá přirovnat k elektrickému rozvodu v domě. Zásuvkové okruhy jsou často zapojeny od jedné zásuvky k druhé. I když byly dráty při montáži dostatečně utaženy, časem se měď vymačká i pod dotaženým šroubem, vlivem střídání teplot při zátěži a bez ní. Vytvoří se vůle, jiskřením vzniknou přechodové odpory a na konci okruhu už vedení není schopno dodat požadované množství elektrického proudu. V místech přechodových odporů narůstá teplo, které se může stát zdrojem požáru.
Tento elektrický model má s tělem společné to, že dráty vedou elektřinu ke spotřebiči, kde odvede práci a vrací se nazpět. Je jedno jestli se přechodové odpory nacházejí na cestě ke spotřebiči, nebo na zpáteční. Stejně tak tepny vedou krev k orgánům ve formě cukrů a kyslíku a je jedno, jestli se cévní blokace nachází na tepnách nebo žílách. Vždy to má následek snížení proudu krve, podvýživu orgánů a snížení jejich proplachu čerstvou krví.

Pokud žena dbá pouze o stav nehtů a vyholení chloupků na svých nohách, je to pro zdraví opravdu málo. Ženy trpí onemocněním žil více jak muži, navzdory tomu že se oproti mužům úzkostlivěji starají o svůj zevnějšek. Změněný úhel pohledu na svoje nohy doporučuju nejen ženám, ale i mužům. 
Pokud se rozhodneme udržovat svoje cévy v co nejlepším stavu, podpoříme svoje celkové zdraví. 

mudrland.wenca@seznam.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů