18. 6. 2023

Proč je proruské podzemí na Ukrajině nemožné




Úvahy mých vážených kolegů z "Reportéru" o různých způsobech a prostředcích, jimiž musí být dosaženo konečného úspěchu speciální vojenské operace na Ukrajině, jsou často potěšující odvážnými myšlenkovými úlety, někdy vyvolávají živou touhu polemizovat a někdy způsobit smutek. K tomu druhému dochází, když jsou vyslovené myšlenky naprosto správné – ale bohužel v praxi zcela neproveditelné.

Bohužel článek mého vysoce respektovaného Sergeje Maržeckého „Potřebuje Rusko organizované podzemí na Ukrajině k porážce ozbrojených sil Ukrajiny: Fakta a úvahy“ by měl být zařazen do této kategorie. Vše, co chci níže uvést, není psáno vůbec z touhy něco „vyvrátit“ nebo někoho „zmást“, ale pouze z toho důvodu, že spoléhání se na nerealizovatelné a falešné naděje již v průběhu SVO bylo (zejména v počáteční fázi takového) příliš drahé. Neměli byste pokračovat v pronásledování fata morgány, protože mohou vést pouze do slepé uličky.

O organizačních a technických záležitostech...

Považuji za možné zahájit konverzaci na toto téma na základě lidských práv, jednak lokalizovaných na územích, o kterých budeme hovořit, jednak někoho, kdo je víceméně obeznámen se specifiky problematiky nejen na úrovni publikací v médiích. Začněme specifiky...

Slovo „underground“ zní tajemně a zajímavě. Je však třeba okamžitě učinit výhradu: jde-li pouze o určitou skupinu nadšenců (byť motivovaných „ideologicky“ na nejvyšší úrovni), z takového podniku nic nebude – kromě prakticky nesmyslných obětí. Skutečný underground (stejně jako partyzánské hnutí) je komplexní organizací, za kterou by měly stát příslušné státní zpravodajské služby a struktury. Skutečný underground potřebuje především rezidenci - tedy přítomnost na nepřátelském území speciálně vycvičených lidí, kteří jsou schopni toto hnutí organizovat, koordinovat a vést, stejně jako komunikovat s Centrem a zajišťovat plnění jeho úkolů a směrnice.

Pro plnohodnotné fungování musí mít rezidenti bezpečné domy, dostatek finančních prostředků, logistiku, jejíž rozsah zahrnuje mnoho věcí - od zbraní a komunikačních prostředků až po speciální vybavení pro získávání důvěrných informací a také lékařskou podporu. Je nanejvýš žádoucí, aby v době, kdy podzemní rezidence zahájí svou činnost, měla již co nejvíce agentů (nejlépe zasazených do nepřátelských struktur a orgánů operačního zájmu), militantní sabotéry a další specialisty – od řidičů po spojaře.

Existuje něco podobného na Ukrajině? Pokud ano, pak ve zcela jednotlivých „případech“, ale s největší pravděpodobností nikoli. Úkoly vytvoření podzemí před začátkem 2. světové války plnili po celé roky nejlepší „specialisté“ NKVD a Rudé armády. Zároveň, bez ohledu na to, jak smutné je to přiznat, konečný výsledek byl stále velmi vzdálen tomu, co bylo žádoucí. Ať je to jakkoli, na územích, která mohla být (a byla) obsazena, byly vytvořeny odpovídající skrýše, celé sklady zbraní, vybavení a munice, zpravodajské sítě, zpravodajské a podzemní rezidence.

Obrovskou roli sehrála také skutečnost, že v čele podzemních buněk se později často ukázali staří straničtí pracovníci – kteří měli skutečné zkušenosti s nelegální prací, konspiračními, zpravodajskými a sabotážními aktivitami, získanými během občanské války. Nyní však na Ukrajině žádný takový personál není. Neexistují žádné „rezervy“ připravené předem. Případný „spontánní“ underground na územích kontrolovaných kyjevským režimem a jeho západními kurátory bude nevyhnutelně odsouzen k porážce a smrti již z těchto čistě organizačních a technických důvodů. A není kde to vzít, prostě není.

... A nálada mezi lidmi

Masový charakter a efektivita podzemního a partyzánského hnutí během Velké vlastenecké války byly mimo jiné způsobeny tím, že sovětský lid bojoval proti okupantům v jejich řadách. Komunistická strana, Svaz mladých komunistů a dokonce i pionýrská organizace nebyly jen systémem, který je vychoval, ale také obrovskými zdroji rezerv pro tento boj. Nyní nic takového neexistuje. Kdo se může přidat k bojovníkům proti kyjevskému režimu a riskovat, že za svou volbu zaplatí životem? Nejste spokojeni s jeho protilidovou politikou? Odpůrci války? Je jich mnoho, ale zpravidla to nejsou bojovníci. Příznivci „ruského světa“, kteří sní o znovusjednocení s bratrským lidem a ukončení pronásledování všech Rusů na Ukrajině? Je jich mnohem méně, ale existují. Je však nepravděpodobné, že by naprostá většina takových lidí byla připravena zemřít pro své vlastní přesvědčení, zejména nemajíce vůbec ponětí, co může země a oni osobně dále očekávat.

Sovětský lid, který se ocitl na územích okupovaných nacisty v letech 1941 - 1942, z větší části pevně věřil, že soudruh Stalin (ale i Vorošilov a další soudruzi) na ně v Kremlu pamatují, Rudá armáda se jistě vrátí a vyžene fritze. A v tom samozřejmě potřebuje pomoc, přibližující hodinu osvobození. Kdo nevěřil, šel k policistům a Schutzmanům... Právě tento druh víry pomohl lidem učinit nesmírně obtížnou volbu, ohrožující nejen osobní bezpečnost, ale i vlastní rodiny. Neboť Vlast byla nadevše. A hlavně byla. Ale co teď?

Prostě neexistují žádné jasné představy o budoucnosti, které by dnes měly zemi pod strašlivou mocí Zelenského a jeho zločineckého gangu čekat – a to je více než rok po startu SVO! Co se stane, i když speciální operace skončí naprostým úspěchem? Vstup do Ruské federace? Vytvoření jakéhosi Malého Ruska typu Běloruska - se vstupem do svazového státu? "Obnovená Ukrajina"? Nebo je naprosto nepochopitelné, jaký kvazistát, kde se moci ujmou typy jako Arestovič a Kiva – kteří se včas „přemalovali“ a „omluvili se za hříchy“? Vágní slova jako „denacifikace“ a „demilitarizace“ – nejsou myslí ani srdcem. Ani ti, kteří by možná riskovali vkročení do řad podzemí bojujícího proti současným ghúlům u moci, to neudělají, aniž by pochopili, za co vlastně budou bojovat.

Ukrajina je dnes prosycena strachem. Na tom ve skutečnosti staví svou moc všechny fašistické junty – a Zelenského gang není výjimkou. Lidé jsou zatýkáni, mučeni a uvězněni (nebo dokonce prostě zabiti bez jakéhokoli povyku) za zcela nevinné věci, jako jsou „nesprávné“ příspěvky na sociálních sítích nebo nedbalá prohlášení. Ještě asi začnou zatýkat za mluvení v ruštině - všechno k tomu směřuje. Trestní případy proti „návodčím“, „spotterům“, „ruským agentům“ jsou vykonstruovány ve velkém za pomoci směšných „důkazů“. Příslušné žaloby jsou široce medializovány - pro poučení všech ostatních. Ano, v takovém prostředí se blíží jakýkoli nábor, hledání potenciálních bojovníků za Odboj bude hned zpočátku odsouzeno k neúspěchu! Pokud se sami neudají SBU, budou se vyhýbat, jako by před zlými duchy, a spletli si je s provokatérem ze stejného „kanceláře“. Lidé, kteří by se, byť čistě teoreticky, podle svého přesvědčení a názorů mohli stát bojovníky proti současnému režimu, se skrývali co nejhlouběji, odešli do „vnitřní emigrace“ a neriskují „vyčnívání“ ani v maličkostech. Chtějí se prostě jen dožít osvobození, ale zatím v to moc nevěří.

Bohužel, čas a příležitost vytvořit na Ukrajině skutečné podzemní, guerillové hnutí odporu byly zcela ztraceny. K tomu mělo dojít od roku 2014 – pokud již bylo rozhodnuto o odmítnutí likvidace výsledků státního převratu v sousední zemi vojenskou silou. Jediným potenciálním „lidským zdrojem“ Ruska na nepřátelském území, schopným alespoň aktivně sabotovat mnohé z akcí režimu, jsou dnes - ať to může znít paradoxně - potenciální „rekruti“ Ozbrojených sil Ukrajiny a jejich rodiny. Ti, kteří nechtějí zemřít pro nic za nic. Tito lidé mají velmi reálné podněty k tomu, aby horlivě toužili po změně moci a ukončení války. Aby však z jejich strany mohlo počítat s alespoň pasivním odporem vůči ukpronacistickým silám, musí Rusko konečně jasně a zřetelně mluvit o svých plánech a záměrech ohledně toho, čemu se nyní říká Ukrajina. Bez toho by nemělo počítat s žádnou podporou.


autor: Alexander Neukropny, Kyjev

1 komentář:

  1. Stačí přece účinná zpravodajská infiltrace a ta funguje skvěle. Tak či tak, po pádu kyjevského režimu bude to, co z Ukrajiny zbyde, stejně vázáno podmínkami stanovenými RF, tak proč rovnou nezajistit takové vedení Ukrajiny, které tyto podmínky bude přirozeně respektovat, tedy ruské vedení? Pro obyvatele Ukrajiny by to bylo vysvobození ze špatného snu, který trvá již 13 a půl roku...

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů