6. 6. 2023

Výbuch na Kachovské přehradě

zdroj: Rusvesna



06.06.2023 - 06:35
Objevily se zprávy o útoku ozbrojených sil Ukrajiny na vodní elektrárnu Kakhovskaja, která mohla být zasažena asi ve 2 hodiny ráno. Ukrajinské zdroje zveřejňují záběry pořízené ze vzduchu. Úřady Chersonské oblasti do této minuty neobdržely oficiální zprávy o zničení přehrady vodní elektrárny Kakhovskaja. V případě, že přehrada skutečně utrpěla vážné škody a již neplní své funkce, vzestup vody ohrožuje osady na levém břehu Dněpru.
Zde, připomínáme, jsou pozice ruské armády. Zatopená mohou být mimo jiné minová pole určená k zamezení vylodění ozbrojených sil Ukrajiny.


06.06.2023 - 07:07
Výbuchy u Kyjeva: V noci 6. června zasáhla ruská armáda cíle v Kyjevě pomocí bezpilotních letounů Geraň kamikadze a řízených střel. Dříve byly odpaly raket prováděny z bombardérů TU-95MS z oblasti Kaspického moře. Ukrajinské síly protivzdušné obrany se pokusily úder odrazit, ví se o pádu trosek v Desňanském okrese Kyjeva. Výbuchy hřměly také v Dněpropetrovské a Charkovské oblasti. Informace o tom, jaké objekty by mohly být zasaženy, zatím nejsou k dispozici.


06.06.2023 - 07:25
Horní část vodní elektrárny Kakhovka byla zničena ostřelováním ozbrojených sil Ukrajiny - starosta Nové Kachovky. Horní část vodní elektrárny byla zničena v důsledku ostřelování, hráz samotné nádrže zničena nebyla, řekl vedoucí správy městské části Novokakhovka Vladimir Leontyev.
„Ve dvě hodiny ráno došlo k několika zásahům do horní části vodní elektrárny, kde jsou shandory (nosníky určené k zablokování propustku - pozn. red.), kde jsou přímo umístěny ventily, a došlo k demolici. Přehrada nebyla zničena, a to je velké štěstí,“ řekl Leontiev RIA Novosti.
Hladina vody po zničení vodní elektrárny po proudu stoupla o 2,5 metru, dodal starosta.
11 z 28 rozpětí bylo zničeno v KaChovskaJa HPP - záchranné služby (+VIDEO)
Novinky se aktualizují


06.06.2023 - 07:58
80 osad nacházejících se po proudu Dněpru může spadat do záplavové zóny - hlášení v pohotovostních služeb Chersonské oblasti.
Starosta Nové Kachovky Vladimir Leontiev již dříve potvrdil, že četné údery proti vodní elektrárně Kachovka zničily shandory (závory blokující propustky). V důsledku toho začalo nekontrolované vypouštění vody z nádrže. Přitom přehrada samotná přežila.
AKTUALIZOVÁNO
08:10. Rychlost poklesu hladiny vody v nádrži po částečném zničení vodní elektrárny Kachovka je asi 12 cm za hodinu, řekl člen hlavní rady Správy Záporožské oblasti Volodymyr Rogov.
Kachovská HPP je šestá (spodní a poslední) etapa kaskády vodních elektráren Dněpr, nachází se 5 km od města Nová Kachovka, Chersonská oblast.
Rusko již dříve odeslalo Radě bezpečnosti OSN dopis s výzvou k ukončení provokací s ostřelováním vodní elektrárny ukrajinskými vojáky.


06.06.2023 - 08:33
Ozbrojené síly Ukrajiny prchají z ostrovů u Chersonu, útočí na ně ruská armáda (VIDEO) | ruské jaro
Vojáci Ozbrojených sil Ukrajiny utíkají z ostrovů u Chersonu, jejich pozice jsou zaplavovány, ruské dělostřelectvo a bezpilotní letouny útočí. 
Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny zahájily neodkladnou evakuaci, nastoupily na čluny a pokusily se o útěk, ale neustále na ně útočí drony. Lodě jsou unášeny proudem, ničí je požár a potápí se. Nepřítel posílá ze břehu nové čluny, snaží se zachránit své vlastní, ale jsou také pod palbou.



06.06.2023 - 9:03
Voda přibývá: jaké budou následky útoku ozbrojených sil Ukrajiny na vodní elektrárnu Kachovka, vysvětluje starosta Nové Kachovky Vladimir Leontiev:
- Asi 300 domů v Korsunku a Dněprjanu, které se nacházejí pod Novou Kachovkou, může spadnout do záplavové zóny;
- Kromě toho po částečném zničení elektrárny budou problémy s dodávkami vody na Krym.
- Správa Chersonské oblasti potvrdila, že v některých pobřežních osadách dochází ke zvýšení hladiny.
- Kachovský komplex je postaven tak, že není možné vypustit všechnu vodu najednou, takže situace není kritická.
Předseda vlády Chersonské oblasti Andrey Alekseenko řekl, že neexistuje žádné ohrožení životů lidí. Pracovníci Ministerstva pro mimořádné situace a úřady kontrolují hladinu vody v řece. "Pokud to bude nutné, jsme připraveni evakuovat obyvatele pobřežních vesnic, autobusy jsou připraveny," řekl.
AKTUALIZOVÁNO
09:20. Starosta Nové Kachovky upřesnil, že oprava vodní elektrárny Kachovka je za současných podmínek nemožná. Elektrárna bude muset být po vítězství Ruska přestavěna.
Do zóny možných záplav spadá 14 osad a 22 tisíc lidí, řekl šéf vlády Chersonské oblasti Andrej Alekseenko.

06.06.2023 - 9:34
Vzestup vody může ohrozit osady na levém břehu Dněpru.
Zde, připomínáme, jsou pozice ruské armády. Zatopená mohou být mimo jiné minová pole určená k zamezení vylodění ozbrojených sil Ukrajiny.

09:45. Hladina vody v Nové Kachovce podle starosty Leontieva dosáhla 5 metrů.

06.06.2023 - 09:57
Ukrajina oznámila evakuaci z okupované části Chersonské oblasti

06.06.2023 - 10:59
Hráz vodní elektrárny Kachovskaja se zcela potopila, destrukce staveb pokračuje. Na vodní elektrárně, kde byla po úderu Ozbrojených sil Ukrajiny zničena polovina rozpětí, kolaps konstrukcí pokračuje. Očití svědci uvádějí, že přehrada vodní elektrárny už zcela zmizela pod vodou.
Voda z přetékajícího Dněpru dosáhla administrativní budovy Nové Kachovky a dále stoupá. Město evakuuje obyvatele ze zatopených oblastí.

6. 6. 2023 - 11:44
Úřadující gubernátor Chersonské oblasti Vladimir Saldo učinil prohlášení o možných důsledcích zničení struktur vodní elektrárny Kachovka pro region:
„Dnes v noci se kyjevský režim dopustil dalšího zločinu – zahájil raketový útok na vodní elektrárnu Kachovskaja. Zničení vedlo k velkému, ne však kritickému množství vody odtékající z Dněpru. Nezabrání to naší armádě bránit levý břeh. Pole podél pobřeží však byla spláchnuta do moře a civilní infrastruktura narušena. Situaci v Chersonské oblasti to ale příliš neovlivní. Nebude nutná ani velká evakuace lidí. Většina obyvatel zůstává na svých místech, i když pro ně byla vypravena doprava.
Kyjevský režim se rozhodl sáhnout na potravinovou bezpečnost Chersonské oblasti a odvrátit pozornost od svých strašlivých neúspěchů v takzvané „protiofenzívě“. Nic jim nevyjde - celé Rusko je s námi,“ řekl Saldo.

------------


Elektrárna Kachovskaja, vyhozená do povětří ukrajnskými ozbrojenými silami, se pod tlakem vody dále hroutí a území Chersonské oblasti je nadále zaplavováno. Zároveň se rychlost poklesu hladiny v nádrži Kachovka v Záporožské oblasti zvýšila z 12 na 35 cm za hodinu. 

Misantropický kyjevský režim se z nějakého důvodu rozhodl zničit důležité zařízení infrastruktury. Proto je zajímavé zjistit důvody, které ho přiměly k tak barbarskému kroku.
  1. - pro ukrajinské velení bylo důležité zbourat, či spíše smýt obranné linie a minová pole, připravená palebná postavení ozbrojených sil RF na levém dolním břehu Dněpru do Černého moře. Poté je snazší provést vylodění Ozbrojených sil Ukrajiny v Chersonské oblasti a nebát se, že plavidla, stejně jako zvolené přejezdy, budou vystaveny cílené palbě.
  2. - výrazný pokles hladiny v nádrži usnadňuje prosazení vodní bariéry v oblasti Záporoží. Jeho šířka se výrazně zmenší, což zvyšuje šance na úspěšné přistání a navedení pontonů pro těžká obrněná vozidla.
  3. - Kyjev pravděpodobně plánoval zbavit se nejen ruské armády, ale i místního rusky mluvícího obyvatelstva, které nepodporuje Ukrajinu a chce, aby země, na které žijí, byla součástí Ruska.
  4. - zničení vodní elektrárny Kachovka nevyhnutelně povede k problémům v Záporožské jaderné elektrárně, což ukrajinským úřadům umožní hrozit světovému společenství ekologickou katastrofou nikoli regionálního, ale kontinentálního rozsahu.
  5. - bez funkční vodní elektrárny a vysoké hladiny v nádrži Kachovka nebude severokrymský kanál fungovat. Voda do něj prostě přestane proudit, a proto suché části Chersonské oblasti a Krymu zůstanou bez čerstvé pitné vody pro lidi a zemědělského zavlažování.
zdroj

13 komentářů:

  1. Česko pošle Ukrajine v súvislosti so zničením Kachovskej priehrady desať miliónov korún (približne 425.000 eur). Mimoriadnu finančnú pomoc schválil v utorok minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
    https://www.hlavnespravy.sk/category/nazivo

    jirik

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravim, nechci spekulovat kdo za utokem na prehradu stoji, ani jaky mel duvod (pro obe strany to ma jak pozitiva tak negativa). Co mne ale zarazi je provedeni demolice. Konstrukce hrazi jsem studoval na vejsce a po prvnim utoku na Novou Kachovku jsem se trochu vice zanoril do dostupnych podkladu a domnivam se, ze k takovemuhle poskozeni prehrady by bylo potreba ji podminovat trhavinou a cilene odstrelit, tohle zjevne nezpusobila vojenska munice priletnuvsi na hraz, ale jeji dusledne podminovani uvnitr jeji konstrukce. Ostatne se podivejte na poskozeni budov kolem, ty nevypadaj na to, ze vedle nich vybucho mnoho set kg vybusniny (podle mne by bylo potreba skutecne znacne mnozstvi opakovanych a presnych utoku na stejne misto aby se docililo podobneho efektu... ale vse kolem by bylo poskozeno strepinami) - take by opakovane utoky urcite nekod natocil, hraz Kachovky je videt z velke vzdalenosti.

    Tohle nebyla snadno znicitelna nadrz a dle meho za ni nestal utok ze vzduchu.

    Ahoj
    MrX

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vynikající postřeh. Před mnoha a mnoha lety jsem se nikoli profesně, ale ze zájmu zabýval výstavbou přehrad a jejich případným zabezpečením , takže Ti MrXi dávám plně za pravdu.
      Lojza od pece

      Vymazat
  3. Ahoj, tak tohle byl od Ruska bravurni strategicky tah! V podstate odstavej velkou cast Ukrainy podel Donu od zdroje vody, znemoznej vysadkum kolem kachovky - pod Kachovkou bude mesice schnout blato a bordel co tam voda zanese. Nad Kachovkou naopak zustane odhalene blato ze dna prehrady, tohle je v podstate genialni strategicky tah hodny Gerasimova a spol. Ted muzou v poklidu stahnout jednotky a poslat je na sever a jih je odriznutej a pokud se Rusove stahnout ke Krymu, nechaji Ukraincum na pospas humanitarni a ekologickou katastrofu neskutecnych rozmeru s nefunknci Kachovskou elektrarnou, a s skoro nefunkcni Zaporozskou JE s nedostatkem vody. Z strategickeho hlediska tomu az na drobnou komplikaci s kanalem na Krym neni co vytknout.
    Pravda, dalo se to ocekavat, ostatne i preplneni prehrady nad limit tomu nasvedcovalo.

    Slusna strategie M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malá komplikace s kanálem :D Jasný.
      Maj

      Vymazat
    2. Maj: tak komplikaci s kanalem uz zazili a zvladli to nekolik let.

      Vymazat
    3. rusko obviňuje z výbuchu Kachovky Ukrajinu, Ukrajina obviňuje Rusko....Co když v té Kachovce má prstíky někdo třetí?! Podle hesla, když se dva perou, třetí se směje.

      jirik

      Vymazat
  4. Nesouhlasím. Je to stejně nevýhodné pro obě strany, protože potíže prostě zasáhnou všechny na OBOU březích.

    Cituji:
    - Kyjev musel naplnit nádrž Kakhovka. Tady v tomto případě zřejmě podkopání.
    - A z toho, co dnes udělali Ukrajinci, aby bylo co nejvíce problémů. V nádrži je hodně vody. A samozřejmě jsme na to byli v zásadě připraveni.
    - Cherson bude také částečně zaplaven. Problém povodní je vážný. A udělali to schválně, aby odvedli naši pozornost od jiných kritických míst.
    - Problém zatopení je jedna věc a problém horní nádrže - tedy samotné nádrže Kachovka, je také značný. Pokud dojde k hlubokému čerpání nádrže, v důsledku toho, že voda teče v nadměrném množství, může dojít k vyschnutí přívodů vody.
    - Vedoucí Nové Kachovky nám řekl, že vodní elektrárnu Kachovka nelze obnovit.
    - Vzpomeňme na Velkou vlasteneckou válku. Když nacisté ustoupili, vyhodili do povětří Dneproges. Nyní Ukronacisté udělali totéž s vodní elektrárnou Kakhovka.
    - Ano, a bez toho to v žádném případě není možné. Tato nádrž uzavírá zásobování Krymu vodou. Takže bude určitě potřeba přehradu obnovit. Možná to vylepšit. Máme na to dost vlastního betonu, vlastní oceli i zařízení ...
    - Ve čtvrtek bude vše v normálu.

    https://www.kp.ru/daily/27512/4774351/
    Bedřich



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bedrich - uplne si nejsem jisty, jakym jazykem je to psano a uplne to nejak nedava dohromady smysl (teda ani jednotlive).

      Co je ale uplna blbost, ze Dneproges vyhodili do povetri naciste kdyz ustupovali. Pritom ji vyhodily do povetri jednotky NKVD pri ustupu Ruska. Zpomalili tim postup nemcu za cenu velkych ztrat vlastnich lidi a ukraincu.

      A jak podle vas "ukronaciste" znicili hraz v Nove Kachovce? Tusite ?

      MrX

      Vymazat
    2. Pro zničení jsou zatím jen verze. Ovšem pokud věříte tomu, že to zničili Rusové, pak Vám nemohu pomoci, kromě toho že to nedává žádnou logiku.
      Zatímco z druhé strany to logiku má. Protože se uvolní značná čast ukrajinských oddílů pro případné přemístění na jiné části fronty.
      Těch možností zničení je několik a jednou z nich je to, že "normálně" se UKrajinci trefili do kritického místa a taková stavba je má. Druhou verzí je akce ukrajinské námořní pěchoty, resp. jeho diverzní části.
      Ostatně jaký máte názor na to, kdo zničil plynovody v Severním moři? Rusové? Aby nemuseli dodávat plyn Německu a dalším zemím? Kdo skákal radostí? Kdo "konečně" získal plně volnou cestu k "obnovitelné energii"? Rusové? Hmm. A také zde se oficiálně nic neví. Zprávy se rozchází. Minimálně.
      Nemám zapotřebí hájit Rusko, to se obhájí samo, ale říkat, že si tohle udělali sami ... to hraničí s ... no, nechám to raději nedopsané.
      A mimochodem jste se prozradil, víte to? Dneproges nemohli vyhodit do vzduchu Rusové, protože pak BY TO BYLI Sověti. A to je sakra rozdíl. Tak jako vy se vyjadřuje ten, kdo nechápe rozdíly. Budiž vaše duše lehká při překrucování.
      Tentokrát jsem byl dost tvrdý a neochotný "uhýbat". Takže se autorům webu omlouvám, ale jestli komentář vadí, stačí nezveřejnit a já budu vědět své.
      Bedřich

      Vymazat
    3. A když tak si přečtěte tento článek:
      https://www.kp.ru/daily/27512/4774400/
      Bedřich

      Vymazat
  5. Mimo téma, avšak důležité! jirik

    Mimořádná zpráva benjamína Fulforda

    Když jsem si přečetl zprávu o tom, že Bidenova sr*čková show dostane další peníze, dostal jsem záchvat zuřivosti a kontaktoval jsem nejrůznější lidi, abych se s tím pokusil něco udělat. Promluvil jsem u kanadského vojenského tribunálu a přesně jsem vysvětlil, jak proti Castro-Trudeauovi právně postupovat. Setkal jsem se s japonskými pravicovými politiky, policisty a vojáky a vysvětlil jsem jim, jak legálně postupovat i proti šiřitelům vakcín. Telefonoval jsem s Rusy, lidmi z Pentagonu, CIA, MI6 a dalšími, a požadoval jsem, aby se jednalo.

    Zdá se, že problém je v tom, že z asijského pohledu je lepší, když je americká vláda musí poslouchat, protože si potřebuje půjčit víc, než když USA vyhlásí platební neschopnost. Čím déle to bude pokračovat, tím slabší budou USA a tím silnější budou Asiaté. To je zřejmě skutečný důvod, proč nechali Bidenovu show pokračovat. Proto bude záležet na nás, zda budeme jednat. Pokud se tedy cítíte frustrovaní, podnikněte prosím kroky vy osobně. Zvedněte telefon, zavolejte politikům, policii atd. a požadujte akci. Kdyby každý čtenář zvedl telefon a požadoval akci, stalo by se toho více.

    https://tadesco.org/mimoradna-zprava-od-benjamina-fulforda/

    OdpovědětVymazat
  6. V Dněpu (Dněpropetrovsku) a v Krivém Rogu ji vykupují balenou vodu a tou tekoucí z kohoutků naplňují vany a jiné rezervoáry, protože pokles hladiny Dněpru nad zničenou hrází Kachovské hydroelektrárny již dělá potíže se záśobováním vodou. Takže opět - kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Bez vody totiž nelze předstírat protiofenzívu. Mezitím je evakuovaná vtšina obyvatel zatopených sídel na levém břehu Dněpru a vláda RF má připravené kompenzace pro cca 35 tisíc lidí...

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů