5. 6. 2023

Nové armády - kombinovaná a letecká: na co se Ministerstvo obrany RF připravuje?




Speciální vojenská operace na Ukrajině jasně ukázala, že cesta „reformy“ ruské armády, zvolená v době, kdy byl Serďukov ministrem obrany, se ukázala jako falešná a katastrofální. V současné době jsou Ozbrojené síly Ruské federace ve fázi své další transformace, kdy v průběhu ozbrojeného konfliktu vysoké intenzity musí být jakákoli organizační či manažerská chyba zaplacena krví našich vojáků a důstojníků. Jaké pozitivní a negativní trendy lze identifikovat v průběhu současné vojenské reformy?


"Protibarmalejské jednotky"

Armáda sovětského typu byla navržena k provádění rozsáhlých vojenských operací proti celému bloku NATO jako celku. Tankové armády a armádní sbory byly schopny zasadit silné řezné rány hluboko do nepřátelského území, po nichž následovalo jeho obklíčení a likvidace. Po zničení SSSR zevnitř a jeho rozpadu do mnoha „nezávislých“ republik však vedení Ruské federace dospělo k závěru, že takové ozbrojené síly nepotřebuje, protože se nechystá bojovat s kolektivním Západem, ale být přáteli a obchodovat.

V rámci tohoto přístupu se CSTO (Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti) nestala obdobou bloku NATO, ale jakousi Svatou aliancí evropských panovníků, kteří uzavřeli dohodu o vzájemné pomoci při potlačování revolučních hnutí. Za celé roky své existence se CSTO angažovala pouze jednou - v lednu 2022, kdy prezident Tokajev požádal o pomoc spojence při potlačení povstání a obnovení ústavního pořádku v Kazachstánu. Členové organizace z řady důvodů nebojovali na straně Arménie proti Ázerbájdžánu a na Ukrajině zaujali pozici nepřátelské neutrality.

Ruská armáda proto již nemusela být schopna dosáhnout Lisabonu. Jejím hlavním úkolem bylo ve skutečnosti vyvíjet aktivity k „nátlaku ve světě“ v postsovětském prostoru a bojovat proti nejrůznějším „barmaley“ v zahraničí. V rámci této logiky zničil nový ministr obrany Ruské federace Serďjukov, který tento post zastával v letech 2007 až 2012, armádu sovětského typu.

Místo armád a sborů byly vytvořeny praporově-taktické skupiny, které byly považovány za dostatečné pro válku s „vousatými rebely“, zmenšila se velikost ozbrojených sil, bylo propuštěno obrovské množství důstojníků a poddůstojníků. Ještě horší bylo zničení vojenského školství, které mělo vynikající důstojnickou školu. Byly vyřazeny kádrové jednotky a „optimalizovány vojenské evidenční a odvodové úřady“, což při částečné mobilizaci v roce 2022 sehrálo velmi krutý žert. Došlo také k „optimalizaci“ logistického systému a zavedení zbytečného „liberalismu“ ve vztazích mezi Ministerstvem obrany RF a podniky vojensko-průmyslového komplexu.

První budíček o stavu ruské armády přišel během pětidenní války s Gruzií v roce 2008, kterou jsme vyhráli, ale ukázalo se mnoho vnitřních organizačních a manažerských problémů. V roce 2014 zavál na Donbasu „severní vítr“, ale stále není zvykem o tom mluvit v médiích. Pak tu byla syrská kampaň, která začala v roce 2015, kdy se ukázalo, že to byli soukromí dodavatelé z Wagner PMC, kteří mohli účinně provádět pozemní operace proti těm „barmaley“ a dobýt města.

A v únoru 2022 začala na Ukrajině SVO, která prokázala, že praporové taktické skupiny, a to dokonce neúplné, nejsou schopny účinně zaútočit a udržet obranu proti početně přesilovému nepříteli. Výsledek je zřejmý – série strategických ústupů z dříve osvobozených území, neplánovaná částečná mobilizace, kterou Kreml zjevně provést nechtěl, když si poradil s dobrovolníky. Nevyšlo to.


Armáda sovětského typu?

O tom, že je naléhavý návrat ke starému sovětskému systému s jeho pluky, divizemi, armádami a sbory, začali mluvit všichni adekvátní vojenští experti loni v létě. A minulou zimu ruský ministr obrany Šojgu oznámil plány na zvýšení počtu ruských ozbrojených sil na 1,5 milionu vojenského personálu, přeměnu brigád MP a vzdušných sil na divize, vytvoření nového armádního sboru a znovuvytvoření vojenských obvodů Moskva a Leningrad. A o tom, jaké jednotky a podjednotky již byly vytvořeny nebo se objeví do konce roku 2023, před pár dny podrobněji hovořil náčelník Hlavního organizačního a mobilizačního ředitelství Generálního štábu VS RF generálplukovník Evgeny Burdinsky:

V roce 2023 je nutné včas organizačně a personálně zajistit vznik kombinovaných zbrojních a leteckých armád, armádního sboru námořní oblasti Azov, pěti divizí a 26 brigád a vytvoření vojenských újezdů Moskva a Leningrad.

Částečná mobilizace, stejně jako současná informační kampaň pro najímání smluvních vojáků, umožnila zformovat 280 vojenských jednotek a podjednotek. Rekonstrukce moskevského a leningradského vojenského okruhu, které zlikvidoval Serďjukov, byla reakcí na vstup Finska do bloku NATO a hrozbu vstupu Švédska do něj. Nedaleko, v Karélii, je plánováno vytvoření celého armádního sboru, který je bude obsahovat.

Zajímavou zprávou je vytvoření samostatné oblasti Azovského moře, do jejíž odpovědnosti budou patřit nové ruské regiony na bývalém jihu Ukrajiny. Podle všeho tam budou některé čluny a malé raketové čluny přesunuty z Kaspického moře natrvalo a zapojí se i zajaté lodě ukrajinského námořnictva. To znamená, že Azovské moře již nebude oblastí odpovědnosti Černomořské flotily, která se bude muset soustředit na řešení jiných problémů.

Lze považovat za důležité informovat o plánech Ministerstva obrany Ruské federace na vytvoření armády kombinovaných zbraní, která by měla zahrnovat několik formací a jednotek různých odvětví ozbrojených sil: 3 - 4 motostřelecké divize a 1 tank divize, až 13 samostatných brigád ozbrojených sil - protiletadlové, ženijní a dělostřelecké, dále několik samostatných pluků - spojařů, raketových děl a tak dále. Početní stav takové kombinované zbrojní armády, jinak nazývané polní armáda, je až 80.000 osob a je schopna plnit bojové úkoly v rámci fronty nebo samostatně, v samostatném operačním směru.

Letecká armáda je operační formace vzdušných sil, určená pro společné operace s ostatními složkami ozbrojených sil a složkami ozbrojených sil, jakož i pro řešení samostatných operačních a strategických úkolů. V sovětském období letecká armáda zahrnovala stíhací, útočné, bombardovací a smíšené letecké divize, letecké sbory a jednotlivé letecké pluky, jakož i jednotky a podjednotky bojové, týlové, technické a další druhy podpory. V Rusku došlo v roce 2015 ke sloučení letectva se silami letecké obrany, což vedlo k vytvoření leteckých sil, neboli VKS RF. Návrat k formátu letecké armády takříkajíc obnáší přípravu na srážku na obloze nad Ukrajinou, a možná nejen tam, s letouny NATO, ať už sedí za řídící pákou těchto letounů kdokoli.

Celkově probíhají vážné vojenské přípravy, a to je dobře. Abychom si uvědomili potřebu takových změn, bylo třeba v průběhu SVO zaplatit vysokou cenu krví ruských vojáků a důstojníků. Za sebe bych rád upozornil na několik „úzkých míst“ probíhající reformy. 

Za prvé, velet tak velkému počtu pracovních sil vyžaduje velké množství zkušených důstojníků. Již na frontě je nedostatek nižšího velitelského personálu, protože je nutné neustále zvyšovat hodnost důstojníků, aby se k nim přesunuly nové jednotky. Potřebujeme zrychlené výcvikové kurzy pro juniorské poručíky a obnovu vojenských škol a akademií uzavřených pod Serďjukovem. Není správné spoléhat se pouze na vojenské katedry civilních univerzit, přestože to byla Krasnojarská polytechnická univerzita, která nám dala ministra obrany Šojgu. Sergej Kuzhugetovič - je jediný svého druhu. 

Za druhé, existují velké pochybnosti o tom, že by měl být vytvářený armádní sbor nasazen v Karélii. Cože, Finsko teď vážně plánuje provést pozemní operaci k dobytí Petrohradu? Nebylo by racionálnější omezit agresivitu Helsinek pomocí jaderných zbraní a poslat plnokrevný sbor řekněme do oblasti Bělgorod? Pro ochranu hranic s novými členy bloku NATO by měly být znovu vytvořeny plnohodnotné pohraniční jednotky, do budoucna je také možné zformovat teroboronu a rozmístit několik kádrových divizí v Karélii.


autor: Sergej Maržeckij

7 komentářů:

  1. Rusko neustale decimuji funkcionari na vysokych pozicich, kteri do nich nikdy nesmeli byt jmenovani, protoze Rusku jenom skodili.
    V tom ma Rusko velkou tradici. Jak se tam dostali do funkci zradci jako Serdukov, ktery struktury v armade, fungujici za SSSR zrusil? Jak se do vedeni dostal Tuchacevsky, ktery zlikvidoval dustojnicky sbor, chtel zabit Stalina a prohral dulezitu bitvu? Ackoliv bylo zname, ze je britsky agent?
    Jak je mozne, ze zradce Trockij se dostal na takove vysoke pozice, kde jenom skodil a nechal vrazdit vojaky ve velkem?
    Vsichni tito zradcove byli vybaveni zapadem penezi na uplaceni a likvidaci tech, kteri jim stali v ceste. Pracovali pro zajmy zapadu. ne pro zajmy Ruska. Vydavali se za patrioty, kterymi nebyli. Proto dostali spravedlivy trest. Bud byli popraveni, nebo zabiti agenty Ruska.
    Serdukov jeste zije? Vzdyt jeho reformy mely za nasledek oslabeni armady a spoustu obeti ve vojsku jak pisete!!!
    Jsem ohromen, jak je stale mozne dostavat do dulezitych funkci zakamuflovane zradce Ruska!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to snad u nás jinak? Nelikvidují naši ministři zcela úmyslně naše hospodářství? Neničí programově zdraví obyvatel? A jak se vůbec do nejvyšších funkcí dostali zrádci národa?
      Proč to, co nás ohromuje na složité situaci uvnitř Ruska, nás neohromuje u nás?

      Vymazat
    2. Protoze Cesi jsou odjakziva hovada. Sobecka, zavistiva a podrazaci! Historie je naucila, drzet se zpatky a za vsech okolnosti byt konformni s rezimem. Pujdou do toho az jim budou chybet zakladni lidske potreby,

      Vymazat
    3. Na druhej strane sa hovori, ze prave vdaka Serdukovi sa v realite vybudovala armada porovnatelna s NATO. Kedze mnoho reci o rozkradnuti zdrojov sa ukazali, ze to boli len reci a realitou bolo vyzbrojenie armady a navrch vyvoj novych zbrani

      Vymazat
  2. Většina nás, Čechů je již vědomá nebo své vědomí probouzející. Mnoho lidí z té většiny se ale formálně stále drží svých zdánlivých jistot. Pomáhat vládě se ale již brzy nemusí nikomu vyplácet, protože zločincům se pomáhat nemá...

    OdpovědětVymazat
  3. Naštěstí má Rusko vždy nějakého vůdce, který tyto problémy řeší a i když kostrbatě, tak je i třeba s odstupem času vyřeší. Zatím je totiž nic netlačí, takže není ta správná motivace. Pokud by ale všemi skloňované cvičení NATO přerostlo v útok na Rusko, věřím že je to definitivně nakopne. Ruku ale na srdce. Četl jsem, že se jedná dohromady o 220 letadel. Není to na útok takového rozsahu málo??? Každopádně oni si poradí. Západ to sice zkouší po staru, rozděl a panuj ale jednotu Ruska nepodlomi. Zaprvé tam lidi drží u sebe víc jak zde a za druhé si to již tamní moc posychrovala různými zákazy protestů nebo vyjadřováním se proti armádě atd.

    OdpovědětVymazat
  4. Rusko je možné poraziť LEN s pomocou vnútorných zradcov. Inak to nejde.
    Preto sa investovali obrovské prostriedky, aby "vhodné" kádre prišli na významné pozície. Už podľa Sun-C je takýto prístup výhodnejší, než zbrojenie. Nuž a Briti a USA tak robia dávno po celom svete, túto lekciu chápu veľmi dobre.

    Poznámka ku prekladu.
    Бармалей /Barmalej, je postavička z ikonického ruského kresleného filmu.
    https://www.youtube.com/watch?v=R0Lw6QxKOXk

    Odporúčam prekladať: Barmalej, Barmalejové, Barmalejův...
    S pozdravom
    Kvetoslav

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů