24. 6. 2023

Výzva k občanům Ruska



Apeluji na občany Ruska, na personál ozbrojených sil, donucovacích orgánů a speciálních služeb, na vojáky a velitele, kteří nyní bojují na svých bojových pozicích, odrážejí nepřátelské útoky, dělají to hrdinsky - já vím, mluvil jsem včera večer znovu s veliteli všech směrů. Apeluji také na ty, kteří byli lstí nebo výhrůžkami zavlečeni do kriminálního dobrodružství, dotlačeni na cestu závažného zločinu – ozbrojené vzpoury.

Rusko dnes vede tvrdý boj o svou budoucnost a odráží agresi neonacistů a jejich pánů. Prakticky celá vojenská, ekonomická a informační mašinérie Západu je namířena proti nám. Bojujeme za život a bezpečnost našich lidí, za naši suverenitu a nezávislost. Za právo být a zůstat Ruskem – státem s tisíciletou historií.

Tato bitva, kdy se rozhoduje o osudu našeho lidu, vyžaduje sjednocení všech sil, jednotu, upevnění a odpovědnost. Když vše, co nás oslabuje, musí být odhozeno stranou, jakýkoli spor, který naši vnější nepřátelé mohou a používají k tomu, aby nás rozeštvali zevnitř.

A proto činy, které rozdělují naši jednotu, jsou ve skutečnosti odpadnutím od našich lidí, od našich spolubojovníků, kteří nyní bojují na frontě. Tohle je bodnutí do zad naší zemi a našim lidem.

Podobná rána byla zasazena Rusku v roce 1917, kdy země vedla první světovou válku. Ale vítězství jí bylo ukradené. Intriky, hádky, politikaření za zády armády a lidu se změnily v největší šok, zničení armády a rozpad státu, ztrátu obrovských území. V důsledku toho byla i tragédie občanské války.

Rusové zabíjeli Rusy, bratři bratry a z toho kořistili různí političtí dobrodruzi a zahraniční síly, které rozdělovaly zemi a rvaly ji na kusy.

Nedopustíme, aby se to opakovalo. Budeme chránit jak naše lidi, tak naši státnost před jakýmikoli hrozbami. Včetně - z vnitřní zrady.

A to, čemu čelíme, je právě zrada. Přemrštěné ambice a osobní zájmy vedly ke zradě. Zradit naši zemi, náš lid a věc, za kterou spolu s našimi dalšími jednotkami a podjednotkami bojovali a umírali vojáci a velitelé skupiny Wagner. Hrdinové, kteří osvobodili Soledar a Arťomovsk, města a obce Donbasu, bojovali a položili své životy za Novorossii, za jednotu ruského světa. Jejich jméno a slávu zradili také ti, kteří se snaží zorganizovat vzpouru, tlačí zemi k anarchii a bratrovraždě. K porážce a nakonec i ke kapitulaci.

Opakuji, jakýkoli vnitřní nepokoj je smrtelnou hrozbou pro naši státnost, pro nás jako národ. Je to rána pro Rusko, pro naše lidi. A naše akce na ochranu vlasti před takovou hrozbou budou tvrdé. Všichni, kteří se záměrně vydali na cestu zrady, kteří připravili ozbrojenou vzpouru, nastoupili cestu vydírání a teroristických metod, budou potrestáni nevyhnutelným trestem, zodpoví se před zákonem i před naším lidem.

Ozbrojené síly a další vládní agentury obdržely potřebné rozkazy a v Moskvě, Moskevské oblasti a řadě dalších regionů jsou nyní zaváděna další protiteroristická opatření. Rovněž budou přijata rozhodná opatření ke stabilizaci situace v Rostově na Donu. Je to obtížné, protože práce civilních a vojenských orgánů je blokována.

Jako prezident Ruska a vrchní velitel, jako občan Ruska udělám vše pro obranu země, pro ochranu ústavního pořádku, životů, bezpečnosti a svobody občanů.

Ten, kdo zorganizoval a připravil vojenskou vzpouru, kdo zvedl zbraně proti svým spolubojovníkům, zradil Rusko. A za to se zodpoví. A vyzývám ty, kteří jsou do tohoto zločinu zatahováni, aby neudělali fatální a tragickou, jedinečnou chybu, aby učinili jedinou správnou volbu – přestali se podílet na kriminálních činech.

Věřím, že zachováme a ubráníme to, co je nám drahé a svaté, a společně s naší Vlastí překonáme všechny zkoušky. Staneme se tak ještě silnějšími.


(strojový překlad)

12 komentářů:

  1. Záleží na tom kdo zradil Rusko. Šojgu a Gerasimov nebo Prigožin. Až si toto Putin ujasní tak může něco dělat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde je moje odpoved?

      Vymazat
    2. Putin má jasno.
      Myslím si, že má pravdu.

      Vymazat
    3. Bezejmenný z 15:28
      až se budete podepisovat alespoň nickem (pravidla diskuze) a nebudete komentáře vést v osobní rovině (opět pravidla), může být komentář zveřejněn.

      Vymazat
    4. Myslím, že Prigožin jako zkušený voják a velitel musí vědět, že se svou sice statečnou a v bojích už vyzkoušenou armátou, čítající prý 25.000, nemůže v žádném případě vyhrát. V případě jakýchkoliv nejasností, věřím Gosudarovi.
      Albi

      Vymazat
    5. Putin nie je diskutér po weboch, ten dávno vie, kto zradil. Ešte raz si prečítaj jeho prejav, je to tam jasne povedané. A nestavaj Prigožinovi gloriolu, je to žoldnier a oligarcha a žoldnieri sú preto žoldnieri, že si ich najíma ten, kto im dosť zaplatí a ich lojalita nie je večná. Alebo si myslíš, že wagnerovci bojujú zuadarmo????

      Vymazat
    6. Prigožin není žádnej žoldnéř, to slovo ti nakukaly naše sdělovací prostředky. On stál blízko Putina už před 15 ti rokama a ví spoustu podrobností z rozhodování nejvyšší party. Toho by jen tak do zahraničí nevyhnali. Ten jde do Běloruska založit předsunuté velitelství a hlídat jaderné zbraně. Putin mu věří víc, než Lukašenkovi.

      Vymazat
  2. Možná že se přiblížil čas, kdy se bude lámat chleba a v tu dobu je dobré vědět koho má ten kdo velí v zádech. A protože je to šachista, tak doufám (za nás všechny)že co se děje, je cestou k cíli.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mého názoru to bylo skvěle načasované a bravurně zahrané ruské divadlo
    pro "zápaďáky"(včerejší proslov tupohlavky Černochové mi dává za pravdu). Jak rychle začalo, tak rychle skončilo. Spousta krys vystrčila hlavu z děr a dala tak možnost Gasudarovi rychleji oddělit zrno od plev. Navíc možný taktický přesun hudebníků (nebo jejich části) do Běloruska by mohl být další mistrovský tah (pokud
    se nemýlím, tak od hranic je to do Kyjeva přibližně stejně daleko, jako z Prahy
    do Jihlavy. Ale je to čistě můj názor a mohu se samozřejmě mýlit. Neznám všechny
    podrobnosti a nevidím do hlav všem aktérům nastalé situace.
    Budoucnost snad vše odhalí.
    Jirka N
    podrobnosti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dává ti za pravdu i britský povyk. Už to glosují na AC24 , že by Wagnerovci mohli zaútočit z Běloruska. Od začátku jsem si myslela, že je to skvěle sehraná partie se dvěma cíli - vytlačit krysy z děr a změna strategie.

      Vymazat
    2. Jirko N, vidím to téměř totožně a několikrát jsem to tu i zmiňoval. V.V.Putin potřebuje neprůstřelnou záminku k tomu, aby mohl ty "pridatělje" jako jsou Šojgu,Gerasimov a mnoho dalších sejmout.
      René

      Vymazat
    3. Myslím, že komentář velmi přesně vystihuje současnou situaci. Lidé okolo Putina se potřebují zbavit těch, kteří jim škodí. A nebude to jen Gerasimov. O Šojguovi tak dalece přesvědčen nejsem. Ale jak bylo řečeno, mnozí vystrčili hlavu a bude s nimi skoncováno.
      Jenže vše má více hran, jak by řekli Védist. V tomto případě možná hraje hlavní roli ta okolnost, že Západ již rozhodl o napadení Ruska. V jednom komentáři jsem četl, že v Americe vojska opustila vojenské zákldny a přesunula se do velkých měst (nebo jejich okolí). Prý aby mohla čelit občanské válce. Ale jiný důvod může být, že očekávají po začátku bojů útok právě na vojenské základny, tak aby tam bylo co nejmíň lidí. A myslím, že totéž provedli mistrovsky Putin s prigožinem.
      V jiném komentu jsem se dočetl, že většina důvodů, které uvedl Prigožin, jsou vymyšlené. Prostě se nestaly. Proš tedy Prigožin takto nahrává svým armádním protivníkům?
      A jdem u jádra. Protože celý svět se bude dívat, jak se Rusové mezi sebou mydlí, a zapomene se dívat, co se doopravdy děje. A co se děje?
      Armáda opouští kasárna (totréž, co se děje v Americe). Proudy vojsk se přesunují v klidu na západní hranici (viz. Kadyrov). Prigožin se přesune do Běloruska (kousek od Kyjeva).
      Jestli tohle není vynikající příprava na budoucí konflik v nedaleké budoucnosti, tak si to neumím vysvětlit.
      A jestli je západ ještě schopen dostatečného myšlení a rozumu, NIC SI NEZAČNE. A akce splní svůj účel.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů