20. 6. 2023

Západ očekává vítězství OSU pro svůj plnohodnotný vstup do války




Dlouho jsem nepsal o tom, co se děje na frontách SVO. Nepsal jsem, protože nevidím nic vážného. Ano, divoké bitvy, které byly dlouho předpovídány. Ano, Ozbrojené síly Ukrajiny pokračují v boji ve stylu „mlýnek na maso“. Ano, naši stojí a ničí vše, co se objeví v dosahu jejich zbraní.

Dnes však začíná zajímavější etapa vývoje událostí. Pro mnohé je tato varianta ještě neviditelná, ale celkem dobře vyvinutá Ozbrojenými silami Ukrajiny a jejich novými veliteli. Stejný útok na pobřeží. Ta ofenzíva, která byla nacvičena na společných cvičeních Ozbrojených sil Ukrajiny a NATO v jihozápadních oblastech Ukrajiny.

Dovolte mi připomenout rozhovor brigádního generála Michaila Drapatova pro The Washington Post, který vyšel v květnu, o tom, jak ukrajinské ozbrojené síly provádějí cvičení pro možné operace k překonání Dněpru na člunech a pontonových mostech.

Mimochodem, už tehdy Drapatyj mluvil o „vytvoření určitých podmínek, aby bariéra v podobě řeky Dněpr nejen nepřekážela, ale naopak pomohla ukrajinské armádě splnit úkol. Budou-li vhodné podmínky, pak ukrajinská armáda bude přemýšlet o průniku na levý břeh řeky.“

Netvrdím, že je to narážka na odstřelení přehrady, ale myšlenky takové jsou. Brát totiž vážně čluny a další plavidla, které by byly použity při plavbě přes nádrž, je poněkud obtížné. Takové terče jsou plné těžké techniky a výzbroje a vůbec není těžké je rozstřílet i hlavňovým dělostřelectvem. O tom jsme už tehdy psali.

Bohužel, zničení hráze nádrže Kachovka vedlo k tomu, že Dněpr přestal být nepřekonatelnou překážkou pro pohyb i těžké techniky. Čas plyne, země vysychá. Dněpr je ve starém korytu. Ti, kdo sledují informace delší dobu, již vědí, že v Chersonské oblasti se soustřeďuje poměrně hodně západních pontonů a dalšího ženijního vybavení, které je určeno k překonávání vodních překážek.

Na základě dat naší rozvědky a informací, které se objevují v otevřených zdrojích, nyní do Chersonské oblasti míří i vlaky s vojenskou technikou a zbraněmi. Stejně se koncentruje personál. Včetně mlčenlivých „lidí bez identifikačních znaků“.


Tiché varování NATO

Hodně se mluví a píše o zapojení NATO do války na Ukrajině. Nikoho už nepřekvapí záběry nákladu 200 na polských hranicích. O západním vybavení a zbraních nemá cenu psát. To vše se bere jako normální. O všechny tyto americké, německé a další západní tanky a bojová vozidla pěchoty se už ani frontové vojáky nijak zvlášť nezajímají. Nehoří o nic hůř než staré sovětské zbraně Ozbrojených sil Ukrajiny.

Ale stojí za to obrátit pozornost na cvičení NATO Air Defender 2023, která začala. Stojí to za to, protože v rámci těchto cvičení bude nacvičována letecká útočná operace na ruském území Donbasu a Krymu!

Tento úkol byste neměli brát na lehkou váhu. Často jsme k takovým údajům přistupovali s úsměvem, za což jsme po nějaké době dost trpěli. Někteří západní politici a armáda prostě dychtivě hoří přáním takovou operaci provést za pár měsíců, koncem léta.

Předpokládá se, že právě v této době bude obrana zranitelnější kvůli návratu civilního obyvatelstva a přílivu turistů na Krym. Jak je vidět, počítá se i s tím, že k prvnímu září se děti vrátí domů. O nelidskosti Západu není nutné mluvit. Jejich humanismus jsme viděli v mnoha zemích světa. Civilní obyvatelstvo je pro NATO přesně stejným cílem jako všichni ostatní.

Mimochodem, tato verze je podporována spěchem, s nímž se řeší otázka „převozu“ letadel F-16 do Kyjeva. Všechny ty řeči o urychleném přeškolování ukrajinských pilotů a dalších nesmyslech ze stejné série. Všichni dokonale rozumí.

Příkladem může být případ ukrajinského pilota s volacím znakem Nomad, majora Ozbrojených sil Ukrajiny Vladislava Saveljeva, který neprošel jen přeškolením, ale absolvoval celý dvouletý výcvikový kurz na jedné ze základen amerického letectva v Mississippi. Americká publikace Politico ukázala kvalitu školení - sestřelen byl hned při jednom z prvních bojových letů nad územím DLR...

Jsem si jistý, že velení NATO s „hrdiny“ ani nepočítá. Již dnes v celé Evropě a Spojených státech probíhá nábor důchodců a výcvik „dovolenkářů“, kteří budou tvořit valnou část pilotů převáděných letadel.

Nabízí se tedy otázka, jaký je účel takové operace. Je jasné, že samotné letectvo nemůže zajistit vítězství. Odtud cíl VNO (Vnější nezávislé hodnocen), který mimochodem odpovídá cíli cvičení Air Defender 2023 - způsobit maximální škody mořským, pozemním a vzdušným silám ruské skupiny zapojené do SVO. Plánuje se tedy poskytnout výhodu Ozbrojeným silám Ukrajiny, které zasadí hlavní úder.


Proč je tato oblast pro Západ tak zajímavá?

Další otázkou, kterou je třeba objasnit, je, proč jsou snahy Západu zaměřeny právě do tohoto regionu? Vždyť i člověk, který ničemu v mezinárodní politice nerozumí, chápe, že budou sestřelena letadla, zajati piloti a celá tato hra na „dovolenkáře“ se otevře.

Rusko bude prostě nuceno udeřit na letištích a místech rekreantů v západních zemích. A to je 3. světová válka... Ruský prezident Vladimir Putin před tímto vývojem událostí několikrát varoval. Nemyslím si, že by si na Západě dělali iluze, že Rusové znovu „zpomalí“ a vyjedou s další „červenou čárou“…

Zdá se mi, že zájem Západu o pobřeží Černého moře a Krym souvisí s... naprostým selháním plynové politiky. Ruský plyn je pro Západ nezbytný. Ale v tomto směru už se toho nashromáždilo tolik, že Rusko nebude dělat žádné vážné ústupky. Ukazuje se, že buď Západ svou porážku skutečně přizná, nebo je nutné hledat náhradní dodávky. I kdyby jen na chvíli.

Ropná a plynová pole v oblasti ostrova Zmeiny jsou v tomto ohledu docela přijatelnou možností. A nikdo neodmítl myšlenku těžby břidlicového plynu na území Ukrajiny. Inu, Krym se v tomto uspořádání sil stává nejdůležitějším prvkem obrany těchto polí. Zisky přirozeně půjdou do kapes Američanů. A domorodcům zůstane zdevastované prostředí, poušť bez života...

Situace vykreslená západními stratégy dokonale zapadá do politiky Západu. Kyjev je i dnes poddajný. Ale pokud bude tento plán realizován, bude ukrajinský prezident dokonce zbaven hlasovacího práva při projednávání některých otázek spojených s Ukrajinou. A Ukrajinci ještě dlouho zůstanou v pozici ekonomických otroků.


Zatím je to jen plán, ale...

Ano, je příliš brzy mluvit o těchto plánech jako o plně vyřešených a dnes realizovaných. Je to brzy proto, že v Evropě jsou politici, kteří jsou schopni spočítat situaci v budoucnosti. I ta nejzběsilejší antisovětská vedení, jako je vedení Polska, pobaltských států, Slovenska, Bulharska a některých dalších zemí, chápou, že jako první dostanou „pár drobných“.

Za současné situace je nepravděpodobné, že se podaří přesvědčit světové společenství, že za vyhrocení situace může Rusko. Podporu předních světových mocností proto nelze očekávat. Za případný start globálního mlýnku na maso proto bude muset převzít odpovědnost Západ. Ale i zde jsou nuance.

Po dvou týdnech protiofenzívy Ozbrojených sil Ukrajiny už ani ti nejzuřivější západní optimisté nemohou ignorovat skutečnost, že široce medializovaná ofenzíva se ukázala být úplně jiná, než jak ji viděli západní stratégové. Rusko zohlednilo poučení z podzimní ofenzivy Ozbrojených sil Ukrajiny. A personál ruské armády se dramaticky změnil. Stojí na svých hranicích jako zeď.

Maximální pohyb 7 - 8 kilometrů v jednom úseku a s takovými ztrátami zjevně není to, co se očekávalo. Ale podle mého názoru zavedení chersonské skupiny do bitvy do značné míry závisí na úspěchu OSU v hlavním, záporožském směru. A není to žádný úspěch. Taky jen 8 kilometrů... Ozbrojené síly Ukrajiny ani nestačily dosáhnout první obranné linie!

Za těchto podmínek je hloupé zahájit chersonskou operaci. I při snížení šířky Dněpru ruské dělostřelectvo a letectvo zničilo až 50 % přepravených po vodě, ostatní už dobijí na souši. Jednoduše proto, že místo jednotek budou převáženy nesourodé skupiny vojáků, které bude nutné znovu zformovat a zajistit bojovou koordinaci. A to celé pod palbou…


Krátce o vyhlídkách

Zatím chersonská skupina ztuhla v očekávání rozhodnutí. Nepohybuje se do jiných směrů, nepostupuje. Jen stojí a vede konvenční bojové operace pomocí dělostřelectva a UAV. Od DRG se pravidelně upouští. Útočníci se připravují.

Když se podíváte na to, jak se změnila taktika použití jednotek v jiných oblastech, je zřejmé, že Ozbrojené síly Ukrajiny začaly používat pro ofenzívu přibližně stejnou taktiku, jakou použili bojovníci Wagner k dobytí Arťomovska. Útočníci jsou vrženi na lehkých obrněných vozidlech do první linie, zaútočí na nepřátelské síly a teprve poté tam vytáhnou těžkou techniku.

Ano, a letadla, tak dlouho vyžadovaná Kyjevem, se ještě neukázala. Žádný úspěch v ofenzivě - žádné letadlo. Žádné letadlo - žádná letecká útočná operace. Probíhá zpracování. Připouští se sice, že nějaká letadla i s piloty jsou. Ale žádný úspěch.

Ukazuje se, že aniž si to uvědomujeme, naši bojovníci a velitelé svým hrdinstvím drží svět na pokraji světové války. Každý den, každou hodinu, každou minutu. To nejsou velká slova, žádná hesla, ale realita. Drsná, možná až krutá, ale realita.

Nemyslím si, že příprava Západu prošla naší centrálou bez povšimnutí i na linii bojů ve směru na Cherson. Opatření k zastavení případné ofenzivy Ukrajinců se přijímají a odpověď je již připravena. Varovaný znamená ozbrojen.


autor: Alexander Staver

3 komentáře:


  1. Karel Řehka – Pro ty, co tomu pořád nevěří
    i komentáře jsou zajímavé
    https://www.pokec24.cz/krize-ukrajina/karel-rehka-pro-ty-co-tomu-porad-neveri/

    jirik

    OdpovědětVymazat
  2. Snad nedojde ke 3.sv.válce. Ten idiotský západ je všeho schopen. Rusko je naděje a poslední bašta odporu proti satanovi z USA

    OdpovědětVymazat
  3. Zapomíná se, že SVO je protinacistická a protimilitaristická operace. Zapomíná se, že nyní se vede na Ukrajině, která v podobě kyjevského režimu není státem, ale územím řízeným US DS kabalou. Ta se v USA hroutí stejně jako celý tamní systém.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů