29. 6. 2023

Státní duma prověřuje státní úředníky, kteří opustili Rusko v den povstání PMC "Wagner"




Dne 27. června předložil předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin na plenárním zasedání návrh na uspořádání kontroly proti těm vládním úředníkům, kteří 24. června opustili zemi, vyděšení povstáním Wagner PMC. 

"Všichni odsuzujeme ty, kteří zemi v její těžké chvíli opustili, utekli. Mělo by to být dokonce trestné!" řekl předseda dolní komory parlamentu.

Volodin označil jejich jednání za zradu a požádal předsedu Výboru pro bezpečnost a boj proti korupci Státní dumy Vasilije Piskareva, aby spolu s bezpečnostními složkami zjistili jména státních úředníků, kteří opustili zemi nebo se o to pokusili, a zveřejnili je. Volodin věří, že Rusové by takové úředníky neměli dále podporovat.

Později Piskarev uvedl, že si od bezpečnostních složek vyžádal potřebné materiály o osobách „zastávajících významné pozice ve státní službě, ve státních společnostech a státních korporacích“, které opustily Rusko ve dnech 23. až 24. června, aniž by k tomu měly potvrzené důvody.

"V případě odhalení takových skutečností bychom se měli bavit minimálně o ztrátě zastávaného postavení. Ale možná i o přísnějším opatření podle trestního zákona. A nejen proto, že útěk ze země v těžkých časech je slabost a nemravnost," řekl Piskarev.

Takže jedním z pozitivních aspektů Wagnerovy vzpoury může být skutečnost, že úřady budou očištěny od neloajálních a nestabilních zaměstnanců.


6 komentářů:

  1. Myslím si, že toto byl hlavní důvod operace "puč". Rusko potřebuje očistit od těchto lidí.

    OdpovědětVymazat
  2. Mekke reseni, ne jako za Stalina. Tahle slabost se vymsti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komentář jak noha. Co takhle napsat proč?

      Vymazat
    2. Stalinovi sa tvrdsie riesenia nakoniec vypomstili, aj ked hodne trockistov a inych podvratakov skoncilo na sibiri v gulachoch, tak nakoniec ty ktory zostali v aparate to zneuzili proti bolsevikom, ktorych v gulagoch nakoniec skoncilo pomaly viac ako tych na ktorych boli riesenia zavedene. podobnost mozno najst na slovensku vo ficovej vlade vytvorenie NAKA a špecialnej prokuratury, vytvorene pre dobru vec, zneuzite a zneuzivane proti ich tvorcom a inym nepohodlnym. matesky

      Vymazat
  3. Jen můj odhad.
    Hodně lidí se plete. Podle legend, mýtů a některých historiků Slované zrádce nezabíjeli, ale vysídlovali, vyháněli pryč. Kdo si vybral, ať u té volby zůstane. A není to moc měkké, protože kariéristé, a to tito lidé jsou, tak jako všude jinde, jdou po dvou pro ně navzájem svázaných principech - peníze a moc. Když máte peníze, myslí si, že mají i moc a bohužel kapitalismus je v tom podporuje. A v Rusku je kapitalismus, sioc etrochu jiný než tady, ale je. Takže když je "jen" odstavíte od financí, oni ve svých hlavách ztratí všechno. A pro ně je to trest jen o trochu menší než přímá poprava.
    Stalinovy čistky, vzdor tomu jak se nazývají, nejsou a nebyly jeho plánem, to jeho opozice takto bojovala a úspěšně s hrozbou přímých tajných voleb do všech orgánů! Stalinova vina a samozřejmě i Beriji byla v tom, že zastavili nakonec tyto čistky, a nepleťte se, mezi obětmi byli spíše ti, kteří hrozili té opozici, to až Berija, který kvůli tomu přišel do své funkce, to obrátil proti některým iniciátorům. Ne všem, na to nebyl čas, někteří se dokázali utajit a zamaskovat, jako např. Chruščov. A vrcholem byly tři velké moskevské procesy se skutečnými zrádci, tak jak to uznali i tehdejší zahraniční diplomaté, byť ne jejich vlády.
    Navíc válka byla za dveřmi a nedalo se jí vyhnout. Nakonec se ji podařilo pro SSSR alespoň oddálit. I když už vlastně hrozila japonská vojska - tady získal slávu Žukov a vše směřovalo i k válce s Finskem.
    Tresty podobným jako v článku jsou sice želatelné, ale ne příliš produktivní, pokud to přeženete. Nejlepším trestem je tedy nechat je venku, když už tam jsou a označit je za nežádoucí. Příliš tvrdými tresty se může potlačit vlastní iniciativa a jejich nástupci budou vše do písmenka plnit, jen aby neměli problémy a stane se z toho znova byrokracie a možná ještě pevnější než ta, co jim tam teď vadí.
    Ale každopádně si Rusové trest nebo netrest zvolí sami.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám trochu pocit, že z těch vyhnanců se později stal "Západ". Lidé s pokřivenými hodnotami se nakonec spolčili a zničili říši našich předků. Čímž netvrdím, že by bylo lepší zavádět popravy, to ne. Ale je potřeba si ty vyhnané ohlídat.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů