13. 6. 2023

Krym, Cherson a další: teprve zítra přijde apokalypsa




Katastrofa, ke které došlo v bývalé vodní elektrárně Kachovskaja, a tím způsobené zaplavení osad pod Dněprem, je jen začátek.
Politici a odborníci na obou stranách fronty dál mlátí hlavami do zdí, vzájemně se různě obviňují, zatímco normální lidé mezitím zachraňují jiné lidi a zvířata v nesnázích. Myslícím lidem je jasné, že kdyby ukrajinská strana do přehrady tolik nestřílela, nezřítila by se předem.
Ale voda, která spláchla domy nebo je zaplavila, učinila je nepoužitelnými, zničila nábytek a domácí spotřebiče, učinila jídlo a zásoby nepoužitelnými, opravdu není to nejhorší. To nejhorší všechny účastníky katastrofy teprve čeká.
Naprosto bez nadsázky: Apokalypsa pro Chersonskou oblast začala včera. Začalo to potopou, pak budou následovat všechny ostatní složky.

Zdůrazním několik rysů této člověkem způsobené potopy.

1. Kachovská nádrž - poslední v řečišti Dněpru, pak Dněprové nivy, kolem kterých byly velmi "tučné" agrární oblasti. Vodní louky, neomezená možnost zavlažování půdy, černozemě - vše jasné.


Bilance sezónního vzestupu vody kolísala do 3 metrů. Při katastrofě 6. června voda na některých místech v Chersonské oblasti vystoupala až na +12 metrů. Ale obecně platí, že i +6 je více než dost na to, abychom mohli mluvit o způsobení obrovských škod.



Některá sídla či okresy se zcela ocitly pod vodou, některé byly částečně zatopeny. Zničené obytné oblasti, kontaminovaná zemědělská půda – to je jen začátek řady problémů, které bude třeba v těchto oblastech vyřešit.
Masa vody, která vytekla z přehrady vodní elektrárny Kachovskaja, neprojde jen územími a zdemoluje vše, co jí stojí v cestě. Přinese s sebou spoustu bahna a dnových sedimentů, které se léta hromadí na dně nádrže a řeky.
To vše jednoduše na dlouhou dobu zkazí obdělávané pozemky a vyřadí je z oběhu. Ale kromě takového znečištění bude spousta dalších. Například chemické - dojde k odplavení skladů s minerálními hnojivy. A to není zrovna nejužitečnější věc ve vodě.
A co biologické znečištění? To je nejhorší. Hřbitovy jsou odplaveny, proudy vody se vřítily do stok a usazovacích nádrží, na skládky domovního odpadu a to vše se valí po proudu dolů. Dále, jak voda odchází, všechno to "kouzlo" se usadí na cestě a v horkém počasí to začíná...
Ano, k tomu je třeba přidat masy ryb, které již začaly umírat, jak voda klesá.



A řasy. A další. To vše zahnívá a zhorší již tak nedokonalou hygienickou a epidemiologickou situaci v regionu.
Voda je špatná, ale to, co přijde potom, je mnohem horší. Do systému zásobování pitnou vodou se může dostat cokoli, jednou to může vést k nedostatku pitné vody a dvakrát k propuknutí epidemií.
Zaplavení rozsáhlého území Dněprovských niv vodními masami nesoucími špínu, produkty rozkladu, lidský odpad – to může být horší než použití jakýchkoli zbraní hromadného ničení. Jednoduše proto, že toto vše se na půdě dlouhodobě usazuje a déšť to nesmyje. Deaktivace je nezbytná.
A když se všechno to kouzlo dostane do spodní vody, dostane se k pramenům, pak začne peklo. S úplavicí, cholerou a kdoví čím ještě.
A pracovat v těchto oblastech bude velmi náročné jak pro záchranáře, tak pro lékaře. Poté, co odejdou hlavní masy vody, bude třeba počítat s velmi omezeným počtem vozidel.

2. Přehrada Kachovka nebyla zcela zničena a nádrž bude existovat, i když ve snížené podobě. Její hladina bude výrazně nižší než před katastrofou, což rozhodně ovlivní zásobování vodou nejen v Chersonské oblasti, ale i v dalších regionech.



Nejen Severokrymský kanál odebíral vodu z nádrže Kachovka. Napájeny byly i kanály Dněpr-Krivoj Rog, Verchnerogachinsky, Kachovský. Ten byl obecně hlavním zavlažovacím kanálem pro dva regiony najednou, voda z Kachovského kanálu přes 175kilometrové potrubí R-9 vstupuje do vodovodního systému Berďjansk.
Celkový objem odběru vody z nádrže Kachovka byl odhadnut na 900 metrů krychlových za sekundu.
Mimochodem, na rozdíl od ostatních může kanál Kachovka fungovat dál, protože jeho systém je velmi originální: voda byla z nádrže zvedána čerpadly o 25 metrů výš a pak pokračovala gravitací. Ale zbytek... Je jasné, že Krym opravdu může zůstat zase bez vody. Ale o Krymu zvlášť, o něco níže.

Říkají, že Záporožská jaderná elektrárna zůstane bez vody.



Upřímně, to je to nejmenší zlo. Černobyl nebude, i když Evropané se třesou z takové vyhlídky. Ale VVER-1000 není RBMK, je prostě umlčený, rychle se vybíjí. Všechny ty výkřiky kolem jaderné elektrárny jsou čistě politické. Stanice má vlastní chladící jezírko (každá jaderná elektrárna má jedno) se slušnou zásobou vody plus alternativní zdroje vody, jako jsou artéské vrty. Není tak snadné „uvařit“ kotlík jaderné elektrárny, zvláště pokud je k dispozici kompetentní personál. Skutečnost, že bazénový systém JE Záporoží není přímo spojen s nádrží Kachovka, poněkud usnadňuje proces pochopení, že všechno není tak špatné.
Některé zdroje s odkazem na ukrajinskou vládu již předpovídají degeneraci polí na jihu Ukrajiny bez zavlažování. Uvádějí čísla, která ukazují, že 94 % zavlažovacích systémů v Chersonu, 74 % v Záporoží a 30 % v Dněpropetrovské oblasti zůstane bez zdroje vody.
Ale to je v případě, že by nádrž zcela vyschla. A to se, jak chápete, nestane. Velkým nebezpečím je spíše biologická kontaminace těch pozemků, které jsou v záplavové zóně. Navíc úpadek rybolovu a nedostatek pracovníků.

3. Vojenská akce. Na všemožných telegramkanálech začaly publikovat desítky „specialistů“ na téma, jak povodeň vůbec nezkomplikuje ofenzívu a zároveň pomůže ostatním v obraně. Bohužel, v naší době je příliš mnoho takových lidí, kteří vyvozují závěry z obrázků a videí.

Ve skutečnosti se boje v blízké budoucnosti omezí na výměnu dělostřeleckých úderů, protože celé území kanálu Dněpr a jeho okolí se na několik měsíců promění v bažinu (v závislosti na letních teplotách). Velmi špatně sjízdnou a s největší pravděpodobností nesjízdnou.
Samozřejmě, že vrchní vrstva v létě vyschne a změní se v krustu. Ale pod ní bude stále hustá špína. Plus obrovské množství různých pozůstatků budov, padlých stromů, věcí z domácnosti odnesených vodou.
Jak si někteří "odborníci" představují útok na takovém terénu, to nedokážu říct, prostě nemám dostatek fantazie. Neznat terén, nepředpokládat, jak hluboko můžete spadnout do nějaké díry a prostě se tam utopit... Na internetu je to snadné, ale na zemi jistě těžko.
A jak rozvážet jídlo, munici postupujícím, evakuovat raněné a vše ostatní, to není snadný úkol.
A na razantní přistání na lehkých motorových člunech, jak tomu již bylo, budeme muset zapomenout. Loď bude muset být tažena do vody a poté z ní vysazena do stejného bahna...
Bránit se ale také není moc dobrá věc. Budeme muset ustoupit ještě dále, na pevnou zem a tam vybavit pozice, jelikož kopání v bažině je opravdu potěšením.
Ukazuje se, že povodeň odtlačila ruské a ukrajinské vojáky do vzdálenosti dělostřeleckého souboje. A nezbývá jim než házet dělostřelecké „pozdravy“ přes nivu Dněpru zaplavenou vodou. No, leda tak poslat helikoptéry. Do konce léta se prostě nic dalšího pod přehradou Kachovka pravděpodobně realizovat nebude.


Krym pod útokem



Ať už naši úředníci říkají cokoli, čím dále, tím méně mám důvěry v jejich slova. Nejlepším příkladem je tvrdohlavost, s jakou hlava Nové Kachovky popíral existenci zoologické zahrady ve městě, jejíž mazlíčci se téměř všichni utopili. Nebylo to tak, tečka. A příběhy majitelů a dělníků jsou jako vždy tsipso, ukropropaganda a tak dále. Přibližně totéž lze říci i o příliš optimistických prohlášeních Aksjonova. Nakolik měl pravdu, když řekl, že na Krymu nebudou problémy s vodou, uvidíme ve velmi blízké budoucnosti. Stejně jako jsem si jistý, že uvidíme nejeden projekt, který údajně "zajistí vodu pro Krym", a už se takové i objevují, jeden se nestačí divit.
Masivní vrtání artézských studní na Krymu se již prodražilo zasolením slušných pozemků, kterých je tam, řekněme, pomálu. Vzít vodu ze dna Azovského moře - pamatujete si, že byl takový projekt, dokonce i u nás na stránkách o něm psali s velkou radostí? Skvělý způsob, jak rozdělit dalších několik miliard rublů. Jak to proboha může ovlivnit ekosféru, obraz a podobu artézských vrtů, také není zcela jasné.
Existovaly projekty pro příjem vody z Donu a Kubáně, ale to je ještě originálnější než vrtání dna Azovského moře při hledání reliktních vod.
Odsolování mořské vody je zajímavé, ale také ne životaschopné, protože tento projekt bude vyžadovat výstavbu dalších energetických zařízení. Projekt už byl. Podle něj se první průmyslové odsolovací závody v Rusku s kapacitou 40 tisíc metrů krychlových vody denně měly objevit do roku 2023 ve vesnici Frunze v regionu Saki poblíž Jalty, Sudaku, Kerče a Feodosie. Předpokládalo se, že náklady na projekt, bez nákladů na výstavbu infrastruktury, budou asi 8 miliard rublů. Ne všichni však na Krymu tuto myšlenku přivítali s tím, že destilátory by vyvolaly zvýšení cel, a tím by se region stal obchodně nekonkurenceschopným. Nic osobního, všechno je byznys.
Takže cokoli může člověk říci, bez ohledu na to, jak jsou reflektory postaveny, a kromě Dněpru žádné jiné zdroje vody pro Krym nebyly a s největší pravděpodobností ani nebudou. Rusko teď není v pozici, aby obrátilo severní řeky na jih a postavilo potrubí z Kubáně na Krym. A vůbec, lidé, kteří se rozhodli postavit severokrymský průplav, byli mnohem chytřejší než dnešní byznysmeni, kteří jsou připraveni vydělat na všem, dokonce i na vodě.
Voda je pro Krym absolutní prioritou a bez vyřešení problému s vodou vypadá jeho budoucnost extrémně neatraktivní. Zda bude poloostrov schopen přežít z přídělů vody, zejména v období dovolených (pokud bude, samozřejmě), je otázkou blízké budoucnosti.
Z Ukrajiny, od společnosti Ukrhydroenergo, byla přijata informace, že hladina vody v nádrži Kachovka klesla pod „mrtvý bod“ a je 12,5 metru. "Mrtvý bod" je hladina (12,7 m), na které není možné provádět odběr vody pro sídla.
A co čeká Krym, uvidíme velmi brzy. Ale válka o vodu v našem případě vypadá velmi pravděpodobně.


Bělgorod

Zeptejte se, kde je Bělgorod? Odpovím. Zničení přehrady Kachovka poměrně silně otřáslo ukrajinskou společností a podobnou reakci vůči Rusku bychom jen uvítali.
V jednom z předchozích článků Kachovskaja HPP: kdo, co a proč? již jsme analyzovali otázku zničení takového objektu, jako je přehrada, a dospěli jsme k závěru, že to není snadný proces, který vyžaduje speciální zbraně. Ale v tomto článku Taurus KEPD 350: jasně podceňovaný protivník, to byla jen otázka rakety, kterou se Německo chystá převézt na Ukrajinu. Co nejdříve. A tato raketa v základní konfiguraci je vybavena hlavicí prorážející beton o celkové hmotnosti 480 kg: 80 kg tvarované nálože, která razí cestu v betonu, a 400 kg vysoce výbušné nálože.
Pokud v divadle visí na jevišti zbraň... Obecně je přirovnání pochopitelné. Vzhledem k tomu, že dnes skupiny z ukrajinské strany vstupují na území Bělgorodské oblasti jako domů a nechvalně známá RDK se k odchodu nechystá, lze očekávat cokoliv. Včetně sběru informací pro nanesení „odvetného úderu“.
Aby obyvatelé regionu Bělgorod na vlastní kůži pocítili, jaké to je. Ano, nádrž Bělgorod (0,076 km krychlových) je ve srovnání s nádrží Kachovka (18,18 km krychlových) louže, ale voda je voda.



Vzhledem k tomu, že i někteří „obdaření“ v Rusku na kanálech centrální televize snadno mluví o nutnosti zničit hráz Kyjevské nádrže, lze si představit úroveň vášní na druhé straně hranice.
Jih Ukrajiny čeká těžká doba, doba, kdy je nutné odstranit následky ekologické katastrofy, na jejímž vzniku se použitím „Haimars“ podepsala sama Ukrajina. Ale nikdo neříká, že v Rusku bude všechno hladké a úžasné. Otázka Krymu a našich území na levém břehu Dněpru je také otevřená a nelze ji jen tak vyřešit.

autor: Roman Skomorochov

2 komentáře:

  1. No, všude se najdou takoví "velitelé", u nás jich je plná vláda bez jakékoli odpovědnosti.

    OdpovědětVymazat
  2. Radio Svobodná Evropa Washington hlásilo ,že zatopením oblasti řízenou destrukcí ukrajinských sil vznikla RF 10x větší škoda než Ukrajině,psali už nevím kde.
    Kuky

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů