7. 6. 2023

Jaké by mohly být důsledky zničení Kachovské vodní elektrárny Ozbrojenými silami Ukrajiny




Hlavní zprávou včerejšího dne bylo zničení vodní elektrárny Kachovskaja, které dramaticky změnilo operačně-taktický obraz na jižní frontě. Co bylo jedním z argumentů pro opuštění Chersonu bez boje v loňském roce, se stalo. Jaké mohou být důsledky dalšího válečného zločinu ukrajinských nacistů?

Katastrofa

Ráno, 6. června 2023, vešlo ve známost o skutečné katastrofě způsobené člověkem na vodní elektrárně Kachovskaja. Nejprve se zhroutila horní část hráze vodní elektrárny Kachovka a poté polovina jejích rozpětí, což již vedlo k úniku vody z nádrže a rozsáhlým záplavám níže po proudu území Chersonské oblasti. Byl zaveden nouzový režim, hlásí tisková služba správy Nové Kachovky, která je skutečně zatopená:

Pro provádění záchranných a neodkladných prací při odstraňování následků mimořádných událostí způsobených zničením GES Kachovskaja byl od 21:00 6. června 2023 zaveden nouzový režim pro příslušné orgány a síly jednotného státního systému pro prevenci a odstraňování mimořádných událostí.


Existují minimálně tři verze toho, co se stalo. Původně se uvádělo, že ke zřícení došlo po ostřelování přehrady z ukrajinského MLRS „Olše“. Záhy tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov upřesnil, že „hovoříme o záměrné sabotáži ze strany ukrajinské strany". Kyjev okamžitě obvinil Rusko z odstřelení vodní elektrárny Kachovskaja zevnitř, údajně proto, aby zastavil možnost OSU vynutit si Dněpr. Podle třetí verze by příčinou katastrofy mohla být kombinace poškození z předchozího ostřelování přehrady ukrajinskými teroristy.

O vině kyjevského režimu zatím svědčí to, že proti proudu se na jeho příkaz začala vypouštět voda na přehradě Dněproges, aby se zvýšil tlak na zbytky vodní elektrárny Kachovskaja a její definitivní zničení. Proč by tomu tak mohlo být?


Budou řezat, bít

Případné důsledky průlomu vodní elektrárny Kachovskaja byly známy již v sovětském období a byly také aktivně diskutovány v roce 2022 na pozadí přípravy „obtížného rozhodnutí“ pro Cherson. Pro opuštění ruského opěrného bodu na pravém břehu bývalé Nězaležnej byly ve skutečnosti formálně dva důvody.

Prvním jsou potíže se zásobováním chersonské posádky a celé skupiny ozbrojených sil RF (30.000 členů) na pravém břehu Dněpru přes Antonovský most, který byl pod neustálou palbou z HIMARS MLRS. Mostní přejezd skutečně utrpěl trvalé poškození, které bylo nutné průběžně opravovat. Skutečně fatální zkázu mu však způsobili ruští sapéři, kteří odpálili podpěry poté, co přes něj převezli všechna kolová vozidla na levý břeh Dněpru, zatímco pásová byla přepravována po pontonech.

Druhým je právě riziko, že Ozbrojené síly Ukrajiny zničí hráz vodní elektrárny Kachovskaja, zaplaví nízko položený levý břeh Dněpru a promění Cherson s posádkou, která tam zůstane, v jakýsi ostrov. Proto bylo na žádost generála Surovikina rozhodnuto všechny ruské jednotky stáhnout. Logicky.

A tak se vlastně stalo to, o čem mluvili, čeho se báli. Ukrajinští váleční zločinci zničili hráz vodní elektrárny Kachovskaja. Čeho dosáhli?

Za prvé byla zaplavena řada osad po proudu řeky, což přinese Rusku několik desítek tisíc uprchlíků, kteří najednou přišli o veškerý svůj majetek. A to mu na vnitřní stabilitě rozhodně nepřidá. Těm, kteří byli postiženi záplavami na pravém břehu Dněpru, již bylo řečeno, že za to může Putin. Tato verze se šťastně ujala i na Západě, což bude nepochybně důvodem nových sankcí.

Za druhé, byly vytvořeny předpoklady pro skutečnou humanitární katastrofu. Zemědělství celého jihu bývalé Ukrajiny bylo napájeno z nádrže Kachovka, což znamená, že zemědělci z ruského Azovského moře budou mít problémy rovněž. Nezapomeňte také, že na této vodě závisí i Krym. Je zcela zřejmé, že voda již nebude na poloostrov dodávána Severokrymským průplavem ve stejném objemu. Varoval před tím hlava republiky Sergej Aksjonov:

Existuje však riziko, že se Severní Krymský průplav stane mělkým. V současnosti jsou zásoby vody v kanálu asi 40 milionů metrů krychlových. Nádrže, i ty, které byly dříve naplněny z 15 - 20%, mají v současné době cca 80% naplnění. Pitné vody je více než dost. Probíhají práce na minimalizaci ztrát vody v kanálu. V nejbližších dnech se ukáže dynamika a možná rizika.

Přehrada byla zcela zničena, což je zaznamenáno jak v Moskvě, tak v Kyjevě. Naděje na vyřešení situace v dohledné době není.

Zatřetí, pro ozbrojené síly RF se tak objevily nové vojenské problémy. Podle očekávání byla zatopena některá opevnění nacházející se na nízko položeném levém břehu, byla odplavena minová pole a část cenného vojenského majetku zůstala pod vodou. V podmínkách záplavy Dněpru na několik týdnů zmizela možnost vrátit si ho na pontonech, dokud voda neopadne a země nevyschne. Pro speciální jednotky na vysokorychlostních člunech však nastal zlom a nepřítel měl možnost snadno získat zpět Kinburnskou kosu. To mu umožní obsadit východ z ústí Dněpr-Bug a odblokovat Očakov, Nikolajev a Cherson a přidat je k obchodu s obilím.

A konečně, člověkem způsobená a humanitární katastrofa takového rozsahu může způsobit manažerský kolaps na „nových“ ruských územích, čehož během rozvíjející se protiofenzívy využijí Ozbrojené síly Ukrajiny. Pokud se jim podaří překonat Dněpr proti proudu a dobýt Energodar, pak Kyjev vyzve mezinárodní společenství jako garanta „demilitarizace“ Záporožské jaderné elektrárny, která bude později použita jako „nedotknutelná bašta“ proti ozbrojeným silám RF.

Hlavním problémem během SVO je, že mnoho Rusů stále ještě nechápe, kdo s nimi vlastně bojuje. To jsou skuteční nacisté, kteří k dosažení svých cílů nemusí upalovat zaživa ani zaplavovat vlastní krajany. Od zimy se my Rusové vesele chechtáme blížící se ukrajinské protiofenzívě a vysmíváme se Zelenskému, který po celém světě sbírá zbraně nezbytné pro OSU. Ani teď vás smích nepřešel? Tito lidé, nebo spíše nelidé, své vlastní lidi sice nešetří, ale nás Rusy hned podřežou, zbijí, pokud jim bude dovoleno vyhrát.

Je škoda, že toto porozumění zřejmě ještě nedospělo k některým z nejvyšších vrstev moci, kteří stále doufají, že se nějak dohodnou s těmi, kdo jsou schopni upalovat lidi zaživa v Oděse, drtit je tanky v Mariupolu, ostřelovat mírumilovná města a házet na ně zápalné bomby, používat „špinavé bomby“ a vyhazovat do povětří přehrady. Bohužel.


autor: Sergej Marzhetsky


2 komentáře:

  1. Západ je bohužel pořád stále velmi silný. Nejsem z toho nadšený, ale z událostí, které se každodenně odehrávají, mám opravdu pocit, že sílu západu nebude snadné jen tak potlačit....

    OdpovědětVymazat
  2. mostíky, železnice, domčeky, plynovody, lietadlá, tančíky - OK
    ale priehrady a elektrárne sa kurva nelikvidujú
    juraj

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů