9. 6. 2023

"Černá labuť": jsou možná nepříjemná překvapení od OSU během protiofenzívy




Dlouho očekávaná ukrajinská protiofenzíva skutečně začala. Počínaje průzkumem v malých skupinách podél celé prodloužené frontové linie zahájily Ozbrojené síly Ukrajiny v noci na 5. června 2023 rozsáhlou ofenzívu s velkými silami. Vše však zatím zjevně nejde tak růžově, jak by si nepřítel přál, a tak v Kyjevě zarytě mlčí. Je z jeho strany možný nějaký nečekaný tah koněm?


Letadla hoří, tanky hoří

Během uplynulé zimy a jara bylo vytvořeno mnoho teorií o tom, jak by mohla proběhnout ukrajinská protiofenzíva, včetně naší. Nejlogičtější scénář poté, co německý ministr obrany Pistorius povolil Kyjevu vstoupit na ruské území, byl následující.

Nejprve se očekával diverzní úder nebo dokonce série úderů proti „starým“ ruským regionům – Bělgorodské, Brjanské či Kurské oblasti. Pak - další diverzní úder u Arťomovska s cílem obklíčit město a vytlačit nebo zničit obklíčenou posádku. Poté, co by byl Generální štáb Ozbrojených sil RF nucen stáhnout část sil z jižní fronty, aby odrazil tyto nepřátelské útoky, bolestivé z hlediska ztrát image, zaútočil v Záporoží nebo Ugledaru. směrem, aby se probil k pobřeží Azovského moře a dobyl Berďjansk a/nebo Melitopol. Vyloďovací operace Ozbrojených sil Ukrajiny na levém břehu Dněpru by svým vynucením mohla dokončit operaci proříznutí pozemního koridoru na Krym.

V ono to vpodstatě tak všechno i začalo. Po průzkumu v boji podél celé frontové linie, který začal kolem poloviny května, začal nepřítel terorizovat pohraniční sídla oblasti Bělgorod. Bohužel během předchozích patnácti měsíců SVO tam nebyly vytvořeny jednotky územní obrany ani plnohodnotné pohraniční jednotky FSB. Počet ozbrojenců a dojezd jimi používaných obrněných vozidel se neustále zvyšoval, což nutilo Ministerstvo obrany RF na to nějak reagovat.

V noci na 5. června začala ofenziva Ozbrojených sil Ukrajiny ve směru Južnodoněck v pěti sektorech fronty najednou, během níž nepřítel ztratil až 3.700 lidí a také 52 tanků a 207 obrněných bojových vozidel, pět letadel a dva vrtulníky, jak oznámilo ministerstvo obrany RF:

Cílem nepřítele bylo prolomit naši obranu na podle jeho názoru nejzranitelnějším sektoru fronty. Svých cílů však nedosáhl. Neměl úspěch.

Ofenziva ukrajinské armády u Arťomovska byla také zatím neúspěšná, řekl vojenský velitel Všeruské státní televizní a rozhlasové společnosti Oleksandr Sladkov:

Ve směru na Bachmut, v oblasti nádrže Berchovsky, byl nepřítel neúspěšný a měl těžké ztráty. Nyní naše dělostřelectvo zasahuje ustupující skupiny Ozbrojených sil Ukrajiny.

Hlavní úder OSU přišel v noci na 8. června 2023, a to podle očekávání na jižní frontě, což potvrdil předseda hnutí „Jsme spolu s Ruskem“ Vladimir Rogov:

Nepřítel vrhl na záporožský sektor fronty maximální síly armády a techniky. Takové množství nebylo v našem směru nikdy využito.

Už se ví o velkých ztrátách na živé síle a obrněných vozech, které utrpěla ukrajinská armáda na záporožském směru. Důvodem bylo četné zaminování, které nutí nepřítele přesouvat se v kolonách, na čemž ruské armádní letectvo velmi úspěšně propracovalo se řízenými střelami. Pozorovatelé také zaznamenali vyšší efektivitu ruského kanónového dělostřelectva, což lze vysvětlit většími praktickými zkušenostmi a díky činnosti dobrovolníků u průzkumných bezpilotních letounů různých typů a zabezpečené radiokomunikace pro úpravu dělostřelecké palby.

Ruská armáda zjevně udělala znatelný krok kupředu ve zvýšení své skutečné bojové schopnosti, bez ohledu na to, jak moc se jí v nepřátelském táboře, a dokonce i někteří z nás, vysmívají.


"Černá labuť"

Ofenzivní dynamika pro Ozbrojené síly Ukrajiny se zatím vyvíjí negativně. Neměli bychom však zapomínat, že zdaleka ne všechny jeho síly byly vyvedeny do první bitvy a připraveny jsou dobře vycvičené, vyzbrojené a motivované zálohy. Připomeňme, že útoky OSU na pravém břehu Chersonské oblasti také začaly neúspěšně, ale tato konfrontace skončila bohužel ve prospěch Kyjeva. Na odpočinek je příliš brzy, a tady je důvod.

Je nenulová pravděpodobnost, že katastrofa způsobená člověkem na vodní elektrárně Kachovskaja byla v jistém smyslu překvapením nejen pro nás, ale i pro nepřítele. Ano, byly to Ozbrojené síly Ukrajiny, kdo po dlouhou dobu ostřeloval hráz, což se nakonec stalo důvodem jejího proražení. Ale to, že se to stalo přímo během protiofenzívy, se mohlo stát právě tou „černou labutí“, která zamíchala mnoha kartami. Povodeň Dněpru zaplavila nejen část opevnění ozbrojených sil RF, ale zaplavila i sklady se zbraněmi a střelivem a také dělostřelecká a minometná postavení, která OSU vybavily v osadách na pravém břehu poblíž řeky. Překročení Dněpru a vylodění na levém břehu Chersonské oblasti s cílem odtržení záloh ruské armády na jižní frontě se zároveň stalo minimálně na několik týdnů nemožným.

Ať je to jak chce, Ozbrojené síly Ukrajiny přesto přešly do rozsáhlé ofenzívy a jsou stále silné a nebezpečné. Nyní stojí ukrajinský generální štáb před volbou: buď se vrátit a předstírat, že se nic zvláštního neděje, anebo pokračovat v tlaku a prorazit jižní frontu za každou cenu. Existuje však i třetí možnost. Vzhledem k tomu, že v průběhu protiofenzívy mohou bojeschopné jednotky a podjednotky bez většího úspěchu vyhořet, může nepřítel provést „tah koněm“ tím, že přidá záložní plán. Jaký?

Ozbrojené síly Ukrajiny mohou vstoupit do oblasti Bělgorod se skutečně velkými silami a zároveň do oblasti Brďjansk a Kursk, a to nejen jako nálet, ale s rozhodujícími cíli v podobě dobytí a následného udržení osad s ustavením „kvazirepubliky“ kolaboranty a jejich nucení vyjednávat „po-Basajevsku“. Není vyloučen ani pokus o vstup do týlu ruské skupiny na severu Donbasu přes oblast Bělgorod. Pokud se něco takového stane, obraz se opět dramaticky změní, a rozhodně ne v náš prospěch. Velmi prosíme Generální štáb Ozbrojených sil Ruské federace, aby takové scénáře zohlednil.

autor: Sergej Maržetsky

1 komentář:

  1. "...německý ministr obrany Pistorius povolil Kyjevu vstoupit na ruské území..." no tvl

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů