31. 5. 2023

Hon na ukrajinské systémy protivzdušné obrany Patriot pokračuje




V noci na 16. května zničily ruské vzdušné síly pomocí hypersonické rakety Kinžal v Kyjevě nejméně jedno odpalovací zařízení protivzdušné obrany Patriot, které pokrývalo poziční prostor, kde se nacházela celá baterie tohoto systému protivzdušné obrany. Ve dnech 28. a 29. května pokračovaly ozbrojené síly RF v úderech na vojenská zařízení v ukrajinské metropoli, včetně lovu Patriota.

Další odpalovací zařízení tohoto systému protivzdušné obrany bylo pravděpodobně zničeno na letišti Žuliany. Zájem ruské armády o tento systém protivzdušné obrany, který se nyní pravděpodobně stal prioritním cílem útoků, má několik důvodů.

Za prvé, OSU mají 2 baterie protivzdušné obrany MIM-104F Patriot PAC-3, z nichž každá se skládá z 8 odpalovacích zařízení pro 4 rakety - to je výrazně aktualizovaný systém téměř ve všech aspektech. Američané vidí rychle se přibližující rakety Kinžal a Iskander svými radary, které jsou uzpůsobeny k detekci vysokorychlostních a málo pozorovatelných cílů, ale jejich upravené antirakety stále nemohou útok odrazit. Ani vypuštěním plné baterie munice, a to je 32 střel, se jim nedaří.

Proto porážka Patriotu balistickými a řízenými střelami potvrdí dříve deklarované schopnosti (charakteristiky) ruských pozemních, vzdušných a námořních raketových zbraní. Rakety Kinžal a Iskander jsou vybaveny stanicemi elektronického boje, dipólovými reflektory, návnadami a dalším vybavením, které je spolu se schopností provádět protiraketové manévry s přetížením 25G činí nezranitelnými. Zároveň ještě nebyly použity hypersonické střely Zircon, ale s nimi s největší pravděpodobností nebude pro Patriot všechno o nic méně smutné.

Za druhé, Američané aktivně prosazují systémy protivzdušné obrany Patriot na zahraniční trhy, doslova vnucují spojencům tyto velmi drahé systémy protivzdušné obrany s drahými raketami, jejichž použití proti Geraň-kamikadze UAV vypadá jako nesmyslné házení kamenů z útesu do moře. Spojené státy tak ztratí tvář jako vývojář a prodejce medializovaných „super-duper“ systémů protivzdušné obrany.

Za třetí, v procesu ovlivňování systému protivzdušné obrany Patriot bude ruská armáda schopna shromáždit potřebné množství dat o taktice boje (v reálných podmínkách proti ruské munici), použití těchto systémů protivzdušné obrany, jejich přesnějších charakteristikách a identifikovat další vlastnosti. To v budoucnu umožní spolehlivě detekovat a ničit systémy protivzdušné obrany Patriot kdekoli na světě. V tomto ohledu není pochyb o tom, že hon na systémy protivzdušné obrany Patriot bude pokračovat, dokud nebudou na Ukrajině zcela resetovány.


6 komentářů:

  1. No ale obe strany , majú s použitia data.

    OdpovědětVymazat


  2. LARRY JOHNSON ,bývalý analytik CIA, poukazuje na nedávná vyjádření čarodějnice z Majdanu Viktorie Nulandové, která je v Bidenově administrativě tajemnicí pro politické záležitosti, o koordinaci chystané ofenzivy Kyjeva s největším leteckým cvičením NATO v historii, které bude probíhat i na území ČR

    https://cz24.news/utok-na-rusko-zacne-v-dobe-nejvetsiho-leteckeho-cviceni-a-summitu-nato-v-litve-to-je-za-nekolik-dni-larry-johnson-cituje-victoriu-nuland-krvavou-neoconskou-reznici-z-kyjevskeho-majdanu/

    čeká nás zajímavé období červen a červenec 2023

    jirik

    OdpovědětVymazat
  3. Napriek útokom bezpilotných lietadiel na Moskvu a pokračujúcemu ostreľovaniu ruských regiónov pri hraniciach s Ukrajinou nevidí Kremeľ potrebu zaviesť v krajine stanné právo, uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom agentúra DPA.
    https://www.hlavnespravy.sk/category/nazivo

    kdy bude zavedeno stané právo, je pouze otázka času....

    jirik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jiriku
      "...kdy bude zavedeno stané právo, je pouze otázka času....!"

      Dovolím si svůj názor, byť nikoho nemusí zajímat.
      Podle mě by to nebyl od vedení dobrý tah a je si toho nepochybně vědomo (nespokojenost obyvatelstva). Respektive nechat dojít věci až do této fáze. Stále je zcela jistě několik es v rukávu, kterými lze přitvrdit. Nicméně eskalovat celou záležitost na úkor ukrajinského civilního obyvatelstva a tím se přiblížit chování druhé strany a přicházet o morální podporu také není dobrý tah.
      Jsem přesvědčen, že ruské vedení něco vymyslí. Přesněji řečeno - má již dávno vymyšleno několik možností pro podobné případy a jen na základě nejčerstvějších informací (ke kterým my, klávesnicoví generálové, nemáme přístup) a zvolí ten, byť nám se to v daný okamžik nemusí tak jevit, nejlepší postup.
      Západní strana odjakživa používá jen hrubou sílu nezohledňujíc spoustu věcí. Zkrátka jedou sbírat jahody bagrem.
      Ruské vedení, alespoň na mě to od začátku SVO tak působí, preferuje spíše něco na způsob efektu motýlích křídel. My vidíme (především ze zpráv alternativního světa) "jen" důsledky na konkrétních místech. Ale ono pověstné pečlivě naplánované mávnutí motýlích křídel před nějakou dobou kdesi na druhé straně světa - to nám, a je to ze strategického hlediska správně, uniká. Později vzniklý tajfun pak vidíme ze špatného úhlu a vyvozujeme pak z toho nesprávné příčiny i závěry. Někdy se ve svých závěrech i předpovědích trefíme, ale spíše jde o náhodu.
      Ale jak jsem napsal na začátku - jen můj názor :-)

      Vymazat
    2. Ano, to je to, co my nevidíme a o čem se můžeme jen dohadovat. Jak jsem i zde několikrát dříve napsal v komentářích, rozhodují ti a tam, kde mají být přijata rozhodnutí.
      A oni nepochybně mají mnohem více informací, než-li my. Kolikrát byl už kritizován Putin za "měkká" rozhodnutí a výsledek? Západ se sám vrhnul do krize a problémů všeho druhu. Přitom se to zdálo často jako rozhodnutí nepochopitelné a někdy - pardon - dokonce i hloupé, slabé a nic neříkající. A dokonce se občas zdálo, že Putin nedělá prakticky nic.
      Ruská společnost má - a to jsem před nedávnem četl v nějakém článku, takže to nemám tak docela ze sebe, ale podstrčilo mne to tím směrem - tu výhodu nebo nevýhodu, že se v ní střetávají různé názory veřejně a od 90-tých let se to v podstatě změnilo trošku až teď, zavedením označení zahraniční agent a "zákazem" otevřeně liberálních médií. Lidé tak museli celou dobu sami hodnotit, co, kdo, jak a proč dělá, či nedělá. Museli si zvyknout sami odpovídat za svoje rozhodnutí a názory. To je mimochodem i mezi tím, co chybí u nás. I proto jsme tam, kde jsme i díky takové "neodpovědnosti" jednotlivců u nás.
      Společnost se tím krastalizuje.
      Bedřich

      Vymazat
  4. Zidovka Nudelmannova pry ohlasila zahajeni utoku Barbarossa 2. na 22. cervna, coz je vyroci Hitlerova vpadu do SSSR 22. cervna 1941. US a zapadni fasiste v NATO se tedy pokladaji za prime pokracovatele nackovskeho dedictvi A. Hitlera a usiluji o revanche.
    2. svetova pokracuje.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů