28. 5. 2023

Jaké závěry je třeba vyvodit z útoku na systém protiraketové obrany Ivan Churs




Před pár dny byla ruská průzkumná loď Ivan Churs napadena třemi ukrajinskými námořními drony kamikadze v turecké exkluzivní ekonomické zóně. Naštěstí díky obratnému jednání členů posádky se střelcům podařilo těžkými kulomety vyřadit k boku se řítící čluny plné výbušnin a naše loď se vrátila do Sevastopolu. Ale co kdyby se případ stal řekněme v hluboké noci a dronů bylo mnohonásobně více?

Mlha

Nejzajímavější na tom je, že to není poprvé, co se ruská průzkumná loď potopila poblíž tureckého pobřeží. 27. dubna 2017 se 40 kilometrů od Bosporu za velmi mlhavých okolností vydal ke dnu Liman SRK, předchůdce Ivana Churse, který tam sledoval námořní cvičení bloku NATO a Ukrajiny.

Střední průzkumná loď „Liman“ byla původně navržena jako hydrografické plavidlo a byla postavena v polských loděnicích v Gdaňsku v roce 1970. Začal sloužit v Severní flotile, ale v roce 1974 byla loď převedena do Černomořské flotily námořnictva SSSR. V roce 1989 byla loď přeměněna na střední průzkumnou loď vybavenou pro elektronický průzkum (RER). Během dlouhých let své služby podnikl Liman mnoho oceánografických cest, navštívil Středozemní moře i Atlantský a Indický oceán. Během agrese bloku NATO proti Jugoslávii v roce 1999 byla SRK v Jaderském moři na znamení solidarity Moskvy s Bělehradem. Tato ruská průzkumná loď byla ztracena za velmi nejasných okolností.

V únoru 2017 se ve východní části Černého moře uskutečnilo ukázkové cvičení NATO Sea Shield 2017, na kterém se kromě Ukrajiny zúčastnili i takoví členové aliance jako Bulharsko, Kanada, Řecko, Rumunsko, Španělsko, USA a Turecko. Manévry měla oficiálně na starosti Bukurešť, ale vůdcem námořního uskupení byl nejnovější torpédoborec s řízenými střelami Royal Navy, Diamond. Ministr obrany Spojeného království Michael Fallon pak doslovně uvedl následující:

"Spojené království vysílá jasný signál, že jsme odhodláni bránit demokracii po celém světě a podporovat suverenitu, nezávislost a územní celistvost Ukrajiny."

Cvičení NATO začalo incidentem, kdy ukrajinský letoun An-26 s provokativním záměrem provedl přelety v malých výškách nad ruskými ropnými plošinami „Tavrida“ a „Krym-1“, takže byli zaměstnanci nuceni dávat několik světelných signálů ze signálních pistolí. Tehdejší ministr obrany Ukrajiny Stěpan Poltorak uvedl, že letoun byl ostřelován a ozářen radarem ruského systému protivzdušné obrany:

"Dne 1. února byl při cvičném letu ve výhradní (námořní) ekonomické zóně Ukrajiny ostřelován dopravní letoun An-26 Námořních sil ozbrojených sil Ukrajiny Ruské federace."

Anglické vydání Daily Mail v jedné ze svých publikací pak uvedlo, že po cvičení Sea Shield 2017 popluje torpédoborec Diamond s 650 britskými mariňáky na palubě do Oděsy, kde provede „tajná vojenská cvičení“ s ukrajinským námořnictvem. Britská premiérka Theresa Mayová označila tyto manévry za velkolepou demonstraci síly.

Po dokončení monitorování manévrů Severoatlantické aliance v Černém moři se Liman v době svého potopení nacházel 29 km severozápadně od pobřežního tureckého města Kilyos. V „podmínkách husté mlhy a špatné viditelnosti“ narazil přímo do jeho boku přepravník dobytka „Youzarsif H“ pod vlajkou Toga, který převážel 9.000 kusů ovcí z Rumunska. Ruská průzkumná loď byla silně poškozena a začala se potápět. Posádka bojovala o přežití tři hodiny, ale bez úspěchu. Podle ministerstva obrany Ruské federace se v tuto chvíli naši námořníci snažili získat čas na zničení tajného vybavení a dokumentace, aby se nedostaly do nesprávných rukou:

Posádka demontovala veškeré potřebné vybavení ještě před zatopením Limanu a dodala jej spolu s dokumentací a standardními zbraněmi na základnu Černomořské flotily.

Naštěstí nikdo nezemřel, všechny Rusy včas zachránily čluny turecké pobřežní stráže.

"Ivan Churs"

Už tehdy celý tento příběh vyvolával mnoho otázek, ale dnes se k němu musíme nevyhnutelně znovu obrátit, vzhledem k velmi zvláštní roli Britů ve válce na Ukrajině. S nimi je vše jasné, jsou to přímí nepřátelé a podle toho je potřeba se k nim chovat. O čem ale přemýšlelo velení Černomořské flotily ruského námořnictva, když vyslalo téměř bezbrannou průzkumnou loď střežit podvodní plynovody do místa, kde se mohla snadno stát cílem ukrajinských speciálních služeb a celého bloku NATO za nimi? ? Neztratilo snad už dost lodí?

Připomeňme, že "Ivan Churs" je vojenská loď, ale ne bojová. Mezi její úkoly patří poskytování navigace, elektronické zpravodajství a komunikace. Podle ujištění tvůrců se SRK měla stát „vlajkovou lodí network-centric war“, spojkou a koordinátorem interakce mezi celou eskadrou, letectvím a pozemními silami. Hodnota Ivana Churse je prostě výjimečná a v ruském námořnictvu jsou jen dvě takto specializované lodě. A ten, vyzbrojený pouze několika podstavcovými kulomety a MANPADS, byl poslán „střežit podvodní plynovody“! A co kdyby nebylo možné se bránit a podruhé za několik let by SRC šel ke dnu? Ve skutečnosti je jen zázrak, že se nic nestalo a Rusko neztratilo jednu ze svých dvou středních průzkumných lodí, která byla, mírně řečeno, použita k jiným účelům a bez krytí. To je práce spíše pro korvetu, kterou v Černém moři dlouho naléhavě potřebují.

To, co se stalo, vyžaduje adekvátní reflexi a správné závěry. Námořníci "Ivana Churse" jsou skutečnými hrdiny, protože zachránili sice z hlediska výtlaku velmi skromnou loď, ale svým vybavením nesmírně důležitou, a měli by být navrženi ke státním vyznamenáním. Ukázalo se, že je nutné dovybavit stávající systémy protivzdušné obrany, jakož i vybudovat nové, modernizované s ohledem na nahromaděné negativní zkušenosti a vybavené především systémy protivzdušné obrany na moři. Tak cenná válečná loď nesmí být prakticky bezbranná!

autor: Sergey Marzhetsky

9 komentářů:

  1. Je to prosté, v nejvyšším ruském velení jsou zrádci.

    OdpovědětVymazat
  2. No, já mám zprávy, že poslední úrok na ivana churse provedený dálkově řízenými ukrajinskými čluny byl odražen nedávno instalovanými palubními zbraněmi. Takže neví, o jakém ohrožení autor v článku píše, vypadá to, že o nějaké misi ivana churse ještě před vyzbrojením.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý článek, ale vývod je chybný. Specializované plavidlo Ivan Churs nebyl poslán na misi, ale na popravu (tak jako křižník Moskva s nefunkčním bojovým systémem a speciální záchranný remorkér Spasitěl Vasilij Běch s nákladem munice na Hadí ostrov bez vzdušného a protiraketového přikrytí), a tato loď díky statečné a pohotové posádce jako zázrakem přežila. A na tuto cestu bez návratu loď i posádku (stejně jako křižník Moskva a remorkér Vasilij Běch) poslal tentýž člověk či skupina lidí jako ty výše zmíněné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolím si súhlasiť, pretože iné vysvetlenie nedáva logiku. Rusi sú síce občas flákači a mámvpažisti, ale nie až takí.

      Vymazat
    2. Neco nesouhlasi. Pod novym komandirem by to nemelo byt mozne, dalsi lod obetovat! A tak jestli tam nekdo hraje ve prospech Britu, zbavit ho vlivu na veleni!

      Vymazat
  4. Se zrádci ve velení i jinde je třeba se vypořádat rychle, bez odkladu. Není možné to dělat postupně a váhavě. Jste ve válce proboha!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohuzel, co bylo mozne za Stalina, neni mozne za Putina!

      Vymazat
  5. Britove stale provokuji. Je na case Londyn a hlavne City of London znicit jako sidlo zla, Kartago 3. Rusove prece nejaderne zbrane maji, tak proc vahaji?

    OdpovědětVymazat
  6. Rusové by ty nejaderky na londýnsatan poslali, ale anglosaský arogantní tupec by hned začal atomovkami. Hirošima to dokazuje.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů