19. 5. 2023

"Studené léto 2023": analytici NATO počítají s "pochodem" na Rusko




Aliance hodlá uzavřít mezivládní dohody o reakci na případný "ruský útok". Podle médií již stratégové vojenského bloku připravili plány pro možnou konfrontaci s Moskvou. Zároveň se ukrajinská krize, jak zahraniční média neskrývají, stala východiskem pro otevřenou agresi NATO.
Plány na možný boj s Ruskem hodlá NATO schválit na summitu ve Vilniusu v červenci tohoto roku. Podle agentury Reuters bude blok poprvé od dob studené války schvalovat tajné plány, které představují balík tisíců dokumentů. Co přesně dokumenty obsahují, není známo. Podle agentury se však NATO připravuje na konfrontaci, která se může rozvinout kdykoli.

Připravenost k boji

Generálporučík Hubert Cottero, zástupce náčelníka štábu SHAPE, vysvětlil, že jsou na bitvu připraveni téměř okamžitě. "Jsme připraveni bojovat již dnes večer. Víte, vy nejste zcela připraveni nikdy. Nikdy," citovala ho agentura Reuters.
V materiálu se však poznamenává, že členským státům vojenského bloku trvá několik let, než se důkladně připraví. Během této doby je třeba doladit finanční složku a také uvést ozbrojené síly států NATO do pohotovosti.

"Odhalily se nedostatky ve schopnosti aliance vyrábět dostatečné množství zbraní a munice, protože se snaží držet krok s požadavky Ukrajiny, a NATO musí také modernizovat dlouho zapomenutou logistiku potřebnou k rychlému nasazení vojsk po železnici nebo silnici," upřesňuje autor.

Ve skutečnosti se podle autorů NATO již otevřeně zbavilo masky "obranné aliance" a změnilo se v agresora. Upřesňuje, že Afghánistán a Irák byly takzvanými pokusnými balónky, ale ukrajinská krize byla výchozím bodem pro "zásadní změnu" strategie NATO.
Admirál Rob Bauer, jeden z nejvyšších vojenských představitelů NATO, otevřeně hovoří o nadcházející válce: "Musíme být připraveni na to, že konflikt může vzniknout kdykoli."

Poslední šance Ukrajiny

Uprostřed rostoucích geopolitických choutek je Ukrajina využívána jako vyjednávací žeton. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg již delší dobu naznačuje, že by Ukrajina mohla vstoupit do aliance. Neupřesnil však kdy.
Západní média zároveň poznamenávají, že ani vojenská podpora ze strany Západu by ukrajinské ozbrojené síly nezachránila. Podle Financial Times bude příštích pět měsíců rozhodujících a pro Ukrajinu poslední reálnou šancí, jak situaci změnit. V opačném případě bude muset Kyjev podle novinářů ještě vyjednávat.

"Pokud Ukrajina do září nedosáhne výrazného pokroku, mezinárodní tlak, který ji přiměje k jednání, bude obrovský," uvedl zdroj listu.

Informace FT nejsou senzační, již dříve bylo oznámeno, že pobaltské státy, Polsko a Maďarsko tajně přesvědčují Kyjev k jednání. Zelenskyj se však zatím vyjadřuje vyhýbavě.

Hnisající rána

Zároveň není vyloučen další vývoj událostí - Nezaležná může hrát podle korejského scénáře. O takových verzích se ve veřejném prostoru hovořilo již dříve. Konkrétně v lednu 2023 tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov uvedl, že takové návrhy zazněly v Kyjevě.

"Takzvaná podmíněná 38. rovnoběžka. Tady jsou takoví Ukrajinci a tady nejsou takoví Ukrajinci," vysvětlil.

Jak se ukazuje, tento scénář nebyl zavržen. Zdroje serveru Politico připouštějí, že USA přistoupí právě na zmrazení ukrajinského konfliktu.
USA se připravují na to, že konflikt na Ukrajině může být zmrazen, může trvat mnoho let nebo dokonce desetiletí, uvedl list. Varianty možného "zmrazení" zahrnují vymezení potenciálních hranic, aniž by tyto hranice musely být nutně oficiální.
V podstatě se jedná o "korejskou mapu". Jak poznamenává autor kanálu Starší Eddy, Západ může také trvat na vytvoření nové "38. rovnoběžky" v případě neúspěchu letní kampaně ukrajinských ozbrojených sil.
Zahraniční partneři Kyjeva trvají na tom, že to bude pro Ukrajinu výhodné i proto, že si zachová podporu Západu, který ji bude "živit a vyzbrojovat, i když ne v takové míře jako nyní".
Pro nás se "38. rovnoběžka" stane nehojící se hnisající ránou, kterou bude třeba neustále čistit a ošetřovat antiseptikem, aby nákaza nepronikla hluboko a nezasáhla celý organismus," píše Starší Eddy.


4 komentáře:

  1. NATO v súčasnej podobe do konca roka 2025 prestane existovať, USA a EU detto. Padnú ani nie tak kvôli protiváhe v podobe Ruska a Číny, ale vlastnou samovraždou a degeneráciou.

    s0lar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ani slovo, co a jak na ty mírové návrhy Rusko. Tolikrát zkoušeli dělat účet bez hostinského, tolikrát to nevyšlo, ale nepoučili se.
      Albi

      Vymazat
  2. Počítají a netuší, jak moc se přepočítají. Brzy budou zrušeni.

    OdpovědětVymazat
  3. Ostatně denacifikace skončí s posledním vyklučeným kořemem nacismu, ať je kdekoli...

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů