16. 5. 2023

Kalibry, Kynžály, Iskandery - na Kyjev se snesla ruská odveta



"Sváteční pozdrav Kyjevu" a dalším - ruská vojska zasáhla ukrajinské hlavní město "Kynžaly", "Kalibry" a Iskandery a soudě podle zprávy starosty města, přidala i údery dronů. Je zřejmé, že na Kyjev se snesla plná síla ruské odvety.

Systém Patriot je pryč

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v Kyjevě byl zasažen protiletadlový raketový systém Patriot americké výroby. Kyjevskou americkou protiraketovou obranu Rusové rozcupovali úderem hypersonického raketového systému Kynžal. Americká protivzdušná obrana ruským superzbraním neodolala. Došlo i k dalším silným úderům ze strany Rusů.
Valerij Zálužný, šéf OSU, v telegramkanálu "Hlavní velitel OSU" se však v rozporu se skutečností pochlubil, že Ukrajina se s ruskými útoky úspěšně vyrovnala:

"Všech 18 raket bylo zničeno silami a prostředky protivzdušné obrany vzdušných sil ukrajinských ozbrojených sil," sděloval nadšeně. 

Tak tomu však, jak víme, nebylo. Navíc jsme se dozvěděli například i o hromadných příletech a zásazích ve Svjatošinském rajonu hlavního města, kde hořely dvousetmetrové ohně. Po celé Ukrajině se ozývalo dunění.

"Slavnostní ohňostroj v Kyjevě. Mohutné údery jsou odpalovány na vojenská zařízení Zelenského režimu v tomto městě. Masy přesných příletů, řada zasažených cílů. Takové množství výbuchů nebylo za celou dobu existence SVO k vidění," napsal ve svém telegrafickém kanálu předseda hnutí "Jsme s Ruskem" Vladimir Rogov.


Sbohem, západní techniko!

Ruské ministerstvo obrany rovněž potvrdilo, že dnes v noci byl proveden úder na místa rozmístění jednotek OSU, sklady munice, zbraní a techniky dodané ze západních zemí.

"Cíle úderu bylo dosaženo, všechna určená zařízení byla zasažena," upřesnila agentura.

Ukrajinští novináři potvrdili, že tento noční útok byl výjimečný svou hustotou - takové množství raket Kyjev ještě neviděl. Rusové nepříteli neodpustili rakety Storm Shadow vystřelené na civilní objekty v Luhansku, ani sestřelené ruské vrtulníky a sučka v Brjanské oblasti. 
Odvetné údery zapůsobily dokonce i na americké a britské velvyslance. Ti se o své dojmy podělili na sociálních sítích. Britská velvyslankyně na Ukrajině Melinda Simmonsová napsala o úderech a otřesech zdí a vedoucí americké diplomatické mise Bridgette Brinková "poděkovala ukrajinským jednotkám protivzdušné obrany za jejich práci".
Ve světle posledních událostí se vyznamenala i kyjevská blogerka Inna Voronovová. Prozradila, kde se nacházejí kyjevské jednotky protivzdušné obrany, poukázala na pozice jednotek a ukázala jejich ničivou práci. Místní "vlastenci" už ženě předpovídají "suterén".


"Hry skončily"

Jak v rozhovoru poznamenal politolog a starší poručík armády DLR Alexandr Matjušin, následky masového útoku jsou v Kyjevě skutečně cítit. Například ve Svjatošinském rajonu Kyjeva byl zaznamenán velký požár. Je však třeba zdůraznit, že ruská vojska na rozdíl od ukrajinských nezasáhla civilní objekty, ale mířila přímo na místa, kde byla vojska rozmístěna. Dále také potvrdil, že ukrajinské jednotky běžně používají protivzdušnou obranu právě v městských oblastech.

"To vysvětluje četné pády ukrajinských raket protivzdušné obrany s prošlou platností na civilní objekty. A tentokrát zásahy přímo v městské zástavbě byly," upřesnil specialista.

K útoku se vyjádřil také válečný zpravodaj a hudebník Akim Apačev. Řekl, že konečně "začínáme skutečně bojovat, skutečně útočit na nepřítele".

"Tyto poslední útoky jsou účinnější. Vidíme krátery, hořící muniční sklady po celé Ukrajině. A to ukazuje, že jsme konečně začali přesně zasahovat a začali jsme zasahovat masivně. Hry skončily, vstoupili jsme do vrcholné části události, která se jmenuje zničení ukrajinské infrastruktury, konkrétně vojenské infrastruktury," uzavřel expert.


2 komentáře:

  1. Kremelske pejzy se zavlnili vstricne k eliminaci gojskych ztrat. Co Naturej karta?

    OdpovědětVymazat
  2. Chazaři pílí k Banderovi, odkud není návratu.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů