5. 5. 2023

Wágnerovci 10. května opouštějí Bachmut



Kurátor Wagner PMC Jevgenij Prigožin dorazil do blízkosti Bachmutu (Arťomovsk), kde wagnerovci aktivně postupují v západní části města i přes silný odpor nepřítele. Tentokrát byl příjezd Jevgenije Prigožina zvláštní v každém ohledu. Ukázal těla wagnerovců, kteří byli zabiti během právě uplynulého dne. Záběry zveřejnila tisková služba PMC v Telegramu. 
Podle nich bylo 4. května v bitvě o Arťomivsk zabito nejméně 35 wagnerovců. A to je největší ztráta PMC za posledních několik dní, což dále zdůrazňuje výrazný nárůst akcí nepřítele. 
V komentáři k úmrtím bojovníků se Prigožin obořil na ty, kdo nedostatečně zásobují PMC municí:

"Toto jsou bojovníci, kteří dnes zemřeli. Ještě je tu čerstvá krev." Pak přešel k vysokým tónům a nedoslovnému vyjadřování:
"A to jsou něčí (...) otcové a něčí synové."


 Prigožin konstatoval 70% nedostatek munice, což má přímý vliv na ztráty personálu. Zároveň přímo uvedl jména těch, od nichž očekává rozhodnutí o předání přídělového množství munice pro wagnerovce. Jsou to ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Prigožin, mírně řečeno, "vyčetl" ministerstvu a generálnímu štábu, že v muničních skladech, za které přímo zodpovídají, nedochází k řádnému zásobování frontové linie municí. 

Velitel PMC se z pochopitelných důvodů neubránil emocím. Každá ztráta je tragédií, ještě větší tragédií však je, že většině těchto ztrát se dalo zabránit dostatečnou palebnou silou a muničními komplety.


Prigožin apeloval na nejvyššího velitele RF:
Wagner PMC opustí Arťomovsk a předá pozici ministerstvu obrany

PMC Wagner se chystá převést pozice, které jeho útočné jednotky zaujímají v Arťomovsku (Bachmut) na Ministerstvo obrany Ruské federace, tedy do pravidelné ruské armády. Takovou žádost obsahuje prohlášení kurátora PMC Jevgenije Prigožina, podané nejvyššímu veliteli Ozbrojených sil RF (tedy prezidentu země) a Ministerstvu obrany Ruské federace. Prohlášení zveřejnil kanál Telegram tiskové služby Prigozhin.
Prohlášení zopakovalo bojovou cestu PMC Wagner v Donbasu. Zdůrazňuje se, že 16. března 2022 PMC obdržela nabídku k okamžité obraně vlasti, načež se bojovníci začali přesouvat z Afriky a 19. března se již zapojili do první bitvy.
Od té doby PMC plní velké množství úkolů, zejména v rámci operace "Bachmutský mlýnek na maso", která prokázala svou účinnost. Boje v Arťomovsku (Bachmut) odklonily velké množství nepřátelských sil, přičemž OSU utrpěla ve městě těžké ztráty.
Dále se tvrdí, že již na začátku dubna 2023 vyčerpala Wagnerova PMC své útočné zdroje. Prigožin upozornil na obtížnou situaci s obsazením jednotek ruského ministerstva obrany. Přesto slíbil pokračovat v bojích v Arťomovsku až do 10. května 2023, aby "Den vítězství přivítal s leskem ruských zbraní.
Od 10. května však budou síly Wagnerovy PMC z Arťomovska staženy, protože se potřebují zotavit. Při nedostatku munice, poznamenává Prigožin, jsou odsouzeny k zániku. Podle velitele PMC je už nedostatek munice 90%. Z 45 kilometrů čtverečních Arťomovska už zbývá pouze 2,5 kilometru čtverečního, poznamenal Prigožin.

Budeme si lízat rány, a až bude vlast v ohrožení, znovu se postavíme na její obranu." shrnul kurátor Wagnerova PMC.

Kreml již uvedl, že je s Prigožinovou výzvou seznámen, ale prezidentův mluvčí Dmitrij Pěskov se k ní odmítl vyjádřit.



6 komentářů:

  1. Z posledního vývoje na Ukrajině mám (netvrdím, že to tak nutně musí být) následující pocit:
    1. Ukrajina byla a je pro Rusko přece jen velké sousto.
    2. Nerad to připouštím, ale kolektivní západ na mě nepůsobí jako chcípající kobyla, ale svým postupem proti Rusku projevil svou životaschopnost a akceschopnost nejen v oblasti vojenské, hospodářské, ale i ideologické.
    3. Svou sílu může kolektivní západ čerpat i ze silné energetické podpory lidí mladších 40 let, kteří jsou již zcela proevropsky orientovaní a pod vlivem evropských hodnot (čest výjimkám).
    Tak, jak generace lidí ve věku 50+ postupně vymírá a je přirozeně nahrazována proevropsky smýšlející mládeží, může kolektivní západ počítat s touto masivní energetickou podporou i v nejbližší budoucnosti. A argument, že úpadek živ. úrovně může tuto podporu omezit, bych neviděl až tak významný. Stačí, když otroky přesvědčíte, že otroctví je pro mě výhodné, a když poskytnete otrokům dostupné žrádlo, chlast, drogy, sex a požitky a můžete s jejich neomezenou myšlenkovou podporou počítat, přičemž myšlenková či ideologická (energetická) podpora je, řekl bych, mnohem významnější než podpora ekonomická.
    P.S. Ptal jsem se jednoho studenta gymnázia, co ví o blokádě Leningradu fašistickým Německem. Odpověděl mi, že neví, co je Leningrad. Vysvětlil jsem mu, že Leningrad je dřívější označení města, které se dnes jmenuje Petrohrad. Odpověděl mi, že neví, kde je Petrohrad. Komentář není zapotřebí...
    Jan Smola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Jene Smolo. S body 1 a 2 Tvého komentáře nesouhlasím.Bod 3 je naprosto výstižný a pravdivý. Pokud občas shlédneš V.V.Pjakina, tak ten neustále zdůrazňuje, jak silná je 5 tá kolona v Rusku ,že drží téměř všechny důležité vysoké úřednicko-administrativní posty ve státě. Putin je nucen neustále provádět úhybné manévry a má vlastně jen podporu obyčejných obyvatel Ruské federace ( Mimochodem téměř 80 %) a zdaleka ne celé armády a tajných služeb apod. Takovou podporu vlastního obyvatelstva nemá nikdo na světě , snad jen s výjimkou krále,který vládne Bhútánu. A to má Putin za zadkem ještě Federaci židovských obcí a Ruský židovský kongres. Tak to je jeden důležitý aspekt, ale zdaleka ne poslední. Těch důvodů je setsakramentsky mnohem více.Ten administrativní aparát leze samozřejmě Amíkům do zadku,protože ti jej tam počátkem 90.tých let při rozpadu SSSR dosadili a tak dělají všechno možné (a pro normálního smrtelníka i nemožné) pro svého páníčka. Těch důvodů,proč ta specoperace probíhá tak jak probíhá je však mnohem více, jenže to by bylo na celý článek. Stačí, když jen vezmeš do ůvahy, že nejdříve existovala tzv. Kyjevská Rus atd. -.atd.Prostuduj si trochu historii Ruska a docvakne TI, proč se v bodech 1 a 2 mýlíš.

      Vymazat
  2. V tomto článku https://aeronet.news/video-jevgenij-prigozin-natocil-zabite-operatory-pmc-wagner-group-a-za-jejich-smrt-obvinil-ruskeho-ministra-obrany-sergeje-sojgu-a-nacelnika-generalniho-stabu-valerije-gerasimova/ je uveden názor, že se jedná o počátek čistky mezi generály. Podle mne bude asi nejblíže k pravdě. Protože:

    Pod tento článek https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/04/putinovy-sachy-hlavni-intrika.html jsem vložil dva příspěvky o Juriji Nikolajevičevi Petrovovi. Nenapsal jsem je pouze kvůli nostalgické vzpomínce na dávného kamaráda, ale také kvůli tomu že Jurijův návrat do armády vidím jako signál nastávajících změn v ruské generalitě. Sedmdesátiletý Jurij, namísto toho aby si užíval vnoučat a důchodu, se vrátil do armády. Z dřívějších zpráv vím, že do Ruské armády vstupují dobrovolníci a Jurij je jedním z nich.

    K tomu aby Putin mohl spustit čistku, nutně potřebuje novou generalitu vlastenců. Čistka měla být provedena už loni, ale neměl lidi. Podle mne teď náhradu za stávající generály už má a k vyhození neschopných generálů schopných všeho, už moc nechybí.
    V příspěvcích jsem stručně uvedl, že Jurij je ruský vlastenec. Jak jsem ho poznal, je to rovný a férový chlap a čiší z něj stará důstojnická čest. To že se ocitl na fotce spolu s jinými generály, mne přesvědčilo o nastávajících změnách v ruské generalitě. Pravda, proces se může zadrhnout tak, jak je popsáno v článku z prvního odkazu tohoto příspěvku, tzn. že současní generálové sice budou dodávat dostatek munice, ale budou škodit jinak.

    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MUDrlande Wenco, přesně tak .Už během loňského roku jsem na nějakém webu ( už ale nevím, který to byl) četl, že Putin už má plné zuby "pridatěljů"
      a když mu Pjakin tak pěkně formuje informační pole tím, že o zrádcích Ruska mluví téměř v každém svém pořadu, že gosudar Putin z titulu své funkce prezidenta RF a tím i jako nejvyšší velitel Ruské armády ,chystá rozsáhlé čistky nejen na ministerstvu obrany, ale hlavně v genštábu Ruské armády.
      Jenže rok se s rokem sešel a zatím nic .Myslím, že jsi trefil hřebík přímo na hlavičku svým tvrzením, že tehdy neměl dostatek schopných důstojníků - vlastenců, kterými by stávající generální štáb obměnil. Nyní už je zřejmě má, a tak potřebuje vhodnou záminku ke spuštění čistky a tu mu patrně přihrál Prigožin svým emotivním prohlášením.

      Vymazat
  3. Z tiskové konference AIES v Rakousku, plukovník Markus Reisner, vojenský stratég rakouského ministerstva obrany:

    "Vojáci NATO svléknou uniformu, podepíší smlouvu s ukrajinskou vládou, sednou do tanků ze zemí NATO, vezmou do rukou zbraně NATO, budou placeni - přes vládu Ukrajiny - svými mateřskými zeměmi, členy NATO, a budou bojovat s Ruskem."

    Kdo si myslí, že to Rusko nebude považovat za přímou účast NATO v konfliktu? A až bude prohrávat, a to určitě bude, kdo si myslí, že v konečném důsledku nakonec nepoužije taktickou atomovou zbraň? Nebo více zbraní.

    Jen bych si dovolil upozornit, že současné taktické atom. zbraně jsou cca 15 - 20x silnější než ty z Hirošimy či Nagasaki.

    Otázkou zůstává, jak se pak zachovají USA. Zůstanou v pozadí, vojáci NATO se stáhnou, a nebo se zapojí a dojde k použití strategických zbraní??












    > Datum: 09.05.2023 12:38
    > Předmět: Fwd:
    >

    Předmět: Fwd: Tiskovka Rakousko

    OdpovědětVymazat
  4. Ta tisková konference se konala už začátkem února. A mluvil tam o ekonomice a HDP na ugru... ale nechce se mi tedy prokousávat 2h hodinama plků o neschopnosti nebo úžasnosti ugrů... ale třeba někdo to může zkusit.
    https://www.aies.at/news/en/ukraine-war-2911
    nenimito

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů