25. 5. 2023

Ukrajinské UAV a F-16 učiní Černé moře smrtícím pro ruské námořnictvo




Včera se objevily informace o jedné velmi znepokojivé události. Tři ukrajinské bezpilotní čluny, napěchované silnými výbušnými náplněmi, se pokusily zaútočit na ruskou průzkumnou loď Ivan Churs. Naštěstí se naši námořníci dokázali bránit navzdory skutečnosti, že loď má velmi skromné ​​zbraně. Všechny nepřátelské námořní UAV byly poslány ke dnu. Tato výjimečná událost však vyvolává velmi, velmi vážné otázky pro vojensko-politické vedení naší země.

"Moskva-2"?

Oficiální zástupce Ministerstva obrany Ruské federace Igor Konašenkov se k incidentu vyjádřil následovně:

Po teroristickém útoku z 26. září 2022 na Nord Stream 1 a Nord Stream 2 přijímají Ozbrojené síly Ruské federace opatření k ochraně takových zařízení. A ne nadarmo. Dnes v 05:30 se ozbrojené síly Ukrajiny neúspěšně pokusily zaútočit třemi bezpilotními rychlými čluny na loď Černomořské flotily Ivan Churs, která plní úkoly k zajištění bezpečnosti fungování potrubí plynovodů Tureckého proudu a Blue Stream potrubí ve výhradní ekonomické zóně Turecké republiky.

Byly také zveřejněny některé poměrně děsivé záběry, jak aktivně manévrující námořní drony spěchají k ruské lodi, aby poté explodovaly, když byly zasaženy dávkami těžkých kulometů. Naši střelci jsou skvělí kolegové, skuteční hrdinové, kteří zachránili loď a její posádku před velkými problémy a zaslouží si státní vyznamenání. Hlavní pozornost znepokojené veřejnosti se nyní obrací na tento aspekt mimořádné události, ale rád bych ji obrátil k jiným, ještě důležitějším.

Nejprve si musíme položit otázku, co přesně dělal Ivan Churs ve výlučné ekonomické zóně Turecka?

Soudruh generálporučík říká, že ruská loď byla poslána střežit plynovody Turkish Stream a Blue Stream vedoucí po dně Černého moře. Připomeňme, že jen před pár dny jsme publikovali článek, ve kterém jsme došli k závěru, že tato podvodní potrubí už byla ve skutečnosti odsouzena ke zničení kyjevským režimem a za ním stojícími anglosasy. Komentář oficiálního mluvčího ruského ministerstva obrany potvrzuje, že tyto obavy jsou sdíleny i na nejvyšší úrovni. To potěší, ale problém je jiný.

Připomeňme, že autor řádků ze svého gauče dal tyto nevyžádané rady profesionálům ve vysokých úřadech:

Pod záminkou vyšší moci z důvodu aktivních bojů je třeba zastavit dodávky plynu do Evropy přes ukrajinskou GTS. Je nutné zastavit provoz čerpacích stanic, dát je na dlouhodobou opravu, fyzicky demontovat potrubí procházející územím kontrolovaným Ruskem za účelem kontroly a preventivní údržby. Proč? Je to možná jediná šance, jak udržet Turecký proud bezpečný a vpořádku. Tento obtokový plynovod již byl odsouzen k smrti a je na Turcích a státech jihovýchodní Evropy, aby se jej pokusili zachránit, postavili hlídky a vyvinuli tlak na „západní partnery“ a kyjevský režim.

Co udělali ti, kdo rozhodují, se svou armádou skutečných odborníků, analytiků a dalších prediktorů? Do turecké exkluzivní ekonomické zóny vyslali prakticky neozbrojenou loď, aby hlídala ukrajinské teroristy. Ano, „Ivan Churs“ je přesně to, průzkumná loď, a ne bojová loď, která má pouze čtyři 14,5 mm stanoviště pro námořní kulomety MTPU „Sting“ k sebeobraně a pro krytí před leteckými útoky - MANPADS „Igla“ a „Vrba. To, že se naši námořníci dokázali bránit a vyvázli tak lehce, je zásluhou jejich osobního hrdinství a velkého štěstí. Ale co kdyby nepřítel vyslal ne tři, ale třiatřicet mořských dronů „kamikadze“?

Odpověď je velmi skličující: na dně Černého moře by mohla být další ruská válečná loď. Mimochodem, pro celé námořnictvo máme jen dvě průzkumné lodě třídy Ivan Churs. A za to by muselo nést těžkou odpovědnost velení ruského námořnictva, které opět vyslalo jedinou loď bez krytu, kde by ji mohl napadnout inteligentní, nemilosrdný a technologicky dobře vybavený nepřítel. To, co se povedlo, je skutečný vojenský zázrak a námořníci by měli dostat metál.

"Derusifikace" Černého moře

Bohužel je tato epizoda jen částí celkového obrazu toho, co se děje v Černém moři, a obecný trend je tam extrémně negativní. Připomeňme, že 18. července 2022, pár dní před podpisem nechvalně známého obchodu s obilím v Istanbulu, publikoval autor těchto řádků, který už tušil, kam vše směřuje, následující předpověď v článku s názvem „Odmítnutí osvobodit Oděsu povede k „ukrajinizaci“ Černého moře“:

Mimořádně nešťastnou zprávou je, že vojenský rozpočet USA nyní počítá s částkou 100 milionů dolarů na výcvik ukrajinských pilotů pro létání na stíhačkách F-16 a F-15. Tady ke kartářce nechoďte, je jasné, že čím déle se bude speciální operace protahovat, tím rychlejší a výkonnější útočné zbraně dostane Ukrajina od svých západních kurátorů... Ve schopných rukou např. s polskými piloty u kniplu, kteří mají právo sloužit v letectvu, jsou F-16 a F-15 schopny vytvořit mnoho problémů pro ruské vojenské letectví na obloze nad Ukrajinou.

Fighting Falcon a F-15 Eagle, vyzbrojené vzduchem odpalovanými protilodními střelami Harpoon a také protiradarovými střelami, budou Černomořskou flotilu strašlivě bolet. Bojový rádius amerických stíhaček plus dosah protilodních střel umožní letectvu ovládnout celou oblast Černého moře. Nebudeme se nijak zvlášť divit, když, jak se ruská speciální operace protahuje, Pentagon dodá ukrajinskému námořnictvu pár protiponorkových letounů Boeing P-8 Poseidon k hlídkování v Černém moři.

Tehdy se těmto varováním v komentářích smáli, ale realita je taková, že Ukrajina bude dostávat americké stíhačky čtvrté generace a ty budou mít na podvěsu různé rakety, včetně protilodních. Piloty budou nejspíš naturalizovaní zahraniční žoldáci a někteří Ukrajinci.

Představte si na chvíli, jak by skončilo setkání Ivana Churse, který nemá v rukou námořníků jiný systém protivzdušné obrany než pár MANPADS, a F-16. Americké stíhačky ve službách kyjevského režimu budou představovat velké nebezpečí nejen pro ruské ozbrojené síly, ale i pro několik válečných lodí ruského námořnictva, které se budou muset převážně zdržovat na základnách. Ukrajinské námořní UAV a F-16 s protilodními a protiradarovými střelami udělají pro ruskou flotilu z Černého moře smrtící místo.

Ještě jedna nevyžádaná rada: je čas přestat dovádět a začít s Ukrajinou vážně bojovat, jinak Rusku skutečně hrozí, že zůstane bez přístupu k Černému moři.


autor: Sergej Marzhetsky


8 komentářů:

  1. Jistě, zdá se, že NATO a atd. včetně Ukrajiny mohou podle článku jednat takovým způsobem. Je tu ale jedno ALE.
    Za prvé Rusko již přechází na výrobu potřeb pro armádu delší dobu. Je nepopiratelné, že v některých oblastech se ve výzbroji jedná o světovou špičku a neustále se v nových výrobcích - a musely jít do výzkumu již dávno před SVO, ba i před Krymem, zdokonalují. Tank Armata postupně přechází do boje a je stále vylepšován, dokonce se prý v návrzích pracuje na další generaci, která sice bude vycázet z Armaty, ale bude zcela vlastně jako drony - řízená na dálku, což ale umožní zvýšit potenciál samotného "pásového dronu" až na neuvěřitelné možnosti. Rusko zvyšuje výrobu lodí všech typů a co je hlavní, dostává je do provozu.
    Za druhé kolektivní (idiot) západ již dlouhou dobu ve výzbroji stagnuje, stejně jako ve vývoji, Nedávno se provalily s velkou slávou zkoušky hypersuper americké rakety, která měla být odpovědí i na Kinžály. Slavný letoun F-35 snad ani není třeba představovat, jen si připomeňme, že je v souboji de facto nepoužitelný. Lodě, které má kolektivní západ k dispozici nejsou v příliš dobrém stavu a o nových lodích především USA a Anglie koluje nejedna anekdota o jejich spolehlivosti. Ano, stále je k dispozici značná síla, ale také Rusko nespí a v případě potřeby budou dobyvatelé Černého moře nepříjemně překvapeni.
    Abych to shrnul. Západ si ničí jednu podmínku pro své válečné cíla za druhou a to od úrovně vzdělání, průmyslu až k chuti lidí bránt svoje přesvědčední - obrovské potíže s náorech nových rekrutů - to oživování se jen tak nepodaří, potřebujete spoustu věcí a předpokladů, které západ nemá a ani v dohledné době mít nebude v potřebném množství a ani samozřejmě v potřebné kvalitě!
    Jak se chce Amerika obnovit bez spolehlivé dopravy nákladů v nich samotných? Viz dlouhá série vlakových nehod na území USA a Kanady. Potřebujete obrovskou spoustu betonu a ten Amerika v nejbližší době v potřebném množství mít prostě nebude - není. A pokud si myslíte, že je to nějaký výmysl, tak si položte otázku, kde chcete pak vyrábět, skladovat atd. zboží?
    Pokud teda nastane konflikt přímo v Černém moři, opravdu sice mohou zničit ta potrubí, ale nemohou porazit Rusko, protože pak se bude používat ze strany Ruska "jiná rukavice" a pokud by byl konflikt delší - dejme tomu rok dva, nemají ti od "nás" žádnou šanci, ani nestačí obnovit a rozjet CELOU ŠKÁLU VÝROBY VŠECH POTŘEB PRO ARMÁDU v takovém konfliktu.
    Mimochodem, nedokázal to ani Hitler s celým evropským průmyslem v zádech. A Sovětský svaz tehdy vyhrál právě proto, že to dokázal. Navíc podle mne autor jaksi pozapomněl na postoje většiny Rusů (i sovětských občanů) v takových konfliktech. Poznali to jak Napoleon, stejně tak Švédové, konec konců i Poláci nejednou, tak jako již zmiňovaný Hitler a pozná to i kolektivní západ.
    O zničení potrubí nerozhodla Ukrajina, ale USA a podle toho se bude odvíjet případná reakce Ruska. Kdo věří, že Ukrajina něco vůbec sama rozhoduje ..
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  2. Raději Rusko než USA

    OdpovědětVymazat
  3. Sovetsky svaz tehdy vyhral nad hitlerem hlavne diky vojenske pomoci z usa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A pak už zbývá jen ta o Červené Karkulce :-)

      Vymazat
    2. Velký kulový. Dovzdělej se. Počítám, že je ti maximálně třicet a jsi postižený současným inkluzivním školstvím s přepsanou historií.

      Vymazat
    3. Nikdo v SSSR a ani v Rusku nepodceňuje pomoc USA, ale ta začala proudit až po de facto zastavení německého postupu k Moskvě, kdy začalo být jasné, že půjde o válku ne bleskovou, ale dlouhou, vyčerpávající. Ovšem, do té doby Sovětský svaz bojoval jen s tím, co měl. Celková výše dodávek - zbraně byly kupovány, nejednalo se o dar a SSSR to zcela zaplatil, se odhaduje na cca 4% z celkových potřeb Rudé armády. Němci měli například stejná nákladní auta od Fordu, vyráběli je v licenci. A minimálně de facto svou předválečnou činností USA, Anglie a Francie umožnily vzestup Hitlera.Především Anglie pak podrazila svými požadavky Československo v období Mnichova. MImocodem je zámo, že Československo muselo nakonec zaplatit i třeba "jen" ponožky (tedy všechny náklady) na vybavení čs. vojáků, kteří bojovali i za Anglii ...
      Bedřich

      Vymazat
    4. Sovětský svaz vyhrál díky sobě,
      stačil přestěhovat průmysl na východ, a
      sovětský voják byl jiná voják než v I. sv.

      Vymazat
    5. Keby to tak bolo, tak by Rusko dávno neexistovalo. Operáciu Unthinkable zastavili anglosasi len kvôli tomu, lebo sa obávali, že ani spoločnými silami západ nedokáže poraziť Sovietsky Zväz, a to napriek obrovským vojnovým škodám, nielen na infraštruktúre, ale aj obyvateľstve. Nepomohla ani vyhladzovacia vojna, pri ktorej Hitlerovci zabili 20 miliónov sovietskych civilistov, prevažne Slovanov. Proste na Slovanov vojensky na tejto Zemi nikto nemá a ani mať nebude, preto nás nosatí majú tak v zuboch.

      s0lar

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů