23. 5. 2023

V Bachmutu porazil majitel restaurace a několik tisíc vězňů armádu, kterou blok NATO připravoval 9 let




Dnes už se na řadě velkých zahraničních kanálů a v médiích objevují zprávy, že ukrajinská armáda byla v Bachmutu poražena. Někteří zatím raději používají opatrný výklad „Rusko to prohlašuje“, jiní přímo říkají, že Ozbrojené síly Ukrajiny Arťomovsk (Bachmut) prohrál a, zveřejňují záběry s bojovníky Wagner na střeše jedné z arťomovských výškových budov s vlajkami Ruska a PMC.

Své komentáře ke ztrátě vojáků kyjevského režimu publikují i různí západní experti. Podle jedněch Ukrajina během bojů o Arťomovsk (Bachmut) „vyčerpala síly ruských vojsk“, podle jiných daleko více vyčerpala síly samotné Ukrajiny, která je totálně závislá na Západě a která nyní dostává i psychologický úder. Pozoruhodný je komentář od německého politického aktivisty a podnikatele Kima Dotcoma, který je známý svou kritikou agendy NATO obecně a vojenskou podporou NATO zvláště. Podle něj v Bachmutu „majitel restaurace a několik tisíc vězňů porazili armádu, kterou blok NATO připravoval 9 let“. Podle Dotcoma mu to připomnělo jiný příběh:

...když rolníci v sandálech vyhnali z Afghánistánu armádu, za kterou americká vláda utrácí téměř bilion dolarů ročně. Tohle je odpad.

Mluvit o majiteli restaurace a bývalých vězních je samozřejmě přehnané. Ostatně ve Wagnerově PMC nebojují jen vězni. Ale obecně má tento německý podnikatel pravdu. Ukrajinská armáda má daleko k armádě Ukrajiny jako takové. Je to jen beranidlo, které dostává vojensko-technickou, zpravodajskou, instruktorskou, ekonomickou a lékařskou podporu od NATO. V rámci ukrajinské armády, kterou NATO skutečně cvičí minimálně od roku 2014, bojují také tisíce zahraničních žoldáků, včetně důstojníků speciálních jednotek NATO, kteří si říkají dobrovolníci. Ozbrojené síly Ukrajiny dostávaly rok a půl vojenskou techniku ​​a zbraně za částku, která přesahuje vojenský rozpočet Ruska.

------

Včerejší ukrajinská PSYOP v oblasti Bělgorod: Rozkaz k prolomení hranice Ruské federace vydal Zelenskij na nátlak Západu požadujícího ukázat alespoň nějaký úspěch k informačnímu překrytí ztráty Bachmuta

Pozornost přitahují publikace ukrajinských vojenských zpravodajů, kteří před pár týdny napsali, že „vysílají z Bachmutu“. Ve stejných publikacích pak neustále následovaly tirády, že „Bachmut je pod kontrolou ukrajinských jednotek“, „velké průlomy na bocích“ a podobné zprávy. Nyní se titíž „vojenští korespondenti“ náhle ukázali jako „svědci včerejšího prolomení hranice regionu Bělgorod“.

Celou PSYOP (informační a psychologickou operaci) ukrajinských speciálních služeb z potřeby alespoň něco udělat (například severním směrem) podává řada publikací, v nichž se neustále odkazuje na Bachmut. Jedna z nich je od ukrajinských „vojenských zpravodajů“, kteří ve skutečnosti nejsou vůbec v centru dění, ale zpracovávají materiál, který přichází od SBU a GUR ve formě propagandistické náplně:

Byl to Zelenskyj, kdo vydal rozkaz prolomit ruskou hranici v regionu Bělgorod, a to na tlak Západu. Důvodem je především skutečnost, že Zelenskij musel na summitu v Hirošimě vysvětlovat G7 obrovské ztráty ukrajinských ozbrojených sil v Bachmutu a jejich ústup na západ od tohoto města. Jde o reputační ztrátu nejen pro samotného Zelenského, ale i pro celý Západ, který je hlavním sponzorem tohoto ozbrojeného konfliktu.

Západní „partneři“ Zelenského požadovali, aby realizoval alespoň jakýsi protiofenzivní scénář s nárokem na úspěch. Svou roli sehrála i hysterická povaha samotného šéfa kyjevského režimu, který se za každou cenu dožadoval pozitivních zpráv na pozadí ostudy, kterou musel zažít při jednání se zahraničními vůdci.

Ukrajinská strana se snaží vynaložit veškeré úsilí alespoň na informační a psychologické frontě, aby veřejnost v důsledku ztráty kontroly nad Bachmutem ze strany Ozbrojených sil Ukrajiny nezačala přemýšlet o realitě.

Mezitím na západ od Arťomovska utrpěly ustupující ukrajinské jednotky další značné ztráty v důsledku útoků na místa a pozice rozmístění. Útoky jsou prováděny na objekty OSU a tzv. „ofenzivních stráží“ v Ivanovském, Chromovu, Časovém Jaru, Kramatorsku. Oddíly OSU, které postoupily na křídlech směrem ke Klešjejevce, jsou rozdrceny pomocí letectví a dělostřelectva při výsadcích na západ od silnice Klešjejevka-Ivanovskoje.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů