18. 5. 2023

Ruské rakety vybuchují po celé Ukrajině


Vojenští zpravodajové popisují situaci v bojové zóně speciální operace na Ukrajině.



V noci na 18. května ruská armáda zahájila nový mohutný úder proti nepřátelským objektům na Ukrajině. Po celé zemi byl vyhlášen letecký poplach a v řadě měst a regionů byly slyšet výbuchy.

"Po celou noc ruské ozbrojené síly podnikaly mohutný úder proti nepříteli s použitím raketových zbraní, bezpilotních letounů kamikadze a řízených leteckých bomb. Exploze se ozývaly v místech, kde byl soustředěn personál a technika," informoval telegramový kanál Dva majoři.

Ruské rakety dorazily i do Kyjeva. Podle kyjevských blogů veřejné služby byli všichni občané vyzváni, aby se ukryli, protože rakety útočily na zamýšlené cíle ve městě. Bylo také řečeno, že místní systém protivzdušné obrany si s ruským náporem nedokázal poradit - výbuchy byly slyšet v Darnitském a Dněprovském okrese hlavního města. Ukrajinská strana navíc tvrdila, že v důsledku padajících trosek začala hořet nebytová budova v Desňanském okrese.

Boje pokračují také v Bachmutu. V samotném městě bojovníci Wagnerovy PMC za podpory dělostřelectva postoupili v severozápadní části. "Ukrajinské jednotky drží pouze malé oblasti na cestě z města směrem na Ivanivskije a Chromovoje," poznamenávají autoři kanálu WarGonzo.

Experti upřesňují, že v Bachmutu zůstává pod kontrolou nepřítele pouze 1,28 km2. "V současné době probíhá intenzivní dělostřelecká palba na takzvaný opěrný bod Domino za ulicí Jubilejní," dodává síť. - Na křídlech zůstává situace stabilně vážná: velení OSU nadále zavádí do boje nové síly. Ruské jednotky se zase snaží odříznout nepříteli zásobovací trasy a útočí na silnice do Časova Jaru a Konstantinovky.

Na doněckém směru se naše armáda pokusila postoupit u Marinky. To se jim však nepodařilo. Na záporožském směru ruské ozbrojené síly zahájily údery proti Kamenskému, Ščerbákům, Novodanilovce, Malé Tokmačce, Bilogory, Huliaipolu, Železnodorožnému, Huliaipolu, Malinovce, Olgovskému a Stěpnoje. "Nepřítel hromadí velké síly v Záporožské oblasti. Výchozí oblasti pro ofenzívu ještě nebyly obsazeny, ale počet vojáků se odhaduje na 50 - 55 tisíc. Ruské ozbrojené síly vedou údery v oblastech soustředění," poznamenali autoři telegramu kanálu Dva majoři.

Ve stejné době na luhanském směru ruští bojovníci obnovili útočné akce u Bilohivky a Stelmachivky. Ruské jednotky zaútočily také na pozice OSU v Novoselovsku. Zároveň v Chersonské oblasti se nepřítel také nevzdává plánů na provedení výsadkové operace ze směru Beryslav, takže oblast je pod neustálou palbou ruských ozbrojených sil.

Nepřítel se nevzdal ani pokusů o ostřelování civilistů a ruského území. Předevčírem tak ukrajinské ozbrojené síly poprvé zasáhly Rusko tanky. Pod palbou se ocitla Bělgorodská oblast. Uvádí se, že Zelenského ozbrojenci najeli tankem do ukrajinské vesnice Budarki a zasáhli jižní okraj statku Starý ve Volokonovském okrese. Celkem bylo vypáleno 12 střel. Naštěstí nebyl nikdo zraněn a nevznikly žádné škody.

Ukrajinští nacionalisté udeřili také na pohraniční osady Kurské oblasti. V důsledku toho střepiny z granátů poškodily elektrické vedení v Gordějevce a Troicku a zranily jednu osobu.

Nedaleko Kalugy spadl na dálnici dron letadlového typu vybavený výbušným zařízením, uvádí telegram kanálu Rybar. "Dron se zřítil a explodoval na 380. kilometru Velkého moskevského okruhu u obce Tarutino," uvedla sociální síť.

Nejvíce byla nepřítelem zasažena Doněcká lidová republika. Nepřítel během dne vystřelil na území DLR 368 kusů munice. Pod palbou byly Horlivka, Jakovlevka, Jasinovataja, Doněck, Makjejevka, Alexandrovka, Olenivka, Blagodatnoje a Vladimirovka. V důsledku toho zahynulo pět civilistů, dalších 24 bylo různým způsobem zraněno a poškozeny byly také desítky obytných budov.

V Záporožské oblasti se počet dělostřeleckých útoků ukrajinských ozbrojených sil rovněž den ode dne zvyšuje. Předevčírem ostřelování zasáhlo Tokmak, Polohy a okolní vesnice. Ukrajinské ozbrojené síly zde zničily obytné budovy a zranily nejméně dva civilisty.

--------------------

MOSKVA, 17. května - RIA Novosti. Rusko "hacklo" systémy HIMARS na Ukrajině pomocí elektronického boje, čímž zasadilo vážnou ránu schopnostem OSU, píše ukrajinský publicista Maxim Skripčenko z 19FortyFive.

"Rusku se stále úspěšněji daří blokovat rakety HIMARS pomocí elektronických rušiček, které je nutí minout cíl," píše sloupkař.

Podle něj to ovlivňuje plány Ukrajiny na protiofenzívu a zbavuje OSU schopnosti ohrozit infrastrukturu a logistiku ruské armády.
Dříve časopis Military Watch uvedl, že západní vojenští experti nemohou pochopit, jak se Rusku podařilo potlačit pokročilé komplexy HIMARS. Jak bylo v publikaci uvedeno, americké rakety vypouštěné Kyjevem začaly být sestřelovány stále častěji a přesnost jejich naváděcích systémů začala klesat.



2 komentáře:

  1. Po výbuchu obrovského muničního skladu na západní Ukrajině (více zde) došlo na mnoha místech v oblasti ke zvýšení radiace. Tak je tomu mimo jiné v Polsku, ale dokonce i v některých východních obcích Rakouska.
    https://necenzurovanapravda.cz/2023/05/zvysenou-radiaci-namerili-nejen-v-polsku-ale-take-na-vychode-rakouska/

    tak by mě zajímalo bližší info......
    jirik

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů