12. 4. 2023

Zveřejnění důkazů o nacistických zvěrstvech v Katyni v roce 1941




Polské důstojníky v Katyni v roce 1941 hromadně zavraždili nacisté, nikoli sovětská NKVD, jak oficiálně tvrdí Varšava. Svědčí o tom svědectví přímého účastníka pohřbívání zavražděných Poláků a později stíhacího praporu "zvláštního určení", působícího v Leningradské oblasti za Velké vlastenecké války, Arno Düreho, které podal během procesu s nacistickými zločinci v Leningradě v roce 1945.
Již dříve regionální oddělení FSB předalo Ústřednímu státnímu archivu v Petrohradě dokumenty o tomto procesu, včetně fotokopie protokolu ze zasedání vojenského tribunálu Leningradského vojenského okruhu, na němž Düre vypovídal i na téma Katyň, uvedla RIA Novosti.

Podle Düreho, který byl od roku 1940 vězněn ve vojenském vězení v německém městě Torgau, byl on a další trestanci počátkem září 1941 posláni "do lesa poblíž Katyně", aby "kopali masové hroby". Upřesnil, že příkop byl hluboký asi 15 - 20 metrů a stejně dlouhý. Bylo v něm pohřbeno asi 15 - 20 tisíc "polských důstojníků, Rusů, Židů a podřadných Němců", jejichž těla nacisté přiváželi na nákladních autech.
Düre také uvedl, že když se v roce 1943 vrátil domů na dovolenou, viděl v novinách obrázek právě tohoto hrobu, pod nímž bylo podepsáno, že "to udělali Rusové".
"Řekl jsem matce, že to neudělali Rusové, ale Němci, ale matka mi nevěřila," vzpomínal.
V Polsku se každoročně 13. dubna slaví Den památky obětí Katyně. V tento den v roce 1943 oznámilo německé ministerstvo propagandy vedené Josephem Goebbelsem, že v Katyňském lese ve Smolenské oblasti byl nalezen masový hrob polských důstojníků, které údajně zastřelila NKVD. Sovětské vyšetřování provedené po osvobození Smolenska však ukázalo, že Poláky zabila německá okupační vojska.



12 komentářů:

  1. Pokud vím, tak Katyň vyšetřovala komise pro Norimberský soud - tribunál a komise dospěla k tomuto závěru - Němci Katyň vytvořili jako svou propagandu. Tak je to uvedeno i v rozsudcích Norimberského tribunálu a je to jediné právoplatné rozhodnutí o Katyni. Výsledky Norimberka a rozsudky zatím ( snad ) nikdo nezpochybnil a jiná vyšetřování nebyla provedena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už to bolo spochybnené. Veď v ČR je dokonca proces s ľudkami, ktorí si dovolili spochybniť dnes v Čechách propagovanú americkú verziu - že Rusi zastrelili Poliakov v tzv. "panických popravách", po útoku Wermachtu 22.6.1940.
      Súdia ich za popieranie činu genocídy - a jediným dôvodom sudcu je to, že oni tvrdia práve to, čo si povedal.

      Vymazat
    2. to, že v Čechách někoho soudí nějaký nájemný soud , nemá s právním státem nic společného. Těch rychlosoudců z Plzně je dost a v jejich čele je soudruh Rychetský - náhradník prezidenta pro jmenování ústavního soudu. A objednávky na rozsudky se jen hrnou.

      Vymazat
  2. Tady je možno si přečíst - rusky - knihy o této problematice. Každá jde na to ze svého úhlu, ale závěry jsou stejné. Kniha od Muchina je na základě využití německých dat.
    Bohužel jsem nenašel odkaz na knížečku od českého účastníka událostí (nuceně spolu s odborníky z dalších Němci okupovaných zemí), kterou napsal a vydal hned po válce, rovněž on dokazuje, že to byli sami Němci ... Pokud se ale podíváte na ruská fóra - e-knihovny, pak často právě takové níže uvedené knihy mají dost negativních komentářů a to zcela jasně cílených, zato plně liberálních. Stále je to nežádoucí.
    Катынский детектив - Юрий Игнатьевич Мухин
    http://flibusta.is/b/180380
    Тайна Катыни, или Злобный выстрел в Россию - Владислав Николаевич Швед
    http://flibusta.is/b/220963
    Тайна Катынского расстрела: доказательства, разгадка - Гровер Ферр
    http://flibusta.is/b/660763
    Неудобная правда Катыни - Елена Анатольевна Прудникова
    http://flibusta.is/b/464913

    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že v tom "někdo" i na východě i západě schválně udělal slušnej zmatek. A to ze dvou stejných důvodů - je mezinárodně(tedy anglicky) vystřílená Katyn a pak ještě Khatyn. A pak se v tom Norimberku vyznej... dnes už většina ví, co je co, na to stačí mapy.cz. Ale tehdy v tom měli pěknej poštovní a doručovací bordel ohledně faktů a vyžádání si podkladů.
    Na LevaNetu o tom měli kdysi článek....
    http://leva-net.webnode.cz/products/masakr-v-kozich-horach-katynsky-masakr/discussioncbm_378478/30/
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  4. Umíte si představit "příkop"dlouhý 15 až 20m a STEJNĚ hluboký?To je naprostá pitomost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak osobně bych třeba pro představu pitomosti potřeboval i šířku. Z hloubky a délky si reálnou 3D pitomost představit neumim, ale placatou určitě:-)
      nenimito

      Vymazat
    2. Je tam napsáno stejně dlouhý a ne hluboký. Voyta

      Vymazat
    3. No tak anonymku:" že příkop byl hluboký asi 15 - 20 metrů a stejně dlouhý"PŘÍKOP nemůže mít větší šířku než délku,to je zase TVÁ pitomost.

      Vymazat
    4. Z mojí pitomosti vyplývá, že délka je to, co vidím do dálky před sebe. Šířka je to, co vidím zleva doprava. A tudíž třeba příkopy jsou zleva doprava vetší než to, co vidím před sebou...
      A třeba takové příkopy okolo hradu jsou pitomě nekonečně široké okolodokola, ačkoliv jejich délka (padacího mostu) není nijak veliká;-)
      nenimito

      Vymazat
    5. Takže můj táta bojoval v Plzni proti fasistum ročník 1914 Říkával oni lhali jako lžou dnes. Veškerou špínu hází na Rusy, aby Slovanské národy zneuctili Rusko. Tak je to. Podílel se na osvobození Plzně. Uměl německý mimochodem, pochytali Němce velitele předali je naším orgánům ale říká se že když přijeli Američané museli Němce pustit a byl z toho špatný Američané přijeli do osvobozené Plzně. A také řekl či říkal že polské důstojníky zabili nacisté. Ne Rusové. A za tím si stojím táta nelhal.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů