27. 4. 2023

Putinovy šachy: Hlavní intrika generálských změn před ofenzívou ozbrojených sil



Hned dva respektovaní vojenští zpravodajové informovali o chystaných rozsáhlých přesunech na ministerstvu obrany, které oznamují závažná personální rozhodnutí. Zjišťovali jsme, zda je to pravda a jaké změny lze na frontách očekávat.

Překvapivě zpráva, kterou téměř současně vyslovili vojenští zpravodajové Alexandr Sladkov a Jurij Kotenok, nevyvolala v domácích médiích a odborných TG-kanálech velkou diskusi. Mimochodem, na rozdíl od ukrajinských zdrojů, kde zvěsti o nepořádku a váhavosti ve vedení našeho vojenského velení zesílily.

Tajný dekret, který nebyl zveřejněn?

Jako první o výskytu jakéhosi výnosu vrchního velitele "o odvolání-nejmenování vysokých i nižších velitelů, důstojníků generálního štábu" na internetu informoval vojenský zpravodaj VGTRK Alexandr Sladkov.
Podle něj se "velké přesuny" posuzují "ne podle velkých postav (z vojenské služby byli propuštěni Alexandr Dvornikov a Alexandr Žuravjov, oba velitelé vojenských okruhů, které realizovaly hned první část plánu SVO), ale podle hromadných jmenování v generálním štábu". A vysvětlil, že byly výrazně posíleny dva směry: Hlavní operační oddělení generálního štábu (mozek války, jak se vyjádřil Sladkov) a Hlavní organizační a mobilizační oddělení generálního štábu (mobilizační zdroj státu).

"Tyto přesuny vzbuzují důvěru v seriózní záměry vedení země a ministerstva obrany přetvořit hlavní směry ozbrojených sil," řekl.

O dva dny později vojenský zpravodaj Jurij Kotenok upřesňuje, že výnos "o řadě personálních jmenování v ozbrojených silách" podepsal prezident Ruska 20. dubna.

Mimo jiné byl z funkce odvolán nechvalně známý generál Rustam Muradov. Právě tento vojenský velitel je spojován s naším, mírně řečeno, průtahem v Ugledarské oblasti, neboť nebylo možné splnit stanovené úkoly v této oblasti a utrpěli jsme vážné ztráty na živé síle a technice. Je třeba umět spálit své kolony na pochodu ještě před jejich nasazením v bojovém pořádku. Měl bych říci, že na to nepotřebujete absolvovat akademie ani mít generálské frčky na kalhotách," řekl Kotenok a zdůraznil, že "chyby a opomenutí jeho předchůdců budou muset napravit jiní velitelé" - ti kompetentnější.

Tvrdí, že stejným výnosem byli do výslužby posláni generálové Dvornikov (armádní generál, velitel Jižního vojenského okruhu od června 2016 do konce roku 2022, od dubna 2022 velel silám Severozápadního vojenského okruhu), Žuravljov (generálplukovník, velel ZVO v letech 2018 - 2022) a několik dalších vojenských velitelů.

"Praxe ukázala, že válka ve stylu syrských "válčišť" s Američany a zón odpovědnosti s Turky na bývalé Ukrajině se válčit nebude," řekl vojenský velitel.

Podle jeho názoru, pokud "se vzdálíme od jmen, pak... stále platí jednoduchá zásada": "řezníkům", těm, kteří vedou lidi na jatka a ponechávají celé jednotky svému osudu, by nemělo být dovoleno řídit boj v 21. století".

Prezidentský dekret, na který se Sladkov a Kotenok odvolávají, není na portálu právních informací k dispozici. Absence dokumentu však neznamená, že vůbec neexistuje: může mít "uzavřenou povahu". Nicméně zpráva, přestože si zjevně zaslouží velkou pozornost, z nějakého důvodu minula mnoho vlivných publikací a nebyla ani diskutována ve vlasteneckých TG-kanálech, kde jsou ministerstvo obrany i vojenští představitelé často ostře kritizováni.


Putinovy šachy: Generálové musí vyhrávat

Podle zdroje První ruské - aniž by však potvrdil datum vydání dekretu, o němž se zmiňují vojenští zpravodajci - k řadě propouštění skutečně došlo. Někteří generálové jsou navíc již de facto "delší dobu" mimo službu a se speciální operací nemají nic společného.

Kotenkem zmíněný Rustam Muradov byl například nejen velitelem skupiny "Vostok", ale od 5. října loňského roku byl i náčelníkem Východního vojenského okruhu. A mimochodem, stal se třetím (!) "kormidelníkem" Východního vojenského okruhu: před ním okruhu veleli generálové Alexandr Čajko (velel silám Severního vojenského okruhu na kyjevském směru; existují informace, že byl převelen do zálohy) a Gennadij Židko (bývalý náčelník Hlavního vojensko-politického oddělení armády).

Muradovovi je teprve 50 let, tedy zdaleka ne senior, a generálem se stal v pouhých 39 letech. Prozatím je Hrdinou Ruska, protože sloužil ve dvou čečenských kampaních a v Sýrii (o "zneuznaném generálovi" je článek zde).

V únoru letošního roku byl povýšen na generálplukovníka spolu s Jevgenijem Nikiforovem, který byl právě jmenován (v té době) velitelem ZVO. Koncem března však vyšlo najevo, že Rustama Muradova ve funkci velitele skupiny Východ nahradil generálporučík Andrej Kuzmenko (dříve vedl 6. armádu smíšených zbraní Rudého praporu v Západním vojenském okruhu, poté byl vedoucím oddělení řízení Akademie generálního štábu). A to vlastně automaticky znamená podobnou rotaci na postu velitele Východního vojenského okruhu. Nepřímo to potvrdila i nedávná návštěva Vladimira Putina v zóně Severokavkazského vojenského okruhu.

Od ledna letošního roku nahradil Alexandra Dvornikova ve funkci vrchního velitele Jižního vojenského okruhu generálplukovník Sergej Kuzovlev, který Západnímu vojenskému okruhu velel od října do prosince 2022 (před tímto jmenováním byl Dvornikovovým prvním zástupcem v hodnosti náčelníka generálního štábu). A Dvornikov, Hrdina Ruska, armádní generál, který se vyznamenal v Sýrii, kde poprvé zahájil rozsáhlé bodové starty Kalibrů z lodí Černomořské flotily a Kaspické flotily a pravidelné hromadné nálety bojových letadel, byl podle našich informací skutečně penzionován. A to se stalo teprve před několika týdny.

Kuzovleva zase vystřídal Nikiforov, který byl povýšen do funkce velitele Západního vojenského okruhu ve stejné době jako Muradov. Mezitím řada zdrojů nyní "posílá" do výslužby i Nikiforova, ale to není potvrzené. Navíc se zúčastnil dubnového setkání s Putinem, což sotva dává důvod hovořit o "odchodu" generála do důchodu.

V únoru došlo k dalšímu přeskupení: velitelem Centrálního vojenského okruhu byl jmenován generálporučík Alexej Mordvičov - stejně jako Kuzovljev i on přišel z Jižního vojenského okruhu, kde velel 8. armádě a později byl zástupcem Dvornikova.

A bývalý velitel Centrálního vojenského okruhu a potažmo Skupiny Střed generálplukovník Alexandr Lapin, který byl loni na podzim tvrdě kritizován čečenským prezidentem Ramzanem Kadyrovem a zakladatelem Wagnerovy Čeky Jevgenijem Prigožinem, načež se objevily zvěsti o jeho brzkém odchodu do důchodu, nejenže zůstal v ozbrojených silách, ale navíc získal velmi významné jmenování. Stal se náčelníkem štábu pozemních sil. Kromě toho také komunikoval s vrchním velitelem během jeho návštěvy v SFO. A Lapin byl na tomto setkání představen jako zástupce velitele Společné skupiny vojsk (JSF), kterým je náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.


Vysoce prestižní "rezignace", které se ukázaly jako bublina

Za zmínku stojí, že současný velitel výsadkových vojsk Michail Teplinski byl také nejednou "odvolán" poté, co převzal funkci od generála Andreje Serďukova, který okřídlené pěchotě velel předchozích šest let.

Například v lednu, jen několik dní poté, co z rukou prezidenta převzal Řád svatého Jiří 4. stupně, se na internetu objevila fáma, že Teplinského, který je zároveň zástupcem velitele Generálního štábu, nahradil generálplukovník Oleg Makarevič - generálplukovník a náčelník kombinované akademie zbraní ruských ozbrojených sil a také první zástupce náčelníka Vojenské akademie Generálního štábu.

A to se stalo na pozadí další důležité reorganizace - po potvrzení náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova (do té doby tvrdě kritizovaného odborníky a vojenskými novináři) do funkce velitele sjednocené skupiny vojsk Severokavkazského vojenského okruhu namísto "generála Armagedonu" Sergeje Surovikina (jehož jmenování v říjnu 2022 naopak všichni považovali za rozhodující krok k rychlému vítězství).

Kupodivu - v rozporu se zavedenou praxí nevšímat si (často bohužel) takových věcí - tentokrát ministerstvo obrany dokonce vydalo vyvracející stanovisko, v němž uvedlo, že Teplinskij "úspěšně řeší úkoly velení podřízeným vojskům".

Podle našeho zdroje je Teplinskij rodák z Donbasu, který se účastnil likvidace ozbrojeného konfliktu v Podněstří, pak v obou čečenských válkách (jako starší poručík obdržel titul Hrdina Ruska, kdyby něco) a mezi "podřízenými" se těší velké úctě.

"Neváhá totiž s vojáky osobně hovořit a okamžitě chápe, protože sám sloužil "v terénu", co a kde je špatně," říká jeden z výsadkářů.

Důležitý detail. "Teplinského modré barety se také podílejí na obklíčení Bachmutu a kryjí bok wagnerovců, kteří obvykle operují zcela samostatně.

Podruhé byl velitel výsadkových vojsk "vyhozen" doslova druhý den - po návštěvě vrchního velitele na frontě, kde se setkal s vedením velitelství skupin vojsk "Dněpr" (vede ho Oleg Makarevič, který byl označen za Teplinského nástupce) a "Vostok" (Andrej Kuzmenko).

A jsou zde také dva kuriózní momenty. Zaprvé, bývalý velitel výsadkových vojsk Andrej Serďukov nebyl odvolán a nyní je zpět na bojových misích v Sýrii. Za druhé, Sergej Surovikin, který musel přijmout, mírně řečeno, ta nejnepopulárnější rozhodnutí, jako je stažení vojsk z Chersonu, také zůstal ve službě. Nyní je velitelem vzdušně-výsadkových sil. A Surovikin, to je třeba připomenout, byl také hozen přes palubu, zejména po ústupu na levý břeh Dněpru.


Velitelé flotily byli odveleni z flotily na pevninu

Mezitím zdroj Pervyj Russkij upozorňuje na to, že prezident začal otázky přímého - "ručního" - řízení speciálních operací řešit stále více osobně, nespokojuje se pouze s hlášeními vojenského ministra a pobočníků:

Je zřejmé, že jmenované osoby schvaluje on sám. Otázkou však je, čí charakteristiky a s jakým nadhozem jsou mu kladeny na stůl. A dvě neohlášené návštěvy bojišť s osobními kontakty s vysokými důstojníky, kteří jsou obeznámeni s reálnou situací na frontě, naznačují, že Vladimir Vladimirovič přebírá otěže ve značné míře ve strategickém smyslu.

Za zmínku stojí i další detail. Po mimořádné inspekci Tichomořské flotily v polovině dubna vyšlo najevo, že admirál Sergej Avakjanc odstoupí z funkce velitele Tichomořské flotily. Tuto funkci převezme Viktor Liina, velitel Baltské flotily. Důležitější je zde však něco jiného. Teprve poté vyšlo najevo, že všechny čtyři ruské flotily, stejně jako Kaspická flotila, budou vyjmuty z podřízenosti oblastních velitelů a vráceny zpět do přímé podřízenosti velitele námořnictva.

"To znamená, že na jedné straně nebude existovat dvojí velení, kdy admirálové museli koordinovat své akce s okrskem a flotilou, ale na druhé straně zřejmě vzroste odpovědnost za stav flotily a její efektivitu úměrně uplatnění námořních sil v Severním moři."


Přeskupení v hledáčku SVO

Všechny probíhající přesuny, které by neměly být považovány za neobvyklé, protože k nim docházelo vždy, ale nepřitahovaly takovou pozornost jako nyní, samozřejmě přímo souvisejí se situací ve speciální operaci, říká vojenský expert Alexej Leonkov.

"Existuje praxe: je normální a nutné, aby se velení na bojišti co nejvíce "zaběhlo". Rotace a personální změny probíhají prostřednictvím generálního štábu, ministerstva obrany a vrchního velitele. A to je normální. Ale existují snahy události prezentovat jako "spiknutí", tedy něco jiného. A na druhé straně kanály CYPSO tento nesmysl aktivně citují," poznamenává Leonkov.

Samozřejmě, že existují ti, kteří jsou disciplinovaní, jinak to není možné. Specifické vlastnosti vojenských velitelů se projevují v bojových operacích: někteří se dobře osvědčují v první linii, mají velitelský talent; jiní se osvědčují v druhé linii, ale ne jako organizátoři bojových operací, nýbrž při přesunu sil a prostředků, například na pomoc frontové linii.

"SVO ukázala, že je třeba vzít v úvahu všechny detaily, které byly od dob Velké vlastenecké války považovány za zastaralé. Například, že by mohly existovat fronty, ešelonová obrana, aktivní obrana, manévrový tankový boj. Ukázalo se zejména, že byla podceněna úloha dělostřelectva, jehož rozvoj byl v 80. letech zastaven. Nyní se vše vrací zpět. A v souladu s tím potřebujeme lidi, kteří budou efektivně čelit těmto výzvám s přihlédnutím ke všem těmto faktorům," řekl vojenský expert.


Co s tím?

Při rozhodování o personálních otázkách se bere v úvahu i téma chystané ukrajinské protiofenzívy, což je logické. Kromě toho se nás nepřítel snaží aktivně zmást - mimo jiné prostřednictvím nevyžádané pošty a úniků informací.

"Řídíme se ověřenými údaji, které byly potvrzeny. Jinak někteří lidé tleskají, když poslouchají, jak režim v Kyjevě zpívá, že Ukrajina je slabá, nemá zbraně a munici. To je klam. Klam! Všechno už jim bylo dáno. A oni se na to připravují. Vzpomeňme si, že na kramatorské nádraží přijelo 11 vagónů se speciální municí, jedovatými látkami s paralytickým účinkem. A už je i vyzkoušeli," upozorňuje Alexej Leonkov.

Kromě toho je tu zřejmě rozptýlení - jako vždy. A trhá se tam, kde je úzko. Úkolem Bachmutu, Ugledaru a dalších "horkých míst" podél frontové linie je vyčerpat naše lidi v těchto oblastech. Koneckonců z této strany budou do protiofenzívy vyslány čerstvé síly, které se přesunou do oblastí, kde jsou ruské jednotky nejvíce unavené a utrpěly ztráty. Jiná věc je, že se zdá, že zatím nedokážou najít jejich slabiny.

"Vytvořili si rezervy. A vzhledem k tomu, že proti nám nestojí jen Zelenského režim, ale všechny země NATO, kde se operace skutečně rozvíjejí a řízení boje probíhá s využitím moderních technologií, jsou schopni během hodiny či dvou změnit plán útoku. A to na několika frontách současně. Tam, kde se jim to podaří, se tato "osa" stane hlavní," domnívá se odborník.

Náš zdroj, souhlasící s Leonkovem, upozorňuje, že Bachmut, který je nyní prakticky obsazen "hudebníky", by mohl být velkou pastí: věnuje se mu příliš mnoho pozornosti, dobytí této lokality přikládají mnozí příliš velký význam. Neustále se objevují zprávy o přesunu ukrajinských elitních jednotek a sil. Vzniká falešný dojem, že dobytím tohoto města je zajištěno úplné vítězství.
Tak tomu však není.
Mimochodem, sám zakladatel Wagnerova hnutí Jevgenij Prigožin přiznává, že jakmile jeho šturmovikové obsadí Bachmut, PMC bude "vtažena do města" a bude odříznuta "z obou stran z boků", proto mu dělají starosti právě boky (jak připomínáme, operují na nich Teplinského výsadkáři).

"Jakmile bude Bachmut dobyt, bude Zelenskij potřebovat co největší vítězství. A kvůli tomu zahájí právě onu protiofenzívu. Proč ještě nezačala? Zaprvé proto, že prší a naprosto všechno uvízlo na polích, lze používat jen silnice. Uvíznou i pick-upy, o tancích nemluvě. Druhým faktorem je 9. květen. Zelenskij má za úkol *** (zkazit) nám svátek," řekl Prigožin zcela upřímně.

Právě proto, že se teď připravuje něco obrovského, se Putin osobně ujal procesu, řekněme, dolaďování klíčových mechanismů SVO. Sázky jsou příliš vysoké. A generálové, před nimiž budou v nejbližší době stát hlavní úkoly, jsou hlavními uzly tohoto úsilí.

překlad DeepL Translate


7 komentářů:

  1. Už mi to leze na nervy.
    Navrhujem na ukončenie vojny použiť americké mierové riešenie. Američania sú známi mierotvorcovia, takže Pán Prezident Putin, dajte si už konečne povedať a poučte sa od múdrejších a skúsenejších. Napríklad 6 a 9 . 8 v nejakom roku.
    Juraj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prijať mierové riešenie od Američanov by bola porážkou Ruska. Mierové pidmienky diktuje víťaz.
      Milan

      Vymazat
    2. Teraz neviem či to myslíš satiricky. Amerikanci sú majstri v mierových riešeniach, Vietnam, Irak, Afganistan, Vietnam, Líbia, Sýria, HIROŠIMA, NAGASAKY a tak dále. Čo bolo 6 a 9 augusta v nejakom roku, keď mierotvorcovia dosiahli mier a ukončenie vojny? Putin by sa mal od amekek učiť.

      Vymazat
    3. tak toto nemôže byť myslené vážne. a ak áno tak je na zamyslenie prečo sa to tu objavilo.

      Vymazat
  2. Rotácia generálov je nutnosť.
    Rusko je v otvorenej vojne so Západom. Táto situácia si vyžaduje tvorbu jednotnej bojovej stratégie, kde má byť každý nahraditeľný, najvyššie posty nevynímajúc. Mnoho generálov tak dostáva šancu vyskúšať si velenie. Výsledkom má byť nielen osvojenie si už zaužívaných efektívnych prvkov, ale aj možnosť priniesť do jednotnej stratégie niečo nové. Takto Rusko môže získať množstvo skúsených generálov odchovaných v podmienkach jednotného velenia. Výsledným produktom má byť moderná centralizovaná armáda s jednotným postupom a všeobecnou nahraditeĺnosťou členov velenia kdekoľvek, kde to bude nutné. Taký je môj názor.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  3. Druhého vojáka zleva ve spodní řadě znám!

    Jeho obličej mne okamžitě udeřil do očí. Musel jsem si vzít brýle, jestli mne nešálí zrak. Je to opravdu on. Navzdory tomu že jsem ho neviděl 25 let, se nijak nezměnil. Kromě šedin. Typickým pro něho je specificky šikmý podbradek, který měl už tehdy. Dalším poznávacím znamením jsou typicky propadlé skráně a svěšená oční víčka.

    Je to sedmdesátiletý Jurij Nikolajevič Petrov, původně z Charkova. Obchodovali jsme spolu v roce 1994. Je to ruský vlastenec, kterého rozpad Sovětského svazu hodně mrzel. Říkal že za sajuzu sloužil na parochódě. Nejsem znalec ruských uniforem, ale myslím že ta jeho modrá by mohla být námořnická. Občas jsem si na něj vzpomněl a říkal si, jestli ho nezabili ukrofašisté.

    Vždycky když jsem přijel, ubytoval mne v domě, který měl jaksi navíc. Rád mne navštěvoval, protože jsem na rozdíl od většiny Ukrajinců uměl chutně vařit. Ke všemu přikusoval chléb. Jednou jsem mu nakrájel chléb a chystal se uklidit drobky do koše. Jurij mne předešel a všechny drobky smetl za chlebník. Hodil jsem po něm vyčítavý pohled a chtěl mu vyčinit za jeho nepořádnost. Ale než jsem mu stihl cokoli říct, on mne předešel a řekl: "Myška má také hlad!"
    Tím mne dokonale odzbrojil. Uvědomil jsem si že my, s kombinací východního a západního myšlení, když zjistíme že je v domě myš, pořádáme ohromné manévry, vyzbrojeni mnoha pastmi s návnadami. Musíme tu myš zabít.

    Jeho myšlení je jiné - žij a nechej žít.

    Svět je malý. Že Jurij žije, jsem se dozvěděl úplně oklikou, přes Váš web. Patrně mu došlo kam to na Ukrajině spěje a odešel do Ruska, kde ještě může být užitečný. Tímto děkuji za dobrou zprávu!

    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jurije jsem si zvětšil a zevrubně prohlédl. Zjistil jsem že má hodnost generálporučíka. Taková šarže! Mně skromně tvrdil, že dřív jéchal na parochódě. Začaly mi docházet některé věci.

      Třeba jsem si vzpomněl, že jsem s ním jel z jeho domu a zastavili nás dva vagabundi se samopaly na krku. Každý měl jiný kalhoty, kabát a jinou beranici. Jen jsem stáhnul okno a než ti dva stihli cokoli říct, Jura na ně zařval: "Kdě uniform?" a dál na ně řval: "Jméno! Hodnost! Útvar!"
      Ti dva se zmohli jen na vyděšené blekotání odpovědí. Závěrem na ně řval, že se hned teď zeptá prokurátora, jestli ví že se mu po Charkově flákají ozbrojení banditi bez uniforem.

      Nevím co by se se mnou stalo, kdyby tehdy nejel se mnou. Možná bych zmizel i s autem a penězi. Na Ukrajině byl vždycky bordak. Ztrácely se tam náklady, někdy i celé kamiony. Po bezmála třiceti letech mi dochází, že tu situaci bravurně zvládnul díky schopnosti velet.

      MUDrland Wenca

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů