23. 4. 2023

A když jsme v tom zemědělství...

Už máte zasázené brambory?
Pokud ne, mám tu pro vás dva příklady, jak si poradit, když nám terén nepřeje.

1. Zahradničíte ve stráni? Sluníčko se tam sice opírá celý den, ale když přijde pořádný slejvák, může se snadno stát, že na vašich bramborách si pochutnají dole ve vsi. Co dělat?
Já jsem v podobné situaci, a tak jsem si za jedno odpoledne vybudovala takové vyvýšené skorozáhony. Použila jsem betonové KB bloky a moc jsem se s tím nemazala, znáte to - ženská a k tomu agrotechnické lhůty: hlava rodiny si sice ťukala na čelo a řekla, že každá stavba nezbytně musí mít grunt a čím hlubší a masívnější, tím lépe, ale já jsem si ověřila, že když si dám záležet a pečlivě bloky poskládám, tu jednu dvě sezóny to vydrží a pak se rozhodnu, zda to postavím znova a pořádně, nebo se vyřádím na něčem jiném. Krom toho se takhle dá pár následujících dní ušetřít za fitko.






No a pak už to budete plnit a plnit vším, co vám na zahradě překáželo, a prohazovat to vykopanou hlínou. Používám i trávu ze sekačky, která se ale musí trochu usušit, jinak brambory uvaříte dřív než se dostanou do hrnce.


Bramborám se v domečku líbilo...


... a daly to i najevo:


A výsledek?


32 kg pěkných, velkých a zdravých kousků, bez postřiků a hnojení. To celé na necelých 4 metrech čtverečních (na fotografii není celá sklizeň, něco už se snědlo). Docela dobrý ne? 
A když už tu je řeč o KB blocích, postavila jsem si z nich v zastrčeném rohu zahrady i celkem úhledný box na odpad, který následně zafungoval jako kompost.


(To mrňavé vzadu měl být pokus o "komínové" pěstování brambor podle jihoamerických indiánů - to se zasadí jeden brambor, a když vyběhnou výhony, zasypou se další vrstvou hlíny, kterou opět prorostou a vytvoří se nové patro. Tak se pokračuje dál, dokud to spodek uživí. Mně to neuživil :-(


2. Když není dost vhodného prostoru, zkuste brambory pěstovat jako balkonovku. Chce to jen vhodné nádoby - já jsem bohužel pro svůj pokus neměla nic estetičtějšího než kyblíky, co tu zůstaly po malování, ale letos se polepším. A nezapomeňte na co nejvydatnější "krmení". Já jsem brambůrkům udělala pomyšlení s vědomím, že všechny dobroty, které jsem jim do kyblíku namíchala, byly určeny jen pro ně, žádný další příživník se na nich nebude nepřiživoval, takže to byla vlastně úsporná záležitost. Jo a nezapomeňte do dna nádoby udělat malý otvor pro přebytečnou vodu, jinak vám brambůrek shnije (což se mi v jednom případě také podařilo).
Krom toho, že takhle je šance sázet daleko dřív, než je v místě zvykem, protože před případným opožděným mrazíkem můžete kyblíky prostě vzít a odnést do bezpečí, brambor je i nečekaně hezká ozdoba místa, kde by byly klasické brázdy jako pěst na oko.
A jak můj pokus dopadl?
Sklízela jsem o dva týdny dříve než obvykle a z jedné zasazené brambůrky se z kyblíku vykutálelo 2,6 kg velkých hlíz. Zbylá hlína skončila na kompostu a čeká na příští kolo.


Máte jiné zkušenosti? Dejte je do placu.

Vlabi

13 komentářů:

  1. Zdravím Vlabi,
    ano, brambory máme již zasázené. Manželka zvládla za pátek (mimo jiné) osázet
    plochu (cca 10x3m) mezi plotem a polem (obecním) u svých rodičů (+- 90 let).
    Já přijel až v sobotu ráno a již na mě zbyly pouze "podřadnější" práce např. zatlučení
    tyček pro rajčátka, vyvezení bobků od slepic v kurníku na kompost atd.
    Jirka N.
    P.S. Brambory máte skoro stejně tak krásné, jako jsou ty naše (žena pochází z Mladoboleslavska, já jsem z Vršovic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se brambory sází, když kvete šeřík, do sena. To je déšť nevyplaví ani na našem svahu. A ty svahy jde sterasovat i bez betonu, popřípadě využít staré akátové sloupy, podepřené roxory.
      ChlapeczDediny

      Vymazat
  2. Pokud to v zimě nerozvalí mráz, tak ani nebude potřeba předělávat.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý příspěvek! Přimlouval bych se za častější články s obdobným obsahem. Nic naplat, je nutné, seč to jde, spoléhat se sám na sebe. A pokud se podaří každému z nás být alespoň v něčem soběstačný nebo podporovat někoho v jeho úsilí o větší soběstačnost tím, že si jeho výpěstky koupím, je to krok skvělým směrem!
    Jan Smola

    OdpovědětVymazat
  4. Přiznávám že brambory ještě nemáme v zemi. Na svahovitém pozemku máme se synem rozdělané pole o výměře kolem 3 - 4 arů. Máme zaměřenou rovinu a od ní chceme pole vyspádovat směrem ke svahu, aby voda ani zemina neodtékala z kopce pryč. Pod polem jsme dosud stihli udělat betonovou opěrnou zeď a dvě terasy s bobulovinami a révou.
    Na čtvrtek jsme objednali minibagr, ale nevíme jestli nám práci nezhatí déšť a zemní práce neodsuneme. Letos toho asi moc nenasadíme. Budeme rádi když stihneme rajčata, okurky, dýně a snad pozdní brambory.
    Wenca

    OdpovědětVymazat
  5. Mám podobně ulítlou mamku. Sice věkově by měla hrát celodenní bingo s ostatními spolužáky, ale nedávno jsem jí byl donucen koupit elektrokolo, páč prej na těch 70km po lese a na pivo je to obyč kolo už moc těžký. Nakonec jsem tam musel dát i pláště z DH kola, protože si stěžovala, že to do kopců i z nich klouže.
    A tý jsem na přesně tyhle beton bloky, co začala taky vozit ve velkém a překopávat svahy, doporučil na slepení montážní pěnu, a navíc to i trochu izoluje proti mrazu. Protože s tím, že jí to zaleju betonem, mne vyhodila, že si to zvládne sama jinak.
    Tak taky čekám, kdy to povolí:-)
    nenimito

    OdpovědětVymazat
  6. Moje máma měla mnohem raději květiny a prakticky nepěstovala žádné ovoce nebo zeleninu. Jen jednou se rozhodla "ujet" a zasadila asi sto rajských na naší celkem malé zahrádce. Byly všude a navíc to byl zrovna rok pro ně absolutně a maximálně úrodný, takže každý den se sbíral velký košík ... pak zasadila málo, že prý stačí, ale to zase nebyl "jejich" rok.
    Pak pěstovala jednou brambory, vše proběhlo jak má a na podzim se sklízelo. Nic moc. Málo. No ale za asi dva tři týdny řekla tátovi, aby ten záhon po bramborách zryl a táta to udělal do hluboka. Nasbíral ještě tolik brambor, že nám to stačilo nakonec až téměř do jara na jídlo.
    Takže moje rada je - opravdu se přesvědčit o tom, že sklízíte vše. Proto se mi líbí ten kbelík, tam stačí jen překlopit. Určitě to zkusím. Díky za nápad.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  7. Už mám týden zasazeno, teď se pikýrují rajčata. Jirka

    OdpovědětVymazat
  8. Stačí dať zemiakové hrobíky rovnobežne s vrstevnicou :).

    s0lar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musí byť poriadne strmý kopec. A čo takto krátke 4-5m hrobíky prerušované spevnenými odtokovými kanálikmi?

      s0lar

      Vymazat
  9. Vyvýšené záhony staví jenom lidé z města neboli měšťáci, kteří z města minimálně pochází. Víte, pokud myslíte samozásobitelství opravdu vážně, musíte vyprodukovat daleko více brambor. A zkuste si takové políčko okopavat ručně. Nikdo totiž nemladneme. My pěstujeme brambory pro nás a pro sousedy ale bez mototraktora Terra by jsme to nedali. Navíc se musí i zapracovat pravidelně do hloubky hnůj. Co ale spatřuji na vyvýšených záhonech nejhorší je totální vysychání a časté zalivani. Zatím co my tam jdeme jednou týdně, maximálně dvakrát, vyvýšené jsme kdysi zalivali skoro každý den. Když byla suchá léta, nestačila nám ani zásoba 10000 litrů dešťovky. Pokud by totiž vyvýšený záhon měl dobře fungovat,musela by to být betonová vana. To znamená i s betonovým dnem!! Tím nechci nikoho odrazovat ale udejtei prostor a já vám vypěstujíi i bez vyvýšených záhonů víc. Ne nadarmo nenaleznete vyvýšené záhony kupříkladu na Moravě. A když, tak minimálně a z mé zkušenosti se jedná vždy o lidi z měst. Celý internet je zahlceny radami lidi z města. Přitom vše už bylo vyzkoušeno a objeveno, tudíž stačí opakovat postupy našich prarodičů.

    OdpovědětVymazat
  10. Váš svět musí být velmi jednoduchý, ale já vám ho nezávidím.

    Pokud si pletete prostředky a cíle, tak ten traktůrek opravdu potřebujete.

    Mohl byste zajet k nám a vysvětlit naším dvoum velkým vyvýšeným záhonům, že už sedm let fungují blbě, protože vy tomu rozumíte líp?

    Vy možná víte, co je dobře a co špatně, já si to ale vyzkoušel.
    ChlapeczDediny

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů