22. 4. 2023

Nový nepřítel číslo 1

Kde jsou ty časy, kdy jediný hluk na vesnici byli a teď to budu brát podle denní doby, kohouti, kosa, psi štěkající na pošťáka, vzdálené traktory na poli a na jaře a na podzim občas cirkulárka. Pamatuji si, jak mě u babičky ještě za šera vzbudívávalo pantátovo milionkrát nacvičené ví-ví-ví-ví-ví-ví od mokrého kamenného brousku a pak jako hodiny přesné šustění ostré kosy o trávu. Občas jsem stihl ještě jedno dvoje broušení, než mě ten zvuk dokonale uspal. Něco jako elektrická sekačka na trávu bylo pouze výsadou hrstky nebojácných kutilů, případně těch, co měli známého, co měl známého, který uměl takovou vzácnost sehnat z ciziny za marky nebo za bony. Zahrady se osekávali podle chuti králíků a zbytek se nechával na seno. Prostě pohoda, klídek.


Doba ovšem pokročila a díky vymoženostem se ze mě postupně zřejmě stává asociál. Je tomu už spoustu let, kdy jsem naposledy zažil pěkný slunečný den a bylo možno si zároveň venku odpočinout nebo si dát kafe a slyšet jen ptactvo, sem tam psa, kohouta, případně šustění trávy a listí ve vánku. Dnes už největším nepřítelem člověka není Putin, chudoba, hlad, nemoci, válka či Fialovic vláda. Dnes největším teroristou, tedy mě to tak alespoň připadá, je a teď se podržte, tráva! Jak urputný boj s tímto nepřítelem dokáže svádět téměř každý majitel pozemku (někdy je dokonce v rohu zahrádky ještě zbytek sněhu), jaký balík peněz utratí za stroje ještě větší a výkonnější, než má soused, to bych si ještě před dvaceti, třiceti lety nedokázal představit. Teď od pondělí do pondělí, doslova od nevidím do nevidím, od března do listopadu, na dříve poklidné vesnici rámusí elektrické, motorové a někdy bych se vsadil, že snad i tryskové nůžky, sekačky, křoviňáky, zahradní traktory, mulčovače a jiné travní zaklínače. Dnes je skoro vzácnost zahlédnout někde v "travním sektoru" kopretinu, sedmikrásku a nedejbože dokonce tu proklatou pampelišku. Ta mrcha přece dusí trávu okolo a hlavně je žlutá! Roundup na ní i na její potomstvo!

Chci-li relaxovat venku bez burácení požíračů trávy, musím si nasadit Otíkovy sluchátka a proklínat všechny okolo nebo zůstat doma, zavřít okna a opět proklínat všechny okolo. Snad už aby zase byla zima.


Kdo neseče, není Čech! 




23 komentářů:

  1. Pravda... Jde o novodobou úchylku, posedlost, absurditu...

    Taky je to dobrý ukazatel, že pořád ještě, přes veškeré těžkosti, drahotu, nezaměstnanost, má dost lidí, dost peněz, aby je tímto idiotským způsobem vyhazovali.

    Bůh je suď.

    Tráva se má buď nechat, jak je ( ano - i to má svůj význam ) nebo spást ( koně, ovce, krávy, kozy, husy, apod. ) nebo sekat kosou. Na tom není co nechápat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus vybírat hovínka svého pejska z luční trávy vysoké 20cm aby jsi neměl děti běhající v trávě s badmintonovými pálkami od psích hovínek. Myslím že posekat občas trávu sekačkou není zas takový teror :-) jde o to trefit se tak abys ráno nebudil jednoho souseda, nerušil druhého při odpoledním spánku, nebo nekazil třetímu Božskou neděli. Když mají rozum všichni sousedi, sekají ve stejný den a zbytek týdne je klídek pohoda a ptáky ruší už jen vlak, letiště a dálnice.

      Vymazat
    2. Trávnikári sú jediní poľnohospodári, ktorí po všetkom tom hnojení, zavlažování a investovaní do strojov a palivá celú úrodu vyhodia. Keby to aspoň kompostovali. My kosíme na etapy, sedmokrásky sú nie len pekné ale aj jedlé a trávou mulčujeme.
      ChlapeczDediny

      Vymazat
    3. anonymovi z 22.4. 23:39 hod

      Hovínka svého pejska nevybírám z trávy, takže děti nemají do čeho šlapat. Pokud vlastníte louku a necháte si ji zasrat (lhostejno zda lejny, plasty či konzervami), tak by vám ji měli zestátnit a podívat se i na stav ostatního vašeho majetku (po vás potopa?).

      Vymazat
  2. Není nad to mít i dlouho po šedesádce zdravé nohy, by vás odnesly tam kde je božský klid - do lesů. Zvláště v létě jsou oázou klidu s nevtíravou přírodní zvukovou kulisou - tu je slyšet ptáky, tu zašumí vítr v korunách a onde třeba zabáká srnec. Zahrádky jsou fajn, ale to, co se dnes kolem domů nachází, s oázami klidu nemá nic společného. To by měl autor nejen pochopit, ale také umět si poradit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autor je úplnej beznohej línej mimoň a les ho ani ve snu nenapadl.
      Možná i proto, že u nás je půlka lesů fuč a v té druhé řádí harvestory a pilkaři.
      Zkusím je požádat, aby toho nechali a já se mohl zaposlouchat do oázy klidu a třeba i zachytit zabákání srnce.
      To, že za stav našich lesů nemůže ani tak brouk jako člověk, který má lesy a dřevo na starost, nemá smysl rozebírat.

      Vymazat
    2. Osobně mám v lesích poslední dobou problém s obrovským množstvím lidí, kteří se nějak zvláštně po covidu probudili a zjistili, že mají chodit a často i jezdit v nově pořízených otylých SŮVkách do lesů, namísto obvyklého trávení volného času v obchodních megacentech nebo aquaparcích.
      Vždy mi vyskočí Homolkovi...
      Navíc se tam všichni tihle nově covidově otyle probuzení fakt chovají, jako by ten les byl jen jejich. A za poslední rok k nim ještě přibyli ugři, co tam chodí i jezdí ve stejně otylých ožlutozelených SŮVkách pařit na velkorodinné pikniky, kde po nich zbyde něco, co se snad ani nedá popsat, teda slušně...
      A o výměně názorů s novými italskými a němčourskými vlastníky v bandách s místními podplacenými pidlivci s flintami, co z těch lesů vyhánějí lidi s flintičkami v rukách, nemá cenu asi ani psát.
      Takže nějaká roztočená odpolední sekačka je proti tomu symfonie:-)
      Na druhou stranu musim konstatovat, že ten kdo si vymění rachtací benzin za skoro neslyšné baterky, má u mne jedno bezvýznamné hlukové plus...
      nenimito

      Vymazat
    3. No právě sousedi si pořídili jednu takovou sekačku na baterky a od té doby sečou defakto denně jen co sleze sníh až do prvních mrazů. Za prvé to nemá pojezd - babča to hrne jak Burlaci lodě proti proudu. Za druhé to nemá sílu, takže se to furt dusí. A za třetí a to hlavně to seče max. 20min. (s hodně pomalým pojezdem), takže více dobíjí, jak sečou a zahradu tak sečou týden. A než dosečou zbytek, samozřejmě začátek je už (podle anglického standardu) zarostlý jak Boubín, takže se začíná na novo.

      Jo a že by to bylo nějak výrazně tišší, než benzíňák zpoza druhého plotu, to se říct nedá.

      Vymazat
    4. Chápu, doporučený 30cm široký nůž na 30V baterky pro šolíchání 20x20m není na sekání hektaru:-))
      Na to je potřeba půlmetrový nůž na min.1,5kW motoru s dvěma 50V, co ale už stojí i 5x tolik...
      nenimito

      Vymazat
  3. "Ta mrcha přece dusí trávu okolo a hlavně je žlutá! Roundup na ní i na její potomstvo!"
    Přiznávám, že na žlutou a modrou začínám mít alergii, ale nejedná se o pampelišku a chrpu.

    Moderní definice: Zemědělství je, když se poseká tráva a narve se do kompostéru.
    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wenco,
      zemědělství je sakra složitá věc, obzvláště v dnešní eurohujerské době. Jsem takřka z oboru a mám známé a kamarády, kteří se tím živoří (živí). Dnes už nikdo z českých zemědělců nemůže dělat zemědělství tak, jak by se mělo, i když by desetkrát chtěl. Leda by měl někoho, kdo mu bude pravidelně dávat nevratnou obrovskou hromadu prachů. Bez dotací dnes žádný český zemědělec nemůže dlouhodobě fungovat. A když bere dotace (a dotace brát musí, jinak nebude zemědělčit), musí zemědělčit tak, jak mu Brusel píská. Tak je to úmyslně nastavené.
      Lidi vidí jen "jezevce" v novém obrovském traktoru, takže nezasvěceně nabývá dojmu, že co "jezevec", to milionář, co bere tučné dotace skoro za nic.
      A malý zahrádkář, co dělá svoje rajčata ještě postaru, si zase myslí, že co "jezevec", to diletant, co zemědělčení nerozumí, protože jinak by to přece musel dělat jako on - postaru.
      Dnes zemědělci dělají to, co musí, aby přežili další rok. Někteří úspěšněji, někteří už tolik ne. A až ti méně úspěšní zkrachují (a oni zkrachují), tak místo jejich dnešních polí, tam bude oplocená německá louka ladem, z které Němec bude dostávat naše dotace a my z ní už nikdy neuvidíme ani zrnko obilí.

      Vymazat
    2. Samotná práce na poli je pro dnešního zemědělce už jen okrajová záležitost. V traktoru už spíše čistí hlavu po noci strávené u PC. Dnešní český zemědělec sedí převážně u počítače, vyplňuje hlášení, studuje nová nařízení, obíhá úřady, dělá čím dál složitější účetnictví a nechápe, co mu dnes zase přišlo z ministerstva za "doporučení".

      Vymazat
    3. Co by se stalo, kdyby ten zemědělec namísto hospodaření za účelem prodeje pobiral dotace na oplocené louky a pěstoval potraviny pouze po svou rodinu, tak jak by sám chtěl?
      ChlapeczDediny

      Vymazat
    4. Clapče z dědiny,
      když byste nad svým dotazem chvilku popřemýšlel, musel byste dojít k jedinému závěru. A to, že sice rodina takového "zemědělce" by hlady nezemřela (alespoň ne hned), tak stát, tedy zbytek národa by byl velmi brzy odkázán jen a pouze na potraviny z dovozu. Už dnes se v takovém případě nejedná o potraviny, nýbrž o otraviny (od slova otrávit). Co by se sem tahalo za a teď promiňte ten výraz, sračky, nechci ani domýšlet.

      Dalším aspektem by byla totální likvidace zemědělství (a to je prvotní základ jakékoli civilizace). I když by nakrásně se po pár letech zachtělo zemědělství obnovit, nešlo by to. Zemědělství je složité a provázané. Nejde dělat jen rostlinou nebo jen živočišnou výrobu. Vždy musí být v součinnosti. Jedna bez druhé nemůže v dnešní době existovat. Zlikvidovaná stáda skotu, prasat a dalšího by se najednou nikde nezhmotnila. Ta se budují desítky let. Osivo byste vzal kde? Od Monsanta? Slušný sešup do pekla.

      Celkově vzato to, co jste nadhodil ve svém dotazu, je přesně to, zač jsou všechny vlastizrádné vlády od "sametovky" bohatě placeny nejen z našich daní, ale i z úplatků různých neziskovek, nadnárodních parazitů ad. A oč jim jde a bohužel, jde jim to náramně dobře. Ale to by člověk nesměl žít v přesvědčení, že potraviny se zhmotňují v regálech obchodů a musel by se zajímat o souvislosti. Jenže na tomto už zase pracuje "naše" školství - aby se náhodou spotřebitel nezačal o ty souvislosti zajímat.

      Vymazat
    5. Ještě dodám - zemědělství, to není jen to mlíko a rohlíky. Na zemědělství je napojeno celé národní hospodářství. Není kolem vás skoro žádného výrobku či služby, které by alespoň z části nebylo na zemědělství závislé. Ať jde o farmacii, drogerii, oděvní průmysl, automobilový průmysl atd. atd.
      Už chápete, co by se stalo, když by zemědělec nechal všechna pole a pozemky zarůst trávou, bral za to dotace a nakrmil jen svou rodinu?

      Už chápete, proč přesně k tomuto je Bruselem vedeno naše dříve soběstačné zemědělství? Kdo na tom všem asi tak profituje? A nevěřím, že jde jen o finanční zisk.
      Jak jsem psal - je třeba přemýšlet v souvislostech.

      Vymazat
    6. Michale, pokud se kdokoliv nechá vydírat, bude vydírán. Chápu vaší starost o blaho národa. Kdo chce kam, pomozme mu tam. My začali budovat rodinný statek a produkovat potraviny pro sebe a rodinu. Co se dováží jiným mne nezajímá. Svět nezachráním, stát taky ne. Ale sebe se pokusím. A spolupracuji s podobně smýšlejícími. Nic není povinné, ani přežití státu. Komunita ovšem přežít může.
      ChlapeczDediny

      Vymazat
    7. V čem je stát v nějakém členství (třeba EU) jiný, než je komunita ve společnosti? Je to jedno a totéž (fraktál). Rozumím vašemu pohledu na věc, opravdu. Nicméně dle mého názoru taková komunita sice může přežít stát, ale jen krátkodobě, protože jde o "narušitele systému" a ten půjde po něm stejně, jako nyní jde po nepohodlném státu.
      Co bude taková komunita dělat, až (hypoteticky) systémem vstřebaný (zlikvidovaný) stát právě skrze nařízení systému například ze zákona zakáže soukromé pěstování či chov (např. z falešného důvodu obav o zdraví občanů) nebo zakáže vlastnění nemovitostí? Takové věci se již dnes ve světě dějí. A pokud to projde tam, bude se to šířit.

      Vymazat
    8. Zlu se musí odporovat. Je potřeba říct "Dost"
      ChlapeczDediny

      Vymazat
    9. Michale, mám poznámku k této větě: "Co bude taková komunita dělat, až (hypoteticky) systémem vstřebaný (zlikvidovaný) stát právě skrze nařízení systému například ze zákona zakáže soukromé pěstování či chov (např. z falešného důvodu obav o zdraví občanů) nebo zakáže vlastnění nemovitostí? Takové věci se již dnes ve světě dějí. A pokud to projde tam, bude se to šířit."

      Takové věci se dějí už dávno. Asi před dvaceti lety běžel na Animal Planet pořad "Zvířecí policie". Tato policie navštívila stavení mexického imigranta. Na dvorek nebylo zvenku vidět, protože byl celý obestavěn.
      Policie: "Slyšeli jsme, že chováte králíky!"
      Mexičan: "Ano, tady je mám v kotcích."
      Policie: "Proč jich máte tolik?"
      Mexičan: "Koupil jsem párek a oni se takto rozmnožili".
      Policie: "Slyšeli jsme, že je jíte!"
      Mexičan vyděšeně: "Ne, nejím!"
      Policie: "My si vás pohlídáme a běda jestliže zjistíme že je jíte!!!"

      Wenca

      Vymazat
  4. Michale, já to samozřejmě vím. Synovec je chovatel masných zvířat a tak vím že vyplňuje i kolonky naprděného metanu zvířat a namísto práce zabije čas se všetečným úředníkem.
    Moje definice zemědělství je z pohledu panelákového měšťáka. Doplnil bych ji moudrem, že maso roste na regálech supermarketu.

    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prečo klameš? Mäso predsa rastie v kamiónoch po ceste do supermarketu, aby bola predsa "vždy čerstvá mäsiarova porcia", to nevieš? :)

      Vymazat
    2. Jano, kamión jsem na nákupní ploše hitlermarketu nikdy neviděl a z toho plyne že maso musí růst na regálu.
      Wenca

      Vymazat
  5. Je zajímavé, že o směřovaní nejen naší země, ale všech ostatních zemí světa stále častěji rozhodují lidé, kteří v životě nevypěstovali ani ředkvičku. Je neštěstím pro nás všechny, že se stále více odvracíme od přirozenosti a tíhneme k šílenostem všeho možného a nemožného. Přírody si už nevážíme jako místa, které nás sytí a poskytuje vše potřebné k životu, ale chováme se k ní (omlouvám se za výraz) jako k prostitutce, kterou ždímáme a znásilňujeme a následně ji jako nepotřebnou odkopneme a "obdarujeme" svými odpady. Jak může dlouho trvat tahle bezbřehá neomalenost, hloupost a sprostota???
    Jan Smola

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů