10. 6. 2013

Větrák bez vrtule

Jde sice o již postarší technickou záležitost, nicméně málo rozšířenou podvědomí společnosti. Ne náhodou jsem si přitom vzpomněl na práci Viktora Schaubergera.


Dyson má dva nové větráky bez vrtule Air Multiplier 

 


Kompletní řada novodobých větráků Dyson Air MultiplierBritský designér James Dyson představil pod hlavičkou své firmy Dyson dva nové větráky bez vrtule Air Multiplier AM02 Tower a AM03 Pedestal. Následují veleúspěšný stolní model AM01 Desk představený v roce 2009. Hlavním cílem bylo navrhnout větráky pro větší prostory a zvětšit jejich výkon. Největší AM03 generuje o 50 procent více vzduchu než jeho předchůdce.
Když před osmi měsíci představila britská firma Dyson nový typ větráku Air Multiplier AM01, byla odstartována doslova revoluce ve způsobech větrání interiéru. Složitě instalovaným klimatizacím vyrostl nový konkurent s unikátním patentovaným řešením. Firma známá především vysavači objevila jako vedlejší efekt, při vytváření nového osoušeče rukou, že pokud je vzduch hnán systematicky určitým směrem, strhává okolní a násobí se. Na světě tak byl první Air Multiplier neboli Vzduchový násobič v podobě prstence na podstavci.
Novodobý větrák Dyson Air Multiplier AM01 Desk Novodobý větrák Dyson Air Multiplier AM02 Tower Novodobý větrák Dyson Air Multiplier AM03 Pedestal James Dyson s novými větráky Air Multiplier AM02 a AM03

Elegantní větrák, který už vzduch nekrájel, ale plynule vzduch foukal, nadchl celý svět a byl za krátko dočasně vyprodán. Designér a majitel firmy James Dyson však neusnul na vavřínech a začal se přizpůsobovat potřebám zákazníkům. Ti nechtěli jen malé větráky na stůl, ale i větší, které by ochladily větší prostory. Na světě tak je Dyson Air Multiplier AM02 Tower připomínající věž, jenž je jeden metr vysoký a jen 19 centimetrů široký. Díky velkému průměru teď již oválného oka jím projde 33 litrů vzduchu za vteřinu, který je zesílen až šestnáctkrát. Určen je především do menších prostor.
Ukázka funkčnosti větráků Dyson Air Multiplier Ukázka funkčnosti větráků Dyson Air Multiplier Ukázka funkčnosti větráků Dyson Air Multiplier Ukázka funkčnosti větráků Dyson Air Multiplier

Druhou novinkou je Dyson Air Multiplier AM03 Pedestal, který dostal podobu velkého prstence umístěného na 120 až 140 centimetrů vysokém podstavci. Oproti předchozí novince je možné nastavovat jeho výšku i náklon, avšak u obou se dá regulovat intenzita foukání. Model AM03 prohání velkým okem taktéž 33 litrů vzduchu za sekundu avšak zesiluje jej osmnáctkrát. Všechny tři modely fungují na totožném principu, kdy z celkového objemu větrák fouká sedm procent vzduchu a 93 procent je strháváno z okolí.



Video: Ukázka konstrukčního řešení a fungování větráků Dyson Air Multiplier


“Klimatizace je neefektivní a přináší málo nebo žádné větrání. Nové stroje jsou navrženy tak, aby hladce rozehnaly stojatý vzduch ve větších místnostech. Vytváří a znásobují až o 50 procent více vzduchu než naše stolní ventilátor,” řekl k novým větrákům James Dyson. Nejmenší model AM01 stojí 200 britských liber čili asi 6 200 korun, střední AM02 i velký AM03 přijde na totožných 300 britských liber čili asi 9 300 korun. U nás není možné zakoupit ani jediný z modelů. Firma je krom Velké Británie poskytuje do prodeje jen zastoupením v Německu a Francii.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů