8. 6. 2013

Trollové a jejich práce

Vzhledem k tomu, že jsem již mockrát měl tu "čest" být na internetu konfrontován s tímto zvláštním chybějícím článkem mezi homo erectus a homo sapiens sapiens, napadlo mě seznámit vás s jejich roztříděním dle mých dosavadních poznatků. Pravděpodobně jste už na jiných stránkách s možností diskuze na ně narazili.
Co o nich říká slečna Wiki?
"Troll je v internetovém slangu účastník online diskusních fór, chatů či blogů, který zasílá provokativní, hanlivé nebo irelevantní (off-topic) příspěvky k citlivým tématům, jejichž hlavním smyslem je vyprovokovat ostatní uživatele k vytoužené emotivní odezvě nebo jinak narušit normální věcnou diskusi. Činnost trolla bývá v internetovém diskurzu nazývána trollingem či trollováním. Trollové neškodí, jenom jsou otravní. Trollovy úmysly jsou vedeny čistě pro zábavu trolla."

první a někdy druhý typ trolla
S touto definicí se dá souhlasit - až na poslední dvě věty. Ty platí jen pro část tohoto humanoidního druhu. Pokud by zůstalo jen u tohoto, stačilo by je v duchu politovat (nebo poslat do .....) a vícero se tím nezabývat, protože by až na emotivní výpadky opravdu neškodili. Existují ale ještě minimálně další dvě skupiny, které to již nedělají pro zábavu a už vůbec se nedá říci, že neškodí. Jedna to dělá z vlastního přesvědčení (a absence ohleduplnosti a slušného vychování) a druhá to má jako pracovní náplň. Obě však můžeme najít na specificky zaměřených stránkách (opět s možností online vkládání komentářů). Jde o stránky zabývající se například tzv. konspiračními tématy, volnou energií (blogy experimentujících například s alternativními palivy do aut či domů), nekonzervativně pojatých náhledů na fungování společnosti, historii, astrologii a vědu vůbec. Zkrátka všude tam, kde dochází k odchýlení od zaběhnutých kolejí. Nechci se ponořit do teorií, z nichž mnohé pro mne již teoriemi nejsou, a proto nechám na vás, čtenářích, abyste popřemýšleli, co mají tyto směry společné a čemu nebo komu neformální postoj může uškodit, a proto bude zájem tyto stránky a lidi ovlivnit - v podstatě řídit směr veřejného mínění. Je to hodně obsáhlé téma nořící se do mnoha oblastí všedního života a není účelem tohoto článku je obsáhnout.
Odlišení druhých dvou skupin od té první relativně neškodné je často jednoduché. První skupina je tvořena především lidmi s malou slovní zásobou, mizivou schopností vyjádřit své myšlenky, píšícími věty bez hlavy a paty s mnoha pravopisnými chybami, do očí bijícími hrubkami. Je snadné si domyslet, že jde o lidi, kterým jde v první řadě o anonymní vybití svých komplexů.
Druhá skupina je, co se stylizace psaní týče, jakýmsi středem mezi první a třetí skupinou. To, že mají potenciálně škodlivý dopad na diskutující (ale i diskuzi pouze sledující), není primární cíl. Ten se od první skupiny až tak dramaticky neliší. Jde tu spíše o jakési ohrožení jejich vlastního pojetí reality a jsou podráždění, když někdo tvrdí cokoliv jiného, než v co věří a co byli učeni oni. Nebo se cítí povinováni prosazovat svůj názor stůj co stůj a každého, kdo se nenechá zviklat, shodit do propasti hanby.
třetí typ trolla
Třetí skupina se dá poznat taky relativně snadno. Je ale potřeba důkladně sledovat jejich reakce a reakce na reakce. Jsou schopni psát velice kultivovaně a spisovně, jsou očividně zasaženi vyšším vzděláním. To, že se jejich spisovný projev někdy mění z komentáře na komentář, je důsledkem uskutečňování jejich záměru. Dalo by se říci, že velmi dobře znají lidské charaktery, dokáží je odhadnout z mála, a co více, jsou schopni zvolit takovou taktiku, která je na míru šitá každému diskutujícímu zvlášť. Pokud jejich oběť není psychicky velmi vyrovnaná, schopná nereagovat na výzvy, má jen pramalou šanci slovní bitku vyhrát, i kdyby měla na své straně tisíc nezpochybnitelných důkazů pro své názory. Dalo by se říci, že tito trollové jsou najatí znalci lidské psychologie (nikoliv nutně profesně) a aplikující své schopnosti na vyprovokování kýžených reakcí. Pokud se člověk, který padl do hledáčku trollů a jejich chlebodárců, necítí 100%ně jistý v kramflecích (nenechá se vyprovokovat ani k náznaku negativně laděných emocí), je nejlepší danou diskuzi okamžitě opustit. Není to žádná prohra, naopak, prohrou je zatažení do debaty s "vyzyvatelem". Berte jako svoji velkou výhru, když odoláte pokušení. Je to těžší, než se zdá. Trollové z vás jinak udělají - a teď cituji z vlastních oslovení:
"Blázen, esoterik, žvanil a podvodník. Šulín, co si nechá kukat do budky takový bludy od psychopata ..., puberťák, hospodský primitiv, "inteligent", blb..."
A to jsou oslovení jen z prvních několika desítek střetů s jedním jediným trollem, která nemusím vypípávat. Jsou ještě další, která sice vypípávat netřeba, zato jsou mnohem ubožejší (s cílem pokusit se ranit jemnější city), a jelikož se vztahují i k dalším lidem, nebudu je tu zveřejňovat. Trollové z této třetí skupiny velmi často pracují i v partách, které se naoko tváří, jako že se neznají. I když šachy nehraju, musím přiznat, že jsem se setkal i s velmi promyšlenou, a nebojím se říci, geniální taktikou, která šachy připomínala. Trollové téměř vždy nevystupují pod reálnými jmény, ale skrývají se za anonymními nicky - už to ledacos napovídá.
Ještě bych chtěl zmínit, že je až zarážející, jak někteří trollové neváhají investovat čas a energii do zjišťování soukromých dat svých "obětí" počínaje nickem (často jménem) a IP adresou konče. S patřičnými znalostmi a vybavením není těžké potom sehnat jakékoliv informace, vždyť při objednání jednoho páru ponožek z e-shopu musíte uvést své jméno, adresu, telefon a ještě souhlasit s obchodními podmínkami, kde je často uvedeno (klidně pod odkazem), že tato vámi poskytnutá data budou/mohou být použita pro účely firmy. Že tím mají na mysli zisk z prodeje informací, už nikde nepíšou. Dnes už není snad nikdo (i díky "sociálním" sítím), kdo nemá svá soukromá data uvedena někde na internetu. Trollové z třetí skupiny pochopitelně k takovým datům díky zázemí mají snadnější přístup a s patřičnou kuráží (rozumějte bezohledně) je svedou použít.
Škodlivostí této skupiny je právě to, že dokáží od dalšího zveřejnění odradit i potenciálně zajímavé nápady, postřehy a věřím, že často i konkrétní finální a fungující výrobky nebo služby. A tato jejich škodlivost je jejich primárním záměrem. Lze tu uvést konkrétní příklady jejich práce, ale v dnešní době by to bylo nošením dříví do lesa.
Pokud mohu z vlastní zkušenosti radit, ignorujte jakékoliv jejich pokusy o zabřednutí do diskuze. Ti z třetí a někteří z druhé skupiny po pár hanlivějších pokusech nasadí taktiku "slušný troll", aby vás opět vtáhli do své hry. Pokud víte, že jde o trolla, nereagujte ani na tyto slušnější pokusy. Jde stále jen o jedno - vynucení emotivní odezvy. Nesnažte se míti poslední slovo. Jakmile jste řekli, co jste chtěli, považujte debatu za uzavřenou. Bavte se s dalšími diskutujícími a snažte se spamování těchto zákeřných lidí nevěnovat žádnou pozornost.
Při kontaktu s nimi přeji silné nervy.

Na závěr:
Všechny postavy v tomto článku jsou "smyšlené" a jakákoliv podobnost s reálnými lidmi je pouze "náhodná"!

aktualizace:
Za nějaký čas sem dám článek (když už to nakousl ZDE v komentářích nicku kontrablábolista alias cheche, alias Anuf, alias Huhu, alias Klučka, alias Ťuťu, kratsinezslovojmeno, Haha, Vejlupek a mraky dalších aliasů) o osobních zkušenostech s přidáváním vodíku do sání motoru - takzvaný HHO generátor. To bude trollingu a posměšných odkazů z jiných stránek. A víte co? Schválně jsem se šel podívat do zrcadla a světe div se - žíly mi to netrhá!


Přišel jeden na první pohled jednoduchý komentář, který si myslím zaslouží trošku pozornosti. Škoda, že se autor nepodepsal, tudíž ho nemám ani jak oslovit:

"Teď je otázka, co když trollové, o kterých mluvíte jsou pouze skeptičtí vůči názorům, které se objevují v článku, případně vůči diskutujícím, kteří tyto názory přijímají bez jakéhokoliv kritického zhodnocení.
Pokud diskutujícímu troll vyvrátí jeho názor pádně podloženými argumenty (a tím popře celou tezi článku), je pořád trollem?"


Můj názor je, že v případě slušně vedené formy oponenta, která nebude nikoho záměrně urážet (pokud se diskutující, jehož názor se oponent snaží vyvrátit, přece jen urazí, je to jeho problém), ponižovat a zesměšňovat, pak jsou dvě možnosti.
První, že jde o diskutujícího, což je plně v pořádku, správné a pro všechny přínosné. A vyvrácením náplně článku vše v míru skončí k obecné spokojenosti zúčastněných - vždyť dospějí pravděpodobně k pravdě.
Druhá je, že jde opravdu o zkušeného trolla, který si jen předběžně mapuje terén - filtruje své oběti. Trollové, kteří se tím co dělají, zabývají takzvaně na vyšší úrovni, si nejraději berou na mušku diskutéry, co se nechají snadno vyprovokovat a pak je vydusí ve vlastní šťávě. Taktikou "slušného oponenta" si roztřídí diskutující a pokud mají jasno v tom, na koho se zaměřit, mohou vytáhnout těžší trollí kalibr. Ale tato taktika je užívána vyšší ligou trollů (část druhé a třetí skupiny), kteří se snaží odhalit nebo vyhnout dalšímu druhu diskutujících a tou jsou takzvaní lovci trollů (troll hunter).
Pokud mám možnost, rád sleduji "souboj" ostříleného trolla a lovce. Ve své podstatě pak jde o sport nebo ještě přesněji o taktickou hru na způsob šachů. Já tomu říkám souboj mozků. Ale toto není až tak často k vidění. 

Dal jsem si ždibec práce a projížděl od lišáka googla seřazená česká diskuzní fóra zabývající se přidáváním vodíku do sání - HHO generátorem. V podstatě v každém z nich se objevuje min. jeden a tentýž "člověk" s výše vypsanými nicky a je zajímavé, jak s jeho postupným zamořováním tématu, klesá zájem diskutujících o téma samotné a diskuze nejprve sklouzává do klasického oboustranného hanění, zesměšňování, urážení, je plná vulgarismů a nakonec diskuze uvadá a zájem je minimální. Úkol splněn a hurá na další forum. To samé je ale možné vysledovat i na dalších stránkách potencionálně ohrožujících současné masové vychovávání společnosti - na serverech pro zahrádkáře, cukráře, rybáře aj. jsem nic takového nezaznamenal. Tolik práce a času (odhaduji několik desítek, výjimečně až stovek reakcí denně) by normální člověk jistě neobětoval. 
Chytrému napověz, .... 

pokračování...

17 komentářů:

  1. Teď je otázka, co když trollové, o kterých mluvíte jsou pouze skeptičtí vůči názorům, které se objevují v článku, případně vůči diskutujícím, kteří tyto názory přijímají bez jakéhokoliv kritického zhodnocení.
    Pokud diskutujícímu troll vyvrátí jeho názor pádně podloženými argumenty (a tím popře celou tezi článku), je pořád trollem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy jste popsal(a) diskutujícího, nikoliv trolla. Ovšem za předpokladu, že pojmem skeptický byl myšlen člověk, který má jiný názor, a tento názor předkládá slušnou formou, která neponižuje ostatní diskutující.

      Vymazat
    2. Ano zapomněl jsem se podepsat, máte pravdu:
      Zdraví agent000

      Vymazat
    3. Agent000:
      Když bych Vám měl odpovědět jednoduše a v souladu se zaměřením tohoto blogu, řekl bych to takto:
      Šlo by o záměr, s jakým se diskutující/troll do diskuze zapojuje. Pokud mu půjde o diskuzi, jde o diskutéra. Pokud by záměrem bylo "vysírat" druhé, pak jde pochopitelně o trolla.
      Ještě by mne zajímal Váš názor.

      Vymazat
    4. Obecně by se s Vámi dalo souhlasit, ale pokud se podíváte na diskuze na AC24 (předpokládám, že na jejich popud tento článek vznikl), často jsou za trolla označeni lidé, kteří poukazují na nedostatky v původním článku, případně v tvrzení přispěvovatele. Je fakt, že někdy dost hrubě.
      Musím ovšem přiznat, že někteří ze skeptiků na AC24 se chovají jako trollové a zbytečně provokují, ale není tomu vždy. Na druhou stranu, pokud jsou k dispozici relevantní argumenty, troll se vždy stáhne z bojiště.
      agent000

      Vymazat
    5. Ono je právě rozdíl upozornit na nedostatky a upozornit nedostatky aneb když dva dělají totéž nemusí to být totéž.
      Osobně hulváta budu mít za hulváta i kdyby měl vždycky pravdu a budu si daleko více vážit a naslouchat omylnému člověku, který ví a nebo vycítí, co je v danou chvíli korektní jednání, slušnost a ohleduplnost - zkrátka lidské chování v mém pojetí. Není na světě nikoho, kdo je bez nedostatků (krom trollů pochopitelně) a tak ke každému člověku i informacím přistupuji. Ovšem rozlišuji nedostatky v charakteru a nedostatky v názorech a informacích, to je obrovský rozdíl.
      Co se konkrétně článku, na který asi narážíte, týče, tak jsem ho nikterak blíže nepročítal, ale tuším oč šlo.
      Od chvíle, kdy jsem si přečetl knihu zaměřenou na funkci mozku již pohlížím na toto zcela jinak. Hůře srozumitelně napsaná věta totiž vůbec nemusí vždy znamenat, že jí psal nějaký "pologramot". Může jít totiž o člověka vnímající realitu (slova, písmo) jinak, což není to samé, jako vidět jí mylně. Není to sice případ onoho článku, jen narážím na další možnost, která je opomíjena.
      Děkuji za názor.
      Jen doplním, že zdaleka ne vždy se troll stáhne, pokud jsou k dispozici relevantní argumenty. To je spíše dáno složením diskutujících. Často ho to popudí k ještě ubožejšímu trollingu, na který diskutující emotivně reagují a to je vlastně výhrou trolla, i když byl věcnou náplní diskuze doslova umlácen argumenty. U první v článku zmiňované skupiny je cílem vyprovokovat druhé k projevení emocí, nikoliv je přesvědčit o nepravdivosti jejich názorů. A na to se ostatní právě nechají nachytat.

      Vymazat
  2. Troll vždy diskutuje pod nějakým nickem, ale sám rád zveřejňuje na Netu osobní údaje druhých, zvláště těch, které kritizuje a už mu nic jiného na výrobu potupy nezbývá. Jak se může věřit těmto „diskutujícím trollům“ v jejich argumentech, když už jejich nick a podlé postupy značí ten nejhorší charakter, který bych přirovnal k bývalým udavačům Gestapa, nemohu jim věřit ani pozdrav „Dobrý den“, natož nějaké jejich bláboly, zaměřené jen jedním směrem a navíc tím i myšlení zamrzlé, ale většinou tito lidé jsou pak i jistými skupinami odměněni za svou práci, přesně jak dřívější udavači Gestapa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iv,
      osobně již zveřejňování mého jména a adresy (krom dalšího) neberu jako potupu. Je to přece moje jméno, za které se přece není třeba stydět a ani za své názory, byť je většinou zpětně vidím jako nepřesné či dokonce mylné nebo naivní (nikde však není psáno, že časem nezjistím opak - že byly za určitých podmínek správné). Ale rozumím, že při prvním takovém zveřejnění může být "napadený" diskutér otřesen.
      Klidně tu přiznávám, že moje Ego má vždy neuvěřitelně silné nutkání vracet trollí útoky a mít poslední slovo, protože se cítí ohroženo a potupeno. Už jen z tohoto důvodu čas od času vyprovokuji nějakého trolla, aby mě potrápil - říkám tomu z tréningových důvodů. Sledují sám sebe, co se mnou dělají jejich, když použiji trollí terminologii, výblitky. Velmi mě překvapilo a potěšilo zjištění, že sice nerado, ale přec se mé Ego rychle učí nereagovat na pokusy ponížení a dokonce se pak cítí spokojeně - jako vzpěrač, co zrovna pokořil svůj osobní rekord, jako vítěz. V počátcích to ale bylo pro mě opravdu pekelně těžké až nemožné.
      Z tohoto jediného úhlu pohledu jsem za trolly rád.
      Taky děkuju za názor, o kterém vím, že je podpořen nepřeberným množstvím střetů s trollími skřety a to nejenom relativně neškodnou formou v diskuzích.

      Vymazat
    2. Nejde mě o nějaké vyprovokování, jejich tahy jsou mě u zádele, zvláště po dlouholetých zkušenostech.
      Šlo hlavně na poukázání charakteru těchto "lidí", kdy sami se schovávají za nepřeberné množství nicků, ale sami pátrají po osobních datech, které pak zveřejňují, takže co je to za charakter a tím zde není ani záruka nějaké pravdy, i když tak navenek vystupují.
      To byl hlavní záměr příspěvku.

      Vymazat
    3. Iv:
      Však vím, jak jsi to myslel. Mou odpovědí jsem chtěl připravit případné čtenáře - "oběti", které by se s danou situací setkali poprvé a neohrabaně jsem použil tvůj komentář. :-)

      Vymazat
  3. Zdravím Vás. Neviem ako Vy MichalB ale mi osobne i z vlastných skúseností s nickom ,,Iv" sme o tom bytostne presvedčení že konkrétne tento človek je jasným príkladom trolla vo všetkých jeho zákerných podobách. Na pochopenie profilu tohto trolla toho v skutku netreba veľa, stačí biť len trošku nad vecou (súdnym) pri čítaní si jeho príspevkov do rôznych diskusii po nete. Hunter

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hunter,
      taky zdravím. Znám Vás z jiných blogů jako je např. upramene.cz. Ale názor - komentář uveřejňuji, protože byl veden formou, s kterou nemám problém. Je to Váš názor a tím také zůstane. Škoda, že jste neuvedl, kdo všechno se skrývá pod pojmem "mi" (česky "my"). S Iv se znám osobně, takže si nemusím vytvářet žádné domněnky postavené na komentářích. Co jste myslel "z vlastních zkušeností", je čistě věc mezi Vámi a Iv a s tímto blogem to nemá nic společné. V případě pokusu (netvrdím, že to tak je, ale ani že to tak není) o zatažení do režírované debaty to budu považovat za "taktiku slušného trolla", kterou jsem uvedl v článku a podle toho se zařídím.

      Vymazat
    2. MichalB bolo by dobré si uvedomiť že to že sa s ,,nickom Iv" poznáte osobne má veľmi málo niečo spoločného s tým že sa tento pán na sieti chová ako troll. ,,Mi" je spoločenstvo ktoré pravdu hľadá a nie ju hlása. Hunter

      Vymazat
    3. Hunter:
      Přiznám se, že nejsem vhodný kandidát na hru "souboj mozků" (viz článek), takže rozehranou partii můžete považovat za ukončenou s připsáním kladných bodů pro Vás. Budete-li mít něco důležitého k probrání přímo se mnou, využijte kontaktu uvedeného napravo v liště. Rád zodpovím a odpovím na vše, na co si troufnu.

      Vymazat
  4. MichalB súboj mozgov vďaka ,,Bohu" posúva nielen naše poznanie vpred a medzi nami, máme ho bytostne veľmi radi. No na druhú stranu je fakt že ,,vykrádačov hrobov" ....
    Hunter

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hunter:
      Je mi líto, ale z důvodu porušení podmínky pro schválení (podmínka uvedená v záhlaví stránky a u editačního okna komentáře) jsem nemohl uvést celý váš komentář. Možná bych pro účely tohoto článku toleroval, pokud byste se zaměřil na mojí maličkost, abych mohl ukázat práci druhé (třetí?) skupiny trollů - nebrat jako poklonu. Takto však nemám jinou možnost, protože nestojím o to, aby diskuze na tomto blogu byla režírována někým, komu nejde o pohodovou atmosféru, byť se tak navenek tváří.
      Děkuji za pochopení

      Vymazat
  5. Michale hezký:)))) TY JSI v tomhle prostě CELEJ JÁ:))) iva

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů