30. 6. 2013

Trollové a jejich práce - díl 2.

Že článek o trollech bude pod drobnohledem, jsem čekal, ale že se během dvou dnů vyšvihne až na nejčtenější na tomto blogu, to rozhodně ne. Rozhodl jsem se proto v tomto volném pokračování zkusit nastínit typ, který pracuje, jak jsem pracovně nazval, "taktikou slušného trolla".
Tentokrát nemusím tahat sušené hady z rukávu, protože mi přišlo dost komentářů od jednoho takového, které jsem však z důvodu, který porušoval podmínky tohoto blogu, neuvedl. Taky tu nechci rozebírat energie, které v zákulisí proběhly, jako nálady a emoce moje, ale i dalších lidí, kteří o tom věděli. Já měl alespoň výhodu, protože jsem dopředu věděl, co bude následovat i to jak na to mám či nemám reagovat. Koneckonců byl to jeden ze záměrů článku.
Tyto "bojovníky za pravdu" nikdy nenajdete v tématech, jež nejsou v centru zájmu společností (většinou nadnárodního charakteru). Společností, které určují rytmus obchodů s energiemi, potravinami a zdravím. A to bohužel nikoliv v zájmu lidstva, nýbrž výhradně a bez skrupulí v zájmu zisku, kvůli kterému jdou doslova a do písmene přes statisíce, možná milióny mrtvých ročně. U nás si jejich vědomí i nevědomí služebníčci říkají například "My" (slovensky "Mi") nebo "Skeptici". Proto není překvapením (alespoň pro mne ne), že se na tomto blogu objevili pouze ve dvou článcích, přičemž jeden se týkal přímo jich samotných. Není těžké si domyslet, jak se vůbec "domákli" těchto článků. Pomáhají jim v tom například bot-roboti, což jsou programy šmejdící po celém internetu a sbírající informace podle zadaných kritérií.
Už jen z označení "My" lze mnohé vyčíst. Člověk v takto se nazývající skupině je netolerantní, namyšlený, povýšený. "My, císař několikátý!" I když se schovává v rouše rádobyslušnosti, je jeho záměr krajně neetický, jdoucí proti lidské společnosti, byť se ohání mečem pravdy, kterým chce jako vymýtit hloupost, nepravdu a lež. Jde mu, respektive jeho chlebodárcům, nebo ještě častěji chlebodárcům jeho chlebodárců o cílené odvádění pozornosti obyvatel od témat, která potencionálně ohrožují zisky společností, jejichž typ jsem uvedl v předchozím odstavci. Neochotný vyslyšet a rozumět druhým. Už jen to, že výhradně vždy vystupuje anonymně, a to jak nickem, tak názvem takovéto skupiny, který neříká nic konkrétního, svědčí o tom, že někde hluboko vzadu si je vědom svého negativního chování, respektive si je vědom, že to, co činí, není správné. Nicméně i přesto tak činí, což z něj dělá přesný opak toho, za co se považuje - lidskou spodinu. Dále je jen z těch dvou písmen možné vytušit, že se jedná o člověka nejenom s pokřiveným charakterem, jak vyplývá z předchozích vět, ale též o zbabělce, který se dokáže druhému postavit jen takto anonymně ve virtuálním světě kyberprostoru. Ve skutečném světě by se vám nebyl schopný často ani podívat do očí.
Jak tedy v reálu takový troll jedná? Přeskočím fázi vyhledávání (diplomaticky řečeno - internetového šmírování). Při nalezení patřičné "zlobivé" stránky bot-robotem nebo odkazem od kolegy-trolla se zběžně seznámí - a někdy ani to ne - s článkem, pod kterým je debata diskutujících. Na stránky bez možnosti komentářů se tito trollové nezaměřují a stránky pak "podléhají" jiným pracovníkům, kteří rozhodují o tom, co s nimi: zda jsou natolik potencionálně nebezpečné, že je smažou, znepřístupní, obdaří virem apod. Vždy ovšem s přihlédnutím k tomu, zda znepřístupněním těchto stránek nedají najevo více, než je zhůry žádané.
Pokud tedy jsou nalezeny stránky s diskuzí, která se ubírá někam, kam se to zájmovým skupinám (rozuměj výše uvedeným společnostem) nelíbí, pak je třeba zasáhnout. Například stačí, aby si diskutující začali předávat praktické (osobní) zkušenosti s léčbou určitých nemocí, jako je třeba rakovina. A to ať těch negativních, získaných od "doktorů" (mimochodem většina lékařů by si dle svých vlastních slov nikdy nenechala nasadit chemoterapii. Proč asi?) nebo z těch pozitivních zkušeností, kdy (a teď si třeba ťukejte na čelo) lze v domácích podmínkách rakovinu porazit doslova během několika týdnů až měsíců bez vedlejších účinků. Případně stačí, a kdo si stačil všimnout, ten ví, aby si lidi začali předávat zkušenosti se zařízeními, která je energeticky buď zcela, ale i částečně osamostatňují, nebo alespoň snižují zisky predátorů, jako je ČEZ a jiní pohuňkové majitelů energetických světových gigantů.
Opakuji, že tu nebude řeč o první skupině trollů, kterou jsem popsal v předchozím článku ZDE: 
Pokud v komentářích debatují diskutéři jako normální, slušně vychovaní lidé s určitými vědomostmi o tématu, je absolutně neúčinné tam jako puberťácký troll vpadnout a hned vyčnívat z řady svojí "originalitou". Proto "slušný troll" přistoupí k diskuzi nenápadně jako všichni ostatní:

(…súboj mozgov vďaka ,,Bohu" posúva nielen naše poznanie vpred a medzi nami, máme ho bytostne veľmi radi.).

Během debaty si vytipuje hlavní hráče, kteří svými názory a zkušenostmi mohou ostatní "nakazit", a na ty se zaměří. Nejprve se pokusí navázat nevinný veřejný rozhovor a snaží se najít jejich slabiny. Každý nějakou má. Pokud je nalezena, je třeba zvolit správnou strategii, aby ostatní pokud možno nepostřehli, že hra začala přituhovat. V této fázi se troll zaměří na pozvolné a nenápadné oslabování označeného hráče v debatující skupině. Taktik je několik. Nejčastěji se používá odvádění pozornosti jinam. Nejlépe na osobní rovinu - ta zabírá ve většině případů. Stále ale v roli "slušného trolla":

(…z vašej reakcie na môj príspevok jednoznačne vyplýva len toľko že i Vy patríte k tým ,,desetitisícum" čo sa riadia pravidlom ,,Po nás potopa") (…. máte rovnako primitívnu filozofiu ,,Na prvním míste je naše vlastní kapse - po nás potopa. Hunter).

Zde a pak ještě v několika dalších komentářích se konkrétní troll pokusil ostatní čtenáře emotivně naladit proti autorovi a potažmo tématu článku tím, že poukazoval na pomyslné peníze, na což v dnešní době slyší skoro všichni. Přičemž autor, ale i další osoby, jež si troll vzal do úst nikdy ani jediným slůvkem nezmínili, že by si chtěli za své objevy či zkušenosti nárokovat nějakou finanční odměnu. Naopak. Ale to už bylo takticky pomlčeno se spoléháním se na to, že lidská závist, byť neoprávněná, udělá svoje.
Tato fáze je pro napadeného nejtěžší. Často totiž ještě ani neví, že se stal terčem, a to mu odebírá jednu z nejúčinnějších zbraní - schopnost nereagovat. Ono právě celá trollí taktika stojí a padá na této schopnosti. Jde totiž o útok na dominantní část každého člověka - Ego. A pro Ego je vždy nejtěžší nereagovat na pokusy o jeho zmenšení mezi ostatními Egy - diskutéry a trolly: 

(Digi, blábolíš nesmysly. Žádnej e-cat nebude, je to jen podvod. Ohoho).

Jakmile troll břinkne na tuto strunu a úspěšně ji rozezní, bývá vlastně vyhrána nejen tato bitva, ale často i celá válka - to jest celá diskuze. V tuto chvíli již může troll zlehka přitvrdit a ze slušného trolla lze přejít na nenápadně jízlivého:

(…ak tie Hunterove zadržiavané príspevky naozaj zverejníte, máte u mňa osobne bod k dobru. Nech ľudia i na tomto blogu vidia ako a kto tu manipuluje s informáciami. Vopred Vám ďakujem. Adam).

Často však ani toho není třeba, protože diskutující ztratil pevnou zem pod nohama - sám sebe. Pokud ale vybraný cíl (diskutér) trolla prokoukne a reaguje vhodným způsobem, nebo ještě lépe - nereaguje vůbec, je vždy vidět, jak "slušný troll" postupně začne podrážděně odhazovat části svého beránčího kostýmu. Jeho komentáře začnou být velmi osobní, přičemž se snaží najít další použitelné slabiny:

( zjavne máte rovnakú ,,krvnú skupinu" (ukradnúť, zneužiť, predať atď...) takže niet sa čomu diviť že i v téjto veci skáčete do rovnakej výšky. Vo vašom poznaní vďaka ,,pánu Bohu" máte len to čo si po zásluhe zaslúžite - bludy, bludy, bludy..Hunter). 

Nezřídka se uchýlí i k psychickému nátlaku či výhružkám:

(Kedže len veľmi hlúpemu (nezodpovednému) človeku je jeho peňaženka bližšia ako život na tejto zemi ako taký, úprimne Vám i vaším nasledovníkom želáme nech Vám k rovnakému úžitku slúžia jak ten vodík tak i tie drobné čo na ňom podla vás ušetríte. Hunter) (K problematike samotnej (vodík), nie náhodou naivným ľuďom (i Váš prípad) ktorý sa pod vlastnou strechou ,,točia" okolo vodíka praskajú domy i v základoch. Hunter). 

Stále ještě pokud možno stylem dvojsmyslů, čímž toto maskuje. Pokud se jedná o technicky zaměřenou diskuzi, vytáhne z rukávu několik es v podobě definic fyzikálních zákonů, přičemž často si tyto definice upravují stylem zvětšovací čočky, kdy z komára udělají velblouda nebo ještě raději stádo rozlobených slonů 

(Jasně, že to je hoax. Kdo zná základy fyziky, pozná to hned.Ty je asi neznáš, když se chceš zabývat nesmyslem "HHO". To je obyčejný elektrolyzér s dalšími nesmyslnými prvky, o kterém žvanílci šíří tajemné informace, že prý snižuje spotřebu v autě. Je to ovšem blbost, spotřebu můlže leda zvýšit. Ohoho.) 

Netechnických témat se též trollové účastní, ovšem za předpokladu, že jde o jakkoliv citlivá témata, ale tam již není tolik potřeba taktiky "slušného trolla", a tudíž se tam více soustřeďují skřeti z první a druhé skupiny.
Protože tito trollové často utrpěli vyšším vzděláním technického zaměření (nikoliv však nutně), je pro ostatní komentující, ale i pro ty, jež se debaty nezúčastňují a jen ji sledují, těžké rozlišit, kdo je kdo a o co komu jde. Takže i když se trollovi nepodaří vítězství v soukromé válce s konkrétním diskutérem vyhrát, svými často brilantně vykonstruovanými fyzikálními vysvětleními, proč tohle či tamto nemůže fungovat nebo je to holý nesmysl, přesvědčí část lidí diskuzi sledujících:

(Ďalším dosť veľkým problémom je lavínová ionizácia, ktorá vzniká všade tam kde sa objaví volný protón vodíka. Jej rádius je zhruba 15 000 m od miesta vzniku protónu. O tom aký obrovský vplyv má ionizácia na našu atmosféru po tohtoročných potopách tam u vás netreba dúfam nikomu vysvetľovať. Adam). 

A o to jim vlastně jde: přesvědčit lidi, že  i když experimentátoři v praxi prokázali funkčnost, teoreticky to prostě nejde. A přes to nejede vlak. Je totiž jednodušší sednout, načmárat pár vzorců na papír a mít jasno (= nemůže fungovat), než si vyhrnout rukávy, sáhnout do peněženky a vlastníma rukama něco stvořit a zjistit, jak to s teoretickou fyzikou vlastně je.
Jelikož jde o skupinu (stále mám na mysli sektu "MY"), kteří jsou navzájem v kontaktu, často do diskuze nastoupí dva i více z nich, přičemž se naoko tváří, že se neznají a rafinovaným způsobem se doplňují, a přirovnám-li to k něčemu v přírodě, jde o smečku hyen, které se snaží stádo rozdělit a sežrat nejslabší kus. Není ani výjimkou, že jeden a ten samý troll vystupuje v diskuzi pod několika anonymními nicky a opět se tváří, že jde o různé lidi, avšak s podobným názorem na věc.
Možná si někteří z vás říkáte, proč že to vlastně dělají? Pravděpodobně vám odpověď bude znít jako čistokrevná konspirační teorie, ale za sebe mohu již prohlásit, že ať jde o cokoliv, teorie to rozhodně není. Sami si zkuste zodpovědět otázku, komu a proč by nejvíce vadilo, kdyby běžný občan-spotřebitel uměl rapidně snížit finanční náklady na svoju existenci. A to nejenom co se energií (elektřiny, plynu, pohonných hmot) týče, ale i náklady na zdravotní péči, stravu ad. Nezapomeňte, že na trhu s výše zmiňovanými komoditami, výrobky a službami jde o bilióny dolarů ročně. A lidi se navzájem mordují kvůli stovce nebo i kousku oblečení. 
Pokud patříte mezi tu naivní skupinu, která tvrdí: "Pokud by něco takového existovalo, už by to přece dávno bylo na trhu.", pak sněte dál a článek berte jen jako výplod chorého mozku. 


5 komentářů:

  1. Moc dobrej článek. Mrňavej trollíček Popleta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matěji díky.
      Některé důležité a svým způsobem klíčové věci okrajově související i s momentální mediální kauzou kolem Edwarda Snowdena jsem neuvedl, protože by to pro mnohé čtenáře bylo asi hodně znervózňující a pravděpodobně i skličující. Možná někdy příště až přijde vhodný čas.
      Jinak pochopitelně potrefené husy se už ozývají. Ale jak jinak než způsobem, jímž v komentářích opět porušují podmínky (už odhodili roucho beránčí) pro jejich schválení a uvedení. Snad když by se "Mi" omezili na urážení jen mé maličkosti, pak bych to sem pro názornou ukázku dal, ale takto nemohu jinak. Leží jim totiž v žaludku hlavně článek o HHO generátorech - no věřil bys tomu?

      Vymazat
  2. Fajn clanok. K tej teoretickej fyzike nutne dodat ze je ozaj len teoretycka.To co bude fungovat a co nie je omedzene len skutocnymy moznostami fyzikalneho sveta a casom. Ale teoreticka fyzika a vypocty su obmedzene predstavyvostou mysle,a urovnou poznania-ci skor chyb v poznani.Teoreticka fyzika a vypocty mozu len momahat hladat dalsie moznosti a nie dokazovat ci vyvracat fungovanie cohokolek ak prakticka skuska hovori inak. :-) ...Mailo

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji zástupci skupiny skeptiků, kteří se honosí názvem "Mi" (po česky My) za "příjemné(á) přání". Pro přílišnou vulgaritu, která dokazuje primitivnost, nevyrovnanost, nevychovanost a vztek, že nebyl dán prostor pro jejich provokace, nemohu otisknout ona přání v původním znění, takže jen ve zkratce.
    Bylo mě (opakovaně), mé rodině i blízkým přáno - nemoc z ozáření (tedy asi rakovina, leukémie a další příjemnosti), výbuch HHO generátoru v autě - samozřejmě nejlépe, když tam budeme všichni a ještě zabijeme někoho dalšího.
    Jelikož se daná skupina, nebo alespoň někteří z nich, cítí býti vědci (alespoň na veřejnosti se za ně vydávají), je dobře vědět, že i takoví jsou mezi tahouny vědy dnešní, ale zcela jistě i minulé doby.
    Osobně tomu již nebudu věnovat žádnou energii, jen jsem chtěl, aby jste i vy, čtenáři, alespoň v náznacích vytušili, co se i může občas dít v zákulisí tohoto, ale i jiných blogů.
    ==========================================

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden ostravak řika, že doufá, že :
      "Na každu sviňu se vaři voda"
      B

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů