19. 6. 2013

A trafa hoří a hoří

Trafostanici v pražském Hloubětíně vyřadil výboj, lidé byli bez proudu

Trafostanici v Kukelské ulici v Praze 9 před polednem vyřadil z provozu elektrický výboj. Bez elektřiny se tak zhruba na hodinu ocitli obyvatelé části Hloubětína, Lehovce, Černého mostu a Satalic. Podle mluvčího Pražské energetiky, které stanice patří, šlo o běžnou poruchu.
Při likvidaci požáru trafostanice v karlovarských Bohaticích spotřebovali
Během dvanácti hodin je to už druhý požár trafostanice v Praze. Ilustrační snímek | foto: HZS Karlovarského kraje
Problém v menší trafostanici v pražském Hloubětíně se objevil krátce před půl dvanáctou. Podle prvních informací hasičů i mluvčího společnosti PRE mělo ve stanici dokonce hořet. To se ovšem později ukázalo jako mylná informace.
"O požár nakonec nešlo. Došlo pouze k výboji na koncovce kabelu (zde bych odkázal na zdejší článek, který s tímto jevem může souviset). To je poměrně běžná závada, která se čas od času z různých příčin objeví," řekl iDNES.cz mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. Škoda nebude podle jeho slov nijak vysoká.
Pracovníkům společnosti se v krátkém čase podařilo přepojit elektrickou energii z jiných směrů tak, aby byla dodávka elektřiny do postižených oblastí obnovena co nejdříve. "Zvládli jsme to přibližně do hodiny," dodal Holubec s tím, že poškozená trafostanice je teď mimo provoz.
V úterý v noci vybuchl velký transformátor na Chodově. Zřejmě kvůli technické závadě. Bez proudu se ocitla velká část Prahy.

Problémy s elektřinou v úterý a středu
Poruchy při dodávkách elektřiny se objevují již druhý den. Nejvíce jich postihlo Prahu, k požáru trafostanice ale vyjížděli hasiči také v Havířově.
  • V úterý odpoledne kvůli poruše napájení asi dvě hodiny nejezdily vlaky mezi Prahou a Úvaly.
  • V úterý odpoledne hořela trafostanice v Havířově. Transformátor, ve kterém vzplál olej, se zbortil.
  • V úterý večer vybuchl a začal hořet transformátor v Praze. Bez proudu byla zhruba třetina města, škoda je asi stomilionová.
  • Ve středu dopoledne hořelo v trafostanici v Praze. Bez elektřiny zůstala část sídlišť Lehovec a Černý Most a také někteří odběratelé Satalic a Hloubětína.
zdroj:http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/231839-cast-prahy-zhasla-nejspis-kvuli-vadne-soucastce-skoda-kolem-100-milionu/
 

Jednou to je nepříjemné, dvakrát zajímavé a nepříjemné, ale hned tři transformátory? Nejsme yankees, kteří bez klimošky ani ránu.

aktualizace:
Zkoušel jsem dohledat data o aktivitě HAARP. Je to náhoda, že již 6 dní jsou nedostupné oficiální stránky zařízení HAARP (www.haarp.alaska.edu)? Zachytil jsem i nepodložené zprávy, že je tam vypnuto kde co - počítače, elektronika. Nevědí snad něco, co my ne? Nechrání si svoje zařízení před výboji v době, kdy u nás má rozvodná síť "technické poruchy"?
Naše hořící a vybuchující transformátory nejsou tento týden ojedinělým případem. Stačí si projít zprávy ze světa.

2 komentáře:

  1. No bodeď by ne!
    http://www.solarham.net/cmewatch2.htm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlabi
      Ano i toto jsem měl na mysli. Ale tentokrát v tom cítím ještě další vlivy, které jsem naznačil v článku
      http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2013/06/konspiracni-uvaha.html
      Ono nám "šémtrailistům" a konspiračním magorům, kteří sledují co, kde a jak, nemohly uniknout podivně vznikající striktně kulaté bouřkové koláče v úterý odpoledne, kdy v podstatě během 15-30 minut naráz vzniklo hned několik bouřek najednou. Jedna z nich, ta co se intenzity srážek týče nejaktivnější se držela jako klíště jednoho jediného bodu, kde měla asi 5km epicentrum, které se nepohnulo ani o metr, byť mraky letěly jako o život. "Překvapivě" pro mě toto epicentrum bylo podle google mapy zde (koordináty):
      49.659706 16.133396

      Ono co se těch transformátorů týče, to může být tak, že se v atmosféře hromadí náboj (je jedno zda z přirozených nebo umělých příčin - viz výše uvedený odkaz) a pak v některých místech se může projevit i jako "technická závada" na elektroinstalacích - trafem obzvláště. Ono v poslední době hořících traf přibývá ve světě jako hub po dešti. Jak říkám - "technická závada" :-)

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů