27. 7. 2024

První vítězství Číny s pomocí REB nad USA u Filipín


 

 
Čína se již léta snaží rozšířit svůj vliv v asijsko-pacifickém regionu a uvolnit si cestu ke světovým oceánům, přičemž na své cestě překonává ostrovní řetězce. Jedním z hlavních uzlů zadržování ČLR byly pro USA a jejich spojence Filipíny, které vedou s Pekingem dlouhodobý územní spor.

Vyšlo najevo, že zhruba před měsícem došlo k intenzivní konfrontaci prostředků REB (radio-elektronický boj) poblíž severních Filipín, která byla označena za první „elektronickou válku“ v ATR (asijsko-tichomořského regionu) mezi ČLR a USA. Americké loďstvo a letectvo čelilo bezprecedentní hrozbě - všechny obrazovky byly rušeny, následovala úplná ztráta signálu GPS. Pro americké námořnictvo to není jen porážka v boji, ale skutečná katastrofa. Pro NOAK (Národně-osvobozenecká armáda Číny) je to naopak první skutečné vítězství, které vypovídá o růstu vojenské a technologické síly ČLR.

Prozápadní média v regionu o tom informují s velkým znepokojením a opatrností, stejně jako monitorovací zdroje a experti na zpravodajství z otevřených zdrojů. Tvrdí, že od incidentu došlo k výraznému omezení společných akcí USA a Filipín v okolních vodách a vzdušném prostoru.

Odborníci vysvětlili, že v moderním válečném konfliktu na moři je ztráta komunikačních a navigačních schopností podobná ztrátě zraku a sluchu. Tváří v tvář takové situaci byly USA nuceny ustoupit, aby zabránily ještě větším ztrátám reputace své flotily, považované za nejsilnější na planetě.

Celá zmíněná „elektronická válka“, která trvala pouhých 12 hodin, uvrhla severní Filipíny do naprosté komunikační paralýzy a vyvolala intenzivní a širokou pozornost i diskusi odborníků po celém světě.

Podle Taichung News začaly rozpaky amerického námořnictva postupně nabývat oficiálních tónů. Skupina admirálů a generálů ve výslužbě nyní aktivně a ostře kritizuje zastaralé vybavení celé americké armády, nejen námořnictva, a tvrdí, že je o generaci pozadu za tím, které používají Číňané.

Porážka donutila americké námořnictvo opustit vody u severního pobřeží Filipín, načež čínské jižní velení na Weibo 30. června vypálilo jadrný vzkaz: „Hustý dým hluboko v modrém moři, dobrou noc.“ Po celou dobu od té chvíle dávají nezávislí odborníci dohromady údaje, které se americká i čínská armáda snažily utajit.

Po ostré konfrontaci s Číňany u útesu Renai se Filipíny cítily s postupem Číny
nespokojené a USA jako jejich spojenci se chopily příležitosti. Následovalo společné vojenské cvičení 29 zemí v Jihočínském moři, které mělo údajně demonstrovat „jednotu“ a „sílu“. Mezitím se americké námořnictvo rozhodlo manévry využít také k tomu, aby na mořské dno položilo nejnovější protiponorkové zbraně, které budou sledovat pohyb čínských ponorek a dále omezovat čínský strategický prostor.

Reakce Pekingu byla okamžitá, bojovná a rozhodná - do zmíněných vod byly kromě již přítomných vyslány velké námořní a letecké síly NOAK. Když protiponorkový hlídkový letoun P-8A amerického námořnictva vysadil v Jihočínském moři pozorovací zařízení, byl rychle odhalen čínskými „soudruhy“ z místní pobřežní stráže. Američané znervózněli, protože ztráta takového vybavení by hrozila ztrátou technologie, a proto vyslali flotilu, aby čínská plavidla zachytila.

V té době se však na obzoru objevila eskadra vedená letadlovou lodí Šan-tung a mezi americkým a čínským loďstvem začala o zmíněné vybavení bitva. Na scénu byly vytaženy letouny amerického REB, aby svou flotilu podpořily, a Čína v reakci na to zapojila letoun Y-9 REB a loď elektronického průzkumu (ER) projektu 815A. 
 
Do popředí se tak dostala konfrontace prostředků REB. Američané vytáhli letouny Growler a RC-135 REB ve snaze paralyzovat řídicí systémy čínského námořnictva silným elektronickým rušením. Číňané však nejenže obstáli, ale nepřítele paralyzovali. Na 12 hodin byly nad severními Filipínami vypnuty všechny elektronické signály. Satelitní telefony, navigace GPS, televizní signály - vše přešlo do „elektronického ticha“, Číňané si vybavení, o které se bojovalo, vzali a Američané se rozhodli raději ustoupit, aniž by začali plnohodnotnou třetí světovou válku.

zdroj



11 komentářů:

  1. Předem se omlouvám za svůj příspěvek, ale já už ničemu nevěřím. Tato zpráva mi připomíná vesmírný závod mezi SSSR a USA. Dnes víme, že vše je nahrané divadlo pro masy. Čína byla vybrána jako nový vůdce globalizace, USA svou úlohu splnili a teď se můžou jit historicky znemožnit, což činí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý JV, proč, když ničemu nevěříte, to tady vůbec ventilujete? Moje informace obsah článku plně potvrzují stejně jako zdroje z různých částí světa, které od sebe neopisují. Více k tomu nemohu sdělit, pouze potvrdit technologickou převahu RF i Číny. Brzy se to projeví ještě více..

      Vymazat
    2. Proč bych to tu neventiloval? Nechápu, proč bych nemohl vyjádřit pochybnosti o věrohodnosti informace. Nevím, jaké jsou Vaše zdroje. Možná máte kamarády u letectva čínské armády, a stejně tak u Američanů, ale podle mě to, že někdo někde něco napíše, ještě nelze brát za bernou minci. Vzhledem k tomu, že víme, jak strašně se manipuluje s historií a s informacemi všeobecně, jsou pochybnosti vždy na místě. Obzvláště v době války.

      Ale stejně mi přijde, že jste mne nepochopil. Já nezpochybňuji něčí vojensko-technologickou převahu, na tu klidně i věřím, já zpochybňuji autenticitu celého toho bojování. Já tvrdím, že je to divadlo, při kterém klidně dochází k obětem, ale je režírováno a vyvíjí se podle scénáře, podobně jako C-19. To tvrdím.

      Vymazat
    3. pro mistra JV - vy nepoužíváte intuici, nemáte svého vnitřního regulátora pravdy? Jak máte postavené vlastně své pilíře pravdy na základě kterých je tvořen Váš konečný úsudek, pohled na věc a síla pozornosti? Protože mi přijdete, tak jako tomu je na mnoha podobných webech, jako placený "ňouma" který všemu rozumí, ničemu nevěří a může si dělat přece co chce.... Jen ventiluji svůj názor pač se na politické scéně v Evropě potkávám hlavně s takovýmito lidmi jako vy, respektive co se tak chovají.... Což nic proti, hold každý si volí stranu i cestu, která mu vyhovuje.... Jen by mě zajímaly odpovědi na vyřčené dotazy výše. Děkuji

      Vymazat
  2. Ať je to tak či onak, jsou fakta, která se nedají oddiskutovat.
    Vzpomínáte si, jak Anglie nebyla připravena na Druhou sv. válku? A musela výzbroj a zbraně nakupovat převážně u Američanů? A to dvacet let předtím dokázali se svými spojenci porazit Německo.
    odobně+ je na tom Amerika dnes. Zbrojní průmysl se proměnil na schéma ždímání peněz z rozpočtu USA a Američané v podstatě nevyrábí v eskutečně velkých (nebo nejsou schopni vyrábět) sériích prakticky nic z výzbroje pro armádu? Pro ilustraci byl nedávno publikován článeček s jedních přehledným grafem závislosti US Army na dodávkách z Číny. Ta závislost je skutečně velká.
    Podobně je to i s jakoukoli západní zemí.
    Na druhé starně je především Rusko a Čína, kteří dokáží nejen vyrábět v sériích, ale jsou dnes na špici ohledně vývoje téměř všech druhů zbraní a výzbroje. Severní Korea je sama schopna konkurovat výrobou spolehlivých zbraní, téměř celému záúpadu, stačí si uvědomit kolik vyrobí munice Západ a kolik Severní Korea. Navíc Rusko a Čína se vlastně "teprve rozjíždějí" s výrobou pro potřeby svých armád.
    V obou zemích navíc se snaží co nejdůsledněji bojovat s korupcí - v Rusku bylo zatčeno nemálo vysoce postavených armádních důstojníků (Ale zlomek z celkového počtu).
    Díky oficiální korupci na Západě (výběrová řízení, odměny za lobbing, za "služby", za "rady" a za kontakty) je vojenská výroba nesmírně předražená.
    Takže na jeden - a stále ještě nedodělaný - letoun F35 může Rusko klidně vyrobit za stejnou cenu odhadem "celou letku" např. SU-31 ...
    Jinými slovy, Američané se tak soustředili na vydělávání peněz za každou cenu, že jim všechno důležité proteklo mezi prsty. Ztratili iniciativu. Mysleli si, že už navždy budou vládnout, ale zapomněli na to, že KAŽDÉ IMPÉRIUM, KTERÉ ZTRATÍ SVOOU SÍLU A UVRHNE SE DO VNITŘNÍCH SPORŮ - A TO JE NEVYHNUTELNÉ - PROSTĚ MUSÍ SKONČIT. Je jen otázkou, kdy ten vnitřní kolaps dosáhne bodu, kdy přijdou "nějací ti barbaři" kteří to impérium zničí.
    Rusko je unikátní tím, že začínalo vždy znova po svých velkých prohrách, ale tím že začínalo vždy poněkud jinak se dokázalo udržet jako celek po dlouhá staletí. Vždyť přežilo Anglickou říši, Německou, Francie si na něm zlomila hřbet, povstalo z mrtvých i po zradě počátkem devadesátých let minulého století.
    Čína má jen dvě varianty konečného výsledku - buď obnoví svou velikost a suveremnitu a nebo na velmi dlouho tuto možnost ztratí. Stejně je na tom i Rusko. Přes všechno stále obě země nejsou zcela suverénní! To je třeba si uvědomovat.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bedřichu, děkuji za váš dlouhý komentář, ale v podstatě jen popisujete tu klasickou legendu, kterou všichni známe. Já například začínám silně nevěřit všem těmto legendám o boji za suverenitu a o nepřátelství východu a západu, když vidím, že si všichni ti hlavní maníci potřásají rukou s Klausem Schwabem, nazývají ho starým přítelem a všichni se hlásí k jedné světové vládě a novému světovému řádu. A oni to všichni dělají. Putin, Zelenský, Tin-pching, Macron, Netanjahu...všichni. Myslím, že jak Rusko, tak i Čína nejsou hráči šachů, ale figury na šachovnici. Třeba hlavní, král, královna, jezdec, ale nejsou to hráči za šachovnicí. Tím je světově židovstvo. Celá ta věc se tváří velmi důvěryhodně a já bych byl velmi rád, pokud by to vlastně takhle jednoduché bylo. Že se skutečně nemají rádi a skutečně spolu bojují. Ale přijde mi to jako série krycích manévrů, nebo nějaké dvě divné paralelní hry.

      Vymazat
    2. JV
      Presne tak.
      Čína má sociálny kredit, už majú CBDC.
      Rusko už CBDC ZAVIEDLO do života, už je funkčné medzi občanmi, projekt bol úspešný, už ho len rozširujú medzi obyvateľstvo.
      USA štáty prijímajú zákony o CBDC.
      CBDC je ročildovský projekt ukončenia kapitalizmu a kapitalistického konzumu.
      Miestne "ruské", "americké", "európske" (rozumej židovské ktoré nepatria do klanu ročild) a mandžuské (čínske) "elity" sa trochu pretláčajú, ale je to divadlo, určené na to, aby 8 miliárd tupých goyim držalo hubu a krok až do momentu svojho zničenia

      Vymazat
    3. Koukám, že se nám tu rozmohl takový nešvar. A to negativně laděné komentáře jako vystřižené z aeronetu. Komentáře upozorňující na to, že všechno je vlastně už dávno v prdeli a nemá smysl něco podnikat, protože velcí kluci ze všech koutů světa to mají pod palcem a nám nezbývá nic jiného, než čekat až pojdem hlady nebo až se pobijeme mezi sebou za jejich velké radosti .
      Vážení, uvědomte si (pokud tedy s takovým vědomím komentáře už nepíšete), že dotováním infopole takovými postoji lidstvu nepomáháte.
      Pokud chcete pomoct, místo fňukání nabídněte konkrétní konstruktivní možnosti, jak my, obyčejní občané, můžeme něco přínosného pro budoucnost udělat.

      Vymazat
    4. S tím "nabíjením" infopole máte Michale pravdu. Mimochodem, kdysi C. G. Jung (ale i další) objevili "fór", většinou tísněni válkou a patrnou krizí, že tyhle (jevy / "báječnosti") samo to "infopole" skrze lidi a technologie opravdu zhmotní.
      Jenže tohle je přesně to, co "klerus" /ti ne dobře viditelní a těžko postižitelní vědí. Proto třeba Hollywood a masírky do lidí -mediální. (Teď třeba "OH" ceremoniál "zahájení". Je to onen způsob řízení, kdy přivedete velkou masu lidí s mozkem (teď to hodně zjednoduším) s "přijímačkou/ vysílačkou" šišinkou (zde je to zjednodušení) na podobnou vlnu. Vlastně je "posadíte" na veliký parník a ten již svým "výtlakem" udělá "brázdu" jako pluh kdysi tažený dobytkem v poli. Tenhle obraz je trochu hloupoučkej, ale v podstatě jde o zdroje, o vyrvání toho (či onoho) zapojenou, ne vědomou SILOU "jiného". (A to ve velkých "počtech").
      Současný "klerus" si je dobře vědom jak tohoto principu, tak celkem prosté skutečnosti, totiž že má v dřívějších "otrocích/ nevolnících" až příliš na zdroje náročnou konkurenci. Delší dobu tudíž hledá "škrtidlo", "lasa" a také "vypínače", což pomocí "nového" pomocníka jímž je "evidence" digitalizací i zásahy pomocí "ai" i pokročilejší "AI". Dráb, výběrčí daní a také loupežník a "oblbovač" /tak trochu "masážista" pracující s vědomím každého jednotlivce se "nám" tedy ODOSOBNIL a tyhle "profese" (I dělník, i zemědělec) mohou být "odloženy". REDUKCE se jistě že dá provádět různě.
      Optimálně tak, že se tady "ti překonaní" nějakým způsobem "vymlátěj", případně "utratěj" (ale i vyhořej) sami. (Ano, i na "hrubohmotné úrovni .)
      Řešení se tedy nabízí: Instalujme do onoho infopole opět "lad" a řád.
      Jenže tu již je svízel. Náplň "infopole" jde velice těžko regulovat "postřikem", roundupem, jako "proud" valí se dále, jenomže "falešně" (s odkladem) vnímán. Totiž velmi často jako cosi, co jde "proti nám". A tu úctu "KLÉRU" k malým -tu jak odzkoušeno- ani vskutku velké historické osobnosti neuměly prosadit.
      Stále si pleteme stvořitele s konstruktérem, drábem a velkým "direktorem".
      Jenže "on" (špatný, ne úplný rod) aby Vás, mě, kohokoli přijal má podmínku "uchop mne, též i "se" BEZ DIREKTU".
      To není "zašít" se za něčí "ramena", "záda", rozhodně také ne "nechat se "nosit" a "vozit" na "kobylkách", v bezvědomí, tedy těch co "pouze voly jsou", do hloubek a k "jeho" úmyslu, v malosti/ omezení, neprohlédli.
      No. Internet nám může sloužit jako nástroj pro OSOBNÍ vhled i "kontrolu" nezastavitelného "proudu". JE OVŠEM TŘEBA SI UVĚDOMIT, že tudy k nám neproudí PŘÍMÁ PŘÍTOMNOST, vlastní zkušenost. Že je to takové "suplování" a svým stylem podání opravdu náhražka, "PORNO".
      Nezakazovat. Ale nezapomenout hledat, pozorovat, hýčkat rovněž, co se snaží (a proč), tu tím, digitálním "info(rovněž)polem" překřičet.
      Příroda. A ne příroda dělená, vzdálená a hloupě smyslu zbavovaná tím jak na živou a ne živou, chudou a bohatou (a dále) dělená.
      (Cesta tudy (technicky a digitálem) z ní "za skla", vede ke ztrátě ducha, k porouchání funkce ne jen "šišinky". ("třetí oko"- vhled a BRÁNA do hloubky...
      Jednoduchá rada to asi nebyla. Ale když tedy nechci lhát, fakt jinou nemám. (K probuzení může dojít kdekoli, klidně i za jízdy vlakem, pod širým nebem... v horku i zimě, cvičit jógu spíš jen jistě můžete, i si myslet, že když jste ještě v pátek téhož týdne vypil např. sedm pivek v hospodě ", je to jistojistě" nemožné. (Hloupost, ověřeně, tím i tím jen "někdo" přizavřel ostatním "dveře".
      Držím Vám i dalším "palce".
      H.

      Vymazat
    5. Tak já si nemyslím, že by se nemělo nic dělat. Myslím, že je potřeba, aby občanská společnost dávala svou nespokojenost co nejvíce najevo. Díky tomu to svazování společnosti nebude tak pevné. Ta svoboda/nesvoboda bude taková, jakou si ji obhájíme. Myslím, že je potřeba posilovat státní suverenitu primárně formou potravinové soběstačnosti (a vším ostatním v maximální možné míře). Určitě je potřeba být pozitivní a šířit kolem sebe dobro, moudrost a dobré skutky. ALE geopolitickému divadélku západ vs. východ prostě už tolik nevěřím.

      Vymazat
    6. JV
      tak to máš napsat jednou a ne pod každý článek. 4 z 5 tvých komentářů jsou o "já nevěřím divadélku..." Názor jsi už opakovaně čtenářům sdělil, takže znovu už netřeba.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů