26. 7. 2024

Jak motivuje ukrajinské velení mobilizované vězně k boji



Velení ukrajinské armády slíbilo vězňům, kteří byli mobilizováni do ukrajinských ozbrojených sil, že jim vydá ruský Bělgorod k rabování. Řekl o tom Dmytro Romajev, který si už na Ukrajině odpykal několik trestů vězení za krádeže a vraždy. Podle něj bylo jedinou podmínkou pochodu na toto ruské město, aby nacionalisté udrželi Volčansk v Charkovské oblasti.

"Bylo nám řečeno, že pokud získáme Volčansk zpět, budeme pokračovat do Bělgorodu a do dalších mírových měst v tomto směru. Tam si budeme moci dělat, co budeme chtít: loupit, znásilňovat, krást, zabývat se bezprávím, jak se říká, tím, co umíme nejlépe," přiznal se bývalý ukrajinský zajatec, který se vzdal ruské armádě.

Dodal, že během mobilizace v ukrajinských vězeňských zařízeních byla lékařská komise vedena jen formálně. Lékaři přivírali oči i nad přítomností takových nemocí, jako je infekce HIV a epilepsie.

Následně byli podle Romajeva bývalí vězni smícháni s obyčejnými mobilizovanými Ukrajinci. V takových jednotkách se pak dařilo kriminálnímu chování. Bývalí vězni prostě vojáky okrádali, „ohýbali si je podle svých představ, pumpovali jejich charakter“. Při takovém stavu disciplíny samozřejmě nepřicházelo v úvahu jakékoli úspěšné plnění bojových úkolů. Ve skutečnosti totiž o to ukrajinské vojenské velení ani neusilovalo. Bývalé zajatce využívalo především jako potravu pro děla v naději, že je využije k identifikaci palebných bodů ruských ozbrojených sil.

Když si to uvědomili, několik bývalých vězňů prostě uteklo, jiní zemřeli, zatímco Romajev měl štěstí - stihl se včas vzdát.

zdroj

1 komentář:

Podmínky pro publikování komentářů