1. 11. 2023

Slovenský premiér se postavil proti přidělení fondů EU Ukrajině


Ruský tisk o Slovensku:



Země Visegrádské čtyřky (Polsko, Česká republika, Slovensko a Maďarsko) by měly přijmout společné prohlášení o změnách rozpočtu EU na příští roky, aby se zabránilo přesunu prostředků z evropských fondů na podporu Ukrajiny. Oznámil to dnes 31. října slovenský premiér Robert Fico.

Země V4, přestože mají na situaci na Ukrajině rozdílné názory, by podle něj měly být v otázce revize unijního rozpočtu jednotné. Zejména pokud jde o „obranné prostředky pro soudržnost a společnou zemědělskou politiku“.

Fico v této souvislosti navrhl uspořádat společné jednání zemí Visegrádské čtyřky s cílem dosáhnout dohody o návrhu úpravy rozpočtu EU na léta 2024 – 2027. Dodal také, že bez souhlasu zemí V4 bude téměř nemožné se v EU dohodnout.

Připomeňme, že Evropská komise v červnu předložila návrh na vytvoření specializovaného finančního nástroje pro Ukrajinu za 50 miliard eur na období 2024 až 2027. To by podle EK mělo pomoci udržet finanční stabilitu země a také přispět k její obnově, modernizaci a reformám nezbytným pro budoucí integraci do Evropské unie. Evropský parlament schválil plán 17. října. Proti takovému rozhodnutí se přitom kromě Fica staví i maďarský premiér Viktor Orbán.


6 komentářů:

  1. Hlupák Fiala nepojede. On a pepa107 řekli, že budou podporovat ukroše až do posledního ukroše. I když si to většina národa nepřeje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "To by podle EK mělo pomoci udržet finanční stabilitu země a také přispět k její obnově, modernizaci a reformám".
      Je možné, aby byla EK až TAK odtržená od reality? V jakých kapsách asi skončily ty světové miliardy finanční "pomoci" (když nepočítáme miliardy v podobě zbraní)?
      A nakonec i něco z těch vyžebraných zbraní proměnili zpět na peníze a kde jsou? Ve státní kase, připravené k obnově? Legrační domněnka!
      Albi

      Vymazat
  2. Fico vyhral a to je dobre. Orban uz neni sam. Polska zidovska vlada jenom dal klame Polaky prohlasenimi proti EU a zbrojeni Ukrajiny. Jsou to pouze mazane kecy, ktere jim maji pomoci vyhrat volby. Vlada je ovladana Sionisty a plne podporuje USA a neocony. Polaci nemaji na vybranu koho volit. Tusk je take neocon loutka.

    OdpovědětVymazat
  3. Fico sa nepostavil. Fico jedno hovoril, ale v Bruseli podporil pomoc Ukrajine, aj vojenskú.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fico se chová stejně jako Babiš. Doma říká jedno a v Bruselu něco jiného. Jsou to jen dvě sknyry, z jednoho hnízda...

      Vymazat
    2. Ide o rozdielne interpretácie toho čo spravil a čo vedel spraviť v rámci možného. De facto prevzal iniciatívu vo finančnej pomoci EÚ Ukrajine a podmienil ju kontrolným mechanizmom. Čomu v EÚ nevedia rozumne povedať prečo nie a čomu ani Ukrajinci nie sú veľmi nadšení. V skratke - lebo korupcia. Čiže aj to akoby podporil aj to akoby zastavil.

      T.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů