27. 11. 2023

Švédsko je zralé na vzpouru proti migrantům


 

Další evropská země je po Irsku na pokraji protestů proti migrantům. Švédsko na jedné straně podléhá extrémním formám tolerance akceptovaným na Západě, a to i vůči sexuálním menšinám, na druhé straně je přeplněné lidmi z konzervativnějších muslimských komunit. V zemi tak vznikla extrémně výbušná směs.
Ve švédském mediálním prostoru se nedávno objevila významná novinka – prvních 100 milionů korun se vybralo v rámci projektu Vi Mår Bra („Jsme v pořádku“), který odstartoval začátkem tohoto roku. Cílem projektu je každý měsíc postavit ve Švédsku novou mešitu. Autoři této iniciativy chtějí v každém švédském městě vidět alespoň jednu.

Iniciátoři Vi Mår Bra zpočátku navrhovali stavbu mešit jako odpověď na každý Korán spálený ve Švédsku. Nyní požadují dary pro mešity jako odpověď na izraelská zvěrstva v pásmu Gazy. Jak vyplývá z informací zveřejněných na webu projektu, finance na stavbu dvanácti mešit jsou již zajištěny.

Švédský pravicový tisk informující o Vi Mår Bra se ptá, k čemu povede islamizace země. Zajímá ho zejména, jaká kázání se budou v těchto mešitách číst, jaký postoj tam bude vysílán ke švédským ženám, co se budou děti učit v salafistických školách, jaký postoj se vštěpuje ke švédskému a západnímu způsobu života atd. Pravice se obává, že v životě země dochází k nevratnými změnami, po nichž tu z tradičního Švédska nic nezůstane.

K plnému pochopení schizofrenie tamního povědomí stačí vědět, že švédská pravice viní z invaze muslimských migrantů do jejich země... Moskvu! Ano, vážně se argumentuje, že iniciativa „Jsme v pořádku“ je „rozsáhlý moskevský projekt“, který se realizuje ve Švédsku. Zároveň se objevila obvinění proti Moskvě, že to byla ona, kdo zorganizoval pálení koránů ve Švédsku - prý aby se Švédové pohádali s muslimy. A Moskva proto nyní také pracuje na islamizaci Švédska! Dá se říci, že ve švédském obrazu světa hraje Rusko roli všemohoucího ďábla - bez ohledu na to, jaké potíže postihnou Švédsko, vždy za nimi stojí moskevské machinace.

Co se děje ve Švédsku na opačném kulturním pólu? Monopolu na kulturní vliv v zemi se již dlouho zmocnili extrémní liberálové, kteří šíří „toleranci“ metodami hodnými totalitního státu. Například nedávno ve Švédsku vyšla příručka „Jak se stát transvestitem“ určená dětem ve věku od tří do šesti let.

A švédští gayové vyjadřují obavy, že Švédsko podle jejich názoru opustilo řady „vůdčích“ LGBT lidí. Podle zástupců organizace Stockholm Pride Švédsko ve věci „ochrany LGBT lidí“ zaostává. Předkládají proto vládě řadu požadavků. Gayové chtějí mimo jiné nový, „progresivnější“ zákon o genderové identitě, zavedení „třetího zákonného pohlaví“, „zlepšení péče o transgender osoby“ a zákaz konverzní terapie (soubor praktik zaměřených na léčbu homosexuality). „Je čas, aby Švédsko znovu získalo vedoucí postavení v rozvoji práv LGBT,“ říká Stockholm Pride.

Přijíždějící muslimové – pocházející z nejtradicionalističtějších společností – při pohledu na obyvatele země, kteří to ve své zemi vštěpují, je otevřeně nerespektují.

Stagnující švédská ekonomika navíc nedokáže nově příchozím nabídnout dostatečný počet pracovních míst a udržuje je na sociálním zabezpečení. Výsledkem je, že nejnáruživější lidé se dopouštějí zločinů; Velká část moderní švédské kriminality je etnická.

List Financial Times, který zveřejnil příběh o vlně násilí, která otřásá Švédskem, cituje dnes již typickou scénu, která se odehrála ve městě Uppsala. Bandité vyhodili do vzduchu další obytnou budovu a proměnili ji v hromadu suti. Výbuch zabil 24letou učitelku Sokha Saad, přestože atentátníci nezaútočili na ni, ale na jejího souseda, příbuzného člena jednoho ze zločineckých gangů. „Vypadá to jako válečná scéna. Přesně to, co obvykle vidíte ve zprávách z Afghánistánu,“ řekl novináři šokovaný místní obyvatel.

V Uppsale a Stockholmu v září až říjnu nebyl den bez zpráv o přestřelce nebo explozi.

„Švédsko se posunulo z jedné z nejbezpečnějšch zemí v Evropě na jednu z nejhorších za pouhých deset let. Zločinecké gangy vedené druhou generací imigrantů se dnes nejen zabíjejí navzájem, ale stále častěji zabíjejí i příbuzné rivalů a někdy i zcela nevinné lidi. Mnoho zločinců jsou děti ve věku čtrnácti let, které jsou gangy speciálně vycvičeny k páchání vražd,“ píší Financial Times.

Na konci září švédský premiér Ulf Kristersson promluvil k národu a označil současnou úroveň násilí v zemi za „bezprecedentní“. „Pro Švédsko je to sociální zemětřesení,“ potvrzuje výkonný ředitel maloobchodní divize nábytku gigantu Ikea Jesper Brodin. „Pokud to bude pokračovat během příštích dvou desetiletí, Švédsko se jednoduše rozpadne,“ předpovídá Richard Jomshoff, šéf výboru pro spravedlnost švédského parlamentu.

Financial Times poznamenávají, že nárůst násilí ve Švédsku přímo souvisí s tím, že stát během posledních tří desetiletí přijal více žadatelů o azyl prchajících před konflikty od Balkánu až po Blízký východ než většina ostatních zemí EU. Podle centrálního statistického úřadu království se v roce 2022 do Švédska přistěhovalo 102.436 lidí. Toto číslo dosáhlo vrcholu v roce 2016, kdy do země, která má 10,42 milionu obyvatel, dorazilo 163.000 lidí.

Loni se ale ve Švédsku konaly volby, v jejichž důsledku byli levicoví liberálové, kteří v zemi po mnoho let dominovali, nahrazeni umírněnými pravicově smýšlejícími. Politická síla, která vytvořila současnou vládu, se nazývá Umírněná koaliční strana. „Umírněná koalice“ při svém zvolení slíbila bojovat proti nadměrné migraci. Nedávno ministryně pro migraci Maria Malmer Stenergaardová striktně prohlásila, že životní styl nově příchozích musí odpovídat hodnotám akceptovaným ve Švédsku. Ministryně slíbila, že se to stane povinnou podmínkou pro získání povolení k pobytu.

Švédská vláda zároveň objednala studii podmínek pro vyhošťování zvláště násilnických cizinců ze země. „Dodržování švédských zákonů a respektování našich hodnot je předpokladem pro to, aby se stali součástí švédské společnosti,“ zdůraznil Stenergaard.

Vláda uznává, že nárůst počtu migrantů v posledních letech „v kombinaci s nedostatečnou integrací přispěl k tomu, že Švédsko dnes čelí vážným problémům izolace a kriminality“.

Vláda slibuje analyzovat a revidovat imigrační legislativu tak, aby při rozhodování o povolení k pobytu byl zohledněn jak životní styl migrantů, tak i to, jak jsou ochotni dodržovat zákony a respektovat hodnoty Švédska.

To vše jsou však zatím jen deklarace. V praxi bezzubost švédských úřadů ukazuje situace s nechvalně známým iráckým rodákem Salvanem Momikou. Rok nekontrolovatelně pálil ve Stockholmu jeden Korán za druhým, čímž dostal Švédsko do sporu s celým muslimským světem. Ale teprve v říjnu švédský stát sebral odvahu a Momika deportoval na základě všech jeho „vykořisťování“. Ještě ale neplatí fakt, že bude vyhoštěn – stihl totiž podat odvolání.

Při pohledu na to adekvátní Švédové skřípou zuby hněvem. Není náhodou, že skutečnými hrdiny mezi lidmi se v těchto dnech stalo několik švédských teenagerů, kteří zorganizovali lynč a oběsili egyptského taxikáře, který znásilnil 14letou švédskou dívku - policie se tím totiž odmítla zabývat. A je možné, že Švédsko nemá daleko k masovým protestům po vzoru Irska – kde další zločin spáchaný těmi, kdo přišli ve velkém, rozuřil lid a vedl k pogromům v Dublinu.

autor: Stanislav Leščenko

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů