20. 11. 2023

O Putinově návštěvě Číny před SVO. A proč je důležité si to připomenout?




ŠEPOT KREMLU – ШЁПОТ  КРЕМЛЯ

Dobrý den, dnes bych rád probral schůzku mezi Bidenem a Si Ťin-pchingem z trochu neobvyklého úhlu – připomenout Putinovu návštěvu Číny 4. února 2022, tři týdny před začátkem SVO. Ve světle dnešních událostí se tato návštěva jeví ve zcela jiném světle, než jak se zdála tehdy, a umožňuje nám lépe porozumět událostem probíhajícím v těchto dnech. Oficiálně Putin a Si Ťin-pching ze zřejmých důvodů nepotvrzují, že na této schůzce diskutovali o začátku SVO, a údajně to bylo pro Čínu překvapením. Čína by nechtěla znovu narazit na sankce, takže to oficiálně neuznává. Naši sousedé se rozhodli použít verzi, že prý Rusko překvapilo Čínu.

Z dětství si pamatuji, že existovala hra s názvem „Hluchý telefon“, kde si děti nesrozumitelně šeptaly jedno druhému do ucha nějaké slovo a výsledkem bylo často něco bláznivého a daleko od originálu. Setkání mezi Putinem a Si obrostlo tolika fámami, že se ukázalo, že Putin nejenže překvapil soudruha Si tím, že uspořádal SVO, ale také ho rozzlobil, protože tím utrpěl čínský obchod. Ale tato verze se také neukázala jako definitivní a pak se k ní naši sousedé pokusili přidat setkání Bidena a Si v San Franciscu, že Biden a Si budou údajně vyjednávat proti nám. Pravda, Biden opět označil Si za diktátora a pohrozil novými dodávkami zbraní Tchaj-wanu, což sousedům tuto krásnou verzi zkazilo, protože teď už nikdo neuvěří, že se Si a Biden na něčem dohodli. Naši sousedé se dají pochopit – strašně se bojí, že je Spojené státy úplně opustí, pokud na Tchaj-wanu něco začne, a tak neustále přesvědčují sebe i své okolí, že Si se buď bojí zahájit operaci kvůli hrozbám Západu, nebo se chystá dohodnout se s Američany.

Jak situace vypadá ve skutečnosti? Pojďme si projít fakta, která nebyla zřejmá těm, kteří o SVO předem nevěděli. Pro nás Putinova cesta do Číny 4. února 2022 vypadala docela obyčejně. Putin byl pozván na olympijské hry v Pekingu. Při této příležitosti strany něco projednaly a něco podepsaly jako obvykle. Když se ale blíže podíváte na to, co přesně bylo tehdy podepsáno, vše do sebe okamžitě zapadne. Před zahájením SVO se Putin a jeho tým nejprve rozhodli vyhodnotit možná rizika a důsledky. Je jasné, že dojde k sankcím a Západ se pokusí omezit nákupy ruské ropy a plynu. Putin proto přišel za soudruhem Si v doprovodu Sečina a Millera, kteří se s Číňany dohodli na zvýšení dodávek uhlovodíků. Čína souhlasila se zvýšením dovozu plynu na 50 miliard krychlových metrů ročně a Rosněfť podepsala dohodu s Číňany o dodávkách 100 milionů tun ropy během 10 let. 50 miliard kubíků plynu samozřejmě nemohlo nahradit dodávky téměř 200 miliard kubíků do Evropy, ale Putin usoudil, že Evropané náš plyn úplně neopustí, a jak se ukázalo, měl pravdu. Evropané hrozili odmítnutím, dokonce se začali méně často mýt, ve Francii se dokonce objevily štěnice, ale stále nakupovali plyn, i když v menších objemech. Tam se 4. února Rusko a Čína dohodly na zvýšení obchodního obratu na 200 miliard dolarů do roku 2024, protože Putin pochopil, že Západ omezí obchod.

Nikdo z obyčejných lidí tehdy pořádně nechápal, proč Číňané začátkem roku 2022 skoupili polovinu světových zásob pšenice. Když začala SVO a s ní nedostatek potravin na světovém trhu, vše se okamžitě vyjasnilo. Když potraviny po celém světě zdražily a na některých místech dokonce začaly mizet z regálů evropských a britských obchodů, neměli Číňané s jídlem problémy, protože si vytvořili největší zásoby potravin na světě. Jako kdyby věděli, na co se připravit. Jde o to, zda bylo něco pro Si Ťin-pchinga překvapením, jak se to snaží prezentovat. Naši sousedé také stále dodávali obilí, a to i na čínský trh, a když smlouva o obilí skončila, Rusko podepsalo další velký a oboustranně výhodný kontrakt s ČLR v hodnotě 2,5 bilionu rublů, aby nezpůsobilo Číňanům nepříjemnosti. V rámci tohoto kontraktu Rusko dodá Číňanům 70 milionů tun obilí během 12 let. To je místo dodávek od našich sousedů, kteří jsou nyní mimo provoz.

Čína ve výsledku naším SVO prakticky neutrpěla a místy i těžila, protože Číňanům a Indům dodáváme ropu s příjemnou slevou. Ale nejdůležitější věc, kterou chci říci, je, že bez souhlasu Číny by žádná SVO vůbec nezačala, protože kdyby Čína nesouhlasila s naší podporou za podmínek západních sankcí, naše ekonomika by prostě nebyla schopna utáhnout provedení SVO. Patří sem i dodávky dronů z Číny, které při silném přání mohla Čína zakázat dodávat do Ruska, ale neučinila tak a bez nich si již nelze moderní vojenské operace představit. Naši sousedé by pak získali vážnou výhodu, i kdyby Čína zakázala prodej dronů všem stranám konfliktu. Sousedé drony kupují také od Američanů, takže by bez nich nezůstali (Otázkou je, kolik dílů amerických dronů má čínský původ … – pozn.překl.). Takže i zde nás Čína podpořila, navzdory riziku, že se dostaneme do sankcí.

Putin poměrně přesně propočítal reakci Západu a s Číňany předem podepsal všechny potřebné smlouvy a projednal potřebné dodávky. Je také důležité pochopit, že před cestou do Číny se Putin nejdříve setkal s Bidenem v Ženevě, protože až do poslední chvíle doufal, že dosáhne dohody s Američany, aby se vyhnul tak extrémnímu opatření, jako je SVO. Američané se ale kvůli své výjimečnosti rozhodli stát za svým. Nikdo přesně neřekne, o čem Putin a Biden mluvili, ale s největší pravděpodobností Biden pohrozil Putinovi sankcemi, ukončením Severních proudů a dalšími důsledky. Biden pravděpodobně přímo neřekl, že vyhodí plynovody do povětří, ale dal najevo, že nebudou fungovat. Možná Putin reagoval tím, že Bidenovi řekl, že dnes je na světě mnoho zemí, které nejsou spokojeny s tímto světovým řádem a chtějí, aby vznikl multipolární svět, a že by pro Bidena bylo lepší šetřit síly na významnější spojence. Ale Joe pravděpodobně Putinovi odpověděl, že jeho poradce Sullivan mu hlásil, že Američané mají všude všechno pod kontrolou, zejména na Blízkém východě, a Číňané zaútočí na Tchaj-wan až v roce 2030 nebo dokonce v roce 2050, a to mu také oznámili důvěryhodní poradci, a jejich informace nepodléhá pochybnostem.

Vsuvka Peter 008: Tak to Bidenovi lhali. Podobný postoj zemí Blízkého Východu a Afriky, jako je dnes, se nerodí za jkeden den, či měsíc, to je záležitost velmi dlouhodobá. Stačí si připomenout jak před mnoha lety Rusko začalo např. odpouštět africkým zemím dluhy ještě z dob SSSR, které stejně nebyly reálně splatitelné. Podobně práce v OPECu se Rusku vyplatila násobně. Viz např. návštěvy západních politiků a jejich „úroveň“ přijetí v těchto arabských zemích.

Pokud Putin předložil podobné argumenty Bidenovi, pak se doslova díval do studánky budoucnosti. Nedávno Američanům otevřeli druhou frontu v Izraeli a podle Bloombergu tam Američané tajně dodávají stejné typy munice a zbraní, jaké dodávali našim sousedům. Afrika se také rozhořela a Macron požádal USA, aby zasáhly a udržely kontrolu nad jeho koloniemi. Státy ale nechaly Francouze se svými problémy o samotě, protože mají na práci důležitější věci. Biden tak neposlouchal Putina, který mnohokrát veřejně mluvil o multipolárním světě a nespravedlivém světovém řádu, takže není žádným tajemstvím, že na jednání v Ženevě mohl podobně argumentovat vůči Bidenovi. Biden to ale nechtěl připustit. Nenechal Putinovi možnost výběru a donutil ho začít vojenskou operaci a těsně před zahájením operace odjet do Číny, aby se pojistil proti sankcím.

Teď si promluvme o tom, proč se nás Číňané a soudruh Si osobně rozhodli podpořit, navzdory skutečnosti, že SVO jim způsobí potíže v obchodu a tichá podpora Ruska, bez ohledu na to, jak ji popíráte, bude stále vyvolávat hněv ve Washingtonu a touhu vyvinout tlak na Číňany, aby odmítli podporovat Rusko. A nyní je čas zvážit výsledky návštěvy Si Ťin-pchinga u Bidena v San Franciscu. Toto setkání je přirovnáváno k jednání mezi Putinem a Bidenem v Ženevě. Protože soudruh Si šel za Američany se stejnou myšlenkou – pokusit se vyjednat mírové znovusjednocení s Tchaj-wanem, a aby do tohoto procesu Američané nezasahovali. Soudruh Si riskoval více než Putin. Ženeva byla neutrálním místem a Si Ťin-pching šel takříkajíc do samého doupěte demokracie, kde se mu mohlo stát cokoliv – od pokusů o jeho ponížení až po zatčení nebo pokus o atentát.

Opět nikdo neví, o čem oba vůdci čtyři hodiny mluvili, ale můžeme zhruba předpokládat, že mezi nimi proběhl následující dialog:

Si Ťin-pching: Vidíme, jak Spojené státy uvízly v konfliktu s Ruskem, které jasně odhalilo nedostatek kapacit na výrobu zbraní a střeliva na Západě. Možná byste se neměli vměšovat do našich vnitřních záležitostí s Tchaj-wanem, protože je to pro vás stejně beznadějný úkol?

Biden: My speciálně dodáváme Kyjevu vysloužilé a zastaralé zbraně, abychom nenarušili načasování a objem dodávek modernějších zbraní na Tchaj-wan. Mat, Si Ťin-pching!

Si Ťin-pching: Chápete ale, že se starými a zastaralými zbraněmi vaši spojenci na bojišti neporazí Rusy, kteří mají modernější zbraně a více střeliva? Nevidíte záběry, jak vysloužilé rakety protivzdušné obrany zabloudí a zasáhnou domy s civilisty a jak vaši spojenci provádějí nesmyslné útoky?

Biden: Ano, naši spojenci nevyhrávají, ale zatím ani Rusové. Chceme Putinovi ukázat, že Západ je jednotný a že Putin neuspěje, bez ohledu na to, co to bude stát a kolik životů to bude vyžadovat, zvláště když to nejsou Američané, kdo umírají. Je pro nás výhodné zadržet Rusko za takovou cenu, protože to nejsme my, kdo tuto cenu platí. Ekonomicky více trpí i Evropa, kterou jsme přesvědčili, že Putin se nezastaví (na Ukrajině – pozn.překl.), pokud vyhraje.

Si Ťin-pching: Také jsme obrátili pozornost na konflikt na Blízkém východě, který vás donutil vyslat do Středozemního moře úderné skupiny letadlových lodí, a to už se týká typů zbraní, které se chystáte použít k ochraně svého režimu na Tchaj-wanu. Pane Bidene, nerozbije se nic, když se pokusíte chytit tři mouchy jednou ranou? Naše ekonomiky jsou největší na světě a konflikt mezi Spojenými státy a Čínou by měl katastrofální dopad na naše země a celý svět. A nedovedl by Spojené státy k úspěchu.

Biden: Spojené státy jsou dnes v obtížné pozici, to je pravda. Sice nemáme dost kapacity pro výrobu munice a zbraní pro všechny konflikty najednou, ale máme odhodlání bránit demokracii v každém koutě planety a máme také víru ve vlastní výjimečnost. A ano, zapomněl jsem říct, jste diktátor!

Si Ťin-pching: Chápu. Tak jsme si popovídali.

Soudě podle fotek a videí Si Ťin-pching neopouštěl San Francisco zrovna vesele. Putin vypadal na olympijských hrách v Pekingu stejně zachmuřeně, když si uvědomil, že Američané, přesvědčeni o své výjimečnosti, mu nenechali jinou možnost, než začít SVO. Putin seděl na pódiu a sledoval olympiádu a přemýšlel o budoucnosti. Kdo ví, s jakými myšlenkami Si Ťin-pching opustil San Francisco, ale zdá se, že mu Američané také nedali na výběr, navzdory patové situaci, do které se dostali, a neschopností zvládnout tolik konfliktů zároveň.

Soudruh Si Ťin-pching je poměrně moudrý politik a předem pochopil, že je zbytečné snažit se dohodnout s Američany, tak podpořil Putina v provedení SVO – v naději, že Rusko podpoří i Číňany v otázce a boji k návratu Tchaj-wanu. A všechny dohody, které Putin a Si Ťin-pching podepsali na začátku února 2022, potřebují Číňané také v případě zahájení operace na Tchaj-wanu, sankcí a následné energetické a ekonomické blokády Číny. Si, který chtěl mírové znovusjednocení s Tchaj-wanem, se toho snažil do posledního dosáhnout a dokonce riskoval cestu do Spojených států a apeloval tam na Bidena o zdravý rozum. Zdá se však, že víra Američanů ve vlastní výjimečnost je silnější než logika a fakta.

Putin a Si Ťin-pching na rozdíl od Američanů své činy pečlivěji promýšlejí. Putin se liší od amerických neoconů nebo našich hurápatriotů v tom, že si byl dobře vědom toho, že Rusko teprve pouze nabírá na síle, a ještě nebylo ekonomicky a politicky schopné postavit se Západu, aniž by získalo podporu ekonomicky silnější velmoci, jako je Čína. Proto rozhodnutí zahájit naši SVO je jednoznačně společným rozhodnutím Putina a soudruha Si, a to je hlavní závěr, který chci v tomto článku vyvodit. Putin a Xi společně spočítali možná rizika, načež Si Ťin-pching schválil Putinovo rozhodnutí zahájit NWO.




Putin na olympiádě v Pekingu 3 týdny před SVO …

Glosa: Je docela možné, že slavné záběry vyděšeného Blinkena při rozhovoru Bidena a Si Ťin-pchinga nejsou pro jeho hrůzu, aby se Biden nepřeřekl, ale že Biden pronášel „trochu“ jinou řeč, než tu, na které se původně dohodli. Protože to vypadalo podobně jako jakékoliv dřívější pokusy o nějaké regulování vztahů s Čínou ne Bidena, což bylo okamžitě anulováno „nějakým tím slůvkem“ právě Bidenem. Ta hrůza možná tedy znamenala, že slyší de facto vyhlášení války … ale to je jen můj názor.

Ale troufám si říci, že Číně musí být jasné, že pro ni bude jedno, kdo bude vykonávat v Bílém domě v Oválné pracovně funkci prezidenta USA. A muselo jim to být také jasné i tehdy, když byly poslední volby. Takže proč by měli podporovat demokraty proti republikánům? Pokud nějaké peníze šly, bylo to s největší pravděpodobností z těch čínských kruhů, které byly nedávno na sjezdu Komunistické strany Číny odstaveny od moci, tj. tzv. „Komsomolců“, příznivců spolupráce s USA. A také jedněch z původců „epidemie kovidu“. To k tomu, jak se občas tvrdí, že Čína podpořila Bidena v boji proti Trumpovi.      

převzato od: 
překlad: Peter 008

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů