29. 11. 2023

prognóza: Český premiér Fiala si podepsal demisi


Ruský tisk o České republice:


Pod heslem "demise vlády" proběhla v České republice mohutná stávka. Prognóza nutné změny vlády se stala zřejmou - v důsledku silné vlny protestů proti její politice brzy podá demisi, píše sloupkařka Pravda.Ru Ljubov Stepušova.

Byla to největší stávka od roku 1989. Nefungovaly ani školy a školky. Lidé stávkovali, protože na ně ve státním rozpočtu nejsou peníze. Vláda navíc zdvojnásobila účty za energie a daně rostou. A tak v Praze 26. listopadu svolaly odborové svazy shromáždění.

„Pokud nedojde k jednání s vládou, budou plné ulice, budou blokády a stávky,“ řekl na pódiu Bohumír Dufek, šéf Asociace nezávislých odborů.
Ozvaly se i další požadavky: "Musí se snížit ceny energií, snížit ceny potravin, přestat okrádat důchodce." "Přestaňte snižovat životní úroveň", "Nechceme dluhy."

Premiér Petr Fiala však své občany nechtěl poslouchat, ale raději odjel na návštěvu kravínů na Vysočině. Opoziční lídři ho vyzvali k rezignaci, protože premiér s nimi nehodlá vstoupit do dialogu. Fiala se v reakci na to ohradil příspěvkem na síti X*, kde sdělil, že ve zvyšování daní se pokračovat bude. Dále Fiala napsal:

„Vůdce stávkujících odborů nespojuje touha zlepšit životy obyvatel České republiky, ale politické ambice. Vláda neustále vyjednává s dělnickými sdruženími, ale jejich vůdci se jen opírají o hlasitá prohlášení."
.
Ostatně, na co si stěžovat, když životní úroveň v ČR je 91 % průměru EU.

Ze situace plynou dva závěry. V České republice dramaticky klesá životní úroveň. Například polský list Fakt.pl zjistil, že cena téměř identického potravinového košíku je v českém Lidlu o 70 % vyšší než v Polsku. A druhý závěr je, že pokles životní úrovně je tak či onak pozorován ve všech zemích EU, což povede ke změně vlád, jako se to už stalo na Slovensku a v Nizozemsku.

Politolog Lukáš Valeš pro Idnes.cz řekl, že Česká republika je zemí s nejrychleji rostoucím dluhem v EU, druhou nejvyšší inflací a stagnací, což „se stane problémem příštích let“.

„Náš HDP není ani na úrovni doby ‚před Covidem‘, politici žijí ve své slonovinové věži a vůbec neznají skutečný svět,“ řekl Valeš s tím, že nevidí jiné východisko než demisi vlády.
Nevyvozuje ale hlavní závěr: protiruské sankce nefungují proti Ruské federaci, ale proti České republice, takže je třeba od nich upustit.

Český byznys mezitím nachází v sankcích mezery a ty už jsou na očích. Zde jsou některé z „překvapivých“ objevů.:
  • Česká společnost Vítkovice Steel požádala o prodloužení výjimky ze zákazu dovozu ruské oceli do roku 2028. Tato ocel je vysoce kvalitní a výrobce - ruská společnost NLMK - v tomto parametru předčí čínské a další dodavatele. Zrušení privilegia by mohlo vést ke krizi českého stavebnictví nebo automobilového průmyslu, zdůraznila zástupkyně Vítkovice Steel Jana Dronská.
  • Od října začali čeští obchodníci do České republiky opět dovážet ruský plyn, informoval na sociální síti X* český ministr průmyslu a obchodu Jozef Sikela. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda uvedl, že od začátku října se objem vývozu plynu procházející stanicí Lanžhot zvýšil. Podle něj nyní až 40 % plynu dovezeného do ČR pochází z Ruské federace.
  • Z iniciativy slovenské společnosti Slovnaft byl vznesen požadavek na EU o prodloužení výjimky z evropského embarga na ruské ropné produkty, aby je mohla rafinerie společnosti vyvážet do ČR. To přinese ekonomické výhody pro Slovensko a Českou republiku, protože budou mít přístup k ruským ropným produktům za příznivější ceny.
  • Reexport přes Kyrgyzstán do Ruské federace, "který je ve skutečnosti jen skrytým vývozem do Ruska, vzrostl o 2100 % z Polska, o 1300 % z Německa, o 1200 % z Česka a o 300 % z Maďarska", řekl hlavní ekonom Institutu mezinárodních financí Robin Brooks.
Nedá se říci, že by vláda nepodnikla kroky, zatím tedy ne moc zjevné, ve prospěch svého obyvatelstva, zejména po té, co byla svědkem zvratu v politice na sousedním Slovensku.

Ministryně obrany Jana Černochová také přiznala, že České republice docházejí zbraně, které by mohla poslat na Ukrajinu. Podle ní se republika snaží nedostatek zbraní kompenzovat poskytováním vývozních licencí soukromým firmám, podotýká Euroactiv. Prohlášení přišlo den poté, co čeští poslanci přislíbili Kyjevu nové dodávky zbraní.

Prognóza pro Česko je nicméně zřejmá: předčasné volby a změna vlády.


13 komentářů:

  1. Důležitou otázkou je, kdo Nutellovu vládu nahradí a jakou změnu to přinese.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenahradí jí nikdo. Změní se systém, budou komunity, skupiny, města plná lidí, kteří smýšlejí podobně, neb je tu mnoho názorů teď, které se nesnesou. J.

      Vymazat
    2. Vítkovice Steel ... požádala o prodloužení výjimky ze zákazu dovozu ruské oceli do roku 2028. ....
      Zrušení privilegia by mohlo vést ke krizi českého stavebnictví nebo automobilového průmyslu.

      To je pemiérovi šumafuk - své má a jeho vláda tu přece není proto, aby se starala o lidi.
      Albi

      Vymazat
    3. V podstatě je ta otázka zbytečná, protože jakákoliv vláda sestavená z odborníků je výhrou.

      Vymazat
    4. Proč kladeš otázku o nahrazení vlády? Raději si uvědom, kdo potřebuje tzv. vládu, ty/ostatní? Opravdu si myslíš, že lidstvo potřebuje, aby jim někdo vládnul?
      Anonymní odpověď z 29. listopadu 2023 v 21:49 je přesná, tak se stane i když ne tak rychle, pouze proto, že většina ,,stáda" je stále přesvědčena, že bez současného systému vládnutí to prostě nejde. Budoucnost však ukáže, že to jde a jak moc dobře!

      Vymazat
    5. Milý "Anonymní 1. prosince 2023 v 13:58", otázku si kladu, protože po odchodu Fialowského ještě Zlatý věk nenastane a to, co píše "Anonymní 29. listopadu 2023 v 21:49" je sice hezké a žádoucí, ale také to v nejbližší době nenastane. Takže moje otázka je zcela na místě. Jinak Oracle911 se domnívá, že po Fialovi přijde ještě větší vemeno, aby se lidem konečně otevřely oči. Jeho tip je premiérka Richterová. (Bože chraň!)

      Vymazat
  2. Škůdci zemští tu nejsou od toho aby zemi budovali, ale aby škodili. To již měli za těch 34 roků všichni poznat. Přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Že se ke korytům vždycky dostanou jen morální mrzáci! A čím důležitější (zodpovědnější) to koryto je, tím větší morální chcípák. A s postupem času se to zhoršuje.

    Taková místa mají být pro toho, kdo je zastává přetěžkým břemenem, nikoli výsadou.

    Vždy, když někde nechtěně zahlédnu ten kuní ksicht, mám místo krve adrenalinový koncentrát.

    Nicméně si myslím, že čím více nařízení, vyhlášek a zákonů namířených proti státu a občanům ČR, tím dříve ten papiňák aspoň může bouchnout. Asi nejhorší, co nás může potkat, je pomalé vaření žáby.

    OdpovědětVymazat
  4. Profesorsky Pepek Vyskoc se dlouho chechtat uz nebude.

    OdpovědětVymazat
  5. Schopný politik nepůjde dnes dělat politiku, protože svou schopností si jinde vydělá i 2-3x tolik, než co ten jakkoliv schopněneschopný politik v politice, i když na to vyštudovaný a se známostmi.
    Doba 90tých let, kdy to bylo výnosnější než kdejinde a tedy lukrativnější i pro ty schopné, jsou dávno pryč....
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je jeden z hlavních problémů dnešní doby. Není už (díky nastavení Systému) tolik lidí jako dříve, co by chtěli něco dělat a udělat pro druhé, aniž by z toho šla pořádně vytřískat hromada peněz a jako bonus přitom "ojebat" někoho jiného.

      Pamatuji, jak za dob, kdy jsme se ještě měli špatně, bývaly v místím rozhlasu výzvy na víkendovou brigádu na výstavbu autobusové zastávky, opravy školy, úklid hřiště apod. a o víkendu se fakt lidi na tu práci, z níž neměli (z dnešního materiálního pohledu) vůbec nic, sešli.

      Dokud si lidi budou pokládat otázku: "A kolik za to budu mít?", ani si podle mě nezaslouží nic lepšího. Jen je škoda, že je stále dost obětavých lidí, kteří se, bohužel, svezou se zbytkem.

      Ale i tak doufám v pozitivní změnu, kdy už nebude platit, že "dobře už bylo" :-)

      Vymazat
  6. Fiala je jenom figurka, která má všechny znechutit a naštvat aby souhlasili s nástupem předem připraveného "zachránce". I ta megastávka byla řízená lidmi, spojenými s Aspenem a sorošovci. Probíhá řízený nástup fašisnu s totální kontrolou lidí a zavíráním nepohodlných. Ti budou soustřeďováni v soustřeďovacích ( cizím slovem koncentračních ) táborech, ale ne fyzicky, ale informačně - kontrolovaně omezeným přístupem k informacím a datům. Budou si moct udělat emailový nákup jednou denně, a pak černý monitor. Tam budou v bezpeční před dezinformacemi a nesprávnými argumenty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promiň Vojto, ale to už je info jak od VK z aeronetu. Ještě dodat, že není šance se tomu vyhnout a musel bych se jít oběsit na záchod :-)

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů