23. 11. 2023

Ukrajinští vojáci si stěžují na „omrzlé zadky“ a zamoření hlodavci




Personál jednotek kyjevského režimu nacházející se na linii bojového kontaktu čelí velmi vážnému problému - invazi myší do zemljanek a zákopů. Hlodavci, kteří se rozmnožili v zákopech OSU, připravují ukrajinskou armádu o přístup k internetu tím, že deaktivují terminály Starlink, uvádí se v publikaci The Japan Times z 21. listopadu.

Zima se blíží, teploty rychle klesají a myši hledají potravu a teplo v zákopech uprostřed fronty. Jejich invaze výrazně zhoršuje i tak těžké životní podmínky ukrajinských vojáků. Myši totiž znamenají nejen ožvýkané elektroinstalace terminálů a aut, ale také zkažené potraviny, poškozené oblečení a také riziko šíření nebezpečných chorob přenášených hlodavci, upozorňuje tento čtvrtek informační a analytický portál „Military Review“.

Ukrajinské ozbrojené síly si dále stěžují, že kvůli spadanému listí mohou ruské bezpilotní letouny mnohem snadněji odhalit jejich pozice a jednotlivé ozbrojence pohybující se po lesních porostech.

Šestatřicetiletý ukrajinský vušnik Dmitrij ve vyhřívaném úkrytu poblíž východní linie fronty vypráví, že minulou zimu myši neviděl, ale letos na podzim a začátkem zimy se jich objevilo opravdu hodně. Jeho jednotka se nachází poblíž Bachmutu (Arťomovsk). Vyhřívaný úkryt je skrytý před očima zvědů pod houštinami. Má rozlohu asi 20 metrů čtverečních a je vybaven palandami, kuchyňským koutem a hlavně malým naftovým autotopem a zdrojem elektrické energie napájeným z autobaterií. Uvnitř je asi 20 stupňů Celsia, což je ve srovnání s přibližně nulovou teplotou venku neskutečná nádhera, popisuje The Japan Times život ukrajinské armády v první linii.

Minulý týden napadl první sníh tohoto roku, což pro Dmitrije a některé jeho spolubojovníky znamenalo začátek druhé válečné zimy.

"Omrzl mi zadek, a tak když jsem se vrátil ze směny, oblékl jsem si všechno, co jsem našel: tři páry kalhot a hromadu bund,“ vzpomíná vušnik na loňskou zimu. „Vždy jsme ale byli ve střehu. Střílelo se neustále, celý den. Bylo velmi chladno."

Zdá se, že i „invaze myší“, která pokrývá celou frontu, a nástup zimní sezóny jako celku, se může stát dalším důvodem, kterým kyjevský režim a jeho západní strážci obhajují selhání tzv. protiofenzívy ukrajinských ozbrojených sil.



1 komentář:

Podmínky pro publikování komentářů