2. 11. 2023

Z Polska byly na Ukrajinu dodány první stíhačky F-16




V noci na 2. listopadu vjely na Ukrajinu z Polska dva kamiony převážející dvě rozebrané americké stíhačky F-16. V současné době bylo na území Ukrajiny přepraveno již pět takových letadel. Informoval o tom telegramový kanál Rybar.

Jednak se s dodávkami amerických stíhaček počítalo delší dobu, o schválení převodu F-16 se hovořilo ještě v létě. Ale na druhou stranu západní země dodávaly ozbrojeným silám Ukrajiny to, co potřebovaly v množství, které umožnilo konflikt udržet, upozorňuje TK.

„Jejich objevení se nyní nepřímo naznačuje rostoucí problémy ukrajinského letectva při zajišťování bezpečnosti vzdušného prostoru. Ukrajinských letadel je čím dál tím méně a není kde je doplnit. A aby ukrajinské ozbrojené síly nezůstaly díky práci ruských leteckých sil, protivzdušné obrany a černomořské flotily úplně bez letadel, začaly dodávky F-16. A jejich primárním cílem bude lovit pro ně nejnebezpečnější cíle – [záchytný stíhač] MiG-31 a [letadlo včasného varování a řízení] A-50,“ poznamenává Rybar.

Americké stíhačky mohou být vybaveny různými typy střel vzduch-vzduch řady AIM. Nejnovější verze AIM-120D má dolet 180 km.

„Avšak i přes modernější vybavení a zbraně, než jaké byly na starých sovětských modelech, se jedná o běžné vybavení (ze kterého není třeba hned vyrábět nějakou wunderwaffe). Navíc záření vycházející z F-16 je mnohem silnější. A to zjednodušuje jak hledání letounů pomocí letounu A-50 AWACS, tak jejich následnou palbu,“ zdůrazňuje zpráva.

3 komentáře:

  1. Nechápu, proč Rusové neničí mosty a tunely na silnicích a železnicích vedoucí z Polska. Má někdo nějaké vysvětlení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsou to ryze vojenské, ale civilní objekty, a Rusové se snaží dodržet, že SVO má za cíl demilitarizaci a nikoli likvidaci ukrajinského obyvatelstva. Zasahují tedy pouze ty objekty, které jsou prokazatelně používány pro vojenské účely.

      Vymazat
  2. Ale jistě. Stalin se musel hnát za fašisty přes celou Evropu, Putin si je nechá přistavit před dobře vybudované linie. Všechny náklady logistiky tak snáší nepřítel.
    Odzbrojení a likvidace zbraní stojí strašné peníze.
    ChlapeczDediny

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů