17. 11. 2023

Česká vláda sáhla po majetku Kremlu

Ruský tisk o České republice:


Foto: Zuma/TASS

Česká vláda schválila zmrazení ruského státního majetku. Jak informoval na sociálních sítích ministr zahraničí Jan Lipavský, stalo se tak na jeho návrh.

České úřady podle českých médií podpořily zařazení společnosti pro správu ruských aktiv v zahraničí FGUP Goszagranobstvo, která je přímo podřízena Správnímu odboru prezidenta Ruské federace, na národní sankční seznam.

„Tato společnost spravuje mnoho nemovitostí v České republice, které patří Rusku. … Veškeré obchodní aktivity FGUP „Goszagranprosperty“, včetně leasingu, jsou nyní nezákonné. Zařazení na sankční seznam povede ke zmrazení veškerého majetku vlastněného nebo jinak ovládaného společností v České republice,“ citovala média Lipavského.

Jak řekl předseda vlády ČR Petr Fiala, Rusko nyní nebude moci nakládat s nemovitostmi, které v zemi vlastní. Jde především o zařízení v Praze a Karlových Varech. Kromě toho je zakázáno používat účty, na které jsou přijímány platby za pronájem. Nájemci objektů budou moci pokračovat v práci a platby budou muset být zaslány na schválený účet. Lipavský věří, že z Ruska nebude žádná odezva, protože Česká republika takový majetek v Ruské federaci nemá.

Fiala dodal, že Praha bude usilovat o podobné kroky u dalších na evropské úrovni. Česká republika byla první zemí, která zmrazila ruské nemovitosti umístěné v zahraničí. Zmrazení ruského státního majetku v Česku se přitom podle Lipavského ruské diplomatické mise nedotkne. To jsou minimálně čtyři objekty z celkového počtu.


Jak uvedl prezidentský tiskový tajemník Dmitrij Peskov, rozhodnutí českých úřadů jsou z hlediska mezinárodního práva nezákonná. Situace se analyzuje a nelze vyloučit odvetná opatření. Zástupce Kremlu také poznamenal, že „protiruský postoj českých úřadů je naprosto zmatený“ a Rusko „jej kategoricky odmítá“.

Místopředseda Asociace ruských diplomatů profesor Andrej Baklanov považuje rozhodnutí českých úřadů za věc vnitřní interakce mezi evropským společenstvím – civilním i vojenským.

— Dochází k určitému přerozdělení funkcí: kdo a kdy se bude zabývat jakými injekcemi, a aby se neustále udržovala míra nevraživosti vůči Rusku. Tyto země se chtějí prezentovat jako velmi důležitá součást evropské a NATO solidarity, takže neodmítají, když jsou požádány o nějakou nepřátelskou akci.
Problém je v tom, že špatně reagujeme. Stále více s nějakými poznámkami, prohlášeními. Myslím, že bylo nutné přejít již dávno – ne před pěti nebo deseti lety – k tvrdšímu způsobu jednání s těmito našimi bývalými pochybnými partnery.

„SP“: Jak legální jsou takové kroky? Nebo už „partneři“ zapomněli na zákon?

— Stát má právo činit jakákoli rozhodnutí v souladu se svými právními předpisy, včetně těch, které se týkají majetku. Ale vždy se tak děje v souvislosti s rozvojem bilaterálních vztahů a mezinárodních závazků. A ty zpravidla takovým rozhodnutím brání.
Nyní se za základ bere jiný přístup – protiruský. Považuje se za důležitější než jakékoli tradiční, morální nebo písemné závazky stran. Ty mohou být revidovány. Jiná věc je, že je právem země, ke které to směřuje, odpovídajícím způsobem reagovat. Tvrdě.
To odporuje nejen diplomatické etiketě, ale i základní interakci mezi státy. Myslím, že musíme reagovat tvrději a znatelněji. Takovou odpověď však stále nevidím a to je podle mého názoru jako profesionálního diplomata nešťastná chyba při obchodování s těmito zeměmi. Nerozumějí normální řeči, ale přesto očekáváme nějaké vysvětlení pozice. Nedělají to z neznalosti. Zkoušejí, co si můžou dovolit a je to útok na nás.

"SP": Mohou ostatní země takový krok podpořit?

— Pokud od nás nezazní žádná silná reakce, ostatní budou tuto cestu následovat.

"SP": Přijmou české úřady podobná opatření ohledně soukromého majetku Rusů?

— Myslím, že ano. Bude to logické. Naši občané tam mají mnoho osobního majetku. Protože již hovoříme o prvcích vyvlastňovacího charakteru, lze toto rozšířit na státní, podnikový a osobní majetek.
Náš prezident svého času varoval, aby se nenechávali unášet cizím majetkem. Neposlouchali. Ale v každém případě musíme reagovat. Musíme chránit každý aspekt související s naším státem a našimi občany.

Docenta katedry politologie na MGIMO Kirilla Koktyše taková rozhodnutí nepřekvapují, protože prezidentem země je Peter Pavel.

— Pavel se nikdy nevyznačoval výjimečnými vlastnostmi a celý svůj život dělal kariéru konformisty. Dá se předpokládat, že proti němu existují formální i neformální nástroje vlivu – kompromitující materiály, možná něco jiného. Nemá co ztratit, vždy byl člověkem-funkcí a Česká republika pro něj v tomto ohledu není příliš důležitá, je to pro něj aplikační bod pro politické technologie, nic víc. Řekli mu, aby vydláždil takovou cestu a on splnil příkaz. Jeho funkcí je testovat, testovat sílu EU - kde a jak se dá ohnout. Otázkou je, kdo mu dává příkazy.

„SP“: Chápu to správně, že Pavel „poslal“ přijatou objednávku dolů a přišel s tím Lipavský?

— Mohl to poslat dolů. Je to otázka vnitřní byrokracie. Bylo to ozvučeno, je nutné to provést. Myslím, že podstatný státní majetek Rusko v Česku nemá. Akce je spíše symbolická a měla by ukázat, co si může Praha proti Moskvě dovolit.

"SP": Budou ostatní země reagovat na výzvu, aby přijaly stejná opatření?

— Počítáme s tím, že se v tom zápalu najdou další idioti, kteří se to pokusí zopakovat. Nebo závislé osoby, které lze objednat.

„SP“: Může být rozhodnutí rozšířeno i na majetek obyčejných Rusů?

— Myslím, že je to jejich sen. Pak si budou moci zkusit nacpat kapsy.

"SP": Ale to je loupež!

— Rozhodně. Tak tomu je v těch nejlepších evropských tradicích. Ke svému bohatství si vždy přidávali loupežemi.


autor: Irina Gusjeva

4 komentáře:

  1. ČLOVÊK míní a Pán Bůh MÈNÍ/ tento Boží Zákon a KARMA funguje na 100%
    Zaseli zlo sklidí BODLÁČÍ
    Ve Vesmíru je HOJNOST ve VŠEM
    ZAPOMNËLI NA NÁMOŘNÍ PRÃVO!!!!!
    TOTO PRÁVO POŘÁD PLATÍ A DOPORUĆDUJI KAŽDÉMU OBČANOVI SI HO NASTUDOVAT ,ABY SE PROBUDIL.ŠÁRKA

    OdpovědětVymazat
  2. Nejsmutnější je to, že podle skutků té samozvané skvadry, která se dostala k moci ústavním podvodem, na nás hledí normální civilizovaný svět. Rád bych se dožil stavu, kdy se tahle "vláda" bude zodpovídat ze svých činů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezejmenný
      "...na nás hledí normální civilizovaný svět."
      A to si právě nemyslím (nebo aspoň v to doufám). Já si taky nemyslím, že co Ukrajinec, to uctívač Alzáka. Stejně tak si nemyslím, že co Američan, to děcko uvězněné v dospělém těle. Ani že co Kanaďan, to namyšlený koko..
      Pokud je civilizovaný svět opravdu to, co si myslím, že by měl být, pak mu je jasné, že podle dosazených loutek nelze smýšlet o celém národu, kterému vládnou (slovo "vládnout" berte s nadhledem).

      Ale je dost možné, že nepatřím do onoho normálního civilizovaného světa. A pak v tom případě dobře mi tak.

      Vymazat
  3. No jo. Bežný občan keď niečo "zmrazí" tak je súdený ako zlodej a ide za mreže...

    s0lar

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů