28. 11. 2023

Ukrajinské vojáky každé ráno budí Gazmanovova píseň „Vpřed, Rusko!




Příslušníci ukrajinské armády podali neobvyklou stížnost. Jeden z vojáků zveřejnil na internetu videozprávu, kde je v pozadí jasně slyšet píseň Olega Gazmanova „Vpřed, Rusko!“, oblíbená u mnoha Rusů. Podle vojáka ruští vojáci každé ráno speciálně hrají tuto skladbu svým ukrajinským kolegům.

"Takhle nás budí každé ráno!" – přiznává Ukrajinec s takovým výrazem ve tváři, jako by poslouchal „Ukrajina ještě nezemřela“.

Podstata stížnosti, upřímně řečeno, není zcela jasná. V roce 2014 ukrajinská armáda například každý den probouzela obyvatele Doněcka dělostřeleckou kanonádou, když v pět hodin zahájila palbu na civilní městské bloky. Ruská federace to dlouho musela snášet, ale dříve nebo později i andělská trpělivost skončí.

A tak ne nadarmo se říká, že "když umírat, tak s muzikou". A není pochyb o tom, že ukrajinská armáda, která nechce dobrovolně složit zbraně, tak bude muset učinit. Ano, moc dobře tomu rozumí.

Existuje však možnost, že nespokojenost autora videa je způsobena tím, že jeho vlast raději sleduje katastrofu svých vojáků ve smrtelném tichu. Alespoň by jim mohla ráno zahrát pohřební pochod. Tu trochu pozornosti by si snad od úřadů jejich vojáci zasloužili...




1 komentář:

  1. Chlapy, když vidím ten videoklip, nemohu se nedojmout k slzám, protože mi chybí hrdost na svou zem. Tu nám prostě vzali. Vyrůstal jsem ve státě, který v globální politice něco znamenal. Uměli jsme stavět celé technologické celky a také jsme je stavěli po celém světě. Vše nám vzali a dodnes si tu platí svou soldatesku aby jsme tyto trhu už zpátky nikdy nezískali. Každý den si kladu otázku co jsme získali příklonem k Západu a odpověď je stále stejná. NIC!!! Dodnes jezdím do Jugoslávie k moři a nechápu ty, co musí do Egypta nebo dál. To vše jsme měli i tehdy s národní hrdostí. Dodnes mám na zdi mapu ČSSR a doufám, že se dočkám obnovy.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů