26. 11. 2023

Monument, který se tyčí nad Plzní, vyvolal skandál aneb pravda se nehodí




Nový pomník v Plzni vzbudil poprask. Obsahuje nápis kritizující Fialovu vládu, radnici vadí... 
Více než šest metrů vysoká umělecká stavba ukrývá i kovové tabule s kontroverzními politickými a náboženskými texty, mimo jiné i o současné Fialově vládě. Za instalací díla stojí spolek, který vznikl teprve před půl rokem. Nově vzniklý pomník o víkendu dokonce posvětil farář.



Monument "Křídla" naděje vznikl za finanční podpory Slovanské radnice, ta ale prý o umístění kontroverzního textu neměla tušení: „Ten text podle mě neodpovídá tomu, co si myslíme o realitě my, a minimálně jsme se k tomu nemohli vyjádřit, protože jsme o něm nevěděli,“ sdělil pro CNN Prima NEWS starosta městské části Plzeň 2-Slovany Lumír Aschenbrenner (ODS).

Socha vyšla na více než 300 tisíc korun. Radnice přispěla 120 tisíci. Autorem textu ve skříňce je předseda spolku Arsanat Jiří Štrunc. „Je to prostě určité svědectví doby. Já v tom nevidím nic špatného, protože to je zobrazení společnosti, jaká je. Jak si to kdo vztáhne a vysvětlí, to už není můj problém,“ uvedl Štrunc na dotaz CNN Prima NEWS.

K monumentu se od víkendu sjíždějí lidé, kteří si dílo fotí a čtou nápisy, zařazení textu do pomníku ale nerozumí. „Nevím, proč to tam napsali. Co s tím má společného vláda?“ ptala se nechápavě žena. Další z návštěvníků také uvedli, že se k místu rozhodli vydat i z toho důvodu, že nejspíše na místě dlouho stát nebude.


Od díla se radnice distancuje – starosta se proto ve středu sešel s autorem textu. „Mně osobně se ta socha líbí, lidé se ale bohužel nebaví o díle, ale o textu, “povzdechl si a dodal, že autor má do konce týdne text odstranit, jinak bude mít případ soudní dohru. „My jsme ho schopni odstranit okamžitě, ale odstraníme v podstatě pravdu“, reagoval Štrunc.

Text ze sochy anděla:



Je rok 2023. Republice vládne Fialova pětikoalice. Rapidně se zhoršuje život obyčejných lidí, ceny všeho vyletěly strmě nahoru. Je druhý rok války mezi Ruskem a Ukrajinou podporovanou EU, NATO a Amerikou. Celosvětově je tendence elit zmanipulovat ke svému prospěchu. Lež jako způsob života nahradila pravdu. Nezapomeňte, zrodili jste se ke svobodě.

autor příspěvku neznámý

16 komentářů:

  1. Pravda je, že to vypadá spíš jako rohy... A to oko uprostřed??? Text je sice pravdivý, ale hloupě napsaný. Za všechno může Fiala, je stejná blbost, jako za všechno může Babiš a Putin, akorát z druhé strany. Taky mě zarazilo, jak nepěkně a neliterárně je to zformulováno, jak to nelahodí uchu. Doufám, že ten farář byl římský katolík, to by už dávalo dokonalý smysl. Škoda peněz, ty se mohli dát sirotkům. Zpráva na úrovni bulváru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jane,
      každý vidí, co vidět chce. Mě kupříkladu první na mysli přišly křídla a Aeskulapova hůl. Ale to je buřt.

      Co se textu týká - pro mě lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše. I takovýto neliterární a něčímu uchu neladící projev vzdoru je tisíckrát lepší, než nějaké rádobyvzdělané remcání na netu.

      Na koho si stěžovat a na koho ukazovat, když ne na Fialy apod.? Lepší jít po konkrétním sedmnáctém patru pyramidy, než pálit slepými náboji na neznámou samotnou hlavu bestie. Proč? Protože vrchní patra pyramidy jsou pouzí jednotlivci, kteří bez podpory těch "zdola" si nerozsvítí ani žárovku na hajzlu.
      Když jim spodní patro pyramidy sejme většinu Fialů, Rakušanů, Černochových ad., když jejich nástupcům ukáží, že nejsou nedotknutelní, může to být první a zásadní krok ke zboření pyramidy.
      Takže za mě - jen více takto viditelného odporu. Může to dodat odvahy dalším k ještě odvážnějším krokům a strhnout lavinu.

      Vymazat
    2. No vidíte, s tou holí jste se trefil. Aeskulapova hůl je symbol hermafroditství a transgenderu. Když si najdete Bafometa většinou ji má mezi nohama.

      Zbytek nechám bez komentáře, stejně se ničeho nedopracujeme. Dobrý večer všem.

      Vymazat
    3. Michale,
      také se pokusím o interpretaci: text, který je ukrytý dole v kamenném podstavci, je semínkem vzdoru, z něhož se dlouhou, temnou cestou vzhůru prodírá ke slunci klíček. Až se v jeho záři rozvije, "rozletí" se do světa a nic ho nezastaví. (Ani blbci.)

      Vymazat
    4. Vlabi - to je hezká interpretace :-)
      Já se o žádnou nepokoušel, jen jsem psal, co jako první mozek na obrázku uviděl.

      Pro Jana - já mám ze zkušeností z orgonitů (je to tu na blogu také) vysledováno, že nezáleží na tom, co v něčem vidí pozorovatel, ale na tom, co do toho vložil tvůrce. Či-li - obal není tak důležitý jako obsah.

      Vymazat
    5. A pokud chce někdo ve všem vidět jen chyby a kazy (tedy sklenici na půl prázdnou), vidět za každým stromem bubáka, je to jeho výsostné právo. Co už, alespoň u nás na blogu, jeho právo naopak není, je pokoušet se takový pohled podsouvat druhým. V tomto zde žádnou demokracii nehledejte.

      Vymazat
    6. Vše se na Fialu neháže, z textu je to zřejmé. Je to popis doby s celkového pohledu.

      Vymazat
    7. Hromský: Aeskulapova palica ako symbol hermafroditizmu a transgenderu??? Menej fetovať a viac študovať!

      Vymazat
    8. Hromskému může pomoci i ta wikipedia:
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Aeskulapova_h%C5%AFl

      Vymazat
  2. Jediné s čím nesouhlasím je, že "vládne". Já bych řekl, že je "u vesla". A jak všichni
    dobře víme, veslaři nikdy na žádné lodi neřídili směr její plavby.
    Jirka N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MichalB - Přesně tak!
      Albi

      Vymazat
    2. S dovolením přidám ještě jiný z jiného soudku:
      Ústava nám zaručuje svobodu slova - jistě i písemného. Ovšem už se tam nepíše nic o "nevhodném výběru" těch slov, ani o jejich sestavení do nevhodné věty.
      Takže jsme zřejmě takový kočkopes - totalitní demokracie v demokratické totalitě.
      Albi

      Vymazat
    3. Kdyz jsme byli deti,takovou zatocenou hul, nosil mikulas.Me naoada

      Vymazat
    4. Asi muj text, bude 2x. Nekde mi zmiznul. Mikulas mel takovou zatocenou hul a nosi ji i hodnostari cirkve.Pokud jsou kridla( rohy), tak chtel text upozornit ,ze vlada patri k Satanistum.

      Vymazat
  3. Uporne pravicujici Plzen prekvapuje. Potrhlé jizdy svobody v americkém strihu nahrazene timto .....

    OdpovědětVymazat
  4. Co na tom není pravda? Ale chápu, že se to politikářům pětikolky zajídá.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů