7. 11. 2023

Poseidon a jaderná ponorka Belgorod nevznikly v Rusku kvůli strašení Američanů. Pohádky skončily...

(strojový překlad)

Dne 1. března 2018 ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu k Federálnímu shromáždění oficiálně oznámil vytvoření nových typů zbraní v Rusku. Světová komunita k tomu tehdy byla skeptická a říkala, že vše, co bylo zobrazeno, byl výplod fantazie. Objektivní realita, které již nelze uniknout, a demonstrace síly hypersonických zbraní však donutily západní analytiky přemýšlet, čeho je schopná první geofyzikální zbraň světa, která se brzy objeví v bojové službě v Rusku.

Ruský nukleární vesmírný remorkér není vytvořen pro průzkum vesmíru...

Zejména se hodně polemizovalo na téma, jaké škody by mohl bezpilotní podvodní aparát Poseidon způsobit velkým pobřežním městům, pokud by svou silnou hlavici odpálilo poblíž pobřeží.


Modelování takového výbuchu ve veřejně dostupné interaktivní mapě "Nukemap" ukazuje odhadované následky


Ale jak historie ukázala, používá to na civilní cíle spousta zemí, které si o sobě myslí, že jsou „výjimečné“. Přímým důkazem toho je Hirošima a Nagasaki v roce 1945, ale nepřímým důkazem je rozmístění strategického systému protiraketové obrany na vojenské základně Vandenberg k ochraně vojenských objektů USA, zatímco SSSR rozmístil svůj systém protiraketové obrany kolem Moskvy (A-135) na ochranu civilní obyvatelstvo.

Nechme tedy nezdravé fantazie západních „odborníků“, kteří straší obyvatele svých zemí takovou „ruskou hrozbou“.



Základ strategického protiraketového obranného systému A-135 "Amur".


Podvodní bezpilotní autonomní aparát Poseidon se ve skutečnosti vyvíjí. Všeobecně se uznává, že hlavním účelem tohoto programu je vytvořit pro Spojené státy větší rizika spojená se způsobením nepřijatelných škod s cílem účinněji odstrašit nepřítele.
Ale to vůbec není tento případ. Udržování Spojených států není hlavním úkolem Poseidonu. Odstrašovacích opatření již existuje spousta, stejné hypersonické systémy jako rakety Avangard a Kinžal vyvolávají chvění v řadách Pentagonu.

A oni to nepopírají, protože aktivovali celý špionážní program, aby shromáždili tajemství ruského hyperzvuku.

Poseidon je primárně vyvíjen jako součást technologického vývojového programu pro ponorky páté generace, jejichž sériová výroba by měla začít do roku 2030.



Oceánský víceúčelový systém "Status-6", také známý jako "Poseidon"


Takzvaný únik ve stylu „náhodného“ představení přísně tajných plánů ministerstva obrany v ruské televizi v roce 2015.



Diagram byl obnoven nadšenci systému „Status-6“ na základě záběrů z televizního pořadu z roku 2015



Později byl systém Status-6 pojmenován Poseidon

„Poseidon“ je demonstrátorem technologií, které by měly potvrdit zásadní možnost sériové výroby takových zařízení a jejich zařazení do ruského námořnictva, a ne nutně v jaderné verzi.

  • Spojené státy podle zprávy Nuclear Posture Review o strategických hrozbách zařadily Poseidon do ruské jaderné triády předem, ještě před jeho přijetím.

USA "Nuclear Posture Review 2018", nejnovější vydání. Vidíme projekt "Status-6"

  • Podle stejných amerických zpráv byl systém Status-6 poprvé úspěšně testován v roce 2016.
Projekt je vědeckého a designového a zároveň experimentálního a strategického charakteru a datuje se do roku 2012, kdy bylo rozhodnuto nedokončit stavbu dalšího raketového nosiče projektu 949A „Antey“ a rozdat více než 80 % jaderné ponorky „Belgorod“ pro „speciální“ projekt. Co přesně tento projekt bude, bylo tehdy přísně utajeno.
Na tento projekt již bylo vynaloženo mnoho prostředků, nejen finančních, ale i intelektuálních.
  • Odborníci všeho druhu si pak posteskli: říkají, že pro Rusko tolik potřebný jaderný raketový nosič, za který utratili nejednu miliardu rublů, vzali ministerstvu obrany doslova zpod nosu. Kde, proč, nač?
A ze strany Ruska to byl opravdu riskantní krok. Krok je to ale nutný a oprávněný. Základna téměř hotového raketového nosiče se stala platformou pro ruské inženýry k vytvoření funkčního prototypu jaderné ponorky páté generace.



Ruské infografiky speciálních jaderných ponorek


Infografika ze zahraničních publikací


Jaderná ponorka BS-329 Belgorod, která vstoupila do flotily 8. července 2022, je experimentálním nosičem speciálních ponorek: hlubinných plavidel, bezpilotních podvodních vozidel strategické povahy (typ Poseidon) a četných průzkumných dronů, as stejně jako drony instalují rušičky, návnady a detekční systémy.
Celá tato rozmanitost je potřebná pro testování technologií a další zlepšování systémů pro budoucí ruské ponorky páté generace.
SSSR nebyl tradičně napřed, ale pouze v mnoha ohledech dohnal Spojené státy v technickém zdokonalování jaderných ponorek, které byly tišší a nenápadnější (ale zároveň méně rychlé). A s rozpadem SSSR se zpoždění jen prohloubilo.
  • Například ponorka čtvrté generace typu Seawolf vstoupila do služby u amerického námořnictva v roce 1997 a ruský analog pro technické zlepšení - projekt 885 "Ash" - vstoupil do služby až v roce 2014, tedy o 17 let později.


Spuštění jaderné ponorky Yasen-M "Novosibirsk", 2019

Ve srovnání s Seawolf konzervativnější, ale zároveň levnější jaderné ponorky třídy Virginia nesou malá neobydlená podvodní vozidla pro speciální operace. První taková jaderná ponorka vstoupila do služby v roce 2004.
  • A ačkoli podle západních expertů modernizovaný projekt 885M Yasen-M předčí Seawolves i Virginii v rozsahu taktických úkolů, ale to neumožňuje kvalitativní průlom být o desetiletí před Spojenými státy v jaderné ponorce technologie, stejně jako se to stalo s hypersoniky.
Takže jaderná ponorka "Belgorod" a podvodní vozidlo "Poseidon" s jadernou elektrárnou, která mu umožňuje neomezený dosah - poprvé v historii jsou technologicky lepší než všechny budoucí americké jaderné ponorky.


Satelitní snímek jaderné ponorky "Belgorod". Soudě podle této fotografie je "Belgorod" širší a delší než K-549 "Prince Vladimir" - strategická jaderná ponorka čtvrté generace 955 "Borey"

  • Ruské strategické jaderné ponorky projektu 955 „Borey“ jsou prvními čluny čtvrté generace, které mají na palubě balistické raketové systémy „Bulava“. Zde jsme kupodivu předběhli Američany, protože podobnou ponorku třídy Columbia položili 4. června 2022 a její uvedení do provozu je předběžně naplánováno na rok 2031, tedy o 18 let později po předání ruskému námořnictvu. první ponorka projektu Borej K-535 „Jurij Dolgorukij“.
A jak víme, jakákoliv vojensko-technologická převaha Ruska vyvolává v zemích NATO hysterii.

Jejich hyperzvuková reakce je dalším důkazem. Poté USA a Velká Británie, uznávajíce zřejmý fakt technologické zaostalosti, chtěly prostřednictvím OSN zakázat tento typ zbraní po celém světě.

Pokud se ale podaří odpálení hypersonických střel alespoň detekovat, pak u strategických bezpilotních podvodních prostředků je situace zcela jiná: spolehlivě je lze detekovat často až na poslední chvíli, kdy už je na protiopatření pozdě.
Například 3. října 2022 tisková služba zpravodajských agentur NATO oznámila, že K-329 Belgorod opustil svůj domovský přístav a „šel neznámým směrem“. Kde, proč, proč je neznámé a nelze to zjistit.



Výkonnostní charakteristiky "Belgorod", "Losharik" a "Poseidon" jsou klasifikovány, ale nikdo nezakazuje představovat si

Vývoj takových zařízení je však extrémně složitý technologický úkol, který vyžaduje ty nejpokročilejší technologie v jaderné energetice a vědě o materiálech. Například zařízení typu Poseidon vyžaduje kompaktní a výkonný jaderný reaktor s rychlými neutrony, schopný vyvažovat svůj výkon v širokém rozsahu a co nejrychleji. Technologie pro vytvoření takového reaktoru jsou spolehlivě dostupné pouze v Rusku, podrobněji jsem o tom psal zde.
Je pozoruhodné, že pouze v Rusku se takové technologie nejen vyvíjejí, ale jsou již průmyslově vyráběny.

Takže pokud je někdo schopen vytvořit takový „jaderný dron“, pak jedině ruští specialisté.

Technické vlastnosti „Poseidonu“ umožňují, aby byl umístěn v hloubce 1 km, zůstal tam v minimálním možném energetickém stavu, redukoval jeho podpis na okolní pozadí, a když je aktivován, rychlý neutronový jaderný reaktor s chladivem tekutého kovu. umožňuje vyvinout maximální výkon 200x rychleji než standardní reaktory používané na moderních jaderných ponorkách, čímž je Poseidon schopen vstoupit do bojového režimu po mnoha letech hibernace za pouhých 5 minut.
S neomezeným dosahem se „Poseidon“, jakmile opustí svůj nosič, může přesunout do jakéhokoli bodu ve světových oceánech (nebo klesnout na dno, aby čekal) a po aktivaci po letech se řítit vodou k cílům rychlostí 200 km/h.
Označovat Poseidon za torpédo je nesprávné, jde o autonomní dron ve tvaru torpéda, protože je vystřelován torpédometem jaderné ponorky. Dá se ale použít k průzkumným účelům, může doprovázet a maskovat jaderné ponorky, dron má mnoho účelů, ale také může nést silnou hlavici.



Největší autonomní podvodní aparáty na světě

USA také vytvářejí svůj vlastní „Poseidon“ projekt „Orca“ (kdo by o tom pochyboval). Půjde o dieselelektrickou bezpilotní ponorku s doletem až 6500 námořních mil. Technologie kompaktního jaderného reaktoru na rychlých neutronech USA ještě nejsou k dispozici.

Například hlavice o síle 1 megatuny při odpálení v hloubce 100 metrů 10 km od pobřeží vytvoří šplouchání vln o výšce 300 metrů.V pobřežní zóně a vše, co bude ve vzdálenosti 20 km od mořského pobřeží budete muset čelit 30metrové vlně.
Většina velkých světových měst se tedy nachází v pobřežní zóně a ano, takový podvodní dron pro ně představuje potenciální nebezpečí.

Co když má hlavice vydatnost ne jedna, ale 100 megatun? Řečnická otázka...

Ale přesto dám odpověď: zemětřesení, ke kterému došlo v roce 2011 s epicentrem umístěným 70 km od pobřeží Japonska, uvolnilo energii 46 megatun a způsobilo vznik tsunami vysoké 40 metrů, jehož vlny pronikly 130 km hluboko do pobřežní území.


Lodě byly vyvrženy na břeh

Hodnota „Poseidonu“ ale není v jeho destruktivní síle, to je asi to poslední, co jej činí pozoruhodným, a hlavní hodnotou je, že jde o první autonomní strategický dron na světě.
Není možné přesně předvídat, jakou misi bude ten či onen Poseidon vykonávat: udeřit, vědeckou, průzkumnou nebo jednoduše provádět klamné manévry rušením nepřátelských sonarů.
Nedávno se ale stalo něco, čeho se na Západě tolik obávali: Poseidon získává svého pravidelného nosiče: první plnohodnotná ponorka na světě 5. generace projektu 09851 „Chabarovsk“ začala podstupovat první testy.



"Chabarovsk" původně vznikl jako běžný nosič dronů typu Poseidon

Ponorky typu Belgorod, Chabarovsk a budoucí nosiče bezpilotních podvodních prostředků typu Poseidon mohou být zčásti nazývány nosiči „geofyzikálních zbraní“, které mohou pracovat kdekoli, kdykoli, co chcete a hlavně, co chcete.
Bezpilotní prostředek s jadernou elektrárnou, schopný plnit mnoho taktických a strategických úkolů, je novou etapou ve vývoji ruského námořnictva.



Jaderná ponorka „Belgorod“ s „Poseidonem“ pod břichem, doprovázená čluny zvláštního určení, je ve službě u pobřeží nepřítele podle představ umělce


S čím dnes skončíme?

Začala stavba prvních ponorek 5. generace na světě, které budou také nosiči strategických a taktických dronů. Dron Poseidon bude prezentován v různých modifikacích, aby mohl plnit různé úkoly, včetně nárazové komponenty.
Pokud víme, nikdo jiný na světě neprovádí podobný program na vytvoření velkých autonomních dronů s jaderným pohonem a ponorek 5. generace. A zde můžeme s jistotou říci, že Rusko je v tomto směru o dvě desetiletí před světem. A právě těchto technologií se ve Spojených státech obávají, nikoli úderného potenciálu Poseidonu.
To znamená, že Rusko už používá technologie, které Spojené státy nebudou mít minimálně 20 let a budou se s tím muset smířit.
Ale otázka zůstává otevřená: smíří se s tím?




6 komentářů:

  1. Došel jsem k tvrzení,že v Rusku chtěli na VÝVOJ velkého nosiče utratit MILIARDU RUBLŮ .Jak mohu věřit takové pitomosti,to je přece pakatel,u nás se stonásobky této částky za rok běžně rozkradou!.Už jsem nepokračoval,byla by to ztráta času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerozumím tomu, co tím chtěl básník říct. Můžete to vysvětlit? Ideálně včetně zdroje/ů, kde jste se informace dozvěděl.

      Vymazat
    2. Asi to bude marné,ale ta částka v rublech je přece v tomto článku a já ji zpochybňuji.No a psát ZDROJE jak se tady krade,to bychom tady byli do rána,to myslíte vážně?

      Vymazat
    3. A já zpochybňuji, že je voda mokrá. Došel jsem totiž k názoru, že voda je iluze. A kdo tvrdí něco jiného, je pitomec.

      Ale máte pravdu. Kdo v dnešní době chce něco zpochybnit, tak čím větší je to krávovina, tím je "hustější". Dokládat není třeba nic, protože na názor má přece právo každý. Proč? Protože demokracie!
      Příště svá zpochybnění něčím podložte.
      Tečka.

      Vymazat
    4. V ruském textu je "затратили не один миллиард рублей", což neznamená "utratili MILIARDU RUBLŮ", ale "utratili nejednu miliardu rublů". A to je dost velký rozdíl.

      Vymazat
    5. Pre Vlabi - kludny a racionalny komentar na tie uplne zbytocne banalne skriepky o fazulkach, tam u diskuterov hore .

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů