4. 8. 2023

Výsadek přes Dněpr bude nyní složitější




Dva měsíce poté, co byla zničena Kachovská vodní elektrárna, voda z kdysi obrovské vodní nádrže zmizela a stala se nevhodnou pro využití. Na místě nádrže se vytvořilo mnoho jezer různých velikostí, která přiléhají k Dněpru na obou stranách. Řeka sama se na svém dolním toku zúžila.

Hráz je zničena a hydrouzel bude muset být postaven znovu - pokud se tak někdy vůbec stane, protože pro to je nezbytné ovládat oba břehy. Záběry z dronu dokumentují, jak nyní vypadá řeka Dněpr a území na místě bývalé Kachovské přehrady.

Po tom, co se stalo, mnoho odborníků předpokládalo, že zničení hydroenergetického objektu bylo provedeno kvůli zjednodušení výsadkové operace OSU v budoucnu. Nyní, když voda opadla, na tuto problematiku znova upozornil ruský expert Jurij Podoljak, který však situaci vyhodnotil opačně - oblast se podle něj stala pro provedení výsadkové operace ještě nepříhodnější.

"Je vidět, že řeka je stále hrozivou překážkou a její překročení (několik set metrů) a obrovské otevřené přístupy k řece (kde je velmi mnoho malých jezer) budou obrovským problémem pro kteroukoliv stranu, která by se snad o to chtěla pokusit. Já sám mám velké pochybnosti, že Kyjev do tohoto dobrodružství půjde. Je to příliš riskantní, vzhledem k naprosté ruské převaze ve vzduchu, shrnul Podoljaka. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů