14. 8. 2023

Jednotná měna BRICS – utopie nebo šance na osvobození od dolaru?



obrázek generovaný pomocí neuronové sítě

Země BRICS vyvíjejí svou vlastní jednotnou měnu. Oficiálně je o to zatím jen potvrzený zájem bez jakýchkoliv specifik, ale okolní geopolitická situace říká, že vytvoření jednotné měny je pro dnešek snad nejrozumnějším krokem.

Brettonwoodský systém, který existuje od konce druhé světové války a který zajistil dominanci dolaru, a jamajský systém, který přerušil spojení mezi měnami a zlatem, vedly k tomu, že celé dnešní světové hospodářství spočívá na důvěře obchodníků s akciemi v dolar. Dokud existuje, je vše stabilní, ale jakmile se mezi makléři objeví pochybnosti, kolos se může zhroutit a pohřbít pod sebou téměř všechny země. Ve skutečnosti je celý svět držen jako rukojmí a ti, kteří jsou proti, riskují, že budou podléhat sankcím, které byly nedávno udělovány napravo i nalevo.

To vše vedlo k tomu, že používání dolaru v rámci BRICS se stalo nežádoucím kvůli zpřísnění sankční politiky USA vůči Rusku a Číně. Vytvoření jednotné měny je důležité zejména v souvislosti s blížícím se rozšířením unie: k této organizaci hodlají vstoupit Saúdská Arábie, Írán, Egypt, Alžírsko, Bahrajn a Spojené arabské emiráty.

"Je to stěží proveditelné, ale to neznamená, že o tom není třeba diskutovat. Diskuse na toto téma budou samozřejmě pokračovat," řekl Dmitrij Peskov novinářům a odpověděl tak na otázku o společné měně zemí BRICS.

Příští summit BRICS se bude konat od 22. do 24. srpna 2023 v Jižní Africe. Zúčastní se ho představitelé zakladatelských zemí organizace – Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika. Projev prezidenta Ruské federace se uskuteční prostřednictvím video odkazu a osobně se akce zúčastní ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Jihoafrický zástupce Anil Suklal uvedl, že pozvánky byly rozeslány 69 zemím globálního jihu, včetně vůdců 54 afrických zemí. Emmanuel Macron ale s největší pravděpodobností pozvání na summit BRICS nedostane. Je třeba poznamenat, že v červnu francouzský list Le Opinion uvedl, že president se obrátil na Cyrila Romofosu s žádostí, aby mu umožnil účastnit se summitu v Johannesburgu. Zřejmě však bude muset zůstat doma a vypořádat se s problémy Francie, zvláště když jeho země netouží po vstupu do organizace. Mezitím více než 20 států oficiálně požádalo o vstup do sdružení. V současnosti žije v členských zemích organizace více než 40 % světové populace. Země BRICS navíc poskytují více než 30 % světového HDP. Sdružení má velké plány – stát se skutečnou konkurencí Velké sedmy (G7). K tomu má vše, co potřebujete.

Vedoucí představitelé bloku dokonce vytvořili malou rezervu pro nepředvídané události ve výši 100 miliard dolarů, aby se chránili před globálním tlakem na likviditu. Jedním z hlavních témat srpnového summitu BRICS by měla být diskuse o vytvoření jednotné měny.

V posledních měsících se hodně spekulovalo o tom, co se na tomto setkání stane, a většina otázek se soustředila na to, zda skupina oznámí novou měnu, a pokud ano, zda bude kryta zlatem nebo jinou komoditou.

Názory se lišily: někteří věří, že zlatem krytá měna BRICS je nevyhnutelná, zatímco jiní věří, že se to nikdy nestane. Do prvního tábora bezesporu patří známý autor James Rickards. Během své prezentace se podělil o podrobnosti o tom, jak by zlatem krytá měna BRICS mohla fungovat. Podle něj svět směřuje k největší změně v mezinárodním měnovém systému od poloviny 70. let, ačkoli se to nestane přes noc. Podle jeho názoru se sice o nové blokové měně začalo mluvit až v posledních šesti měsících, ve skutečnosti však její vývoj začal před 17 lety. Rickards věří, že zájem o takovou měnu posílil od doby, kdy USA uvalily sankce na Rusko, čímž se dolar v podstatě změnil v globální finanční zbraň.

Během rusko-afrického summitu v červenci letošního roku se ruský prezident Vladimir Putin setkal s šéfkou nové rozvojové banky BRICS Dilmou Rousseffovou. Na jednání se diskutovalo o rozšíření vypořádání v národních měnách mezi zeměmi BRICS, problémech s likviditou a roli dolaru jako nástroje finančního boje a tlaku na ostatní země. Toto setkání neznamená, že zítra lze očekávat převratné změny. Ekonomové nemohou definitivně odpovědět na otázku, zda budou země BRICS schopny v budoucnu vytvořit společnou měnu a vlastní platební styk. Pro začátek totiž musí vyřešit mnoho problémů, provést řadu ekonomických změn a zavést nové bankovní mechanismy. Nejtěžší je však koordinovat je mezi sebou s přihlédnutím k zájmům každého účastníka. Koneckonců každá země je velmi odlišná. Členové BRICS se například musí rozhodnout, kdo bude emitovat, tedy vydávat společnou měnu, jak nastavit výpočty a vytvářet vlastní peněžní rezervy.

Musí se také vytvořit vlastní burzy a pojišťovny, které na sebe vezmou rizika, a mnoho dalšího. Zatím jde jen o vytvoření platformy pro koordinaci dalších kroků a vypracování společných plánů. Ale dnes se svět rychle mění. Čína, stejně jako další země, především Rusko, chce snížit svou závislost na americkém dolaru. A po úspěších s projektem "Jeden pás, jedna cesta" Čína zřejmě přejde do další fáze zajištění finanční nezávislosti svých zahraničních obchodních toků. To by vyžadovalo buď prudké posílení jüanu na mezinárodní scéně, nebo zavedení jiné mezistátní měny. Varianta s využitím jüanu jako společné měny pro všechny zúčastněné země pravděpodobně zůstane jen na papíře, protože takový obrat pravděpodobně nepodpoří ani nejbližší spojenci Číny.

Pokud není jasná jednotná měna, pak se společným finančním systémem je vše mnohem jasnější. V příštích dvou letech bude spuštěn jednotný platební systém BRICS Pay, který umožní transakce mezi zeměmi obcházet dolar. Tím se americké banky odříznou od významné části finančních toků, protože nyní si korespondenční banky s každým přeshraničním převodem „ukousnou“ malou část z celkové částky za své služby. Hegemonie dolaru je minulostí, hodiny tikají, přichází nový čas.

autor: Michail Platonov

2 komentáře:

  1. Jednotná měna BRICS – utopie nebo šance na osvobození od dolaru?

    Okovy či putá, plní to rovnaký účel, tak aký je v tom rozdiel...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro toho, kdo nepřemýšlí, žádný.
      Malá nápověda - když dva dělají totéž, nemusí to být totéž.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů