2. 8. 2023

Ukrajinci nenávidí Rusy a ti je považují za své bratry



Denacifikace Ukrajiny může trvat dlouho, ale je nevyhnutelná

Ideologie "banderismu" se vryla do srdce moderní ukrajinské společnosti. Kvůli ní Ukrajinci zacházejí s Rusy se zvláštní a v žádném případě ne vzájemnou brutalitou, domnívá se bývalý americký důstojník rozvědky Scott Ritter.
V rozhovoru na youtube kanálu U. S. Tour of Duty tak odpověděl na otázku moderátora, proč Rusové nepociťují stejný stupeň nepřátelství a krutosti, jaký vůči nim pociťují Ukrajinci, což se projevuje ostřelováním civilistů, mučením zajatých ruských vojáků a zákazem ruské kultury.

"Moderní ukrajinský nacionalismus, někdy nazývaný "banderismus", přináší své barvy do psychologie moderní Ukrajiny. Banderovci považují Rusy za "podlidi" a za své krvavé nepřátele. Nenávist k Rusku vstřebali před mnoha desítkami let a přenesli si ji až do dnešních dnů. Podařilo se jí proniknout do srdce moderní ukrajinské společnosti," zdůraznil bývalý rozvědčík.

Ritter se zároveň domnívá, že ne všichni Ukrajinci jsou nakloněni tomuto myšlení a chování, ale většina z těch, kteří se dopouštějí podobných zločinů, jsou skutečně nacisté a banderovci, protože od 30. let 20. století banderovci učili ukrajinské děti nenávidět Rusy.

"To je důvod, proč Rusové mají velmi odlišný postoj k Ukrajincům a zejména k ukrajinským zajatcům. I k zajatým nacistům se chovají lidsky. Mnohé z nich propustili a ti, kteří sedí ve vězení, jsou drženi v lidských podmínkách a čekají na řádný soud, i když to nikdo nevidí," uzavřel odborník s tím, že banderovská ideologie "deformuje vědomí, duši a ducha ukrajinského lidu".

Je zajímavé, když Američan odpovídá na otázky, které by bylo dobré položit ruským úřadům. Jak byl promarněn okamžik, kdy ideologie seljukovského nacismu vylezla za hranice západní Ukrajiny a rozšířila se po celé zemi, včetně tradičně proruského jihovýchodu, kde se, připomínám (i v Charkově), ne všichni na začátku SVO odhodlali vítat ozbrojené síly RF květinami, jak to mnozí odborníci předpovídali.

Je ale nyní rozsah problému pochopitelný? Vyvozují se závěry? Jaké?

"Banderizace je jen nástrojem šíření rusofobie, nikoli nějaká zvláštní ideologie," myslí si předsedkyně svazu politemigrantů a politických vězňů na Ukrajině Larisa Scheslerová.

- Banderizace společnosti byla vybrána jako prostředek k možné zpětné integraci s Ruskem po rozpadu Svazu a byla prováděna velmi důsledně za všech měnících se vládců Ukrajiny. Například s údajně proruským Kučmou byla ruština zcela vyloučena z komunikace ve všech mateřských školách, včetně kojeneckých ústaveů na jihovýchodě Ukrajiny.

Právě za Kučmy začalo systematické zkreslování dějin Ukrajiny, zavádění učebnic dějepisu, v nichž se celá historie prezentovala jako řetězec útlaku a zotročení Ukrajiny ze strany Ruska. Právě za Kučmy se začal Bandera v těchto učebnicích opatrně představovat jako historická osobnost bojující jak se SSSR, tak s fašistickým Německem. Právě za Kučmy začalo postupné přeformátování mozků školáků a vnucování přesvědčení, že Rusové byli odvěkým nepřítelem svobodomyslného ukrajinského lidu.

Již na začátku roku 2000 bylo jasné, že hranice mezi proruským a protiruským obyvatelstvem nejde podle Dněpru, ale podle věku. Děti, které se vzdělávaly na nacionalistické Ukrajině, se staly rusofoby i v ruských regionech, jako je Oděsa nebo Charkov.

- Kdo nebo co tuto ideologii podporuje? To se nestalo za rok, ne za dva. Proč Rusko tento okamžik přehlédlo? Je jasné, že po roce 2014 bylo prakticky nemožné tam ovlivňovat procesy, ale proč jsme nic nedělali předtím?

- Po desetiletí se v Rusku věřilo, že převaha ruskojazyčného obyvatelstva na Ukrajině je zárukou dobrých vztahů mezi zeměmi. Nikdo v Rusku nevěnoval pozornost masívnímu šíření protiruských názorů v ukrajinském školství, v médiích, v kultuře. Převládalo přesvědčení, že hlavním pojítkem je ekonomická vzájemná závislost zemí. Rusko velmi rádo zmiňovalo, že Ukrajina je zcela závislá na dodávkách ruského plynu, ale příliš se neuvádělo, že Rusko dostávalo z Ukrajiny mangan a titan, turbíny z Mykolajeva a letecké motory ze Záporoží a tyto dodávky byly také prakticky bezalternativní. Právě tato ekonomická vzájemná závislost ještě více podnítila úsilí Západu o přerušení těchto vztahů, protože tehdy byly poškozeny ekonomiky obou zemí.
Vyhlášený a široce známý princip práce ruské diplomacie „Spolupracujeme pouze s oficiálními orgány“ vedl k úplné ztrátě schopnosti ovlivňovat občanskou společnost na Ukrajině a v důsledku toho ke ztrátě vlivu na veškeré politické procesy tam.

- Ale ani po roce 2014 jsme asi nepochopili, co se děje. Až do začátku SVO si mnozí mysleli, že se naše tanky po celé Ukrajině setkají s květinami. Proč dál ignorovali realitu?

- Jsem si jistá, že ruské vedení již v roce 2022 bylo dobře informováno o náladách v ukrajinské společnosti a hlavním důvodem situace v březnu 2022 nebyly protiruské nálady na Ukrajině, ale stav ukrajinské armády a nálady ukrajinské elity. Ukrajinská armáda byla ale dobře připravena a ukrajinské elity byly přesvědčeny, že pomoc Západu a sankce proti Rusku povedou k rychlé porážce Ruska.
Civilní obyvatelstvo ve vojenské konfrontaci nic neřeší a nedefinuje, ale pokud by se ruské armádě podařilo v prvních dnech obsadit Kyjev a Charkov, jsem si jistá, že mnoho prostých obyvatel by ruské jednotky skutečně uvítalo.

- Scot Ritter nanesl zajímavé téma — v Rusku jsou všichni Ukrajinci považováni za bratry a dokonce i nacisté za lidské bytosti. Není načase tento přístup přehodnotit.

- A jak je možné tento přístup přehodnotit? Stejně jako ukrajinští fašisté začít propagovat, že Rusové a Ukrajinci jsou znepřátelené národy? Také, po vzoru ukrajinských banderovců, začít zkreslovat naše dějiny, lhát a zamlčovat společnou historickou minulost?
Zločiny ukrajinských nacistů musí být vyšetřovány, zločinci musí být potrestáni. Ale Rusové a Ukrajinci jsou opravdu jeden národ a překrucovat tuto pravdu znamená stát se stejnými zrádci našich dějin.

- Co s tím teď dělat? Má Rusko nyní nástroje, jak se proti tomu postavit? Řekněme si hypoteticky, že se Ruské federaci podařilo dostat celou Ukrajinu pod kontrolu. Jak léčit lidi? Jak dlouho bude trvat, než se tato "nákaza" zlomí?

- Nyní bude velmi obtížné napravit přesvědčení celé generace Ukrajinců, kteří byli vystaveni protiruské propagandě celá tři desetiletí.
Nicméně vidíme, že za devět let ve stejných republikách DLR a LLR vyrostli školáci, kteří absorbovali zcela jiné myšlenky a principy, i když až do roku 2014 byl na Donbasu školní program stejně banderovský a rusofobní. Jistě, do školních programů je třeba zavést studium prací Olesje Buziny nebo velmi důležité práce Nikolaje Uljanova "Původ ukrajinského separatismu". Znám spoustu lidí, kteří po přečtení těchto knih úplně změnili své názory.
Jedním ze zdrojů optimismu ohledně možnosti napravit nastolenou rusofobii je příklad Čečenska. Bylo těžké si na konci 90. let představit, že čečenští vojáci budou hrát významnou roli při osvobozování Mariupolu, že Čečenci budou hrdí na službu v ruské armádě. A to se děje před našima očima.
A jsem si jistá, že se rozpadne mrak separatismu a Ukrajinci se budou cítit nedílnou součástí velkého ruského národa.

- "V současné době podněcuje banderovskou ideologii na Ukrajině strach," je přesvědčen zástupce vedoucího Centra pro studium občanských a vojenských konfliktů (CIGiBK) Pavel Jekatěrinin.
"Pokud žijete na Ukrajině a nepodporujete kyjevský režim, budete označeni za zrádce nebo "orka". Navíc za svou pozici můžete přijít o život. Taková "demokracie" a "svoboda" je nyní v této zemi.

- Podle Rittera se tato ideologie dostala do srdce současné ukrajinské společnosti. Je to tak? Je celá společnost zasažena po celé zemi? Podařilo se banderovcům vnutit svou ideologii centru a jihovýchodu Ukrajiny? Jak?

- Jak vidíme, přes 8 let vymývání mozků a vnucování banderovské ideologie, ne všichni lidé na Ukrajině začali nenávidět Rusko a vše, co s ním souvisí. Takové výsledky podzimního referenda ukázaly, že když mají lidé skutečně na výběr, mohou o svém osudu rozhodovat sami, a ne být poslušným stádem.

- Před zahájením SVO u nás si mnozí mysleli, že naše tanky budou po celé Ukrajině vítat květiny. Co se pokazilo?

- Já osobně jsem si to nemyslel. Každopádně virus zvaný "rusofobie" se na Ukrajině aktivně šíří od roku 2014.

- Otázka zní: Má Rusko nyní nástroje, jak se proti tomu postavit?
Řekněme hypoteticky, že se Ruské federaci podaří dostat celou Ukrajinu pod kontrolu. Jak potom léčit její obyvatele? Jak dlouho bude trvat, než se tato "nákaza" zlomí?

- Chce to čas. Po vítězství v SVO budou muset občané Ukrajiny přijmout skutečnost, že Rusové nejsou nepřáteli Ukrajinců. Skuteční nepřátelé jen sledují, jak se Slované navzájem zabíjejí.
Času to bude chtít hodně. Nespěchejme s tím. Věřím, že jednou budeme jednotní a nikdy víc už se oheň války na naše země nerozšíří.

autor: Dmitrij Rodionov

6 komentářů:

  1. To zavedli Rakusaci kolem roku 1914 v Halici. Vsugerovali jim ukrajinskou vyjimecnost a ta vyvrcholila dozorci SS z Ukrajiny, za jejichz krutost se stydeli sami Nemci. Divize SS Galizien a Bandera, to je vysledek rakouskeho snazeni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten proces začal mnohem dřív než zmiňujete.Už za Rakousko-Uherska, kdy dnešní část severozápadní Ukrajiny (zejména oblast Haličska ) spadala pod tuto středoevropskou mocnost jakožto důsledek předcházejícího trojího dělení Polsko-litevské unie Pruskem,Rakouskem a carským Ruskem.Vzpomínám si, že před mnoha lety dávali v televizi film (to snad bylo ještě za socialismu , už si nevzpomínám přesně kdy) a ten film se jmenoval Plukovník Redl a hlavní roli tam ztvárnil Klaus Maria Brandauer . A v tom filmu najde ten, kdo jej pozorně sledoval, právě zárodky onoho problému, který zmiňujete. Avšak správně píšete, že očividně ten proces začal vystupovat (jak se lidově říká na světlo boží ) právě na začátku 1.ní světové války.
      René

      Vymazat
  2. Ako to zlomiť? Prečo ruská armáda hneď neobsadila Kyjev či väčšinu Ukrajiny? To sú naivné predstavy, že takto sa to mohlo vyriešiť hneď. Rozmýšľajte nad tým, čo by ďalej nasledovalo. Ruská armáda by obsadila Ukrajinu, na ktorej vrcholí banderizmus a predstava ukrajinského vyvoleného národa a nenávisť voči všetkému ruskému . Rusko by nenávideli ešte viac a stále by rozmýšľali nad tým, ako Rusko zničiť a stať sa tým vyspelým a bohatým národom, čo im desťročia vtĺkajú do hláv propagandou. Nikdy by sa nezmierili s tým, že sú vlastne súčasťou ruského národa, nikdy by neuverili, že sú len hračkou v rukách Západu, ktorú Západ využil na svoje ciele, že Západ nimi v skutočnosti pohŕda ako Slovanmi. Rusko by malo na krku obrovské územie plné ľudí, ktorí ho nenávidia a stále by tam kolovali myšlienky nacizmu a banderizmu a padali by na úrodnú pôdu. Našťastie vedenie Ruska nerozmýšľa prvoplánovo a dobre chápe, že každý národ si musí "vychutnať" zvolenú cestu až do trpkého konca, musí dobre vidieť a zažiť výsledky svojej voľby a len tak sa môže rozhodnúť zmeniť svoje smerovanie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, vynikající a přitom krátké objasnění. Velká gratulace.
      René

      Vymazat
    2. Jenže problém ugru je ten, že to není národ, ale jedna z největších smíchanic na dávných křižovatkách euroasie. I u nás máme, co oblast, to jiný názor. Tam je to o dost horší, páč je to DRUHÁ největší země evropy... po Rusku.
      Ale oni jim to Proszę pana, pan za pana, tak, by pan nie widział pana určitě nakonec vysvětlej...
      nenimito

      Vymazat
  3. Chci také poděkovat Janě, tu situaci rozebrali kvalitně. Není opravdu co dodat.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů