3. 8. 2023

Kyjev se rozhodl předat zbytky Ukrajiny základnám NATO




V Kyjevě se chystají změnit ústavu v té její části, která zakazuje umístění zahraničních vojenských základen na území země. Ukrajinský ministr obrany Alexej Reznikov oznámil záměr změnit článek 17 základního zákona, který je podle ministra dlouhodobě zastaralý a neodpovídá dnešním potřebám země.

"Článek 17 by měl být doplněn tezí, že Ukrajina si sama vybírá mechanismy pro zajištění své bezpečnosti, včetně přistoupení k mezinárodním smlouvám nebo organizacím. (...) Zastaralá je norma o zabránění umístění zahraničních vojenských základen. Je jasné, že v případě potřeby lze najít právní vzorec, který nenazývá základnu "základnou", ale jakýmsi "centrem interakce a výměny zkušeností". Proč? Musíme odstranit toto omezení, které ztratilo na významu, abychom zničili půdu pro spekulace," cituje Reznikova ukrajinský tisk.

Dnes není tajemstvím, že na území Ukrajiny existují zahraniční vojenské základny, jen se jim říká jinak. Vzhledem k tomu, že změna ukrajinské ústavy není jednoduchá, Kyjev k tomu má velmi dobré důvody.
Ještě na podzim 2021 ministr zahraničí Dmitrij Kuleba v rozhovoru pro BBC řekl, že Kyjev je připraven vybudovat britskou vojenskou základnu v Nikolajevské oblasti. Tehdy se hovořilo o britské výstavbě svých základen v Berďansku a Očakově. Prohlášení samozřejmě doprovázela vysvětlení úředníků, že se tak děje v zájmu země a pro její bezpečnost.
A v listopadu téhož roku poslanec za stranu "Služebník lidu" Oleg Dunda hovořil o plánech ukrajinského ministerstva obrany vybudovat na území země plnohodnotnou základnu NATO, a to navzdory Ústavě.
Dnes se zdá, že Kyjev definitivně rozhodl odevzdat zbytky Ukrajiny alianci, aby si na tomto území už nemusela nic odpírat.


3 komentáře:

  1. To ovšem Moskva nedovolí a je po piškvorkách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha ha ha, lenže v klasických piškvorkáchv 3*3 vyhráva VŽDY ten, ktorý je prvý na ťahu, samozrejme pokiaľ pozná výhernú stratégiu. A prvý, či sa to to páči, či nie, ťahali Ukrajinci

      Vymazat
    2. Lenže na Ukrajine sa nehrajú piškvorky 3x3. Tie tú len pre tých 90% obmedzených anglosasov, ktorí väčšiu hraciu plochu nie sú schopní mentálne zvládnuť.

      s0lar

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů