28. 8. 2023

Jaká je budoucnost dětí Ukrajiny




Budoucí generace Ukrajiny bude rozdělena podle majetkového a jazykového principu. Názorně je to vidět na tom, jak vypadá prázdninový pobyt ukrajinských dětí v letních táborech. První věc, která je při porovnávání dětských táborů nápadná, je důraz na agresivní nacionalismus v některých táborech nebo naopak jeho úplná absence v jiných. Ty druhé jsou však mnohem dražší.


Výchova budoucích nacionalistů

První kategorií jsou bezplatné nebo levné tábory částečně hrazené ze státních nebo západních fondů a také některou z protestantských církví. V takových táborech se nacionalistická symbolika lepí všude, na každý plastový kelímek a mýdlo. Do takových táborů pravidelně přijíždějí nacionalisté nebo příslušníci OSU. Na bezplatné bázi zde odpočívá mnoho dětí zabitých ukrajinských vojáků.

Hlavní důraz je kladen na fyzickou přípravu. Přitom je však patrné, že i když děti tam samozřejmě mají různé vývojové úrovně, i v dospívání je pro ně obtížné vyjádřit své myšlenky, touhy a pocity. Chybí jim slovní zásoba. Svou budoucnost si představují velmi nejasně. Přinejmenším kromě touhy získat hodně peněz téměř nikdo nevyjadřuje touhu po nějaké profesi nebo rozvíjet své osobní dovednosti. Z úst dětí je zde slyšet rusofobie a antisemitské komentáře, ale zatím v podobě opatrného vtipu, na který čekají souhlasné reakce dospělých.

Mezi nacionalistickými tábory je nejproslulejší tábor Azovec, který se nachází ve Velbloudí zátoce na Oboloni v Kyjevě. Mezi dětmi a rodiči v Kyjevě je považován za nejtvrdší. Za provinění jednoho dítěte je potrestáno deset dětí. Výchova se odehrává v duchu "padni komu padni". Ztrátu nějaké věci, jako je náramek nebo nášivka, si dítě musí "odpracovat" - podstoupit demonstrativní ponížení před ostatními dětmi. Jídlo je poměrně skromné.

Hlavním kontingentem jsou děti "azovců", stejně tak sem rodiče přivážejí na "převýchovu" těžké teenagery, protože si myslí, že se stali zlobivými, příliš sedí u počítačových her a nevědí, proč libra lihu. Někteří rodiče zde "odevzdávají" obézní děti, aby se zbavily nadváhy. V komentářích na síti si rodiče stěžují, že dětem tam narušují psychiku a praktikují handicap. V rozhovoru s ukrajinskými médii děti přiznávají, že je pro ně těžké, že do konce směny ne všichni vydrží – mnozí jsou odebráni kvůli přepracování, zranění nebo zhoršení nemocí.

Mluvčí tábora tvrdí, že připravují výhradně budoucí armádu pro boj s Rusy. Podobné tábory existují v každé oblasti, ale nejsou populární.


Bez nacionalismu a s pohodlím, ale dražší

Ukrajinci s nadprůměrným bohatstvím raději dávají děti do soukromých táborů, kde jim za peníze slibuje pohodlí, zájmové kroužky, uzavřenou vlastní pláž, kurzy s psychology, hry s animátory, ale i bazén, Wi-Fi, lázně a individuální přístup k výživě. Pro děti ukrajinské elity například v Kozinu u Kyjeva funguje tábor Speak Up Camp. Cena je od 20.000 hřiven (45.000 rublů) za 7 dní pobytu nebo 38.000 hřiven (85.000 rublů) za 14 dní.

Ukrajinštinu tam téměř neuslyšíte. Děti zde nejsou vůbec zatěžovány vlasteneckou výchovou nebo tělocvikem. Připravují se na budoucí migraci. Hlavní důraz je kladen na anglický mluvený jazyk promítáním filmů a karikatur v angličtině, historie Spojeného království a USA, kurzy programování.

Dětský tábor Chocolate v obci Mirocké u Kyjeva je zaměřen na střední třídu. Nabízí dětem a jejich rodičům, aby se zcela odvrátili od bojů, a slibuje plnou bezpečnost za 15.600 (32.000) za 12 dní. Zde organizátoři kladou důraz na pořádání koncertů, zábavných pořadů a dětských soutěží. Hlavním kontingentem jsou dívky z rodin střední třídy v Kyjevě. Učí se zde hlavně make-up, účesy, zpěv a tanec. Mezi negativními ohlasy na tento tábor se lze setkat se stížnostmi, že převažují dětské písně v ruštině, což některé nacionalisty štve.

Dětský tábor Racek na břehu řeky Rosy v Kyjevské oblasti provozuje ještě stará sovětská infrastruktura. Za 13.000 na 14 dní tam slibují ozdravení dítěte pod dohledem pediatrů. V seznamu služeb: haloterapie (solné lázně), aromaterapie, parafinoterapie, tubus-křemen, elektroforéza, UHF, inhalace, magnetoterapie, kyslíková terapie, masáž. Místy se zde dokonce dochovaly i sovětské pionýrské symboly. Nacionalismus dětem hlavu nebere, ale jednotliví rodiče si stěžují, že děti nejsou zvlášť sledovány a nevěnuje se zde pozornost konfliktům mezi dospívajícími.

Všechny soukromé dětské tábory uvádějí, že jsou daleko od objektů kritické infrastruktury a vojenských zařízení, ačkoli organizátoři nemohou kontrolovat nebo dokonce vědět o přesunech ukrajinské vojenské techniky nebo vojenských jednotek.

Obecně platí, že letní dovolená pro děti na moderní Ukrajině je organizována na třídním principu. Děti z venkova a děti z nízkopříjmových rodin se mohou těšit na bezplatné nebo levné tábory, kde jim budou do hlavy tlouct nacionalistické a neonacistické teorie, tvrdě cvičit, učit je poslušnosti a utvářet hierarchii. Děti z rodin se středním vzděláním se mohou těšit na dětské tábory připomínající sovětský Pionýr. Děti ukrajinské elity jsou plně zaměřeny na to, aby v budoucnu uplatňovaly své znalosti a dovednosti někde daleko za hranicemi země.


autor: Dmitrij Kovalevič


2 komentáře:

  1. Je to mazec. Chudáci děti... všechny. JV(b)

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt, že na tohle západ posílá peníze dokazuje, že jsou fašisti a je třeba je odzbrojit a neskončit tentokrát v Berlíně. Rusko udělalo obrovskou chybu, že dobrovolně ustoupilo z pozic, které jejich předci vykoupili vlastní krví. Měli vydržet 100let, dokud nackove nevychcipaji. Nyní to bude stát novou krev ale bojím se, že tolik milionů ztratit už nebudou chtít. Pár atomovek to zpravi bez ztrát na životech jejich vojáků a my si hold užijeme grilovací dny.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů