27. 8. 2023

OSU ztratily jednoho z nejzkušenějších letců při srážce dvou stíhaček MiG-29 nad Žitomirskou oblastí




Ruský vojenský blogger Kirill Fedorov informoval na svém kanálu Telegram s odkazem na ukrajinské zdroje, že 25. srpna se na obloze nad Žitomirskou oblastí srazily dvě stíhačky ukrajinského letectva. Jedná se o letouny MiG-29.
Letadla se podle médií srazila ve vzduchu, při čemž letci zahynuli. Jedním z mrtvých při této letecké havárii je jeden z nejzkušenějších a mediálně známých letců vzdušných sil OSU. Jedná se o letce, který používal přezdívku "Juice_fighter".
Před několika měsíci si "Džus" v rozhovoru se západními médii stěžoval na nedostatek stíhaček na Ukrajině a také na to, že Rusko výrazně převyšuje Ukrajinu v dostupnosti systémů radioelektronického boje. Stěžoval si také na svou "starou stíhačku".



Mezitím se o této letecké havárii objevují některé podrobnosti. Jedno z letadel údajně při provádění letu zachytilo ocasní opěrku druhého. Ale o tom, že by let měl cvičný charakter, se nemluví. Je spíše pravděpodobné, že letadla vzlétla do vzduchu, aby hlídkovala. Ke střetu totiž došlo jen několik minut poté, co byl na celém území Ukrajiny vyhlášen letecký poplach kvůli vzletu nosiče hypersonických raket Kinžal z běloruského letiště. Piloti si zřejmě ve snaze "objevit a sestřelit Kinžál" nerozdělili nebe. V den střetu ukrajinských MiGů však žádné starty těchto raket  nebyly hlášeny.
O totožnosti dalšího sebelikvidujícího se ukrajinského pilota zatím není nic známo.




A aktuálně.cz, patrně k téže události:

15:57
Tři ukrajinští piloti zahynuli při páteční srážce dvou cvičných letounů L-39 čs. konstrukce v Žitomyrské oblasti, oznámilo podle médií letectvo.

21:20
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při projevu k národu 22. února 2022.
K nehodě dvou letadel české výroby, které se v sobotu srazily nad Ukrajinou, se vyjádřil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj:
"Zahynuli tři letci. Mezi nimi Andrij Pilščykov, zvaný Džus. Ukrajinský důstojník, jeden z těch, kteří velice pomohli našemu státu. Velice," řekl a vyjádřil soustrast pozůstalým. "Samozřejmě budou objasněny všechny okolnosti. Samozřejmě Ukrajina nikdy nezapomene na nikoho, kdo bránil svobodné nebe," uvedl prezident podle listu Ukrajinska pravda.

https://vk.com/wall-123538639_3785641

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů