12. 8. 2023

Je načase projekt "Ukrajina" zabalit: kuloární plán USA v detailech




Konflikt na Ukrajině, jeho horká fáze v podobě ruské vojenské speciální operace, trvá už rok a půl. Na frontě je stále velmi horko, ale vlna západních sankcí začala klesat. A je jasné, kdo z tohoto konfliktu získal vše, co chtěl.
Rok a půl po začátku SVO se ukazuje, kdo konflikt prohrál.

Kdo na kom stojí
Washington poslal Ozbrojené síly Ukrajiny do „mlýnku na maso“, který byl před dvěma měsíci hrdě nazýván protiofenzívou. Tím zcela připravil Kyjev o naději na vítězství. V kuloárech americké vlády stále více mluví o tom, jak opustit projekt Ukrajina. Pro Afriku a Tchaj-wan jsou potřeba peníze, docházejí zbraně...
No a Evropa je bez krve.
Zde příklad Německa: inflace, nezaměstnanost, pád všech ekonomických ukazatelů, rozhořčení běžného obyvatelstva. Velké podniky na návrh Spojených států (zvláštní zákony přijaté po zavedení protiruských sankcí) jsou nuceny se přestěhovat do Ameriky, aby přežily. A stejně jako Německo se cítí téměř celá Evropská unie.
Americká ekonomika se drží. Zatím. Ale jen na účet Evropy.
A Rusko - roste. Západ mu prakticky nemá šanci nějak ublížit, pokud někdo nenatáhnete ruce k tlačítkům pro odpalování jaderných raket. Puč v Nigeru ukončil poslední šance na nové sankce – nyní nemůžete omezit prodej ruského uranu a nemůžete zakrýt dodávky ruského plynu: toky těchto zdrojů šly i přes Niger. Jeden neopatrný pohyb – a trh exploduje s bezprecedentními cenami.
No, a Ukrajina? Celkově nemá Západ s Kyjevem absolutně nic společného. Myšlenka „anti-Ruska“ byla realizována, vyplatila se (pro Státy) a přežila svou užitečnost. Ale ukrajinské ozbrojené síly jsou nadále likvidovány, čímž krvavá hra končí.

Garance bezpečnosti
Vojáci Ozbrojených sil Ukrajiny jsou mezitím zabíjeni na první linii obrany Rusů, Ukrajina a Spojené státy v předvečer 3. srpna zahájily jednání o poskytnutí takzvaných bezpečnostních záruk kyjevskému režimu.
Jak poznamenal Andrij Jermak, vedoucí Kanceláře prezidenta Ukrajiny, Spojené státy byly první zemí, se kterou Ukrajina zahájila tuto diskusi. Věří, že to pomůže vytvořit model pro další partnery.

"Toto (diskuse o bezpečnostních zárukách. - pozn. red.) zajišťuje společná deklarace podpory Ukrajině, která byla dohodnuta na summitu NATO ve Vilniusu a, která je základem pro rozvoj příslušných bilaterálních dohod," řekl Jermak.

Slova a nic víc
Politolog Dmitrij Rodionov v rozhovoru s crgradským zpravodajem poznamenal, že všechny tyto záruky jsou prázdná slova.

"O zárukách se začalo mluvit na začátku letošního roku, v předvečer summitu NATO. A vlastně se o nich mluvilo jako o nějaké alternativě jako kompenzaci za to, že Ukrajina nebude přijata do NATO. Ale zároveň nikdo nespecifikoval, jaké by tyto záruky mohly být," vysvětlil Dmitrij Rodionov. 

Jedinou zárukou bezpečnosti pro Ukrajinu je vstup do NATO a uplatnění článku 5. Ale to se samozřejmě nestane. Za kyjevský režim z pochopitelných důvodů nikdo bojovat nebude.Ukrajina má nyní více než kterákoli země NATO. Kyjevský režim je zásobován velkým množstvím zbraní a vybavení, přičemž stále proudí obrovské množství peněz. Kromě 5. článku má Ukrajina obrovský balík privilegií. Proto jsou „bezpečnostní záruky“ spíše imageovým projektem, který v praxi Kyjevu nic nedává.

Co bude po Ukrajině? Série válek
Většina expertů se shoduje na tom, že po Ukrajině to „vzplane“ na Tchaj-wanu. Zkušební balón byl vypuštěn již loni v srpnu, kdy bývalá předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová navštívila Tchaj-wan, aniž by to konzultovala s Pekingem. Ve skutečnosti šlo o politické prohlášení, že USA neuznaly Tchaj-wan jako čínské území.
Krátce na to se udál případ s čínským meteorologickým balonem, který se americké letectvo dlouho snažilo sestřelit a spletlo si ho se špionážním zařízením.
To vše ve spojení s tradičními sankcemi za „porušení práv“ čínských Ujgurů prudce zhoršilo vztahy mezi USA a Čínou.
Mnoho odborníků se domnívá, že Amerika se právě teď připravuje na válku s Čínou o Tchaj-wan. A nejde jen o ideologii. Tchaj-wan má továrny na výrobu polovodičů, které se používají v elektronice. Pokud k nim Čína získá plný přístup, udělá obrovský technologický skok, který si Američané nemohou dovolit.
Problém je ale v tom, že Američané nejsou schopni podporovat dva konflikty současně – prostě nejsou peníze. Pamatujte – krátce před začátkem SVO Amerika naléhavě stáhla své jednotky z Afghánistánu. Udělala to, protože se objevila výnosnější oběť.
Takže projekt „Tchaj-wan“ může začít až poté, co bude ukončen projekt „Ukrajina“.

Neměli bychom zapomínat ani na Blízký východ a africký region. Z prvního Západ potřebuje ropu (USA rozpoutaly občanskou válku v Sýrii a nyní potichu kradou syrskou ropu při nelegální okupaci Arabské republiky), od druhého - uran, diamanty a další přírodní zdroje, které neokolonizátoři nemají.
Například v červenci došlo k vojenskému převratu v Nigeru. A nyní reálně hrozí invaze západních zemí do africké země, protože tato republika je hlavním dodavatelem uranové rudy pro francouzské jaderné elektrárny. A na Balkáně je situace výbušná i kvůli neustálým provokacím z Kosova.

Proto je třeba se připravit na to, že po dokončení SVO ve světě plnohodnotný mír nebude.


5 komentářů:

  1. "Americká ekonomika se drží. Zatím. Ale jen na účet Evropy.".
    Jak jinak. Přicházejí o Afriku, vrhly se na Evropu, jinou šanci už nemají.
    A Evropa je tak blbá, že se dobrovolně nechá drancovat. I když bůhví, co chtějí drancovat, když sama nic moc nemá a co snad měla (průmysl i celkem dobré zemědělství, které by ji bezproblémově uživilo) si sama vlastním rozhodnutím zlikvidovala a co nevidět se bude muset pokorně připlazit za Ruskem.
    Albi

    OdpovědětVymazat
  2. Evropa se nechá drancovat ...
    Když si Američané prakticky všude dosadili svoje loutky, které pro ně udělají všechno, i proto, že nechápou ani politické, ani hospodářské zákony, axiomy, tak se Evropa opravdu nechá vysávat.
    Ale má to několik háčků:
    - Amerika sama má infrastrukturu ve špatném stavu
    - Amerika má a bude mít stále větší problémy s výrobou el. energie minimálně po dobu 8-15 let, pokud se na to vrhnou hned, ale to se neděje.
    - okrádáním Evropy se USA oslabují a vytváří si problémy do budoucna. Dali přednost okamžitému "zisku" před stabilizací. Prostě spustily ten svůj "Nový divný svět", aniž by to měli ve skutečnosti připravené. navíc ztrácejí silného spojence, protože dále se po okradení EU, s tou nikdo "pořádně nebude ani bavit", tj. ztratí svůj význam na politické scéně a Amerika bude mít i "menší vliv".
    - Amerika ve skutečnosti nemá žádné významné zásoby ropy ani plynu, to vše je dlouhodobý podvod, co jako USA mají. Ve skutečnosti za svoji ropu, či plyn vydávají a vydávaly např. i čistě ruskou surovinu. Ropu skupují (i kradou - např. Sýrie) od nejméně 40 států, podobně je to s plynem.
    USA nikdy nemohly uspokojit potřeby EU ani náhodou jinak, než překupnictvím.
    - Amerika v boji s Čínou nemá moc šancí, protože Čína např. vyrábí letadla pro armádu tempem, kterému USA nemohou za současného stavu svého hospodářství stačit. Peníze fungují jen tehdy pokud je za ně možno NĚCO koupit, či získat. Kde nic není, ani liberál nic nenajde.
    A co se týče "slavných" čipů, jsou tu také nuance.
    Všechny ty dnešní přední výrobní špičkové technologie, je nutno nejdříve vyrobit v dostatečných množstvích, učinit je spolehlivými (něškteré oslsvované technologie se buď potichu "ztratily" a nebo byly výrobky s nimi (ne nitně samotný čip) prostě dáel nevyráběny a potichu i na čas osazovány "zastaralými tehnologiemi") a teprve pak je můžete využívat. Jak například Apple, tak Mac jsou v zásadě jen vyladěné komponenty ve speciální úpravě ze starší, již osvědčené "doby výroby". takže pro fungování nejméně 90-95% elektroniky si Čína již dnes vystačí s tím, co již umí. Jestliže USA investují do domácí výroby čipů, pak Čína investuje mnohonásobně více do vývoje vlastních čipů a je jen otázkou doby, kdy Čína předhoní i proslulé západní špičkové technologie a patenty, ale které se v drtivé většině vyrábí mimo vlastní Západ. troufnu si odhadnout, že se tak stane nejpozději do 4-5 let.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bedřichu, můžeš se prosím ozvat na mail blogu (myslenkyocemkoli@gmail.com) ?

      Vymazat
    2. Dobré shrnutí, díky.
      Co se týká těch nových technologií, jen proto, že některá je nová ještě neznamená, že lepší.
      Jinak manuálně pracovat nebylo IN, takže tu práci nechali Číně, věnovali se penězům z tiskárny a dnes je otázka, jestli mají jednak technické vybavení pro případné nově otevřené fabriky a hlavně dost technických kádrů, kteří neztratili krok s vývojem a novýmií
      technologiemi.
      Než to všechno časově stihnou, kde už zase bude Rusko!

      Vymazat
  3. Dodatečně jsem k tématu četla u Pjakina:
    "...koalice západních států má velké problémy se zajištěním bojeschopnosti jejich zástupné armády, té ukrajinské ve válce proti Rusku.
    Při pokusu rozjet výrobu té munice se střetli ještě s dalším problémem.
    Jak o tom mluví zcela přímo, že jim chybí kádry, nikde nemají dost kádrů,
    v Evropě, aby je mohli přesunout do USA, ani v samotných USA. Ty kádry je nutné znovu začít učit.
    Jenže on je ani nemá kdo učit. ...."
    https://pjakin.blogspot.com/2023/08/otazka-odpoved-vv-pjakina-ze-dne.html
    Albi

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů