7. 8. 2023

Spojené státy na cestě k ekonomickému kolapsu


Slavný americký ekonom Paul Craig Roberts předpovídá Spojeným státům těžké časy:

- Zprávy Úřadu pro ekonomickou analýzu zaměstnanosti dlouhodobě ukazují, že počet pracovních míst v průmyslu a zpracovatelském průmyslu – pracovních míst s vysokou přidanou hodnotou a dobrými příjmy – ve Spojených státech klesá.

Zisky amerických korporací byly po nějakou dobu založeny na přesunu bývalých pracovních míst, kde dříve pracovali Američané, do Asie, kde jsou náklady na pracovní sílu nižší. Boom na akciovém trhu byl důsledkem nízkých úrokových sazeb, které znamenaly likviditu Federálního rezervního systému, a snížení nákladů na pracovní sílu prostřednictvím offshoringu. Nebyla to známka dynamicky se rozvíjející ekonomiky USA.

Dnes a už po několik desetiletí existují USA jako trh pro zboží zahraniční výroby nebo offshorové společnosti amerických korporací.

Američané byli zbaveni příjmů spojených s výrobou produktů, které konzumují. To je cesta k tomu, aby se USA staly zemí třetího světa.

Americké korporace, které se vždy držely krátkodobých prognóz kvůli čtvrtletním prémiím za výsledky práce, zničily ekonomickou budoucnost Ameriky.

Po mnoho let jsem zveřejňoval mzdové zprávy a poukazoval na to, že průmyslové podniky, kde jsou mzdy dobré, nikdy nezaznamenaly výrazný nárůst počtu pracovních míst. Rok co rok docházelo k nárůstu pracovních míst v USA, pokud byl skutečný, v maloobchodních prodejích, sociálních službách a také ve vládě, kde není vysoká přidaná hodnota.

Neoliberální ekonomové, které Michael Hudson správně nazval "popelářskými ekonomy", se neobtěžovali všimnout si pokračující destrukce americké ekonomiky. Místo toho koupení a placení ekonomové slibovali, že budou lépe placená pracovní místa pro americké pracovníky, kteří přišli o živobytí kvůli přesunu svých výrobních pracovních míst - neoliberální ekonomové je nazývají "špinavými nehty" - do Asie.

Jak jsem opakovaně poznamenal ve svých sloupcích a ve své knize "Kolaps kapitalismu nevměšování", slibovaná lepší pracovní místa se nikdy neobjevila. Američtí neoliberální ekonomové jednoduše americkým dělníkům lhali a nechali je bojovat o existenci.

Dalším faktorem při ekonomické katastrofě, která již postihla Spojené státy, je americký dolar.

Dolar jako rezervní měna od druhé světové války znamenal, že obchodní a rozpočtové deficity USA jsou snadno financovány dluhovými závazky amerického ministerstva financí vlastněnými zahraničními centrálními bankami. Zahraniční centrální banky ukládaly své rezervy nikoli do zlata, ale do likvidních amerických státních dluhopisů.

To odstranilo všechny finanční problémy americké vlády a USA se nikdy nemusely obávat rostoucího obchodu (kvůli offshorové produkci) a rozpočtového deficitu.

V podstatě zahraniční centrální banky financovaly války Washingtonu i jeho deficity.

Washington provedením aktu neuvěřitelné hlouposti odrazuje zahraniční centrální banky od držení svých rezerv v amerických státních dluhopisech a přeměňuje rezervní měnu na zbraň. Washington zničil svou moc ekonomickými sankcemi, uvalil zatčení na dolarové rezervy ruské centrální banky a zablokoval mezinárodní vydávání plateb zemím, na které byly uvaleny sankce.

Výsledkem je, že rostoucí počet zemí přestává používat americký dolar pro své mezinárodní platby a místo toho používá své vlastní měny nebo měny svých obchodních partnerů. Rusko a Čína také drží své rezervy ve zlatě.

Stalo se tedy, že poptávka po amerických dolarech pro mezinárodní platby klesá, ale nabídka amerických dolarů kvůli rostoucímu obchodnímu a rozpočtovému deficitu nikoli. Důsledkem toho je pokles směnné hodnoty dolaru, protože nabídka převyšuje poptávku.

V důsledku přesunu výroby do offshorů jsou USA závislé na dovozu, takže pokles směnného kurzu dolaru znamená růst cen dováženého zboží a služeb (například dovoz počítačů a iPhonů společnosti Apple vyrobených v Číně se bere v úvahu jako dovoz, když jsou prodávány americkým spotřebitelům). Dovoz společnosti Apple zhoršuje obchodní nerovnováhu v USA.

Růst inflace v důsledku devalvace dolaru znamená pokles životní úrovně obyvatel USA.

Co se podařilo Bidenovu režimu, je snížení americké moci.

Nekompetentní režim ničí roli amerického dolaru jako světové měny, čímž ohrožuje americkou vládu neschopností financovat své obchodní a rozpočtové deficity.

Pokles kurzu dolaru může být pomalý. Protiruské sankce poškodily evropské ekonomiky a Washington a jeho spojenci mohou organizovat útoky na měny, které se obchodují na devizových trzích. Používání dolaru při výpočtu mezinárodních plateb se však již výrazně snížilo.

Spíše než věnovat pozornost rozpadajícím se základům americké moci se ideologičtí demokraté zaměřují na delegitimizaci bílých Američanů a na budování této delegitimizace jednobarevné vlády "rovnosti", což znamená revoluci proti tradiční společnosti.

Nevidím žádnou organizovanou skupinu, která by bránila základní dokument Spojených států před jeho zničením Demokratickou stranou.

Můj závěr je, že Spojené státy jsou na cestě k hospodářskému úpadku, protože se vzdalují od svého základního dokumentu a procházejí revolucí.


autor: Paul Craig Roberts
strojový překlad

1 komentář:

  1. Řekl bych, že zbytně složitě napsáno. Od 2.sv.války amerika žila z toho, co ukradla jako válečné kořisti v eu, a nejenom tam, a pak zpětně to poskytla jako poválečnou výpomoc eu nebo třeba japonsku. Podobně na tom byla s Koreou, Vietnamem, Libií, Afgánistánem, Írákem... Taky proto v 50-80tých letech to byl "americký" sen mnoha "uprchlíků". Jenže i tyhle "vracející se nakradené výpomoci" už přestávají docházet do FEDu...
    Což je ten důvod, proč podmazala všechny ty dobytky na ugru, aby mohli zpětně opět dostat výpomoc ze svých amerikou nakradených.

    Teď bude na řadě Čína, jen ona umí tu válku vést jinak než Fkama nebo atomovkama:-) Umění války se nehraje zbraněmi...
    nenimito

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů