18. 3. 2023

Vojenský chirurg DLR říká pravdu




Už se to stalo v Rusku, už se to stalo v Iráku, v Sýrii a děje se to znovu? Neschopnost, závist, sabotáže brání našemu rychlému vítězství. A také otevřená zrada, která pochází od těch, kteří vydávají rozkazy a pak za ně nenesou odpovědnost. O tom všem hovoří Jurij Jevič, jeden ze zakladatelů vlastenecké školy taktické medicíny.


Jurij Jevič je starší poručík zdravotnické služby DLR, chirurg a kandidát lékařských věd. Pravidelně cestuje po zemi s kurzy, které vycházejí z jeho zkušeností instruktora v šesti neregulérních válkách. Sloužil jako dobrovolník během speciální operace na Ukrajině v rámci diverzní a průzkumné jednotky a je v neustálém kontaktu s lidmi na frontové linii.

- Když se s vojáky bavím o speciální operaci, často slyším výtky vůči nadřízeným. Ale zároveň žádají, abyste se o tom nepsalo, že prý vyhrajeme navzdory všem...

- Neustále to slyším od důstojníků, vojáků, instruktorů, kteří jsou posíláni do mlýnku na maso bez munice, bez zásob, bez zpravodajství, bez spojení. Sedí v zákopech a nadávají na ty generály, ale jakmile je také začnu nahlas kritizovat, hned říkají: "Juro, takhle bys neměl mluvit." Co když vás kvůli nim zabijou? Proč vy, místo abys taky řekli, že to není dobré, ještě umlčujete ty, kteří kritizují?

Představte si velkého politika nebo vojáka, který se vrátí domů a jeho příbuzní mu řeknou: "Co to děláš, naši kluci kvůli tobě umírají". Když vyjde ze schodů, sousedé mu řeknou: "Radši ses neměl narodit". Přijde do práce a jeho podřízení řeknou: "Jak se sem, sakra, dostali?". Kdyby všichni říkali pravdu, situace by se začala velmi rychle měnit.

Víte, je nekonečné množství těch, kteří usilovně pracují na tom, abychom tuto válku prohráli. A nejsou to žádní marginální liberálové, kteří bezradně vysedávají někde v kavárnách, ale docela vlivní lidé, protože ani sám Prigožin s nimi nic nezmůže.

- Mimochodem, tentýž Prigožin řekl, že zná sklady, zná čísla stran, čísla schránek a ví, kde co je, ale náboje nedostává. Proč se to děje?

- Je to sabotáž. A poprvé to začalo v Sýrii, když federálové selhali v Palmýře. Už tehdy byla mezi veliteli ministerstva obrany vůči PMC velká závist. Podvedli je s obrněnými vozidly, se zbraněmi, s komunikačním vybavením. Byl jsem na třech turnusech na Blízkém východě a mohu říci: kdybychom měli moderní obrněnou techniku, tanky, BMP, funkční ATGM, ne shnilé, bylo by mnohem méně obětí. Ale tam nepřítel nebyl tak početný a připravený. Nyní je však mnohem silnější a sabotáž vedení ozbrojených sil je větší než v Sýrii. A také je tam hodně zrady.

- A to začalo kdy?

- Od 24. února 2022. Když začali útočit se silou 150 tisíc na 600 tisíc vojáků v obraně. Bylo jasné, že NATO okamžitě vrhne zálohy a že v Donbasu je velké množství obyvatel s bojovými zkušenostmi. Copak naši armádní velitelé nečtou příručky? Každý, kdo něco ví o válčení, ví, že k útoku je třeba soustředit síly třikrát větší než má nepřítel. A 150 tisíc se dá soustředit na jednom místě, ukousnout kus a tam nepřítele porazit. Ale my jsme zahájili ofenzivu ve čtyřech směrech! A to jsou smutné výsledky začátku tažení. Podívejte se na videa na internetu: opuštěné kolony techniky, mrtvoly, smluvní vojáci, kteří po takových bojích psali výpovědi. A nikdo za to dosud nebyl pohnán k odpovědnosti!



- Vojenkoři tvrdili, že byla dohoda, že tam vjedeme a naši ukrajinští partneři nám dají Kyjev i Charkov. Ale oni se na nás vykašlali.

- To je otázka na bezpečnostní služby. Copak neviděli, že se nepřítel připravuje na obranu? Proč si mysleli, že složí zbraně? Nechtěli kvůli tomu jít všichni se štráfbatem a na frontu?

A co události, kdy u Izjumu odhazovali techniku a granáty? Nebylo známo, že nepřítel shromažďuje síly? Ale nahoře se hlásilo, že je vše v pořádku. Byl za to někdo zodpovědný? Zdá se, že na ministerstvu obrany jsou lidé, kteří si přejí naši porážku. A Prigožinova zpráva je toho přesvědčivou ilustrací. Bylo by to v pořádku, kdyby žádné granáty nebyly, ale oni jsou, jen nejsou dány těm jednotkám, které plní skutečné útočné úkoly.


Chceme snad, aby to skončilo průšvihem?

- Přečtěme si dějiny období smuty. Tehdy jsme také měli takové zlé bojary a velitele, kteří prodali zemi Polákům a kteří vzdali boje a přivedli armádu do záhuby. Myslím, že nyní je situace úplně stejná. Počkejme si, bude to jako v roce 1613: tehdy také bojary nepopravili včas. A jak to dopadlo? Potíže. Tohle snad chceme?


Kdo zradil Husajna

- Vzpomeňme si na Irák. Tam generálové prodali armádu, která byla připravena bojovat. Velitelé navázali kontakt s Američany a vzdali se všech obranných linií. Husajn věděl, že bude zrazen. Ale místo aby je postavil ke zdi, postřílel a ukázal celé zemi, bál se přijmout drastická opatření. A jaký byl výsledek?

Celá předchozí léta se nepřítel připravoval na válku s námi a samozřejmě nasazoval své lidi do našich bezpečnostních služeb. Pokud lidé obsazují pozice a jsou nehorázně škodliví, na co čekáme: až zničí všechny naše ozbrojené síly? Pokud nedojde k brutální personální čistce na nejvyšších místech, nebude to nic platné. Problém je stejný jako v případě Husajna: bojíme se sesazovat generály. Ale takovou míru nekompetentnosti nelze připustit, aby pokračovala. A chtěl bych vyjádřit lítost rozumným a slušným důstojníkům, že musí často pracovat v blízkosti takových generálů.



Velkými otřesy - k velké slávě

- Říká se, že ve finiši se koně nepřepřehají, že?

- Představte si, že jste si najali dlaždiče. A ti dělníci prodali polovinu dlaždic doleva a polovinu jich rozbili. Najali byste si je potom znovu, nebo byste je vyhodili a najali jiné? Naše soukromé vojenské společnosti na rozdíl od ministerstva obrany alespoň ukázaly svou hodnotu. Jaký je problém zrádce odstranit a vybudovat ozbrojené síly k obrazu a podobě Wagnera nebo k obrazu a podobě DLR? Tam je velké množství dobrých, zkušených důstojníků. Využijme těchto zkušeností!

- Ve vašich slovech je hodně pesimismu. Řekněte něco uklidňujícího.

- Bůh nám posílá tyto zkoušky, aby nás napravil. Jak řekl jeden kněz: díky Bohu, že začala válka, jinak bychom shnili. Jak je napsáno na Ušakovské ikoně: "Nezoufejte, tyto strašné bouře přinesou Rusku slávu". A tak je tomu i nyní, doufám...

- Učíte lidi, jak přežít. V posledních letech se staly módou blogy o přežití, chození do tajgy, odplouvání na ostrovy...

- Jestli chceš být skutečný survivalista, vystuduj na vojenského lékaře. Skvělý lékař bude sloužit na nejbezpečnějším místě, a chránit ho budou až do konce. A když ho zajmou, nezabijí ho, ale odvezou na operační sál. To je přežití!


Co je důležitější než samopal?

- Na internetu se objevují nejrůznější rady pro přežití, jaký k nim máte vztah?

- Jednou jsem narazil na lékařskou knihu, která se zdarma rozdávala mezi vlastenecky smýšlejícími lidmi. Viděl jsem v ní techniky, jejichž použití by vedlo ke stoprocentní smrti člověka. Ukázalo se pak, že nepřítel tyto knihy záměrně umisťuje na internet, protože si uvědomuje, že nesprávná lékařská péče vede ke smrti vojáků.

Pro demoralizaci jednotky je zraněný člověk účinnější než mrtvý. Pravděpodobnost, že se vám podaří čistý výstřel na nepřítele, je mizivá. Na druhou stranu pravděpodobnost, že budete muset pomoci sobě, svému kamarádovi nebo civilistovi ve válce, je stoprocentní. Pokud to není střelné zranění, je to pohmožděnina, výron, průjem. A v bojových podmínkách může každá odřená noha stát život nejen vojáka, ale i celé jednotky.

- Opakovaně jste hovořil o někdy naprosté lhostejnosti armády k praxi taktické medicíny.

- Jednou jsme přijeli na bezplatné školení jednotky speciálních sil. Kolik myslíte, že jich přišlo z celého pluku? Šest! To jsou speciální jednotky! Zřejmě se dostanou do mlýnku na maso. Kde je v lidech pud sebezáchovy? A tohle je typický případ. Zdravotnický výcvik je na prvním místě, špatné zaškrcení nechá člověka bez končetiny. Proto by se voják měl učit taktickou medicínu dřív, než vezme do ruky samopal.


Anton Sadčikov

5 komentářů:

  1. Je to jako u nás, i když u nás se zatím nebojuje zbraněmi, o to je to však zákeřnější.
    Jestli vám není lhostejný osud země ve které žijete, která je vaším domovem, pak časem sami začnete chápat, že chování části lidí přímo protiřečí jejím zájmům, zájmům nás všech. Dnes takoví u nás prodávají zbytky toho co nám zůstalo za pár šupů pro sebe do kapsy jinam, nutí nám to co jsme uměli sami a mnohdy lépe kupovat ze zahraničí. Likvidují jakékoliv předpoklady pro naši samostatnost, chtějí nás zadlužit na generace dopředu - prostě po nich potopa! Někteří jsou politici na různých úrovních, jiní podnikately, jiní nám ničí paměť a historii. Každý podle svých schopností a možností. Někteří "obyčejní zrádci" i jen pomluvami všeho našeho ...
    Tento problém není tedy jen Ruským, nebo naším, je to věčný boj mezi lhostejností, egoismem, okrádáním, klamem, podvodem na jedné straně s touhou po spravedlnosti, poctivostí, snahou rozvíjet svoji společnost, žít plnohodnotný a smyslupný život na straně druhé všude a vždy.
    Za bojů za harašení zbraněmi o přežití domova to pak mnohem více vylézá na povrch. Například za Velké vlastenecké války sovětský odborník Grabin na děla riskoval všechno, protože jeho děla sice vyhrály i díky Stalinovi soutěž o vojenskou zakázku na dodávky děl (šéfkonstruktér ZiS-3 (76,2 mm divizní polní dělo, které bylo nejvyráběnějším dělem 2. světové války; 103 000+) a společně se svým týmem vytvořil více než 50 dalších protitankových, protiletadlových a tankových děl a houfnic) na vlastní riziko pokračoval ve výrobě děl, když po cca roce ještě před vákou vojáci odmítli další děla, s tím že jich mají dost, ale to nebyla pravda. Tehdy to znamenalo riziko i trestu smrti zastřelením, nedodržení příkazů a vyrábění zboží jen na sklad. Grabin však počítal s tím, že děl bylo vyrobeno málo a jak se ukázalo po začátku války, měl pravdu.
    Teď momentálně nevím jestli se to týká rovněž Grabina nebo objevu toho, jak zvýšit průraznost nábojů zvýšením počáteční rychlosti při výstřelu ( používalo se to hlavně u leteckých střelných zbraní (např. v Korejské válce) a západ o tom nevěděl až do rozpadu SSSR, což proběhlo rovněž za VVV, ale prostě je známý případ, kdy potkal vynálezce (ten či druhý) vojenského úředníka mimo kancelář a ten mu řekl: "Měl jste obrovské štěstí, že jsme u toho tehdy nebyli! To by vám to neprošlo!" Přitom se usmíval a říkal to naprosto suverénně a s klidem ...
    Omluva - archív se mi "nějak zasekl a zpřeházel se", jen Bůh ví, jestli to není práce někoho z ... :) a tak nemohu uvádět přesněji.
    Bdřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V.V.Pjakin ve všech svých pořadech (otázka-odpověď) co začala spec.voj.operace neustále mluví o pridatělstvě" rossionské elity" nejen mezi generály a vysokými důstojníky, ale kritizuje i ministry,šéfku centrální banky RF,atd atd., ale stále se nic neděje. Začínám mít dojem,že mezi USA a RF je zřejmě nějaká tajná dohoda,o které ani on , natož my obyčejní lidé,nic nevíme. Uvidíme, co přinese další vývoj.
      René

      Vymazat
    2. Ono je to velice složité a nikdo z nás nevidí do všech detailů. Např. byl článek zde https://matveychev-oleg.livejournal.com/13676307.html o tom, jak se Rusko pozvedlo i za pomoci de facto jakoby korupce. A z něho vyplývá, že není možné všechno brát na čistou vodu co vidíme, ale je nutné umět přemýšlet. Nemohu vědět, jaké má cíle třeba např. Medveděv, bývalý prezident Ruska, ale co když si na "tupého a vzorového" "liberála" skutečně hrál v zájmu Ruska?
      A víte, já nevěřím na takové tajné dohody, kdy jde o všechno. Pokud by to tak bylo, pak by to znamenalo, že se ruská státnická elita v čele s Putinem nepoučila. A tomu nevěřím. Chování Američanů je veskrze jednoplánové . na zničení Ruska. Bez toho nemohou jít plnohodnotně do konfliktu s Čínou. Konec konců samotné státy čelí hluboké krizi, horší než v roce 1929 a dál, protože tam není nikdo dostatečně silný, aby rozjel jejich hospodářství a ekonomiku. Navíc nebudou mít všechny potřebné suroviny za hubičku. Hrozí jim rozpad, či velmi volná forma federace.
      USA podle mne nemají na výběr, nic jiného než síla jim nepřinášelo úspěch, i když tak 30-40 let už to byla jen "chiméra" a tak jim nic než zničení Ruska nemůže pomoci (i když i to je pochybné). Navíc se změnila u nich podstata formy moci, jedná se o jakousi - podle mne - podobu klanů a jejich spolupráce s korporacemi. Je to třeba brát podmíněně, protože ty klany se míchají s korporacemi jako vlastníci a hlavně akcionáři. A v USA se de facto zmocnil moci nelegálně a protiústavně - viz volby posledního presidenta - jen jeden klan, ale přesto probíhá stále meziklanový boj.
      Uidíme, co se stane. Ale nám to nejspíš nepřinese nic dobrého.
      Bedřich

      Vymazat
  2. Ten chirurg v náznaku zmiňuje jednu velmi zásadní metodu, která může zachránit životy mnoha lidí. A to jsou tresty smrti pro zrádce a sabotéry.

    Zní to paradoxně, ale je to tak. Když se budete zdráhat popravit deset evidentních zrádců, tak tím způsobíte smrt tisíců jiných lidí.

    A soudce, který se tváří, že "nechápe" tyhle misky vah je sám hoden smrti jako zrádce.

    Zní to hrozně, ale je to tak. Se zlem nelze bojovat pomalu, smířlivě, vlažně, protože to způsobí násobně větší masakr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je to, proč lidé rádi chodí do kina na komiksy nebo je čtou:-)
      Komiksový hrdina má vždy jednoduché účinné přímočaré řešení problému, bez vysoké politiky a i bez následků pro sebe.
      Podobně na tom jsou vlastně "anonymní" guerrillovští záškodníci. Jen už jim nedojdou následky na obyčejných lidech, kde ty následky přičtou vykonavatelům následků a ne záškodníkům.
      nenimito

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů