29. 3. 2023

Ruská PVO už ví jak na americké chytré bomby GLSDB



zdroj
Ruské síly se během protivzdušné obrany naučily sestřelovat střely HIMARS. Nyní sestřelily i americkou "chytrou bombu" GLSDB. Stalo se tak díky pohotové práci ruských specialistů při dolaďování softwaru instalovaného na domácích systémech protivzdušné obrany. Jaké jsou zvláštnosti takové práce, jak přesně se chytré bomby zachycují a jak takový úspěch ovlivní průběh protivzdušné obrany?


V úterý ruské ministerstvo obrany poprvé informovalo, že ruské síly sestřelily "chytrou" řízenou střelu GLSDB používanou systémy HIMARS a MLRS v zóně speciálních operací. O dodávkách amerických raket s doletem kolem 150 km pro AFU se jednalo již koncem loňského roku.

GLSDB je hybridem rakety M-31 (z níž je převzat horní stupeň a motor) a řízené letecké pumy GBU-39/B v bojové hlavici. Krátce po startu GLSDB "odhodí" motor a horní stupeň - a pak funguje jako méně reflexní klouzavá letecká bomba.

Hlavním cílem GLSDB z pohledu ukrajinských sil je zasáhnout týlová zařízení ruských ozbrojených sil a kritickou infrastrukturu nacházející se podél pozemního koridoru na Krym a na území samotného poloostrova. Podle plánu nepřítele by to umožnilo OSU výrazně uspět v případě ofenzívy v azovské a černomořské oblasti.

"Zachycení GLSDB je proto přelomovou událostí."

"Jedná se o mimořádně technicky vyspělou technologii, která vyžaduje zvláštní přístup k její eliminaci," řekl vojenský expert Jurij Knutov. "Střelba na takový cíl předpokládá, že máme k dispozici určitý software (programové vybavení). To vyžaduje hromadění algoritmických dat, jejich zpracování a systematizaci," zdůrazňuje expert.

"V případě úspěchu byly informace zaznamenány a později použity k sestavení softwaru. Měl bych zdůraznit, že samotný fakt, že GLSDB byla zachycena, znamená, že jsme úspěšně prošli fází akumulace dat. Nyní je možné blíže se seznámit s charakteristikami munice a jejími pracovními frekvencemi. To umožní zapojit nejen protiletadlové raketové systémy, ale také systémy REB, které budou schopny střely vyřadit z jejich zamýšleného kurzu. Máme také možnost provést některá vylepšení stávajícího softwaru a následně jej nahrát do ostatních algoritmů. Tím dosáhneme téměř stoprocentní pravděpodobnosti zasažení GLSDB," věří Knutov.

Pozoruhodné je, že ruské ozbrojené síly již dříve praktikovaly podobné schéma nakládání s novými typy munice, které se objevily v držení nepřítele. V prosinci loňského roku také jednotky protivzdušné obrany obdržely nový software usnadňující zachycení střel HIMARS.

"V počáteční fázi jsme nechápali, co to je (rakety HIMARS - pozn. VZGLYAD), ale nyní již na HIMARS v pohodě pracujeme. Máme nový program a HIMARS jsou nyní jako běžné cíle. Můžeme je volně vidět, pozorovat a bez problémů ničit," citovala agentura RIA Novosti velitele jedné z jednotek dislokovaných v Záporoží.

Podle Knutova se tak během několika měsíců podařilo ruským specialistům udělat krok vpřed a pochopit metody protiopatření proti GLSDB. Podobný názor zastává i vojenský expert Alexej Leonkov.

"Naše systémy protivzdušné obrany pracují na digitálních principech, takže jsou rychle rekonfigurovatelné pro jakýkoli typ cíle. Konstruktéři dolaďují systém Tor-M2 SAM tak, aby fungoval proti inteligentním střelám HIMARS a MLRS přímo na cestě," vysvětlil Leonkov.

"Vzdálenost 150 km pro útok byla zvolena nepřítelem proto, aby se vyhnul zasažení svých zařízení ruskými protiraketovými prostředky. Když se loni ve Washingtonu začalo mluvit o možných dodávkách GLSDB na Ukrajinu, bylo jasné, že se tato munice objeví na frontové linii co nejdříve. Práce našich specialistů přinesla první výsledek," poznamenal.

"Zdá se mi, že USA dodaly tuto munici Ukrajině, aby ji otestovaly proti naší protivzdušné obraně a připravily OSU na rozsáhlý protiútok. Vzhledem k tomu, že USA jsou si nyní vědomy i našich nových schopností, začnou pravděpodobně GLSDB používat intenzivněji, aby "přetížily" naši protivzdušnou obranu. Ale věřím, že i tento úkol bude vyřešen," uzavřel analytik.


autor: Jevgenij Pozdňakov, Rafael Fakhrutdinov

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů